|

Noi retete de bunatati la cuptor (81-89) / Concurs FRANKE – Castiga cuptorul DOMINOX

FRIPTURA DE PORC IMPANATA CU VIN LA CUPTOR – Simona Andreea Negoita

Ingrediente:
1 kg carne de porc sa aibe si nitica grasime
1 capatana de usturoi
3 morcovi
1 gutuie
vin rosu sec sau demisec
ulei de masline
mustar
amestec de condimente pentru friptura: boia dulce sau picanta, cimbru, piper, vegeta, oregano, busuioc, rozmarin.
Preparare: Se unge bucata de carne intreaga cu putin mustar si ulei de masline si se condimenteaza pe toate partile. Se cresteaza pentru a se introduce catei de usturoi si se lasa la frigider de pe-o zi pe alta. Se pune carnea a doua zi impreuna cu morcovii intregi, gutuia bucati mai mari si vinul cu apa. Eu am folosit carne de porc de tara si am pus o parte apa si trei de vin. Se da la cuptor la foc mic cateva ore bune. Se mai stropeste carnea din cand in cand cu sosul din tava pentru a se rumeni frumos.

CRAP UMPLUT LA CUPTOR – Simona Andreea Negoita

Ingrediente folosite:
1 crap mare ,
1 mana de orez,
200 gr ciuperci din conserva sau proaspete,
2 cepe,
2 morcovi,
1 ardei gras rosu,
o mana verdeata tocata,
1 pahar suc de rosii,
1 pahar de apa,
condimente,
1 pahar mic de ulei de masline,
1 cana de vin alb,
cateva tomate taiate felii.,
cativa catei de usturoi intregi,
2 foi de dafin,
lamaie.
Aveam un crap de vreo 3 kg si nu stiam ce sa fac cu el. L-am spalat si curatat si l-am “masat” pe toate partile cu condimente pentru peste si vegeta inclusiv burtica si l-am lasat la odihnit. Am tocat mai multa ceapa ca doar e pestele mare si am calit in ulei de masline. Am adaugat orezul si am calit apoi am adaugat ciupercile din conserva taiate felii sau daca doriti tocate mai marunt dupa preferinta si scurse bine si am mai inabusit pana a scazut zeama.Adaugam si 1 morcov tocat marunt si calim. Dupa ce s-au calit bine mai poti pune cateva minute un capac peste pentru a se inabusi si mai bine. Se condimenteaza putin si cu compozitia se umple pestele . Se leaga burta cu sfoara si se pune in tava morcovul, ardeiul si o ceapa mica taiate rondele. Peste ele se aseaza pestele si se adauga vinul, apa, sucul de rosii, tomatele taiate felii, usturoiul, foile de dafin, uleiul, vinul si se baga la cuptor pana scade din compozitie aproximativ 40 minute. La sfarsit se adauga patrunjel tocat si se serveste cu lamaie. Se asaza pestele bucati zdravene in farfurie impreuna cu sosul din tava si binenteles nelipsitul vin alb.
SALAU CU LEGUME – Razvan Robert Filip

Ingrediente:
2 bucati salau
2 lamai

3 crengute de rozmarin proaspat

5 linguri ulei de masline
sare si piper

legume congelate

3 linguri sos de soia
boia

apa

Preparare: Pestele se curata, ii taiem coada, capul si aripioarele, il spalam bine si il stergem cu un prosop de hartie pentru a absorbi apa. Il stropim cu ulei de masline si condimentam cu sare, piper si boia. Adaugam crengutele de rozmarin inauntru si doua felii de lamaie.
Punem pestele intr-un vas uns cu ulei de masline, adaugam restul de felii de lamaie si o cescuta de apa. Dam la cuptor pentru aproximativ 30 de minute.

Intre timp pregatim garnitura de legume: legumele congelate le sotam adaugand doua linguri de sos de soia.
Servim pestele alaturi de legume.

BILUTE DE NUCAS CU COCOS SI VISINE – Angela Manolescu

Ingrediente: 1/2 KG NUCA, ESENTA ROM, ZAHAR VANILAT, 6 ALBUSURI, CACAO, 1 CANA ZAHAR, COCOS, VISINE DIN COMPOT

Preparare: SE BAT ALBUSURILE SPUMA CU ZAHARUL SI SE AMESTECA CU NUCA MACINATA, ZAHARUL VANILAT, ESENTA DE ROM, CACAO. SE FAC BILUTE CARE LA MIJLOC SA CONTINA CATE O VISINA FARA SAMBURI SI SE PUN LA CUPTOR, SE COC TIMP DE 10 MIN SI SE ROSTOGOLESC PRIN FULGI DE COCOS SI SE LASA LA RACIT.

CEAFA LA CUPTOR – Angela Manolescu

Ingrediente: 1 GK CEAFA PORC, 1 KG CARTOFI, CONDIMENTE, VIN ROSU, USTUROI, SARE, PIPER, MORCOV

Preparare: SE TAIE CEAFA FELII, SE ASEAZA IN TAVA, SE PUN CARTOFII TAIATI CUBULETE, MORCOVII TAIATI FELII, SE PRESARA SARE, PIPER , PATRUNJEL, CONDIMENTE, USTUROI, SE STROPESTE CU ULEI SI VIN SI SE PUNE O CANA DE APA CALDA. SE BAGA LA CUPTOR SI SE INTOARCE CARNEA PE TOATE PARTILE PANA LA RUMENIRE.

TORT CU BEZEA SI STRUGURI ALBI – Lavinia Monica

Ingrediente:

Pentru blatul de baza:

3 galbenusuri
125 gr. de zahar
125 gr. de unt moale, taiat un bucatele
150 gr. de faina
60 ml. de lapte
2 lingurite de praf de copt
1 plic de zahar vanilat


Pentru bezea:

3 albusuri
100 gr. zahar
60 gr. de migdale fulgi

Crema:

250 gr. de mascarpone
200 ml. de smantana pentru frisca + 1 lingura de zahar praf (daca nu folositi un preparat gata indulcit)
2 linguri de zahar praf
1 lingurita de esenta de vanilie (sau o fiola)
Boabe de struguri albi, aromati

Preparare:
Untul, zaharul si zaharul vanilat se mixeaza pana se obtine o crema. Se adauga galbenusurile pe rand, mixand in permanenta:
In aceasta crema se adauga faina amestecata cu praful de copt, apoi laptele. Se toarna aluatul intr-o forma de tort captusita cu hartie de copt:
Se bat albusurile spuma tare, se adauga zaharul si se continua baterea pana la dizolvarea zaharului si obtinerea unei bezele ferme, care se pune peste baza de alaut din forma, se niveleaza si se presara migdalele:
Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade. Recomandarile Taniei au fost de a coace la temperatura initiala timp de 55 de minute, apoi sa se reduca focul la 120 de grade si sa se mai continue coacerea timp de 20 de minute. Eu marturisesc ca nu l-am lasat atat de mult timp la copt, dupa doar 30 de minute am redus temperatura la 150 de grade si l-am mai lasat 20-25 de minute, pana mi s-a parut mie suficient de rumen si auriu:
Se scoate blatul copt din forma cu grija, e destul de fragil, si se aseaza pe un gratar sa se raceasca. Dupa ce e complet rece, se taie in doua, cu un cutit foarte bine ascutit (eu l-am taiat cu cutitul electric), acolo unde incepe stratul de bezea:
Pentru crema, se bate spuma frisca si se pastreaza la rece. Mascarpone se mixeaza cu cele doua linguri de zahar praf si esenta de vanilie, apoi se incorporeaza frisca. Se aseaza boabe de struguri spalate si uscate pe blatul inferior si se acopera cu crema:
Tortul se acopera cu partea superioara si este gata:
Eu am mai pus ceva fulgi de migdale pe stratul de crema de pe margini.
Dupa doua ore la frigider. se infige nemilos cutitul in frumusetea de tort:
O felie pentru primul pofticios!

PUI CU CASCAVAL – Mircea

Bucati  din piept de pui,batute ca pt snitele,se prajesc la gratar,apoi se pun felii de ciuperci si se rade cascaval.Se introduc 20 minute la cuptor. Gata!

GAINA CU SOS DE PORTOCALE – Simona Andreea Negoita

Ingrediente

1 gaina potrivita
6 ciuperci
1 ceapa
1 pahar de orez cu bob lung
1 pahar supa de carne
50 gr. Unt
Un praf de curry
Sos de soia
Condimente pentru orez
½ pahar suc de portocale
½ pahar suc de lamaie
1 ligurita de miere
1 lingura de sos soia

Preparare
Se curata gaina in interior si se spala bine sub jet de apa rece. Se caleste in untul incins ceapa tocata marunt dupa care se adauga orezul si se caleste putin. Se adauga jumatate din cantitatea de ciuperci taiate felii si se caleste in continuare. Se adauga ciupercile ramase si se caleste din nou. Se condimenteaza putin dupa gust, se pune curry si 1 lingurita sos de soia si se adauga supa de carne. Se lasa sa fiarba pe jumatate orezul. Se coase gaina in jurul gatului cu o ata mai groasa de bucatarie astfel incat sa ramana deshis numai fundul gainii. Se umple gaina cu orez lasand un spatiu de 2-3 degete pentru a lasa orezul sa se umfle. Se coase apoi gaina. Se condimenteaza si se introduce intr-o punga speciala pentru copt alaturi de cateva ciuperci intregi si putina supa de carne. Se leaga bine punga si se fac cateva gauri. Se da la cuptor la foc potrivit pentru aproximativ o ora si jumatate. Se pune pe foc sucul de lamaie si portocala impreuna cu mierea si lingura de sos soia. Se lasa sa scada la foc mic pana se leaga putin sosul. Se desface punga si cu ajutorul unei pensule se unge gaina peste tot. Se lasa gaina pana se rumeneste bine si pe parcurs se unge mereu cu acest sos. Gaina va iesi dulce acrisoara. Este o reteta potrivita pentru cei care iubesc combinatiile de dulce acrisor la mancarurile exotice.

RASOL IMPLETIT – Simona Andreea Negoita

Ingrediente pentru doua persoane:
1 bucata rasol alb de vrabioara
1 legatura ceapa verde
1 carnat de oaie si vita
condimente pentru gratar
ulei de masline
piper
vegeta
2 cartofi potriviti
2 frunze salata verde pentru decor

Sos de usturoi:

1 capatana de usturoi
1 lingura otet sau zeama de lamaie
10 linguri de ulei
1 galbenus
1 lingurita mustar
miezul unei felii de paine inmuiate in lapte si stoarsa
100 – 150 ml smantana
sare
piper

Preparare: Cartofii se spala cu buretele de sarma, se ung cu ulei de masline, se dau cu condimente si se pun in folie de aluminiu strangandu-se la gura ca pe un sac. Se pun la cuptorul incins pentru vreo ora si jumatate la foc foarte mic pentru a se patrunde bine.Intre timp se prepara sosul de usturoi. Se pune in blender painea, galbenusul, mustarul, otetul , sarea si usturoiul pisat. Se mixeaza adaugandu-se cate 1-2 linguri de ulei. Cand este gata maioneza se pune cate putin din smantana si se amesteca cu lingura de lemn.Se spala rapid rasolul in apa rece si se sterge bine cu un servet de bucatarie. Se condimenteaza si se stropeste cu ulei de masline. Se freaca bine cu mana si se lasa la frigider pentru cateva ore pana se va prepara. Se taie pe lung rasolul in trei fasii mai subtiri dar nu pana la capat. Carnatul se va fixa cu scobitori la mijloc de partea in care sunt prinse cele trei fasii. Intre ele se vor aseza frunze verzi de ceapa, se fixeaza bine cu scobitori si se impleteste. Se pune pe gratarul foarte bine incins. Se intoarce pe toate partile chiar si lateral pentru a se patrunde bine. Ceapa se va arde putin dar ii da un gust deosebit. Cu cat se tine carnea impreuna cu condimetele pentru mai mult timp cu atat este mai delicioasa. Crtofii copti se taie in doua pe lung si se aseaza fiacre jumatate cu fata in jos pe o bucata folie de aluminiu. Se impacheteaza folia si se intoarce invers. Se strange la margini ca pe o bomboana de pom, se face un x cu cutitul in folie si apoi se apasa un pic pe fundul cartofului pentru a iesi deasupra si a avea un aspect placut. Se serveste gratarul cu cartofi si sos de usturoi.

RULADA CU CIUPERCI – Violeta Postolache

Ingrediente(pentru 20 felii)

1 cutie ciuperci
1 leg ceapa verde
1 leg marar
250 gr margarina
300 ml lapte
200 gr faina
4 oua
200 gr cascaval
sare,piper

Mod de preparare

Se topesc 150 gr margarina intr-o craticioara,apoi se adauga faina si se amesteca continuu ca sa nu se lipeasca.
Se adauga laptele si se amesteca bine pana se omogenizeaza compozitia.
Se da deoparte de pe foc si se adauga ouale intregi si putina sare si se amesteca bine.Eu am folosit mixerul.Aluatul trebuie sa aiba consistenta unei smanatani care curge.
Se toarna compozitia in tava tapetata cu hartie de copt(dimensiuni tava 32*35)
Se coace la foc mediu pana se rumeneste foarte putin pe margini.
Se rastoarna blatul de rulada cu fata in jos pe o alta hartie de copt.

Se face umplutura astfel:Se incing 100 gr margarina intr-o craticioara se adauga ceapa si se lasa pana se inmoaie putin.Se pun apoi ciupercile si se lasa pe foc pana sunt bine facute se adauga mararul ,se asezoneaza cu sare si piper dupa gust si se mai lasa cateva secunde.Se intinde compozitia pe foaia de rulada si se presara deasupra cascaval ras.

Se ruleaza strans cu ajutorul hartiei de copt ,se strange bine la capete si se da la rece cel putin 30 minute.

Dupa ce s-a racit se taie felii.

…Franke iti ofera un cuptor multifunctional incorporabil care te va ajuta in prepararea celor mai delicioase mancaruri. Participa la concurs, castiga si bucura-te de functionalitatea cuptorului din gama Dominox de la Franke.

Realizat din inox, cuptorul multifunctional DXC face parte din gama Dominox de la Franke, creata special pentru a face accesibila calitatea Franke unui numar cat mai mare de clienti. Cu o capacitate de 58 litri, cuptorul multifunctional DXC este dotat cu functia grill, 5 programe de coacere care faciliteaza alegerea tipului de gatit si programator electronic. In plus,  este dotat cu un ventilator tangential care genereaza o miscare fortata de aer intre cuva interioara a cuptorului si carcasa exterioara, creand o bariera termica ce creste eficienta energetica a cuptorului (scade consumul de energie) si in acelasi timp protejeaza mobila in care acesta este incorporat. Mult succes!

Cum poti castiga?

Castiga cuptorul multifunctional din gama Dominox de la Franke, facand un lucru extrem de simplu: TRIMITE-NE, la office@bucatarescu.ro, RETETA TA FAVORITA, avand ca tema „Bunatati la cuptor”! Perioada de desfasurare: 2 – 30 noiembrie 2010. Pozele sunt binevenite, dar nu sunt obligatorii. Te poti inscrie de mai multe ori, cu retete diferite! Un juriu alcatuit din Bucatarescu si reprezentantii FRANKE va evalua cea mai reusita reteta si o va premia cu un cuptor multifunctional din gama Dominox de la Franke! Castigatorul va fi anuntat la inceputul lunii decembrie.

Citeste si:

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply