|

Noi retete la cuptor (271-294) / Concurs FRANKE – castiga cuptorul DOMINOX

CARTOFI ROSII UMPLUTI CU CARNE – Anisoara Ursan

Ingrediente pentru 8-9 cartofi potriviti: 300 g carne tocata amestec(porc+vita),o ceapa mare,3 catei de usturoi,50 g unt,un praf de piper,o lingurita de condimente de legume deshidratate(gen Delikat),o legatura de marar verde,o capatana potrivit de mare de sfecla ,folie de aluminiu,cateva forme de prajituri din aluminiu,condimente amestecate(cimbrisor,coriandru,busuioc,maghiran,dafin),un praf de sare,putin ulei de masline
Preparare;
1. Cartofii curatati de coaja se pun la fiert ,acoperiti de apa,cu un praf de sare si cubulete mici de sfecla(curatat de coaja),si se lasa sa fiarba de la primul clocot cam 10 minute,la foc potrivit
2.Intre timp curatam si calim ceapa taiata marunt,usturoiul feliat subtire si carnea tocata,amestecand continuu,pana scade tot sucul lasat.Se condimenteaza dupa gust si se presara verdeata tocata marunt.
3.Cartofii care au fiert cu sfecla se scot din zeama si se lasa sa se racoreasca putin,apoi se scobesc in interior cu un cutit special sau cu lingurita(dupa ce am taiat la un cap un capacel)lasand peretii cartofului grosi de cca 0,5 cm,apoi se umplu cu compozitia de carne.
Formele din aluminiu se ung bine cu unt apoi se tapeteaza din abundenta cu amestec de condimente uscate si in fiecare se aseaza cate un cartof umplut cu carne,se aseaza si capacelele si apoi se acopera fiecare in parte cu cate o bucata de folie de aluminiu si se aseaza intr-o tavita de yena,unul langa altul.Se baga tavita la cuptor si se lasa cca 30 de minute la foc iute,apoi se scoate tava ,se indeparteaza folia de aluminiu ,se ung cartofii bine cu ulei de masline,apoi se mai dau la cuptor cca 10 minutwe sa faca o crusta rumena,dupa care se scot si se rade peste ei,fierbinti,putin cascaval.Se asaza pe un platou decorat cu salata verde si se consuma calzi.

TORT SAH CU CREMA DE CAPSUNI – Anisoara Ursan

Ingrediente:
Blat-12 oua,12 linguri de zahar,10 linguri de faina,2 linguri de cacaoa,un praf de copt,un praf de sare,
Crema
-500 g frisca din smantana(sau lichida),400 g iaurt de capsuni,20 g gelatina(2 pliculete),250 g capsuni,150 g zahar pudra vanilat
Optional insiropare blat: suc de fructe,compot sau sirop din200 ml apa+10 linguri de zahar+esenta
Decor: 200g frisca indulcita,jumatati de capsuni

Preparare:

Se bat albusurile cu un praf de sare apoi cu zaharul,se adauga si galbenusurile zdrobite,esenta si faina amestecata cu praful de copt, turnata in ploaie.Se unge o forma cu inel detasabil cu putin unt apoi se da la cuptorul preincalzit,sa se coaca timp de 15-20 minute.Blatul copt se da la racit apoi se taie pe orizontala in trei parti egale
Din carton decupam 3 cercuri cu diametrele de 7,14 si 21 cm,la o forma cu diametrul de 28 de cm.Cu ajutorul acestor cercuri decupam blatul copt  la randul lui in 4 inele(in total ele sunt 12,blatul fiind taiat in trei bucati)
Siropul se da in cateva clocote apoi se lasa la racit
Crema de capsuni se prepara amestecand smantana ,iaurtul si  zaharul pudra apoise adauga si capsunile taiate cubulete mici cu gelatina topita in 150 ml apa rece si apoi dizolvata fara sa fiarba,la bain marin,turnata in fir subtire,se amesteca bine totul.
Se aseaza din nou forma cu inel detasabil,apoi trecem la montarea tortului astfel;
se aseaza in forma primul  si al 3-lea inele din blat cu goluri intre ele,goluri care se umplu cu crema,la nivelul blatului apoi se insiropeaza usor cu o lingura fiecare inel de blat si apoi se vine deasupra cu al 2 lea rand,asezand inelul 2 si 4 si procedam in continuare la fel pana ce se aseaza toate inelele si tortul va avea practic 4 nivele.Deasupra se niveleaza un strat subtire de crema apoi se decoreaza cu capsuni taiate in jumatati.Se da totul la frigider 2-3 ore pana se incheaga bine.Se desface forma cu grija ,se aseaza tortul pe platou si se decoreaza cu frisca.Se taie felii subtiri.

PLACINTA DOBROGEANA (CREATA) – Anisoara Ursan

Ingrediente(o tava)
aluat: faina cca.700g,200ml apa calduta pentru framantat,un praf de sare,20 g drojdie proaspata
umplutura si decor: 500g telemea, nu foarte sarata,400g iaurt gras,6 oua,zahar pudra vanilat,cca100ml ulei
Preparare:
Din faina si apa calduta in care am dizolvat sare si drojdia,framantam un aluat,potrivit de tare si elastic pe care il acoperim cu un prosop si il lasam sa creasca putin,intr-un loc calduros(cca 20 min).
Intre timp pregatim umplutura din branza data prin razatoare si amestecata cu 3 oua si jumatate din iaurt.Se poate adauga si zahar(dupa preferinta).
Din aluatul odihnit,se intind foi subtiri,din bucati de aluat de marimea unui mar,care se intind cu un sucitor,pe masa data cu faina.Aceste foi se stropesc cu ulei(turnat cate putin,in fir subtire) apoi se indinde cate un strat subtire de umplutura de branza, pe toata suprafata si se increteste,de la margini spre interior,cu varful degetelor,apoi se pun cu grija in tava unsa cu ulei,una langa alta,pana se umple tava.
Deasupra foilor umplute din tava,se toarna celelalte 3 oua ramase,batute si amestecate cu iaurtul ramas,apoi se da tava la copt,la foc potrivit,pana se rumeneste uniform deasupra,cca 30 min.Placinta se pudreaza cu zahar vanilat si se taie bucati mici,patrate,dupa ce s-a racit putin.Este foarte buna,mancata calda,dar si rece,alaturi de un pahar de lapte batut.

VINETE LA CUPTOR – Anisoara Ursan

Ingrediente: 3 vinete tinere,un ardei mare rosu,2 ardei verzi,2 rosii mari,mai necoapte100 g cascaval,200 g branza Brie,cativa catei de usturoi,100 ml ulei,doua lingurite de legume deshidratate(Delikat),amestec condimente uscate(maghiran,oregano,busuioc,coriandru)un praf de piper cu aroma de lamaie
Preparare:
Vinetele spalate si sterse bine se taie rondele subtiri(0,5 cm)pe care le presaram cu un praf de sare apoi le  prajim pe ambele fete in ulei,apoi se scot intr-o sita sa se scurga bine de ulei si suc.Se spala zarzavatul si apoi se taie rondele,usturoiul se curata ,branza se feliaza.
Intr-o tavita ,mai stransa ,se aseaza felii alternand intre ele de vinete prajite,branza Brie,rondele de rosii si rondele de ardei,pe doua randuri,apoi se condimenteaza din abundenta cu condimente,se presara usturoiul feliat subtire si se da la cuptor,cca 30 de minute,dupa care se scoate tava si se toarna deasupra ouale batute si amestecate cu cascavalul dat prin razatoare,apoi se mai lasa la cuptor,10-15 minute,pentru gratinare.Se portioneaza dupa ce s-au racit bine si se pot servi simple sau cu smantana.

FANTEZIE LA CUPTOR – Viorel Oprea

Ingrediente: o bucata frumoasa de ceafa de porc, 8 carnati de Plescoi, vin rosu, condimente si mirodenii, 1 kg castane, 500 gr praz, 3 linguri ulei de masline.

Preparare: Carnea de porc se marineaza in vin rosu, cu un varf de lingurita de nucsoara, 2 cuisoare, 2 lingurite de piper verde, cimbru, curry. Dupa 6 ore, se scoate si se inteapa cu varful cutitului ici-colo. Se asaza in tava pe un pat de rondele de praz, se stropeste cu trei linguri de ulei de masline si se baga la cuptor, 3 minute la foc iute si alte 30 minute la foc domol. Separat, se fierb castanele. Dupa cele 30 minute de foc domol, tava se scoate si se aranjeaza deasupra carnii castanele fierte si curatate. Se lasa impreuna la cuptor alte 20 minute, la foc mic. La final, peste castane, se pun carnaciorii de Plescoi si se mai lasa alte 10 minute la foc mediu. Se serveste cu salata de varza alba stropita cu zeama din tava. Obligatoriu, alaturi, un pahar de vin rosu bun, romanesc.

COSTITE DE PORC LA CUPTOR – Cristina Iordache

Ne trebuie in felul urmator: 1 kg costite porc 4 catei usturoi 150 ml vin alb 2
lingurite miere albine 50 ml palinca (tuica) sare,   piper,   delikat 100 ml
ulei de prajit

Se prepara in felul urmator:
Costitele le portionam apoi le condimentam cu sare,  piper si delikat.  Punem 100 ml ulei si prajim costitele condimentate pe ambele parti.  Intr-un pahar preparam urmatorul amestec: 2 lingurite miere de albine,   50 ml palinca.
Amestecam bine pana mierea se dizolva in palinca apoi  turnam peste carne,  in acelasi timp punem si cei 150 ml vin peste.  Adaugam si usturoiul taiat felii si apoi turnam apa cat sa acopere bine  carnea. Se acopera vasul cu un capac si se lasa la fiert pana scade  zeama si ajunge pe untura. Daca carnea nu e fiarta se mai poate adauga  apa. Se mai potriveste gustul cu sare daca e nevoie. Se serveste cu  piure de cartofi alaturi mergand la fel de bine o salata de rosii .
Asta e mancarea preferata a iubitului meu pe care i-o fac mereu cand are pofta de ceva gustos.

ARIPIOARE DE PUI DULCI-ACRISOARE – Violeta Postolache

Ingrediente

1 kg aripioare pui
sos soia
sos worchester
sos dulce-acrisor
ghimbir



Mod de preparare

Se pun aripioarele in la marinat in sos de soia cel putin 1-2 ore.
Se scot apoi din sosul de soia se condimenteaza cu ghimbir si se toarna peste ele sosul worchester si sosul dulce acrisor. Se amesteca bine astfel incat sa fie toate aripioarele acoperite de sos si se lasa 20-30 sa se aseze aromele.
Se pun apoi intr-o tava tapetata cu hartie de copt .

Se dau la cuptor la foc mic pana se rumenesc bine pe ambele parti.

Sunt absolut delicioase, crocante la exterior fragede in interior.


TORT MARTISOR – Simona Andreea Negoita

Ingrediente:
Blat:

6 oua
1 si ½ cana de zahar
2 plicuri de zahar vanilat
1 mana de stafide
Cateva liguri de cognac
Esenta de rom
200 g faina
1 lingurita praf de copt
½ cana ulei
1 plic crema de ciocolata de la dr oetker
3 linguri de cacaoa
1 mana de nuci
Putina coaja de portocala
Crema:
1 plic budinca de ciocolata
500 ml lapte
200 g ciocolata
2 linguri de unt
Frisca:
200 ml frisca lichida
1 plic praf intaritor frisca
Insiropat:
1 ceasca de cafea
Cateva patratele de ciocolata
Esenta de rom
Cognac

Mod de preparare:

Blatul:
Se bat albusurile spuma cu un praf de sare. Se adauga apoi zaharul si zaharul vanilat treptat si se mixeaza in continuare. Galbenusurile se mixeaza cu uleiul, un praf de sare si coaja de portocala. Se adauga galbenusul la albus, se pune praful de ciocolata, cacaoa cernuta, faina in ploaie, nucile, praful de copt stins cu otet si stafidele hidratate in rom si cognac. Se da la cuptor pentru aproximativ 30-40 minute. Se face testul cu scobitoarea si se lasa sa se raceasca.
Crema:
Se prepara budinca conform instructiunilor. Peste budinca se adauga ciocolata topita la bain marie si se amesteca pe baie de aburi. Daca este prea moale se mai adauga 1 lingura d efaina. La mine nu a fost cazul. La sfarsit se adauga untul. Se taie blatul in doua, se insiropeaza cu cafea strecurata. Se bate frisca si se pune cu crema peste primul blat insiropat in cercuri concentrice: unul de frisca si unul de crema.Se pune celalalt blat insiropat si se imbraca torul in restul de crema. Se niveleaza un rand de frisca deasupra si se orneaza dupa preferinta. Culoarea roz am obtinut-o din sfecla iar cea galbena am avut-o déjà pregatita.

TORT DE CIOCOLATA CU FLUTURI ALBI – Simona Andreea Negoita

Ingrediente pentru 8 persoane
Blat:

150 gr ciocolata amaruie
100 gr unt
100 gr zahar
5 oua
100 gr miez de nuca macinat fin
100 gr faina
2 lgt praf de copt
un praf de sare
Glazura:

200 gr ciocolata (100 gr amaruie, 100 gr cu lapte)
200 ml frisca
1-2 linguri de cognac
Figurine de ciocolata: 200 gr cicolata alba topita
Mod de preparare:
Se amesteca untul la temperatura camerei cu zaharul si sarea. Se separa galbenusurile de albusuri. Se bate albusul rece spuma cu un praf de sare. Nucile date prin rasnita de cafea se amesteca cu faina cernuta de doua ori impreuna cu praful de copt. La compozitia de unt batuta se adauga galbenusurile pe rand si se freaca dupa fiecare. Se amesteca compozitia de unt cu ciocolata care a fost rupta bucatele si topita la bain marie apoi se adauga faina si la urma albusurile spuma. Se incorporeaza albusurile spuma amestecand de jos in sus.Se unge o forma cu ulei si se pune hartie de copt. Se da la cuptor aproximativ 40 minute cu focul foarte mic. Se introduce o scobitoare in blat si daca iese curata, fara aluat, este gata. Se scoate blatul si se lasa sa se raceasca. Se pregateste glazura punand frisca pe foc foarte mic si adaugand ciocolata rupta bucatele. Se amesteca mereu pana la topire. Frisca nu trebuie sa fiarba. In glazura se pune cognacul si se amesteca. Se toarna asa calduta in mijlocul blatului lasand sa se scurga bine sa acopere si marginile lui. Nu se niveleaza cu nimic. Glazura va curge frumos peste tot daca este pusa in mijloc. Se lasa blatul pe masa pana ajunge la temperatura camerei, abea apoi se baga la frigider. Pe o foaie de copt bine intinsa se deseneaza cu creionul diverse figurine. Se intoarce foaia invers pentru a nu patrunde creion in ciocolata . Se topeste ciocolata alba la bain marie si se umple un pos cu aceasta compozitie. Se traseaza diverse modele dupa imaginatie. Se lasa un pic pe masa iar apoi se baga in congelator. Se scot dupa cateva minute. Se desfac usor de pe hartie cu o spatula. Se aseaza frumos peste tort. Cine doreste poate desena direct pe tort cu glazura de ciocolata alba.

CUIB DE VIESPI – Simona Andreea Negoita

Ingrediente:
pentru aluat : 500 gr faina, 25 gr drojdie, 3 linguri de zahar, 50 ml. ulei, 4 galbenusuri , 200 ml. lapte , 100 ml. apa calduta, 1/2 lingurita de sare, coaja rasa de lamaie.

Pentru crema: 200 gr. unt moale, 100 gr. zahar , 250 gr. nuca macinata.

Pentru sirop:
125 ml. lapte, 150 gr. zahar , vanilie.

Preparare: Se framanta un aluat din ingredientele de mai sus , dupa care se pune la dospit , pana se dubleaza in marime. Dupa ce a crescut se imparte aluatul in 4 parti egale si se intind 4 foi .Se amesteca untul moale cu zaharul ,pana se obtine o crema iar apoi se adauga nuca macinata. Pe fiecare foaie intinsa se pune un strat din aceasta crema , dupa care se ruleaza si se taie bucati de circa 4 cm. sau cat de inalta este tava. Intr-o tava unsa si presarata cu faina , se asaza bucatile taiate din rulou , una langa alta dar lasand un pic de spatiu intre ele. Se mai lasa la crescut cam 30 de min. dupa care se pun in cuptorul incins la 180° . Dupa circa 20 min. se scoate tava din cuptor si se varsa deasupra placintii siropul , obtinut prin fierberea laptelui cu zaharul si vanilia. Se introduce din nou in cuptor si se lasa pana se coace bine.

COZONAC CU NUCA SI CACAO – Simona Andreea Negoita

Ingrediente Aluat:
1kg faina

50gr drojdie proaspata

300 gr zahar

500ml lapte (se mai pot adauga 2-3 linguri daca aluatul este prea vartos

200gr unt topit

5 oua

1 lingurita rasa de sare

arome
coaja rasa de lamaie
coaja rasa de portocala
esenta de rom
vanilie
o mana de stafide

Ingrediente pentru umplutura:

200 gr nuca macinata

100 gr zahar

rom

cacao

Mod de preparare:
Pentru o reusita a cozonacului este bine ca toate ingredientele (mai putin laptele) sa fie tinute la temperatura camerei de seara pana a doua zi. Se cerne faina de doua ori, se incalzeste laptele putin si se amesteca cu zaharul si vanilia. Se face maiaua din drojdie, o lingura de faina luata din kilogramul de faina cantarit si cateva linguri de lapte caldut dar nu fierbinte pentru ca nu va mai creste cozonacul.Se amesteca putin si se lasa acoperita la loc cald pentru 15 minute. Peste galbenusuri se presara putina sare si zahar si se lasa cateva minute apoi se freaca impreuna cu razatura de portocale si lamaie. Se pune intr-un castron mai mare restul de faina (acel kg fara 1 lingura folosita pentru maia), se adauga in mijloc maiaua, restul de lapte caldut nu fierbinte, stafidele si galbenusurile frecate si esentele. Se framanta aluatul, cate putin, cu mainile incalzite, aducand faina de pe marginile castronului. Pe masura ce se va lega aluatul luam cu mana si incorporam din untul caldut fara a-l adauga pe tot deodata. Se framanta aluatul vreo 60 minute. Se acopera castronul cu un servet curat de bucatarie si se tine la loc cald si ferit de current pentru o ora si jumatate. Dupa ce a crescut frumos si si-a dublat marimea se modeleaza aluatul. Se intinde o foaie pe o pelicula fina de ulei. Albusurile ramase se bat spuma si se unge foaia apoi se pune umplutura de cacaoa si nuca. Se ruleaza, se pune cozonacul in tava tapetata cu hartie de copt si se mai lasa la crescut inca 40 minute. Apoi se ung cu galbenus amestecat cu putin lapte pentru a le da o fata frumoasa si se presara zahar. Se coace la 180 grade circa 40-45 minute. Se face testul cu scobitoarea.
Pofta buna!

MUSACA DE PIURE CU PUI – Violeta Postolache

Ingrediente:

1 piept pui
1 kg cartofi
2-3 linguri margarina
1 pahar lapte
1 ardei gras rosu
200 gr cascaval
1 ceapa
Mod de preparare
Se prepara din cartofi ,margarina si lapte piure-ul.
Se toaca marunt ceapa,ardeiul se toaca cubulete.Se da cascavalul prin razatoare,iar pieptul de pui se da prin masina de tocat(sau robotul de bucatarie)
Se caleste ceapa intr-o lingura de margarina doar atat cat sa se inmoaie putin si se adauga pieptul de pui ,ardeii si jumatate din cantitatea de cascaval.Se amesteca pana se omogenizeaza compozitia si se asezoneaza cu putina sare
Intr-o tava unsa cu margarina sau tapetata cu hartie de copt asezam jumatate din cantitatea de piure si nivelam uniform pe toata suprafata

Punem deasupra umplutura de carne
Deasupra adaugam restul de piure,presaram feliute de ardei gras(eu am preferat rosu pentru aspect,dar puteti pune de care vreti),apoi presaram reestul de cascaval.

Dam la cuptor la foc potrivit aproximativ o ora,apoi lasam putin sa se racoareasca ca sa se poata taia frumos.

SARMALUTE CU URDE IN FOI DE STEVIE – Violeta Postolache

Ingrediente

1 kg urda
1 kg frunze stevie(mai mari)
1 paharut de orez
2 oua
2 legaturi ceapa verde
1 legatura marar
1 l bors
200 ml lapte
2-3 linguri faina
50 gr margarina
2-3 linguri suc de rosii

Mod de preparare

Se faramiteaza urda .Orezul se fierbe in apa cu sare.O legatura de ceapa si mararul se toaca marunt.Cealalta legatura de ceapa se toaca si se caleste in 25 gr margarina.Se adauga ouale, sare si piper dupa gust.
Se amesteca bine cu mana pana se omogenizeaza .
Se oparesc frunzele de stevie.Mare atentie,trebuie lasate in apa oparita foarte putin ,pentru ca altfel se vor rupe la impachetat.
Se pune in mijlocul frunzei o lingura de umplutura si se ruleaza ca pe sarmalele obisnuite

Se pun pe fundul unei oale frunze de stevie si se aseaza deasupra sarmalutele.Se adauga sucul de rosii si borsul.Se completeaza cu apa,se aseaza peste ele o farfurie(ca sa nu se ridice la fiert) si se lasa sa fiarba la foc mic aproximativ 30 minute.Nu le lasati prea mult fiindca riscati sa se sfarame.
Cand sunt aproape fierte se face separat sosul astfel:Se incing 25 gr margarina intr-o cratita,se adauga faina si se amesteca vertiginos,apoi se adauga putin cate putin laptele mestecand continuu ca sa nu faca cocoloase.Se toarna sosul astfel obtinut peste sarmalute si se mai da intr-un clocot.

Se servesc calde cu smantana.

SARMALUTE IN FOI DE VITA CU PRAZ SI CIUPERCI – Violeta Postolache
Ingrediente

1 kg ciuperci
1/2 kg praz
frunze de vita
100 gr orez
100 gr bulion
1 legatura marar
2 linguri malai
sare, piper
cimbru, boia

Mod de preparare

Tocam prazul si ciupercile cat mai marunt .Prazul il calim in putin ulei pana se inmoaie, apoi adaugam ciupercile si le calim si pe ele putin.
Adaugam orezul , mararul tocat marunt , bulionul si condimentele si mai lasam pe foc 10-15 minute. Adaugam apoi malaiul, omogenizam si lasam sa se raceasca.

Frunza de vita o oparim cu apa fiarta si o lasam apoi sa se scurga.
Pe frunza de vita punem o lingurita de umplutura si impachetam sarmaluta avand grija sa fie bine stranse la capete.
Punem pe fundul oalei cateva frunze de vita apoi asezam sarmalele. Adaugam 2 linguri bulion, acoperim cu cateva frunze de vita, punem apa cat sa le cuprinda si dam la cuptor la foc mic.
Sunt foarte gustoase atat calde cat si reci.
PRAJITURA CU IAURT SI STAFIDE – Violeta Postolache
Ingrediente

300 gr iaurt
300 gr faina
300 gr zahar
3 oua
3 linguri ulei
100 gr stafide
50 gr coaja de lamaie confiata
1 pliculet praf copt

Mod de preparare

Se bat ouale cu zaharul pana se topeste zaharul.
Adaugam iaurtul si amestecam bine. Punem apoi uleiul , faina si praful de copt si amestecam pana se omogenizeaza.
Adaugam stafidele si coaja de lamaie (daca nu aveti coaja confiata puteti inlocui cu razatura de lamaie).Tapetam forma (diametru 24 cm) cu hartie de copt si turnam aluatul.
Dam la cuptor la foc mic pana se rumeneste deasupra.

Lasam sa se raceasca bine apoi scoatem din tava si portionam. Rezultatul: o prajitura cremoasa, cu gust fin de iaurt si lamaie, imbogatita de savoarea stafidelor.
PRAJITURA CU MERE SI IAURT – Violeta Postolache
Ingrediente (pentru 24 bucati)
1 kg mere
600 gr iaurt
10 linguri ulei
10 linguri zahar
16 linguri faina
1 lingurita bicarbonat
vanilie,scortisoara

Mod de preparare
Se rad merele, se scurg de zeama si se dau deoparte
Se amesteca uleiul cu zaharul, se adauga si iaurtul si se mixeaza pana se topeste zaharul.
Se adauga faina se amesteca bine apoi punem si bicarbonatul stins cu otet si vanilia
Se tapeteaza o tava cu hartie de copt.Se pune jumatate din compozitie si se niveleaza uniform pe toata suprafata tavii(dimensiuni tava 25*35)
Se presara merele amestecate cu scortisoara
Deasupra se pune jumatatea cealalta de compozitie si se da la cuptor
Cand s-a rumenit deasupra se scoate,se lasa sa se raceasca si apoi se taie

IEPURE LA CUPTOR – Daniel Lautarescu

Ingrediente: -carne de iepure- 1 kg, apa- 100 g,
– pentru marinata: ceapa- 3 buc, rosie- 2 buc, vin alb sec- 200 gr, frunze de dafin – 4 buc, boabe de piper negru – 10 buc, sare dupa gust.
Preparare: Carnea de iepure este una dintre cele mai sanatoase. Contine un numar mic de grasime, dar bogata in proteine, aceasta este perfecta pentru o dieta echilibrata si reusita in acelasi timp. Fiind slaba, dar satioasa in acelasi timp, carnea de iepure este numai buna pentru o cina. Gustul minunat al fripturii este dat de marinata preparata inainte.
1. Pregatim marinata amestecand toate ingredientele necesare pentru ea(rosiile si ceapa curatata si taiate semiluna), iar la final punem si iepurele proportionat in ea. Totul se da la rece pentru o zi.
2. A doua zi, intr-o tava punem carnea de iepure, alaturi asezam si legumele taiate din marinata si 100 ml din zeama iesita, mai adaugam si apa pentru a nu fi prea acru tot sosul si pun in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius, timp de 1,5 ore. Cand este gata, se aseaza o bucata de carne langa o mamaliguta calda. Va urez pofta buna!

PLEUROTUS CU CARNE LA CUPTOR – Mary

Ingrediente

  • 6-7 felii subtiri de carne,
    2-3 catei de usturoi,
    1 ceapa mica,
    50 ml vin,
    500 g pleurotus,
    250 ml smîntîna,
    1 lingurita cocentrat de tomate,
    patrunjel,
    ulei de masline.
    sare,
    piper.
  • Mod de preparare

    Prajim scurt la foc puternic,feliile de carne,cu usturoi si ceapa taiate grob(în doua).
    Stingem arderea cu ceva vin alb. Scoatem feliile într-un vas termorezistent.
    Pastram la cald,acoperit. Adaugam pleurotus,si le lasam 5 minute sa traga ceva aroma din tigaie. Le punem peste carne. În fondul ramas în tigaie,adaugam smîntîna, degustam si lasam 1-2 minutel sa traga un clocot usor, dupa care cine doreste, poate adauga o lingurita concentrat de tomate.
    Turnam sosul deasupra. Punem o legatura de patrunjel, asa de gust si dam la cuptor la 250°C.
    Cînd e rumen,dupa vreo 20-25 minute, presaram usturoi tocat (fac.),amestecam putin.

    COCKTAIL DE CREVETI – Mary

    Ingrediente

    - creveti 4 bucati de persoana

    - 1 grepfruit rosu, radicchio di Chioggia

    - 2 frunze de persoana ( radicchio este cicoare sau Cichorium intybus sau andive rosii)

    - 1 avocado mare si bine copt dar nu flescait

    - 1 lamiie verde, merg chiar si doua

    - 1 paharel de vermouth dry

    - 1 ligurita de caviar rosu pentru decorare (optional)

    Mod de preparare

    Crevetii se curata, se poate lasa numai coada.

    Se prajesc in tigaie cu un pic de ulei de masline pana devin roz si au forma de C. Cateva minute sunt suficiente. In ultimul minut se adauga un paharel de vermouth si se mai amesteca pe foc pina se incorporeaza gusturile. Se dau de-o parte.
    Daca aveti creveti gata facuti si inghetati, se pun pe aburi cateva minute, se scot intr-un vas, se stropesc cu vermouth si se lasa sa se raceasca.
    Se curata radicchio si se extrag cite doua foi de de persoana
    Se curata grepfruitul si se taie in feliute
    Avocado se taie intai in jumatate, se infige cutitul in simbure si se roteste, va iesi foarte usor. Se curata coaja trei sferturi, se taie cubulete care se stropesc cu sucul de la o jumatate de lime. Un sfert se paseaza cu furculita cu sare si sucul de la cealalta
    jumatate. Daca va place avocado puteti folosi doi, unul pentru cubulete si unul pentru pasta.

    Asamblarea

    Se asambleaza de preferinta in pahare de whisky ca un trunchi de con cu buza mai lata decit baza sau in boluri de sticla astfel:
    - prima frunza de radicchio, sau jumatate din cantitate daca este taiat
    - grepfruitul
    - crevetii
    - cuburile de avocado
    - crema de avocado
    - icre rosii (daca sunt)
    - a doua frunza de radicchio
    Peste tot se pune sosul ramas in tigaie de la prepararea crevetilor si se mai stoarce suc de lamaie.

    PIEPT DE PUI – Mihaela Baciu

    Este reteta care imi ofera un gust apetisant si nu necesita timp mult de preparare si coacere.

    Asfel eficienta si eficacitate in bucatarie printr-o reteta adorata de baietii mei :

    Ingrediente :

    -          2 piepti de pui potriviti

    -          Cascaval – 200 g

    -          Sunca presata – 100g

    Se bate pieptul de pui si se aseaza o bucata pe fundul unui vas de yena.

    Se aseaza apoi peste un strat de cascaval taiat subtire si un strat de sunca presata, apoi un strat de cascaval si deasupra a doua bucata.

    Se pune timp de 30 min la cuptor.

    Este pur si simplu delicios, ca o prajitura.

    RATATOUILLE – Mariana Fotescu

    Ingrediente necesare:
    – 500g carne tocata de vita
    - 1 ceapa mare
    - 4-5 catei de usturoi
    - 1 vanata mare taiata felii
    - 1 dovlecel taiat felii
    - 3 cartofi taiati felii
    - 1 ardei gras verde
    - 1 gogosar rosu
    - 2 rosii mari si bine coapte pentru sos
    - 2 rosii mai tari pentru feliat
    - 2 linguri bulion
    - patrunjel
    - ulei de masline
    - sare, piper, cimbru, busuioc

    Preparare: Se taie ceapa marunt, se caleste in ulei de masline dupa care se adauga carnea, lasand sa fiarba inabusit. Dupa 15-20 min se adauga usturoiul si apoi rosiile curatate de coaja si taiate marunt. Se pune si sare, piper, cimbru, busuioc.
    In paralel, se prajesc in alta tigaie feliile de cartofi, de dovlecel si de vinete , date cu putina sare. Probabil ca vinetele si dovlecelul ar fi mers fripte pe gratar dar ideea mi-a venit cand deja era prea tarziu.
    Cand toate ingredientele sunt pregatite, se ia o tava, se pune un strop de ulei de masline pe fundul ei si se incepe asamblarea: cate o felie de vanata, una de dovlecel, una de rosie, una de cartof, ardei, gogosar, sau in orice alta varianta preferati. Am facut astfel doua randuri de legume iar in mijloc am rasturnat carnea. Peste toata povestea am adaugat bulion desfacut in putina apa si usturoi pisat. Tava a mers la cuptor pana cand au fost suficient de rumene legumele. O nebunie!

    KURTOS KOLACS – Mariana Fotescu
    Pentru 4 kurtosi avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
    -500 g faina
    -25 g drojdie
    -150 grame zahar
    -1 plic zahar vanilat
    - 2 galbenusuri
    - o cana lapte caldut
    - 3 linguri ulei
    - un varf de sare
    - coaja de la o lamaie
    Se pune faina intr-un bol incapator si se face o gaura in mijloc. Drojdia se desface intr-un pic de lapte caldut la care se adauga varful de sare si zaharul vanilat si se toarna in mijlocul fainii, se lasa putin la dospit.
    Se adauga apoi galbenusurile, zaharul, coaja de lamaie si lapte pana iese un aluat moale. Se adauga apoi si uleiul, se mai stropeste cu faina daca aluatul pare prea uleios.
    Se lasa la dospit la cald pana aluatul isi dubleaza volumul.
    Se imparte apoi in 4 si se intinde cate o foaie de grosime potrivita. Se taie apoi in fasii inguste.
    Sticlele (de vin am folosit eu ) se curata bine, se dau apoi cu ulei si se incepe apoi sa se infasoare aluatul pe ele.
    Se rastoarna pe suprafata de lucru si se rotesc pana aluatul devine uniform pe sticla.
    Se mai lasa putin la ”odihnit” pentru vreo 15 minute dupa care se ung cu lapte amestecat cu zahar si se dau prin zahar si scotisoara sau zahar cu nuca de cocos, nuci cu scortisoara..
    Se aseaza sticlele intr-o tava de cuptor si se introduc la 175 C pana se rumenesc. Se lasa putin la racit si apoi se scot de pe sticle.

    GULAS UNGURESC IN DOUA VARIANTE – Anelia Dogaru Goncea

    I.GULAS DIN CARNE DE PORC ; II.GULAS DIN CARNE DE VITA

    Cu carne de vită, iepure, cerb, porc, mistreţ, miel, condimentat cu chimen, cimbru ori pătrunjel sau nu, cu tomate si ardei sau fără, gătit cu vin sau nu, cu cartofi sau fără, cu ceapă roşie sau albă, cu usturoi sau musai fără usturoi, cu găluşte sau cu razalăi, sunt doar câteva dintre variantele sale.

    Sperie pe multi cand e vorba de preparare ,dar incanta pe toata lumea la masa. Exista nenumarate retete de gulas unguresc, in retetele de fata am incercat sa ma apropii cat mai mult de cea originala, de reteta de stina a vacarului .

    Reteta Gulas din carne de porc

    Ingrediente
    Carne de porc (500 g), cepe (4), untura (500 g), boia (1 lingurita), rosii (3), catei de usturoi (1), chimen, morcov, patrunjel, sare, piper, cartofi (1 kg), smantana (100 g), zahar, apa (1 l). Mod de preparare Se topeste untura intr-un vas mare se pune carnea taiata in bucatele, si se l-asa sa se aureasca. Dupa ce au prins o usoara crusta, bucatelele de carne se scot si se tin la cald. In untura ramasa se pune ceapa taiata pestisori. Dupa ce s-a aurit se adauga usturoiul, morcovul (dat prin razatoarea mare), rosiile taiate in felii si bucatile de carne. Se adauga boiaua, chimenul, sarea, piperul, zaharul si se toarna atita apa cit sa acopere mincarea. Cratita va fi lasata la foc mic sa clocoteasca incet. Cind carnea este aproape fiarta se mai toarna o cana cu apa calda si se adauga cartofii taiati in sferturi. Inaite de a-l servi se adauga smintina si patrunjel verde

    II. Reteta Gulas din carne de vita

    Ingrediente 2  felii de slanina1 kg de carne de vita de calitate2 ardei rosii1 ardei verde1 ardei iute3 cepe mario lingura de chimenpiper proaspat macinatboia de ardei unguresc1 kg de cartofi4-5 rosii coapte sau de conserva Mod de preparare Se pune slanina la prajit intr-un vas de fonta (fara ulei, aceasta este sursa de grasime a gulasului). Adaugati carnea taiata in cuburi potrivite si acoperiti cu capacul partial (puneti o lingura de lemn peste oala si apoi capacul) ca sa lasati gulasul sa respire si zeama sa se ingroase. Intre timp spalati si taiati ardeii si ceapa. Adaugati-le in oala cind carnea este scufundata pe jumatate in propria-i zeama. Adaugati o lingura de chimen si piper in abundenta, amestecati si supravegheati oala sa nu se arda legumele, daca este nevoie adaugati apa.Spalati si taiati cartofii in cuburi si adaugatii in oala cind ceapa a devenit translucida. Acoperiti la limita ingredientele cu apa si lasati oala sa fiarba la foc mediu spre mic pina cind cartofii sint fierti. Secretul unui bun gulas este sa lasam timp cartofilor sa ia gustul celorlalte ingrediente.Cind cartofii sunt fierti adaugati 4 rosii decojite sau rosii de conserva si potriviti de sare. Lasati sa dea citeva clocote si, la sfirsit de tot adaugati patrunjel.Se serveste cu mamaliga, salata de castravetii, rosii si ceapa si de ce nu o sanatoasa tuica de prune.

    PIDE CU MOZZARELLA SI SUSAN – Alexandra Sechelariu

    Ingrediente:
    -faina 500 gr
    -5 gr sare
    -o lg ulei
    -1/2 cub drojdie
    -1/2 lg zahar
    -250 gr mozzarela
    -1 lg susan

    Se amesteca toate ingredientele(excepand mozzarela si susanul)se framanta un aluat,ca cel de paine,se lasa la crescut o ora.
    Se palineaza aluatul,in paline de 150 gr,pe care le mai lasam la crescut inca 30 min.
    Se intinde o foaie dreptunghi,se presara mozzarela rasa si susan.
    Se da la cuptorul,incins in prealabil la 350 grade.
    Se tine la cuptor 10-15 minute.
    Se serveste calda cu salata de rosii cu oregano.
    Pofta buna!

    VINETE UMPLUTE 3 – Alexandra Sechelariu

    Ingrediente:
    -2 vinete
    -500 gr carne tocata de vita
    -o ceapa
    -piper negru
    -2 lg pasta de tomate
    -o lingurita coriandru macinat
    -200 gr mozzarela
    -un cub knorr

    Se curata vinetele,se scobesc,se oparesc.
    Se caleste ceapa impreuna cu miezul de la vinete tocat marunt,se adauga si carnea.
    Compozitia rezultata se pune la blender,mixam si adaugam coriandrul,piperul negru si sare.
    Se umplu vinetele cu aceasta compozitie,se pun cuburi de mozzarela peste compozite,se adauga un pahar de apa impreuna cu cubul de knorr si se da la cuptor pentru 40 min.
    Se servesc cu sos de iaurt.

    …Franke iti ofera un cuptor multifunctional incorporabil care te va ajuta in prepararea celor mai delicioase mancaruri. Participa la concurs, castiga si bucura-te de functionalitatea cuptorului din gama Dominox de la Franke. Realizat din inox, cuptorul multifunctional DXC face parte din gama Dominox de la Franke, creata special pentru a face accesibila calitatea Franke unui numar cat mai mare de clienti. Cu o capacitate de 58 litri, cuptorul multifunctional DXC este dotat cu functia grill, 5 programe de coacere care faciliteaza alegerea tipului de gatit si programator electronic. In plus,  este dotat cu un ventilator tangential care genereaza o miscare fortata de aer intre cuva interioara a cuptorului si carcasa exterioara, creand o bariera termica ce creste eficienta energetica a cuptorului (scade consumul de energie) si in acelasi timp protejeaza mobila in care acesta este incorporat. Mult succes! Cum poti castiga? Castiga cuptorul multifunctional din gama Dominox de la Franke, facand un lucru extrem de simplu: TRIMITE-NE, la office@bucatarescu.ro, RETETA TA FAVORITA, avand ca tema „Bunatati la cuptor”! Perioada de desfasurare: 2 – 30 noiembrie 2010. Pozele sunt binevenite, dar nu sunt obligatorii. Te poti inscrie de mai multe ori, cu retete diferite! Un juriu alcatuit din Bucatarescu si reprezentantii FRANKE va evalua cea mai reusita reteta si o va premia cu un cuptor multifunctional din gama Dominox de la Franke! Castigatorul va fi anuntat la inceputul lunii decembrie.

  • Citeste si:

    Tags: , , , , , ,

    3 Responses for “Noi retete la cuptor (271-294) / Concurs FRANKE – castiga cuptorul DOMINOX”

    1. Mircea says:

      inclusiv azi se mai pot trimite retete, nu-i asa?

    2. Bucatarescu says:

      Gata, concursul s-a incheiat! Un numar record de inscrieri – va multumesc tuturor!

    Leave a Reply