|

Noi bunatati la cuptor (253-260) / Concurs FRANKE – castiga cuptorul DOMINOX

PLACINTA CU CIUPERCI SI BRANZA – Anisoara Ursan

Cantitati: 300g faina,180g unt,4 linguri de apa rece,700g ciuperci,o ceapa mare,o lingura de unt pentru uns tava,150g branza de oi rasa,100g cascaval,2 linguri de ulei de masline,condimente uscate(maghiran,cimbru,busuioc,piper,coriandru,oregano), o lingurita de legume deshidratate(delikat)un ou,sare, o lingurita de boia dulce,cateva fire de marar verde tocat marunt,o lingurita de seminte de in (comestibil),o lingurita de seminte de susan,o ligurita de seminte chimen,o legatura de patrunjel verde Preparare: 1.Se framanta un aluat elastic din faina cernuta,un praf de sare,untul topit,si apa rece care se baga in frigider.Ceapa curatata si taiata marunt se caleste impreuna cu ciupercile curatate si spalate apoi feliate in uleiul de masline apoi se condimenteaza dupa gust,se opreste focul si se adauga patrunjelul tocat marunt si se lasa sa se racoreasca putin 2.Se scoate aluatul de la rece apoi jumatate din el se intinde intr-un vas termorezistent, uns in prealabil cu unt.Se toarna peste aluat amestecul de ciuperci si ceapa apoi se rade prin razatoare branza si cascavalul. 3.Din restul de aluat ramas se intinde o foaie rotunda cu care se acopera placinta,se preseaza cu degetele marginea , se indeparteaza excesul de aluat care se intinde cu sucitorul si din el se decupeaza floricele care se trec prin boiaua dulce,frunzulite care se trec prin mararul tocat fin si cu care se orneaza placinta,dupa ce am uns-o cu ou batut,am intepat-o cu furculita din loc in loc si am presarat semintele pe toata suprafata ei.Se da la copt,cca 30 de minute ,la foc potrivit ,pana se rumeneste frumos.

TORT AMARETTO – Cristina Tamaian

Ingrediente blat: – 6 oua – 6 linguri de zahar – 7 linguri de faina – 1 praf de copt – 2 plicuri zahar vanilat – 1 lingura de ulei Ingrediente crema vanilie: – 320 ml lapte condensat – 100 g zahar – 5 plicuri zahar vanilat – 3 oua – 20 g unt – 1 lingurita amidon Ingrediente mousse: – 500 ml frisca lichida – 2 oua – 2 linguri zahar – 100 ml lapte – 20 g gelatina – 100 ml lichior amaretto Disaronno Prepararea blatului: Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile impreuna cu zaharul se bat spuma. Se adauga apoi galbenusurile, uleiul, zaharul vanilat, praful de copt si faina si se mixeaza bine. Compozitia obtinuta se pune intr-o forma cu pereti detasabili si se baga in cuptorul preincalzit. Se lasa pana cand trece testul scobitorii (scobitoarea nu mai are compozitie lichida pe ea) – aproximativ 20 de minute, in functie de cuptor. Blatul se va lasa sa se raceasca dupa care se taie in doua bucati egale. Prepararea cremei de vanilie: Intr-o cratita se pun ingredientele necesare cremei de vanilie cu exceptia zaharului vanilat. Aceasta se pune pe foc si se amesteca in continuu pentru omogenizare. Cand crema se va ingrosa se adauga zaharul vanilat si se amesteca bine. Se trage de pe foc se pune untul, se amesteca si se lasa la racorit. Crema obtinuta se pune intre cele doua bucati de blat. Preparare mousse de amaretto: Se mixeaza frisca si se pune la frigider cca 10 minute. Intr-un castronas punem gelatina si o preparam dupa instructiunile de pe ambalaj. Vom pune 100 ml de lapte si 2 linguri de zahar intr-un vas pe care il punem la foc, amestecand in continuu. Atunci cand compozitia se incalzeste si se ingroasa putin se ia de pe foc si se lasa putin la racorit. Se adauga apoi gelatina preparata, amestecand continuu. Atentie: compozitia nu trebuie sa fie prea calda deoarece gelatina se va distruge. Compozitia calduta se mixeaza impreuna cu frisca. Se adauga apoi 100 ml de amaretto Disaronno (sau de care doriti). Compozitia de pune peste cele doua bucati de blat, pe care s-a fixat un inel detasabil. Tortul se pune la frigider pentru cel putin 5 ore inainte de a-l servi. Inainte de a scoate inelul detasabil incalziti-l de jur imprejur cu un uscator de par. Astfel mousse-ul nu se va crapa si nu se va desprinde odata cu indepartarea inelului detasabil. Se decoreaza cu ciocolata, migdale, bomboane sau ce doriti dumneavoastra.

OREZ SARBESC – Violeta Postolache

Ingrediente
200 gr orez
2 cepe mari
3 ardei capia mari
sare ,delikat
boia de ardei
patrunjel verde
Mod de preparare
Se toaca mare ceapa si ardeii capia(pe acestia din urma eu i-am avut la congelator asa ca pur si simplu am scos punga si am rasturnat-o in cratita)
Se incinge ulei intr-o tigaie si se calesc ardeii si ceapa pana se inmoaie,se adauga orezul, si se mai tine pe foc 3-4 minute mestecand continuu ca sa nu se lipeasca orezul
Se rastoarna totul intr-o cratita,se acopera cu apa si se da la cuptor la temperatura medie.Se lasa pana se umfla orezul si scade toata apa.Cand e gata se scoate din cuptor si se adauga patrunjel verde tocat marunt.
SARMALUTE IN FOI DE VITZA CU PRAZ SI CIUPERCI – Violeta Postolache
Ingrediente 1 kg ciuperci 1/2 kg praz frunze de vita 100 gr orez 100 gr bulion 1 legatura marar 2 linguri malai sare, piper cimbru, boia Mod de preparare Tocam prazul si ciupercile cat mai marunt .Prazul il calim in putin ulei pana se inmoaie, apoi adaugam ciupercile si le calim si pe ele putin. Adaugam orezul , mararul tocat marunt , bulionul si condimentele si mai lasam pe foc 10-15 minute. Adaugam apoi malaiul, omogenizam si lasam sa se raceasca. Frunza de vita o oparim cu apa fiarta si o lasam apoi sa se scurga.
Pe frunza de vita punem o lingurita de umplutura si impachetam sarmaluta avand grija sa fie bine stranse la capete.
Punem pe fundul oalei cateva frunze de vita apoi asezam sarmalele. Adaugam 2 linguri bulion, acoperim cu cateva frunze de vita, punem apa cat sa le cuprinda si dam la cuptor la foc mic. Sunt foarte gustoase atat calde cat si reci.
PRAZ CU MASLINE – Violeta Postolache
Ingrediente 4 fire praz 100 gr masline 1 pahar bors 1 pahar sos rosii 1 legatura patrunjel sare, piper Mod de preparare Se oparesc maslinele in bors apoi se scurg si se lasa deoparte. Prazul se taie rondele si se caleste in putin ulei doar cat sa se inmoaie putin Adaugam apoi apa cat sa acopere prazul , adaugam maslinele punem capacul si dam la cuptor la foc mic. Cand prazul este fiert adaugam sosul de rosii, asezonam cu sare si piper si lasam la cuptor pana scade de tot zeama. Presaram cu patrunjel verde tocat marunt si servim.
PIZZA FARA BLAT – Violeta Postolache
Ingrediente

500 gr parizer
500 gr cascaval
1 cutie ciuperci
1 cana lapte
1 cana faina
6 oua
ketchup

Mod de preparare
Se taie marunt parizerul,se rad 300 gr cascaval si se pun ciupercile
Se adauga ouale, laptele si faina si se amesteca pana devine ca o smantana .
Se toarna jumatate din compozitie (ies doua tavi de pizza) in tava tapetata cu hartie de copt si se lasa sa se inchege putin.
Cand s-a inchegat se adauga deasupra putin ketchup si ardeii taiati fasii .
Se rade cascaval deasupra si se da la cuptor.
Cand s-a rumenit se scoate din cuptor si se lasa putin sa se aseze.
Se taie felii si se serveste cu ketchup.

SARMALE DIN ARDEAL (SIBIU) – Ileana Cindrea

Cand spunem sarmale, admitem că în Ardeal există o reţetă specială în aproape fiecare bucătărie. Comuna în aceste reţete este doar utilizarea unor materii prime ca varza murată, carnea de porc şi de viţel. În rest, pregătirea şi prepararea diferă de la casă la casă. Diferenţa se obţine nu numai prin folosirea individuală a condimentelor sau prin modul de aranjare a acestora in vas. Unii toacă chiar şi puţină varză în umplutură de exemplu. Un lucru este totuşi comun: peste tot sarmalele se leagă de sărbătorile de iarnă…:-)

Ingrediente: • 3/4 kg carne de porc tocat • 1/4 kg carne de viţel tocat • ciolan afumat sau cârnaţi afumat • costiţă afumată • 1 kg de varză murată fărâmiţată • 1 varză murată întreagă • zeamă de varză • 4 linguri de untură (de preferinţă untură de raţă sau gâscă) • 200 g orez • 2 căpăţâni de ceapă fărâmiţată • 2 ouă • 2 linguri de boia dulce • smântână • usturoi fărâmiţat • sare, piper, cimbru, maghiran, chimen Preparare:

Fierbem orezul cca 10 minute. Ceapa va fi uşor prăjită în untură. Amestecăm carnea tocată cu ceapa şi usturoiul fărâmiţat, orezul fiert, 1 lingură de boia, condimentăm cu sare, piper, puţin cimbru şi maghiran. (Acestea din urmă nu pot domina gustul umpluturii!) Desfacem varza murată şi alegem foi de mărimea dorită, umplându-le cu amestecul obţinut.
În continuare folosim de preferinţă o oală de lut. Pe fundul acestuia aşezăm un strat de varză fărâmiţată, ciolan / cârnaţi / costiţă, din nou varză, apoi aşezăm un strat din foile umplute. Straturile se repetă în funcţie de capacitatea vasului. Ultimul strat va fi de varză măruntă, condimentată cu boia, puţin cimbru, maghiran şi chimion.  Vom adăuga apă şi / sau zeamă de varză, ţinănd cont însă şi de conţinutul de sare al acesteia din urmă. Fierberea se face la foc mic, fără să se amestece, cel puţin 4 ore, sarmalele însă pot fi lăsate să undească si o noapte întreagă pentru ca să se amestece bine gusturile. Dacă fierberea se va face în vase de lut atunci neapărat între acestea din urma şi foc trebuie să aşezati o cărămidă refractară sau chiar o ţiglă de lut ars. Smântâna se adaugă  la servire. Smântâna se va pune doar la cantitatea consumată. Astfel sarmalele pot fi păstrate într-o cămară obişnuită chiar şi o săptămână. Vor deveni mai gustoase daca le ametim cu 2 butelii de vin (adică a treia zi).

LEGUME LA CUPTOR – Clau Dia Ingrediente: 1 broccoli sau conopida 1 vanata 1 dovlecel 2 rosii mari 4-5 oua 200 g smantana sau 250 g iaurt dietetic 200 g branza telemea sau cascaval sare, piper condimente si verdeata dupa gust Preparare: Dovlecelul se pune intr-un vas sau tava de Jena, taiat cubulete, apoi un rand de sare si condimente, verdeata dupa gust; Vanata taiata cubulete, sare, condimente; Broccoli rupt in bucati cat mai mici si sare, condimente; Deasupra se taie felii de rosii pe toata suprafata tavii; Se bat ouale cu smantana sau iaurt si putina sare, si se toara peste legume, sa umple golurile dintre ele; Deasupra se rade branza sau cascavalul si se da la cuptorul incins, cam 40 min la foc mic, pana se rumeneste bine branza si se inmoaie legumele.

…Franke iti ofera un cuptor multifunctional incorporabil care te va ajuta in prepararea celor mai delicioase mancaruri. Participa la concurs, castiga si bucura-te de functionalitatea cuptorului din gama Dominox de la Franke. Realizat din inox, cuptorul multifunctional DXC face parte din gama Dominox de la Franke, creata special pentru a face accesibila calitatea Franke unui numar cat mai mare de clienti. Cu o capacitate de 58 litri, cuptorul multifunctional DXC este dotat cu functia grill, 5 programe de coacere care faciliteaza alegerea tipului de gatit si programator electronic. In plus,  este dotat cu un ventilator tangential care genereaza o miscare fortata de aer intre cuva interioara a cuptorului si carcasa exterioara, creand o bariera termica ce creste eficienta energetica a cuptorului (scade consumul de energie) si in acelasi timp protejeaza mobila in care acesta este incorporat. Mult succes! Cum poti castiga? Castiga cuptorul multifunctional din gama Dominox de la Franke, facand un lucru extrem de simplu: TRIMITE-NE, la office@bucatarescu.ro, RETETA TA FAVORITA, avand ca tema „Bunatati la cuptor”! Perioada de desfasurare: 2 – 30 noiembrie 2010. Pozele sunt binevenite, dar nu sunt obligatorii. Te poti inscrie de mai multe ori, cu retete diferite! Un juriu alcatuit din Bucatarescu si reprezentantii FRANKE va evalua cea mai reusita reteta si o va premia cu un cuptor multifunctional din gama Dominox de la Franke! Castigatorul va fi anuntat la inceputul lunii decembrie.

Citeste si:

Tags: , , , , ,

1 Response for “Noi bunatati la cuptor (253-260) / Concurs FRANKE – castiga cuptorul DOMINOX”

  1. Cristina Tamaian says:

    Buna seara,

    Am si eu o intrebare. Reteta pe care am trimis-o pentru concurs avea si doua fotografii. Nu le-ati primit? :(
    Multumesc anticipat pt raspuns!

Leave a Reply