|

Serie noua de retete la cuptor (242-252) /Concurs FRANKE – castiga cuptorul DOMINOX

PULPE DE PUI CU CARTOFI, MERE SI MORCOVI – Daiana V.

Ingrediente:

* aproximativ 1 kg de pulpe

* cativa cartofi

* 2 mere

* 2 morcovi

* cativa catei de usturoi

* sare, piper, boia (si alte condimente la alegere)

Preparare: Pulpele condimentate le-am pus intr-un vas yena uns cu ulei impreuna cu merele, morcovii, cartofii si cativa catei de usturoi.

Le-am lasat la cuptor 45 de minute cu capacul pus, apoi inca 10-15 min fara capac, ca sa se rumeneasca deasupra.

CONOPIDA CU TELEMEA LA CUPTOR – Daiana V.

Ingrediente:

* 1 conopida de aprox 1 kg

* telemea (de bivolita – excelenta)

* 4 oua

* patrunjel

* sare, piper

* putin pesmet

* smantana

Preparare: Conopida se fierbe 10-15 minute in apa cu vegeta (sare) si cateva linguri de lapte (am citit ca atunci nu miroase cand fierbe si e adevarat).

Ouale se bat cu putina sare si piper, se adauga patrunjelul tocat si temeaua data pe razatoare.

Vasul yena se unge cu ulei (sau unt sau grasimea aromata ramasa de la pulpele de ieri ;) ) si se tapeteaza cu pesmet.

Se aseaza conopida, se toarna amestecul de oua.

Se da la cuptor pt aprox 30-40 minute cu vasul acoperit, apoi se mai  adauga putina telemea deasupra si se lasa vasul descoperit in cuptor inca vreo 10 minute.

Se serveste cu smantana.

FOCACCIA ALLA GENOVESE – Daiana V.

Ingrediente:

300 gr apa calduta

40 ml ulei

1 lingurita zahar

460 gr faina

7 gr drojdie uscata

1 lingurita sare

Ptentru uns si presarat:

sare semigrunjoasa

4 linguri ulei masline

4 linguri apa

cimbru uscat, susan, mix de condimente

Preparare: In bolul robotului de bucatarie am amestecat apa calduta, uleiul si zaharul. Apoi am adaugat una cate una vreo 10 linguri de faina, pana cand a inceput sa se lege un aluat.

In restul de faina am amestecat drojdia uscata si am adaugat cate o lingura la aluatul in curs de formare.

Spre sfarsit am adaugat  sarea si am mai dat cateva vartejuri :fatarade: pana am obtinut un aluat foarte elastic, moale si nu foarte nelipicios.

Am pus hartie de copt in tava de cuptor (31cm*35cm), am uns hartia cu ulei si am trantit in mijloc bila de aluat, pe care am aplatizat-o putin cu mana si am uns-o si deasupra cu ulei.

Trebuie s-o citez pe Laura pentru ca e important: “De ce facem acest lucru? Pentru ca, in timp ce creste, aluatul neacoperit formeaza o crusta care nu este deloc indicata in pasul urmator, si anume cand vom intinde focaccia”.

Am lasat aluatul la crescut 1 ora in bucatarie la caldura (batea si soarele prin geam), timp in care si-a cam dublat volumul.

Apoi am intins aluatul in tava cu mainile si pe toata suprafata am facut adancituri cu degetele (atingand fundul tavii).

Am presarat cu sare semigrunjoasa si am lasat aluatul sa se odihneasca 15 minute.

Dupa 15 min am uns focaccia cu cele 4 linguri de ulei amestecate cu 4 linguri de apa.

Am presarat o parte cu cimbru uscat, mijlocul cu susan si restul cu amestec de condimente (din alea pt gratar, ca erau la indemana), dupa care am mai lasat focaccia sa creasca timp de 30 de minute.

Apoi am copt focaccia in cuptorul preincalzit timp de 15 min la foc mediu spre mare (asa mi-a iesit corespondenta la 220 de grade) si s-a cam ars pe margini, insa deasupra abia s-a colorat, asa ca mai lasat inca vreo 5-10 min la foc minim.

CARTOFI COPTI IN PUNGA LA CUPTOR – Daiana V.

Ca sa ma scutesc de frecat cartofii lipiti de tava/Jena sau sa stau sa curat alufolia de pe cartofi si ca sa evit sa obtin cartofi prea uscati, m-am gandit sa fac cartofi copti in punga pentru cuptor.

Ingrediente

* 2 kg de cartofi noi

* putin ulei

* sare, szegedi paprika (boia dulce), mix de condimente pt cartofi prajiti

Preparare:

Cartofii spalati si curatati (eh nu mai sint chiar asa de noi si nu se mai ia coaja) i-am taiat mai gros decat pt prajit (bucati/felii cam de un deget grosime).

I-am stropit cu ulei si i-am frecat cu sare, boia si condimente.

Au incaput toti intr-o singura punga. Am turnat si uleiul prelins, am legat punga, am intepat-o pe alocuri (conform instructiunilor) si am bagat in cuptorul preincalzit 50 de min + 10 min pt rumenire (am taiat punga. mare atentie la aburii fierbinti cand taiati/desfaceti punga!)

PIZZA DIUTA – Daiana V.

Ingrediente blat de pizza:

* 250 g faina

* 1 lingurita (jumate de pliculet) drojdie uscata

* 150 ml apa minerala

* 3 linguri ulei

* jumatate de lingurita de sare

Mod de pregatire:

Intr-un castron am amestecat faina cernuta cu drojdia uscata si am lasat sa se odihneasca vreo 10 min (nu stiu care-i efectul, dar asa scrie pe pliculetul de drojdie uscata).

Apoi am adaugat uleiul, apa minerala si sarea si am inceput sa framant pana am obtinut un aluat omogen si elastic.

m uns gramajoara de aluat pe toate partile cu un pic de ulei ca sa nu faca pojghita in timp ce dospeste.

Am acoperit castronul cu un servet de bucatarie si l-am lasa in bucatarie la dospit fix o ora, timp in care aluatul a crescut considerabil.

Tava de pizza am uns-o cu putin ulei si am intins aluatul direct in tava cu mainile.

Topping:

* 1 borcan de zacusca

* porumb dulce (din conserva)

* 1 cutie de ciuperci

* cateva feliute de sunculita

* jumatate de ardei

* cascaval ras

* 1 ou

Blatul intins l-am uns cu zacusca, apoi am presarat porumb, ciuperci, am pus feliile de sunculita si ardeiul taiat fasii subtiri.

Am bagat in cuptor (neincalzit inainte) la foc mare, timp de maxim 10 min, apoi am redus focul la mai putin de jumatate (nu am grade la cuptor sa pot spune exact, dar a fost mediu spre mic focul) si am lasat asa 15-20 min. Apoi am scos tava, am spart oul in mijloc, am presarat cascaval ras si am mai bagat in cuptor pentru inca vreo 15 min (adica pana cand am vazut ca s-a inchegat oul – galbenusul a ramas moale in interior, exact ca la oul ochi).

La servire n-am mai adaugat nici un sos, n-a fost nevoie, doar cateva frunze proaspete de busuioc.

Blatul a fost crocant si nu prea pufos (cum ar fi o paine), dar nici subtire ca hartia. Am gasit blatul perfect pentru mine!

CORONITA IMPLETITA – Anisoara Ursan

Ingrediente aluat: 250-300 g faina,10 g drojdie proaspata,150 ml apa calduta ,un praf de sare,o lingura de ulei, o lingura de otet
Umplutura 1: 100 g stafide,100 g caise uscate,2-3 prune uscate,2-3 smochine uscate,2 linguri de coaja de portocala confiata
Umplutura 2: 200 g miez de nuca maruntit,5-6 linguri de zahar,o lingurita de scortisoara macinata
Umplutura 3: 200 g seminte de mac,5-6 linguri de zahar,50 ml apa,esenta de vanilie
Pentru uns foile: margarina sau unt
Ornat: seminte de dovleac,zahar pudra vanilat
Pentru uns si copt: un galbenus crud si 50 ml ulei
Preparare:
1.Se framanta un aluat elastic,potrivit de tare din faina si apa calduta in care s-a dizolvat sarea,drojdia,uleiul si otetul,apoi se acopera cu un prosopel si se lasa sa creasca ,cca 20 de minute
2.Intre timp preparam umpluturile asa;
-umplutura 1 se prepara taind fructele uscate(caisele,smochinele si prunele),amestecate cu stafidele, apoi se amesteca bine cu 2 linguri de coaja de portocala confiata,cu tot cu sirop(daca nu avem stropim fructele cu esenta sau doua linguri de rom)
-umplutura 2 se prepara amestecand miezul de nuca maruntit  cu zaharul si scortisoara
-umplutura 3 se prepara dand in cateva clocote semintele de mac cu apa si zaharul,pana se leaga  siropul,apoi la sfarsit adaugam esenta.
3.Aluatul crescut se taie in trei bucati egale,fiecare bucata se intinde in cate o foaie dreptunghiulara lunga in functie de tava in care se coace preparatul.Fiecare foaie intinsa se unge putin cu unt sau margarina apoi cu un strat din fiecare umplutura(fiecre foaie se umple cu un fel de umplutura apoi se ruleaza lejer,in suluri lungi care la final se vor impleti si se vor uni la capete,apoi cu grija se aseaza in tava unsa cu unt,se stropeste cu putin ulei deasupra apoi se unge cu un galbenus crud,se presara semintele de dovleac si se da la cuptor ,la foc potrivit sa se rumeneasca usor(cca 25 minute,la foc potrivit).Dupa coacere se pudreaza deasupra cu zahar pudra vanilat.Se serveste dupa ce s-a racit,taiata subtire.

TARTA IMPLETITA – Anisoara Ursan

Ingrediente aluat: 200g unt sau margarina,450 g faina 2 lingurite de zahar,1/2 lingurita  de sare
Pentru umplutura: Un piept de pui dezosat,o ceapa rosie,un morcov mic,o radacina de patrunjel,100 g mazare fiarta,100 g fasole pastai fiarta,amestec de condimente uscate,sare,piper(cu gust de lamaie),marar si patrunjel verde,50 ml ulei de masline,un praf de sare
Pentru ornare: un galbenus de ou,seminte de in (comestibile),susan,un praf de boia dulce
Preparare:
1.Se topeste untul la bain- marie si se amesteca cu sarea si zaharul apoi,se incorporeaza treptat faina cernuta ,framantandu-se pana obtinem un aluatpotrivit de tare pe care il lasam la rece 30 minute
Intre timp se caleste ceapa tocata marunt si bucatile de piept de piept de pui ,taiate in cubulete mici de1 cm,se adauga morcovul taiat si el in cubulete si fiert in prealabil,fasolea si mazarea,apoi se potriuveste de condimente si sare .se opreste focul si se amesteca si verdeata tocata fin.Se da amestecul sa se raceasca bine.
2.Aluatul se imparte in doua parti;una se intinde in foaie de 1,5 cm grosime care se aseaza intr-o forma de tarta unsa cu unt,iar cealalta se intinde si ea la fel si apoi se taie fasii late de 3-4 cm.Se umple tarta cu amestecul de carne si legume apoi se acopera cu fasiile de aluat,impletindu-le intre ele.Se opresc cateva fisii care se framanta din nou cu putina boia dulce(pentru a se colora aluatul),apoi se imparte in doua parti care se intind in fasii subtiri si lungi,ce se rasucesc usor si cu acest snurulet se orneaza tarta pe margine.
Se unge deasupra cu galbenus,se presara semintele de in si susan,apoi se baga la cuptor sa se rumeneasca frumos,cam 30 de minute,la foc potrivit.
Se serveste taiata in bucati potrivite,dupa ce s-a racit putin.

APERITIV “CUTIA PANDOREI” – Anisoara Ursan

Ingrediente: 6 foi de placinta(din comert),300 g carne tocata amestec(porc si vita),300 g ciuperci,un ardei gras verde,un ardei gras galben,un ardei gras rosu,2 cepe potrivite,2 oua, o legatura de patrunjel verdesare,piper,amestec de condimente(cimbrisor,oregano,maghiran,dafin,busuioc),50 ml ulei de masline,cascaval ras,3 felii de muschiulet sau salam mai gros,un morcov,salata pentru decor
Preparare:
1.Se curata ciupercile,se spala si se taie feliute subtiri(eu am avut congelate),ardei se spala,se curata de cotoare apoi se taie feliute subtiri,ceapa se curata si se taie marunt apoi toate aceste legume se calesc in putin ulei apoi se condimenteaza dupa gust,se sareaza si la sfarsit se aromatizeaza cu patrunjelul tocat marunt.Carnea tocata se caleste si ea in o picatura de ulei,apoi se amesteca cu legumele calite.Morcovul curata si spalat se taie in doua jumatati,apoi se fierbe in apa cu putina sare.Amestecul de carne cu legume,rece se amesteca bine cu cele doua oua.
2.Intr-o tavita de yena se aseaza fasii din foile de placinta,pe care le-am taiat si asezat astfel incat pe margini sa se aseze colturi de foi ,ca o dantele,apoi se toarna jumatate din cantitatea de amestc calit ,se aseaza jumatatile de morcov,de-a lungul tavitei,apoi se toarna cu rija si restul umpluturii de carne,se niveleaza putin deasupra,se rade si cascaval si se decoreaza cu feliile de muschiulet ,facute floricele(incretite si prinse cu scobitori)si se da la cuptor,cca 15-20 de minute,pana se rumeneste frumos foaia de placita de pe margine.Acest aperitiv se scoate din tavita numai dupa ce s-a racit bine,se aseaza pe un platou decorat cu salata verde si se taie felii potrivit de groase
Este un aperitiv deosebit de aspectuos si foarte gustos,care merita incercat!

MAMALIGUTA CU BRANZA DE BURDUF LA CUPTOR – Monica

Am pregatit o reteta simpla pentru ca inca nu stiu sa fac retete mai complicate deoarece pana la varsta de 22 de ani ( acum am 23) mi-a gatit mama. Am zis sa incep cu o reteta simpla si s-a dovedit a fi favorita mea, fiind “moldoveanca” cum se spune, iata ce am pregatit :

Ingrediente :

-Mamaliguta pripita :
-60-80 g de unt sau 3-4 linguri ulei
-200 g branza de burduf ( se mai poate folosi si telemea desarata rasa )

Mod de preparare :

Mamaliguta pripita, ingrediente :
-1 litru apa ;
-200 g malai ;
-o lingurita de sare cu varf

Preparare: Apa cu sarea se pun la fiert si cand clocoteste, se adauga malaiul sub forma de ploaie, amestecand repede cu telul in forma de para ca sa nu se faca cocoloase ; se amesteca mereu si dupa ce s-a pus tot malaiul , cca 10 minute, pana se ingroasa compozitia si este fiarta. Este de preferat sa fiarba la foc mic ( nu direct pe flacara, ca sa nu se arda si sa se afume ), in timp ce se pune malaiul si, dupa ce s-a amestecat cca 2 min si s-a ingrosat putin, se lasa telul in mamaliga si se acopera cu un capac , ca sa nu sara stropi.Se fierbe astfel 15 minute, amestecand din cand in cand.

Intr-o cratita sau intr-un vas termorezistent cu care se va servi la masa, se pune jumatate din cantitatea de grasime. Se lasa sa se incalzeasca, ca sa se unga vasul la baza, apoi se toarna peste ea jumatate din cantitatea de mamaliguta, se niveleaza, cu dosul lingurii, cu grasime si se presara jumatate din cantitatea de branza. Dupa aceea, punem restul de mamaliga, se niveleaza, cu grasimea ramasa si se presara cu restul de branza. Vasul se introduce in cuptor , unde se lasa 10-15 minute, pana se infierbanta bine mamaliga, la foc mic.
Se serveste imediat, ca prim fel sau fel doi; dupa preferinte se pune si smantana, cand se scoate din cuptor sau direct in farfurie.

LASAGNA ROMANA – Iulian Ronin

Ingrediente:
1 kg carne vita,
- 200 g costita afumata,
- 100 g unt
- 1 cepa mare,
- 1 morcov mare,
- 1 telina
- 30g pasta concentrata de rosii
- 1 pahar vin alb
- foi de lasagna
- 400 g mozzarella
- sare, piper, oregano dupa gust
Mod preparare
Sosul ragu alla bolognese:
Rumeneste intr-o cratita , cu unt, costita, apoi aduga telina, morcovul, ceapa si oregano si lasa la gatit pana ce se evapora apa. Adauga carnea tocata si rumeneste-o usor in condiment. Toarna bulionul dizolvat in 1 cana de apa calda si vinul, sareaza si condimenteaza.
Fierbe sosul la foc mic, minim 2 ore, acoperit cu capac. Daca e necesar, ca sa nu se prinda, pune putina apa calduta.
Intr-o tava pune foi de lasagna pe fund. Pune 1/4 din sos, apoi inca un rand de foi de lasagna, repeta de 4 ori(start/foi). Taie mozzarella felii si imprastie-le deasupra.
Coace in cuptorul incalzit anterior, la 200C pentru 15 minute.

CIUPERCI LA CUPTOR – Rodica Grosu

Ai nevoie de:

-ciuperci intregi(nu conserva)
-unt
-cascaval
Preparare: Se spala ciupercile,se rup cozile.cozile se toaca marunt(ca pe ceapa)si se baga in palariile ciupercilor.se pune 1/2lingurita unt si deasupra o feliuta mica de cascaval.sare piper dupa gust
Se tin la cuptor pana se inmoaie cascavalul.

…Franke iti ofera un cuptor multifunctional incorporabil care te va ajuta in prepararea celor mai delicioase mancaruri. Participa la concurs, castiga si bucura-te de functionalitatea cuptorului din gama Dominox de la Franke.

Realizat din inox, cuptorul multifunctional DXC face parte din gama Dominox de la Franke, creata special pentru a face accesibila calitatea Franke unui numar cat mai mare de clienti. Cu o capacitate de 58 litri, cuptorul multifunctional DXC este dotat cu functia grill, 5 programe de coacere care faciliteaza alegerea tipului de gatit si programator electronic. In plus,  este dotat cu un ventilator tangential care genereaza o miscare fortata de aer intre cuva interioara a cuptorului si carcasa exterioara, creand o bariera termica ce creste eficienta energetica a cuptorului (scade consumul de energie) si in acelasi timp protejeaza mobila in care acesta este incorporat. Mult succes!

Cum poti castiga?

Castiga cuptorul multifunctional din gama Dominox de la Franke, facand un lucru extrem de simplu: TRIMITE-NE, la office@bucatarescu.ro, RETETA TA FAVORITA, avand ca tema „Bunatati la cuptor”! Perioada de desfasurare: 2 – 30 noiembrie 2010. Pozele sunt binevenite, dar nu sunt obligatorii. Te poti inscrie de mai multe ori, cu retete diferite! Un juriu alcatuit din Bucatarescu si reprezentantii FRANKE va evalua cea mai reusita reteta si o va premia cu un cuptor multifunctional din gama Dominox de la Franke! Castigatorul va fi anuntat la inceputul lunii decembrie.

Citeste si:

Tags: , , , , ,

Leave a Reply