|

Retete de bunatati la cuptor (71-80) / Concurs FRANKE – Castiga cuptorul DOMINOX

PLACINTA CU BRANZA DE VACI – Violeta Postolache

Ingrediente

1 kg branza proaspata de vaci
8 oua
100 gr stafide
200 gr zahar
1 esenta vanilie
zahar vanilat
1 pahar lapte
1 cub drojdie
faina cat cuprinde


Mod de preparare

Se dizolva drojdia in putina apa calduta si se amesteca cu cateva linguri faina.Se lasa la dospit la loc cald cam jumatate de ora.
Se bat 2 oua cu 100 gr zahar,se adauga laptele caldut,maiaua dospita si se amesteca bine .se adauga faina si se framanta bine.

Se lasa aluatul la caldura pana isi dubleaza volumul.

In timp ce aluatul sta la crescut facem umplutura de branza:Se amesteca branza cu sase oua.Se adauga 100 gr zahar ,un plic de zahar pudra cu aroma de vanilie -dr Oetker (80 gr) ,vanilia(eu am folosit bourbon vanilie de la dr otker) si stafidele.Se amesteca bine.

Se ia o bucata de aluat, se intinde cu sucitorul si se aseaza deasupra compozitie de branza.Se ruleaza si se pune in tava unsa cu unt sau tapetata cu hartie de copt.
Dupa am pus sulurile de placinta,se mai lasa sa creasca inca 30-40 minute Apoi le ungem deasupra cu galbenus de ou batut cu putin lapte.
Se da la cuptorul preincalzit si se coace aproximativ o ora la foc potrivit.

Se poate servi atat calda cat si rece.Daca doriti sa o serviti musafirilor va recomand sa o lasati sa se raceasca apoi sa taiati .

PUI IN LIPIE LA CUPTOR – Denis Popescu

Ingrediente:
2 cani de carne de pui taiata fasii(rostisat sau facut pe grill)
2 linguri de ardei taiat marunt(cubulete)
3 linguri ceapa rosie taiata fin
3 linguri de patrunjel proaspat taiat marunt
1 catel de usturoi zdrobit
Sare si piper
oregano uscat
cascaval razalit
4 -6 lipii subtiri
sos sweet and sour sau smantana pentru a le servi

Mod de preparare:

Incalziti cuptorul la 180 grade C. Ungeti o tava cu putin ulei.

Taiati marunt toate ingredientele inafara de lipii si de sos. Combinati apoi ingredientele si amestecati bine.

In centrul fiecarei lipii asezati salata de pui rezultata. Impachetati fiecare lipie pentru a forma un rulou.

Asezatile in tava si dati la cuptorul preincalzit – 10 minute pe o parte si apoi inca 10 minute pe partea cealalta. Apoi serviti cu smantana sau cu sos sweet and sour.

CONOPIDA LA CUPTOR – Florina

Ingrediente: 1kg conopida, 500 gr de carne tocata, 2 cepe mari, 1 cana de orez, boia, delikat, sare, piper, 250 gr smantana.

Mod de preparare: Conopida se desface,se spala se pune la fiert. Orezul se spala si se pune la fiert. Ceapa se taie se pune la calit cu carnea tocata pana se prajeste carnea.
Se pregateste un vas pentru a se baga in cuptor si se pune in felul urmator: se pune un rand de orez fiert, unul de carne tocata, unul de conopida fiarta si iar unul de orez, unul de carne si ultimul de conopida.
Se da la cuptor 20 de min, se scoate se pune smantana si se mai baga 10 min.

PULPE MARINATE LA CUPTOR – Florina

Avem nevoie de: 4 pulpe de pui dezosate, 2 linguri mustar, 2 linguri miere, 2 linguri susan, 1/2 limgurita rozmarin tocat, 3 linguri ulei de masline, 1 lamaie, sare si piper.

Mod de preparare:
Mierea o amestecam cu ulei,mustar si zeama de lamaie.Adaugam rozmarinul,susanul,sare si piper dupa gust. In sosul obtinut punem pulpele de pui,acoperim vasul cu folie de plastic si dam la frigider pentru o ora. Punem carnea cu tot cu sos intr-un vas termorezistent si dam la cuptor,la foc mediu,pana scade sosul si pulpele se rumenesc.
Se servesc cu garnitura preferata. Eu am facut cartofi picanti.

PIEPT DE PUI CU LEGUME – Florina

Ingrediente: o varza murata, un morcov, 2-3 cartofi, o cutie de ciuperci, un ardei gras, o ceapa, usturoi, un piept de pui.
Mod de preparare: Pieptul se fierbe si se taie cubulete,varza se toaca marunt,morcovul se taie rondele cartofii se taie cubulete ceapa si ardeiul se toaca marunt usturoiul se taie rondele.se ia o tava se unge cu ulei se un ingredientele in tava la fel ca pe o pizza iar la final se pune varza acoperind toate ingredientele se pun 2-3 linguri de bulion deasupra sare piper condimente dupa gust si se introduce la cuptor 40 min

E foarte gustoasa mancarea si calda si rece!

PUI CU LEGUME, CARTOFI SI SALATA DE SFECLA – Simona Negoita

Ingrediente necesare:
- 1 pui potrivit
- 2-3 cartofi
- ½ punga legume congelate
- Condimente pentru pui
- 1 sfecla mare
- 1 hrean mic
- Ulei de masline
- otet

Mod de preparare :

Puiul se spala si se sterge cu un prosop de bucatarie. Se freaca bine cu condimente (vegeta, cimbru, curry, piper, busuioc, etc) si putin ulei de masline pe interior si exterior si se lasa la frigider cateva ore. Legumele congelate se lasa la dezghetat de preferat tot in frigider. Se curata cartofii si se taie in patru. Se pun intr-un vas cartofii si legumele si se condimenteaza dupa gust. Se pun intr-o punga speciala pentru cuptor legumele si cartofii si deasupra se aseaza puiul. Se adauga un pahar de apa si se leaga bine punga la gura. Se inteapa in cateva locuri si se baga punga in cuptorul incins. Se lasa aproximativ o ora si jumatate la foc mic. Se desface punga pentru a se rumeni frumos puiul si se mai lasa jumatate de ora. Sfecla se spala si se coace in cuptor sau se fierbe insa cea coapta e mai gustoasa. Este gata cand intra furculita usor in ea. Dupa ce s-a racit se rade prin razatoarea mare si se amesteca cu hreanul ras, otet , ulei si sare dupa gust.

FRIPTURA DE VITA CU CIUPERCUTE SI SALATA DE ARDEI COPTI – Simona Negoita

Ingrediente:

1 borcan de ciupercute mici
Cateva rosii cherry (eu nu am avut cherry)
1 bucata carne de vital
Cativa catei de usturoi
Foi de dafin
1 cana vin rosu
Condimente (curry, cimbru, piper, vegeta, boia, maghiran, etc)
Cativa cartofi
Unt
Lapte
Ardei capia copti
Ulei
Otet

Mod de preparare:

Carnea se condimenteaza si se unge cu putin ulei de masline. Se “maseaza” pe toate partile si apoi I se fac niste crestaturi unde se introduc cateii de usturoi. Se pune la rece pana a doua zi. Cartofii se pun la fiert. Spre safrsitul fierberii se adauga ½ lingurita de curry pentru gust si culoare. Se scurg de apa si se adauga unt si lapte cald. Se paseaza si se potriveste de sare apoi se mixeaza cu mixerul. Carnea se aseaza intr-o tava impreuna cu ciupercutele, rosiile, condimente si putina apa. Se da la cuptor pentru cateva ore. Intre timp se unge carnea cu zeama din tava pentru a nu se arde. Cand e aproape gata se adauga si vinul si se mai lasa cateva minute. Ardeii copti se presara cu sare si se acopera cu un servet. Cand sunt raciti se decojesc deasupra unui castron unde se va pastra si zeama lor. Se amesteca zeama obtiunuta cu putina vegeta, ulei si otet. Se gusta si apoi se toarna zeama peste ardei. Se tine cateva ore la frigider. Friptura se va servi cu piure si salata de ardei copti.

TORT DIPLOMAT – Georgeta Popescu

Ingrediente: 10 galbenuşuri ½ l lapte 500 g zahar 2 plicuri zahar vanilat 2 pliculeţe de gelatină pişcoturi de şampanie 500 ml frişcă Hulala nucă tăiată 100 g stafide 200 ml frisca lichida.

Preparare. Se amestecă ingredientele :  10 galbenuşuri, ½ l lapte, 500 g zahar, 2 plicuri zahar vanilat   si se fierb pe baie de aburi pana se obtine o crema de consistenţa smantânii.. Intr-o cana de apa se dizolva două plicuri de gelatină (aşa cum se precizează pe plic), care se adaugă in crema de mai sus. Acestă cremă, după ce s-a răcit  se pune la frigider până se întăreşte. Se tapetează cu celofan o cratiţă de 6 l. Pe fundul ei se pun pişcoturi de şampanie. Într-un vas se bate frişcă lichida -500 ml şi se amestecă cu compoziţia de mai sus. În compoziţie se mai pune nucă tăiată şi 100 g stafide. Totul se pune în cratiţa cu pişcoturi şi se ţine la frigider 24 h. Se rastoarnă totul pe platou şi se îmbracă cu frişcă din 200 ml Hulala. Se ornează după gustul fiecărei gospodine.

MUSACA DE CARTOFI – Elena-Anisoara Creanga

Ingrediente:
800 g cartofi, 500 g carne tocata, 100 g cascaval, 1 ceapa mare, 2 catei usturoi, 2 rosii pasate, pasta de tomate, patrunjel, sare si piper dupa gust.

Mod de preparare:

Se curata cartofii si se taie rondele. Ceapa se toaca marunt si se pune la calit in ulei. Dupa ce prinde putina culoare se adauga si carnea tocata. Se lasa aproximativ 15 minute, iar spre final se adauga rosiile pasate, usturoiul maruntit, patrunjelul, sarea si piperul.
Intr-o tava se aseaza un rand de cartofi, apoi amestecul de carne, peste care se aseaza ultimul rand de cartofi. Pe deasupra se rade cascaval, iar apoi se toarne pasta de tomate. Se baga la cuptor

GASCA LA CUPTOR – Romeo Napcori

Ingrediente:
-1 GASCA
-200g UNTURA DE GASCA
-2 CAPATANI USTUROI
-SARE,PIPER
-1KG ROSII DECOJITE IN BULION SAU ROSII PROASPETE
-250 ML VIN ALB DULCE
-MARAR,CIMBRU,LEUSTEAN,PATRUNJEL,USCATE SAU PROASPETE
-200 g UNT
-1KG CEAPA
-1L  VIN ALB DE MASA
Preparare:
GASCA GOLITA SI TAIATA BUCATI SE FREACA CU PIPER SI USTUROI
SE INCINGE UNTUL IMPREUNA CU UNTURA,APOI SE POTRIVESTE GASCA IN CRATITA.
RUMENIREA SE FACE LA INCEPUT PE FOC IUTE SA INCHIDA PORII.
SE TOACA CEAPA SI USTUROIUL SI SE PUN UN SFERT DE ORA LANGA GASCA RUMENITA .SE LASA FOCUL MAI MIC .
SE INCALZESTE 1L DE VIN ALB SI SE TOARNA PESTE CARNE.
SE TAIE ROSIILE,SE AGAUGA LA FIERTURA CU MARARUL,CIMBRUL,LEUSTEANUL SI PATRUNJELUL,SARE SI PIPER.
SE ACOPERA BINE SI SE DA LA CUPTOR 4-5 ORE LA FOC MIC.
LA SFARSIT SE DEGRESEAZA,SE SCOT IERBURILE ,SE DESCOPERA,APOI SE AGAUGA SI VINUL PARFUMAT SI DULCE SI SE LASA INCA O JUMATATE DE ORA LA RUMENIT.

…Franke iti ofera un cuptor multifunctional incorporabil care te va ajuta in prepararea celor mai delicioase mancaruri. Participa la concurs, castiga si bucura-te de functionalitatea cuptorului din gama Dominox de la Franke.

Realizat din inox, cuptorul multifunctional DXC face parte din gama Dominox de la Franke, creata special pentru a face accesibila calitatea Franke unui numar cat mai mare de clienti. Cu o capacitate de 58 litri, cuptorul multifunctional DXC este dotat cu functia grill, 5 programe de coacere care faciliteaza alegerea tipului de gatit si programator electronic. In plus,  este dotat cu un ventilator tangential care genereaza o miscare fortata de aer intre cuva interioara a cuptorului si carcasa exterioara, creand o bariera termica ce creste eficienta energetica a cuptorului (scade consumul de energie) si in acelasi timp protejeaza mobila in care acesta este incorporat. Mult succes!

Cum poti castiga?

Castiga cuptorul multifunctional din gama Dominox de la Franke, facand un lucru extrem de simplu: TRIMITE-NE, la office@bucatarescu.ro, RETETA TA FAVORITA, avand ca tema „Bunatati la cuptor”! Perioada de desfasurare: 2 – 30 noiembrie 2010. Pozele sunt binevenite, dar nu sunt obligatorii. Te poti inscrie de mai multe ori, cu retete diferite! Un juriu alcatuit din Bucatarescu si reprezentantii FRANKE va evalua cea mai reusita reteta si o va premia cu un cuptor multifunctional din gama Dominox de la Franke! Castigatorul va fi anuntat la inceputul lunii decembrie.

Citeste si:

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply