|

Seie noua de retete cu unt (27-49) / CONCURS President

PRAJITURA CU BRANZA SI DULCEATA – Constantin Alexandru

Ingrediente:
200gr. biscuiti digestivi parfumati
100gr. unt
500gr. branza de vaci
150gr. zahar
2 oua
400 ml smântână obişnuită
100-150gr. gem (dulceata de fructe de padure sau capsuni)
2 lingurite esenta de vanilie

Stratul 1
Se sfarma biscuiti si se pun intr-o forma termorezistenta (vas iena) care a fost in prealabil unsa cu unt. Se topeste restul de unt si se toarna peste biscuiti. Se niveleaza cu o lingura sau cu o spatula.
Stratul 2
Intr-un catron mare se amesteca (cu mixerul) pana se omogenizeaza branza, ouale jumatate din cantitatea de zahar si o lingurita de esenta de vanilie. Se toarna compozitia peste stratul de biscuiti, se niveleaza cu o lingura sau spatula si se baga la cuptorul preincalzit  pt. cca 20 minute.
Stratul de crema trebuie sa ramana alb-galbui, n-ar fi bine sa se rumeneasca. Puteţi testa mai degraba consistenta, important este sa se închege bine. După ce se scoate din cuptor, se lasa sa se racoreasca alte 15-20 de minute.
Stratul 3
Se pune samntana, restul de zahar si de esenta in castron si se amesteca bine doar cu lingura de lemn pana se topeste zaharul.
Cand tarta din cuptor s-a racit suficient, se pune peste ea al treilea strat nivelat, si se mai coace cca 10 minute.
Se scoate de la cuptor, se lasa sa se raceasca, se acopera si se baga la feigider pentru 8-10 ore atat cat straturile sa devina ferme.
Cand se serveste se pune un toping de dulceata de fructe de padure sau capsuni.
Pofta buna!

SALAM DE BISCUITI SI BOMBITE VESELE – Oana Paduraru

600 gr biscuiti
200 gr rahat colorat
100 gr fructe confiate ( am folosit caise )
1/2 borcan dulceata visine
1 cana cafea ( bine indulcita)
50 grame unt
50 gr. mieji nuca taiati
1-2 esenta rom

ptr decor:
fulgi ciocolata,
nuca cocos,
biscuiti pisati, etc

De retinut: putem jongla cu cantitatile, dupa gustul fiecaruia
!

MINILANGOSI CU BRANZA SAU GEM DE PRUNE – Oana Paduraru

Ingrediente
500 gr faina
50 gr zahar
50 gr unt
2 oua intregi
30 gr drojdie
1 cana lapte
ptr. umplutura:
200 gr telemea rasa
1 lingura unt
1 ou legatura de marar verde
piper
ptr. varianta dulce:
200 gr gem prune
2 linguri nuca macinata
1 lingurita cacao
2 linguri zahar


Mod de preparare

Se dizolva drojdia in putin lapte caldut, amestecata cu o lingurita cu zahar si se lasa la dospit 10 min; intre timp se bat ouale cu zaharul , untul si laptele; se amesteca maiaua in faina, apoi se adauga mixul din oua, zahar, unt si lapte, putin cate putin, pana cand aluatul devine elastic.

se lasa la crescut cam o ora; pe o plansa de lucru, se presara un strat generos de faina, apoi din aluat intindem o foaie groasa.Cu gura unei cesti taiem cercuri micute, iar in mijlocul acestora punem la alegere, fie o umpluura dulce, fie una sarata.

Dupa ce am umplut mijlocul fiecarui cerc,lipim marginile acestuia, si, pentru siguranta le presam cu ajutorul unei furculite.

Intr-o tigaie incinsa cu mult ulei, se pun la prajit cate 2-3 mini-langosi, intorcandu-i pe ambele parti( trebuie sa fie bine rumeniti, nu arsi)….Se scot pe servete de bucatarie, pentru a scapa de surpulsul de grasime!

COSULETE CU BRANZA SI ZMEURA – Oana Paduraru

40 gr unt

4 albusuri

8 linguri zahar pudra

150 gr faina

pentru umplutura:

400 ml lapte + 1 praf budinca vanilie

fructe ( la alegere )

fulgi de ciocolata

PREPARARE:untul se topeste la microunde cu cateva ore inainte, apoi se lasa la racit

in momentul in care este suficient de rece, se toarna peste albusurile batute spuma cu zahar;

la final se incorporeaza si faina cernuta in prealabil.

compozitia se da la rece pentru 3 ore.
Intre timp se tapeteaza o tava cu hartie de copt si la randul sau se da la rece ptr cca o jumatate de ora; cand tava e suficient de rece , trasam pe ea cercuri ( ne folosim de gura unui pahar) si in interiorul acestor cercuri intindem aluatul in strat foarte subtire. Ideal ar fi ca prin aluat sa se vada tava. Se da totul la cuptor ptr cca 10 min ( depinde si de cuptor) , pana camd observam ca aceste cerculete devin aurii. Cat sunt calde, cerculetele se desprind usor cu o spatula din tava, apoi se aseaza intr-o forma de briose ( ca sa isi ia forma de cosulet; daca nu avem forma de briosa la putem pune in cesti de cafea); se lasa in forma ptr cca 5 min. , pana se racesc. la final se umplu cu budinca de vanilie si se decoreaza cu fructe de sezon si fulgi de ciocolata!

CORNULETE – Aurelia Pop

Cea mai simpla reteta de cornulete sau de foaie pentru placinta cu carne: 1 pachet unt,6 linguri apa rece,1 lingura otet,se amesteca si se lasa peste noapte la frigider.                                       2.Negresa
Incalzesc 1 pachet de unt cu 2 cani de zahar ,4 linguri de cacao.Dupa ce s-au topit le las sa se raceasca putin,aduug 1 praf de copt,nuci taiate si prajite,5 galbenusuri si 5 albusuri batute spuma tare,1 pachet de zahar vanilinat.
Se coace la cuptor o jumatate de ora.Prepar o glazura din 2 linguri de unt,2linguri de cacao,2 linguri de zahar si putin lapte.Cand prajitura este rece adaug glazura.

TARTINE CU SOS ALB CU CIUPERCI – Irina Vascenco

Ingrediente

30 g unt, 30 g faina, 150 ml lapte, 10 ml smintina, 100 g brinza, 250 g ciuperci

Preparare

Se prepara un sos alb mai gros din faina, unt si lapte.
Faina si untul se infierbinta intr-o cratita de 1 l, la foc mic, numai un minut, amestecand mereu si avand grija ca faina sa nu se coloreze deloc; apoi se stinge cu laptele fierbinte, adaugat in 2-3 rinduri, amestecand de fiecare data, pana cind se desfac toate cocoloasele formate, ca sa rezulte un sos omogen.
Se sareaza si, facultativ, se acreste putin cu zeama sau sare de lamiie, numai dupa ce s-a luat cratita de pe foc.
Se aromeaza cu patrunjel sau marar taiat marunt.
Ciupercile taiate marunt si bine spalate se trec prin masina de tocat.
Ceapa taiata marunt se caleste un minut in untdelemn, apoi se adauga ciupercile, foaia de dafin, zeama de lamaie, piper, o lingurita rasa de sare.
Se lasa la foc mic acoperite sa fiarba cca 30 minute, ca sa scada toata apa ce o lasa si sa se moaie.Cind este gata, se adauga si smantina.
Se ung tartinele cu un strat de 3-4 mm.
Deasupra se rade brinza.

TORT CU CREMA DE UNT – Mariana Apostol

Produse necesare pentru blat:

5 oua

150 de grame de zahar

esenta de vanilie

150 de grame faina

1 praf de copt

1 lingurita scortisoara macinata

2 linguri de cacao.

Incingeti cuptorul la 180 de grade . Intret timp separati ouale. Se bat albusurile spuma cu putina sare si apoi cu jumatate din cantitatea de zahar si cu esenta de vanilie. Separat se bat galbenusurile cu restul de zahar. Se adauga 3 linguri de apa fierbinte si se mai amesteca putin. Apoi se adauga faina, praful de copt, scortisoara,praful de cacao si se amesteca bine. Se rastoarna albusurile spuma. Se toarna aluatul intr-o forma cu diametrul de 26 de cm, tapetata cu hartie de copt sau unsa (cum doriti) si se da la cuptor pentru 30-35 de minute. Dupa ce se raceste blatul il taiati in trei parti.

Produse necesare pentru crema:

60 de grame de miez de nuca macinat

2 galbenusuri

60 de grame de amidon

500 mL de lapte

250 gr unt moale

100 de grame de zahar pudra

Amestecam intr-un vas miezul de nuca cu galbenusurile, amidonul si putin lapte. Restul de lapte se pune la fiert. Cand incepe sa fiarba se toarna amestecul cu nuca amestecand continuu si se lasa sa dea cateva clocote. Lasa-ti crema sa se raceasca amestecand din cand in cand. Bateti untul cu zaharul cateva minute cu mixerul pana devine pufos. Incorporati crema de nuci rece cate putina, avand grija sa nu se taie. Ungeti doua parti ale blatului cu ceva mai mult de jumatate din crema si imbracati tortul cu restul de crema.  Apoi se lasa sa se raceasca.

P.S. nu uitati sa insiropati blatul pentru a iesi mai gustos.

CIOCOLATA – Andreea Diaconita

Ingrediente:
150 gr. unt President
250 gr. lapte praf,
100 gr. cacao,
500 gr. zahar,
150 ml apa,
unt pentru tava,
vanilie,
alune (facultativ).

Mod de preparare:

Se amesteca foarte bine untul cu laptele si cacao, pana se formeaza o pasta omogena.
Se fierbe un sirop din zahar si apa pina se leaga ca pentru dulceata. Dupa ce se raceste putin siropul, se toarna cite putin peste pasta.
Tava se va tine la rece (zero grade) cel putin 12 ore. Inainte de a se a umple, tava trebuie unsa cu unt.
Se obtine 1 kg. de ciocolata. Se pot pune alune sau fructe confiate.

CHEC CU JAMBON – Barbara Ruby

Ingrediente: 250 gr faina
1 pachet praf de copt
100 ml ulei
200 gr jambon
150 gr telemea
1 Unt
4 oua
200 gr masline verzi( fara samburi)
100 ml vin alb
piper,sare

Preparare: Se pun faina si praful de copt intr-un castron,se adauga oule,uleiul,vinul si se amesteca bine.
Se adauga maslinele,jambonul taiat bastonase si branza cubulete.
Se potriveste de sare si piper.Se toarna compozitia intr-o forma de chec unsa cu unt si se coace 45 min.

BUDINCA DE GOGOSARI CU CASCAVAL – Barbara Ruby

Ingrediente:
2 gogosari
4 cartofi
100 gr sunca afumata
100 gr casacaval
Unt
4 oua
150 gr smanatana
4 rosii
3 linguri ulei
1 ceapa mare
piper,sare

Preparare:

Cureti ceapa o tai pestisorii si o calesti in ulei.Intre timp cureti gogosarii fasii,apoi adaugi rosiile oparite le decojiesti,le tai bucati si le adaugi peste legume si torni o jumatate de ceasca de apa calduta.Pui sare si piper dupa gust,apoi sunca taiata cubulete,mai lasi sa fiarba putin pe foc.Rastorni legumele intr-un vas uns cu unt,tapetat cu faina.
Bati oule cu smantana si torni compozitia peste legume.Razi cascavalul si dai la cupor 20min.
Pofta buna!

CORNULETE – Aurelia Pop

Cea mai simpla reteta de cornulete sau de foaie pentru placinta cu carne: 1 pachet unt,6 linguri apa rece,1 lingura otet,se amesteca si se lasa peste noapte la frigider.                                       2.Negresa
Incalzesc 1 pachet de unt cu 2 cani de zahar ,4 linguri de cacao.Dupa ce s-au topit le las sa se raceasca putin,aduug 1 praf de copt,nuci taiate si prajite,5 galbenusuri si 5 albusuri batute spuma tare,1 pachet de zahar vanilinat.
Se coace la cuptor o jumatate de ora.Prepar o glazura din 2 linguri de unt,2linguri de cacao,2 linguri de zahar si putin lapte.Cand prajitura este rece adaug glazura.

CORABIOARE – Aurica Calinic

Ingrediente: Unt sau margarina (250 g), zahar pudra (2 linguri), faina (350 g), galbenus (1), praf de copt (1 pachet), migdale sau nuci macinate (1 ceasca), rom sau coniac (2 linguri), sare (1 virf de cutit)
Preparare
Se freaca untul spuma. Se adauga apoi pe rind zaharul , ouale, vanilia si faina cit cuprinde pentru a se obtine o coca potrivita. Se intinde o foaie de un cm si se taie in forma de semiluna. Se ung cu ou batut si se presara cu zahar tos. Se pun intr-o tava presarata cu faina si se coc in cuptor la foc puternic la inceput, apoi spre sfirsitul coptului la foc mic, astfel incat sa ramana albe.

SOMON IN SOS DE UNT – Bianca Stan

Mod de preparare:
Incingem uleiul in tigaie si prajim fileurile de somon cu pielea in jos cateva minute pana cand fac o crusta aurie. Apoi le intoarcem si le mai lasam 2-3 minute. Punem fileurile de somon pe o farfurie si le lasam deoparte.

Topim untul intr-o tigaie, apoi adaugam ceapa verde tocata rondele subtiri, punem si ardeiul iute tocat marunt, radem coaja de la lamaie si apoi stoarcem lamaia. Amestecam cateva minute, dupa care luam o bucata de somon, o asezam intr-o farfurie cu orez fiert (peste orez) si punem cu lingura sos peste somon.

LEGUME TRASE IN UNT LA TIGAIE – Bianca Lucaciu

Cartofii se curata de coaja,se spala si se taie felii . Se pun la fiert in apa cu 100 ml vin alb si putina sare.
Prazul,dovleceii si morcovul se curata,se spala si se taie fasii subtiri pe lungime. Dupa ce cartofii incep sa fie patrunsi se vor adauga fasiile de praz,dovlecei si de morcov si se fierb impreuna cateva minute, dupa care se vor scurge intr-o strecuratoare.
Intre timp se incalzesc intr-o tigaie untul si uleiul de masline.Cand untul este gata topit se adauga pentru cateva minute legumele fierte si racite amestecandu-se doar prin miscarea tigaii pentru a nu se sfarama legumele.Se condimenteaza dupa gust si pot fi servite ca atare sau ca si garnitura la preparate din carne si peste.

“CARTOFI” – Alina Vacaru

Ingrediente

800 g biscuiti simpli

380 g lapte condensat

200 g unt

5 lingurite cacao

3 lingurite coniac

Pentru decor

1 lingura unt

1 lingurita zahar pudra

Preparare

Biscuitii se macina.Untul se amesteca cu laptele condensat si coniacul.Adaugam cacao.Omogenizam.Adaugam biscuiti sfaramati si cu mainile ude odelam prajiturele sub froma de cartofi.Din unt si zahar modelam mugurasii de cartofi si decoram cu ei prajiturelele.Se lasa in frigider,5-6 ore.

PRAJITURA “PEPENE VERDE” – Alina Vacaru

Ingrediente:

120 de grame zahar pudra

150 de grame unt

1ou

265 g faina

1 pachetel(7 g)  drojdie uscata

1 varf cutit sare

Esenta de vanilie sau de migdale

Stafide mici , seminte de chimion pentru ornat sau bombonele mici de ciocolata

Coloranti alimentari,rosu si verde.

Preparare

Se bate untul cu zaharul  pana se omogenizeaza foarte bine.Se introduc apoi 10 minute la mixer.Se adauga oul,sarea,vanilia si se amesteca bine la mixer.Se adauga faina si drojdia dizolvata.Omogenizam.Se imparte aluatul in trei:o parte mica,una mijlocie si una mai mare.Bucata mare se amesteca cu colorant rosu,cea mica cu verde.

Se inveleste fiecare bucata in folie alimentara si se lasa la frigider 2 ore.

Aluatul alb,l-am intins pe o hartie de copt pana a devenit un dreptunghi cu dimensiunile de 22*9 cm.Aluatul rosu se face cilindru, se aseaza peste cel alb si se ruleaza cu ajutorul hartiei de copt.Aluatul verde se intinde intr-un dreptunghi cu dimensiunile de 22*9 cm.Peste el se aseza rulada formata din cele doua parti si se ruleaza.Se inveleste in folie alimentara si se lasa peste noapte in frigide.

In ziua urmatoare se taie in felii de  2 cm si se aseaza intr-o tava captusita cu hartie de copt.

Se decoreaza cu seminte de chimion, bombonele de ciocolata mici sau cu stafide mici,imitand semintele de pepene.

Se lasa la cuptor la 180 de grade 10 minute.

Feliile se taie in doua cat sunt calde.

Pofta mare!

PRAJITURA DESTEAPTA – Loredana Marin

Ingrediente:

- 9 oua
- 250 g. zahar
- 1 pachet de unt
- 9 linguri faina
- 1 pachet zahar vanilat
- 1 litru lapte

Preparare:

Se pune la foc. Galbenusurile se freaca cu zaharul . Se adauga apoi untul topit si racit, laptele rece, albusurile batute spuma, zaharul vanilat si faina
Se pune totul intr-o tava tapetata si se lasa 1 ora la cuptor, la foc foarte mic si pe pozitia cea mai de sus a cuptorului.1 ora nu se deschide cuptorul !!! Dupa ora aceasta, prajitura desteapta are blat, crema si glazura!

BRADUTI – Mihaela Ela

AMESTECAM 600GRAME BISCUITI TOCATI,300GRAME ZAHAR PUDRA,3-4 LINGURI CACAO,1 PACHET DE UNT,ESENTA DE ROM 2-3 LINGURITE,50GRAME NUCI PISATE SI 3 ALBUSURI SPUMA.SE PUN IN FORMELE DE BRADUTI SI SE PUDREAZA CU ZAHAR PUDRA.DACA FOLOSITI UNTUL PRESIDENT TOTUL VA IESI DELICIOS PENTRU CA ESTE FOARTE FIN SI BUN.

BILUTE RAFAELLO – Stela Lupes

AMESTEC 250GRAME LAPTE PRAF,200GRAME ZAHAR PUDRA,200GRAME UNT SI 100GRAME NUCA DE COCOS.FACEM BILUTE IN CARE PUNEM CATE O MIGDALA.DAM BILUTELE PRIN NUCA DE COCOS SI ESTE O DELICATESA.FOLOSITI UNTUL PRESIDENT ESTE EXCELENT DE BUN.

COVRIGEI – Bianca Selaru

Ingrediente: 2 pachete unt, 6 linguri apa, 2 linguri otet, sare, 1 ou pt uns, faina, chimen, mac, susan

Preparare: Se amesteca untul, apa, otetul si faina pana se obtine o coca. Coca se lasa la  rece minim 2 ore pentru a se fragezi.
Se tapeteaza tava cu hartie de copt si se pun covrigeii, taiati in prealabil cu forma speciala. Se ung cu ou si se presara chimen, mac, susan. Optional se poate presara deasupra branza sau cascaval ras. Se dau la cuptor pana se rumenesc.

RULADA DE UNT CU CASCAVAL – Florina Ciolmeg

Ingrediente:

3 linguri de faina
3 linguri de smantana
3 oua
50 gr. unt
150 gr. cascaval
un pic de sare
Preparare:

-intr-un castron puneti galbenusurile de la cele 3 oua, smantana, faina si sarea le mixati cu mixerul;
apoi puneti peste compozitia obtinuta, si cele 3 albusuri batute spuma(albusurile le batem cu mixerul curat);
-dupa ce puneti albusurile peste compozitia din castron, amestecati in continuare de sus in jos, cu o lingura de lemn;
-compozitia obtinuta (asemanatoare celei de chec) o rasturnati intr-o tava tapetata cu hartie de copt;
-trebuie sa folosim tava corespunzatoare, adica in momentul cand turnam aluatul in tava, sa il plimbam pe fundul tavii pentru a-l acoperi;
-tava o bagati la cuptorul incins la 170-175 de grade (sau la cuptoarele normale la focul cel mai mic), si o lasati cam 15-20 de min, o penetrati cu un pai dupa 15 minute pentru a nu o carboniza, sau pt a nu o face scoartza;
-dupa ce e gata, o rasturnati cu fata in jos pe un servet uscat, si scoatem hartia de copt;
- faceti cubulete cascavalul, si puneti din loc in loc si bucatele de unt;
-dupa aceea rulam;
- aluatul este elastic;
-dupa ce-l rulati il puneti la loc in tava, pe hartia de copt, si-l dati din nou la cuptor pentru 10 minute.
-cand e gata lasati sa se racesca, apoi o introduceti la firigider si se va intari foarte bine

CROISSANTE CU UNT SI TELEMEA – Roxana Alina Ioana Bora

ingrediente

1 foaie foietaj

unt 100 gr

branza telemea 200 gr

1 ou

susan/mac/cascaval -pentru decor

Preparare: foaia de foietaj se taie in bucati,eu prefer sa o tai in forma de romb,este mai aspectuoasa,branza telemea se rade iar untul se taie in cuburi.pe fiecare romb am pus o bucatica de unt si branza telmea rasa apoi le-am impaturit in forma de triunghi,se ung cu oul batut si deasupra se presara fie susan,mac sau casacaval.se pun in cuptorul preincalzit la foc mediu aproximativ 20 de min.sunt foarte bune dimineata la micul dejun dar si ca gustare seara,se pot incalzi in cuptorul cu microunde.

PRAJITURA CU CEASCA – Sule Csaba

2 banane coapte
125 g. unt moale
3 / 4 cană de zahăr din trestie
2 oua
1.5 cani faina
1 / 2 lingurita. praf de copt
vârf de cuţit de sare
10 g ciocolata neagra tocata

Se incalzeste cuptorul la 180 de grade. Se unge cu unt şi făină o tava mica,pătrata (20×27 cm).
Amestecam ,faina ,sarea si praful de copt iar  ciocolata se taie in bucati mici.Bananele se tocesc cu o furculita, iar untul cu zahărul se amestecă cu mixerul pana la starea de crema. Apoi adauga  ouale si pe urma bananele. În cele din urmă, amestecul de faina si praf de copt iar la final adaugă ciocolata.

Aluatul se pune in tava si se lasa cca. 20-25 de minute in cuptor.

…President, cel mai bun unt frantuzesc, produs in inima Normandiei, va invita, impreuna cu Bucatarescu, la un concurs inedit:

CASTIGA 6 PACHETE SI CASEROLE DE UNT PRESIDENT!!!

Ce trebuie sa faci: TRIMITE O RETETA SAU UN ARANJAMENT CULINAR IN CARE SE FOLOSESTE UNTUL!

Valoarea premiului: 50 lei.

Sunt permise inscrieri multiple (mai multe retete trimise de aceeasi persoana).  Retetele sau ideile de aranjament culinar se trimit la office@bucatarescu.ro. Fotografiile nu sunt obligatorii.

Durata concursului: 5-15 noiembrie 2010.

Citeste si:

Tags: , , , ,

1 Response for “Seie noua de retete cu unt (27-49) / CONCURS President”

  1. In sfarsit am gasit o reteta buna de aluat pentru placinta cu carne. Mersi.

Leave a Reply