|

Retete de Thanksgiving …de la ADRIANA PARISSI

Curcan umplut

Ingrediente
1 curcan marisor

Umplutura cu ciuperci
400 de grame de ciuperci proaspete
3-4 ceape
3 felii groase de paine (doar miezul) inmuiate in lapte
3 oua
marar
sare si piper dupa gust

Preparare

Se caleste ceapa in ulei, cu ciupercile la foc mic. Atunci cand sunt bine calite, se iau de pe foc, se adauga miezul de paine inmuiat, cele 3 oua, sare si piper dupa gust si marar tocat marunt. Daca curcanul a avut pipota, inima si ficat, se poate face umplutura din maruntaie. Se taie maruntaiele marunt si se calesc cu ceapa, la fel ca si ciupercile. Atunci cand sunt calite se adauga miez de paine inmuiat in lapte, sare, piper, oua, si marar tocat marunt.
Totul se amesteca bine, se baga in curcan si se leaga cu sfoara picioarele curcanului.
Se baga curcanul la cuptor, pe principiul cate kilograme are curcanul, atatea ore trebuie sa stea in cuptor.
Pentru a avea un aspect exterior frumos, curcanul trebuie invelit cu un tifon si uns peste tifon cu ulei. De asemenea, din cand in cand, trebuie scos din cuptor si uns din nou cu ulei, si cu ce se scurge in tava. Astfel, dupa ce este facut, va avea o frumoasa culoare aramie.

http://gastronomie.ele.ro/layout/box_t_r.jpg
http://gastronomie.ele.ro/layout/esential_16.jpg

Sos de merisoare (cranberries)

Aici se mananca cu precadere de Thanksgiving, langa friptura de curcan..

Ingrediente:

340gr cranberries
150 gr zahar
1 portocala
1 bat de scortisoara
1-2 pere mai tari

Punem intr-un vas cranberries, zaharul, coaja de la 1/2 de portocala, sucul de la portocala intreaga, perele curatate de coaja si taiate bucatele, batul de scortisoara. Le dam in fiert cam 20-25 de minute. Daca perele nu sunt fierte mai adaugam un pic de apa si lasam sa scada sucul. Cand se raceste se va face ca un gem gelatinos, cu bucati de fructe in el. In timpul fierberii se gusta daca e destul de dulce, daca nu se mai adauga zahar dupa gust. Mie imi place mai acrisor.

E foarte placut aromat. Se pastreaza cateva zile la frigider.

Piure de cartofi dulci

Ingrediente:
2 cartofi dulci;

30 ml lapte;

1 lingura unt sau margarina;

sare

Preparare:

Cartofii dulci se prepara ca si cartofii obisnuiti, doar ca au un gust mai aparte (dulce, cum le spune numele). Eu am gasit la unele supermarket-uri. Se curata cartofii, se taie cubulete (au o consistenta si o culoare mai aproape de morcov decit de cartoful obisnuit), se pun la fiert cu un praf de sare. Dupa ce au fiert, se zdrobesc, se freaca cu unt si lapte si se prepara un piure portocaliu

Tarta cu dovleac si brinza

Ingrediente:
125 g de crema de branza Philadelphia
2 cani de puree de dovleac
1 cana zahar
1/4 lingurita sare
1 ou si 2 galbenusuri de ou batute impreuna ca si pentru omleta
1 cana de frisca nebatuta
1/4 cana unt topit
1 lingurita esenta de lamaie
1 lingurita scortisoara

Citeva cuisoare
1/2 lingurita ghimbir ras-optional
aluat pentru placinta (din comert)
frisca pentru ornat
2 linguri de sirop de artar (optional)

Preparare:

Incalziti cuptorul la 180 grade C.

Asezati aluatul in tava si apasati bine pentru a se mula dupa forma tavei de tarta. Apoi asezati o folie de aluminiu pe aluat si umpleti folia cu o greutate gen boabe de fasole, pentru a nu se ridica aluatul in timp ce il coaceti. Dati la cuptor 10 minute, apoi scoateti folia si mai lasati la cuptor inca 10 minute.

Intr-un bol mixati crema de branza, apoi adaugati puree-ul de dovleac si zxaharul, sarea, ouale. Apoi adaugati untul, frisca si mixati pana toate ingredientele sunt amestecate bine. La sfarsit adaugati si vanilia, scortisoara, ghimbirul si incorporati-le. Ar trebui sa rezulte un amestec destukl de gros.

Turnati amestecul obtinut in aluatul copt de tarta si dati din nou la cuptor aproximativ 50 de minute sau pana cand s-a intarit inclusiv centrul tartei.

Dupa ce scoateti tarta din cuptor lasati-o sa se odihneasca cel putin o jumatate de ora.

Serviti cu frisca amestecata cu sirop de artar.

ADRIANA PARISSI este scriitor, corespondentul nostru special in Statele Unite.

Citeste si:

Tags: , , , , ,

Leave a Reply