|

Penultima serie de RETETE LA CUPTOR (295-346) / Concurs FRANKE – castiga cuptorul DOMINOX

Recital  SIMONA ANDREEA NEGOITA

Barcute de dovlecei la cuptor

Ingrediente:
3 dovlecei potriviti
8 rosii medii
2 galbenusuri de ou
Cateva linguri cu smantana
Un castron cu branza rasa sau faramitata
1 legatura de marar
Piper alb
Sare
Unt

Mod de preparare :
Taiem cateva rosii felii, le asezam in tava cu putin marar tocat si cateva cubulete de unt din loc in loc. Taiem dovleceii spalati in doua pe lung cu tot cu codita si coaja pentru ca se papa direct din ei. Dovleceii se scobesc cu un instrument special sau cu lingurita daca nu aveti. Eu am folosit cea pentru inchetata si pepene si a mers struna. Se lasa un pic de pulpa si pe coaja nu se scobesc de tot. Pulpa dovleceilor se toaca marunt si se amesteca cu restul rosiilor tocate, mararul, piperul, putina sare si branza. Se gusta umplutura sa nu fie prea sarata. Eu am pus branza grasa de oaie si nu prea multa sare. Se aseaza dovleceii in tava si se umplu cu branzica. Se dau la cuptor pentru 30 de minute dupa care se amesteca putina smantana cu branza si galbenusurile si se pune deasupra sa se gratineze frumos. Se mai lasa vreo 10 minute si sunt numai buni de servit. Eu sa fiu sincera am facut cu niste branza ramasa prin frigider ca nu stiam ce sa fac cu ea. Rosiile in combinatie cu untul si mararul au avut un gust senzational deci serviti si cateva rosii la dovlecei si cine mai doreste putina smantana.

Mamaliga la cuptor cu de toate

Ingrediente :
400 g malai
1,5 l apa
Sare
Branza de burduf
Smantana
Branza grasa si untoasa de oaie
Oua
Lapte sau iaurt gras
Cascaval

Mod de preparare :
Se pune apa impreuna cu sarea pe foc si se adauga in ploaie malaiul cand incepe sa fiarba apa. Eu il pun de la inceput cat e apa rece, tot in ploaie, si amestec in continuu, asa sigur nu ies cocoloase. Se face o mamaliga mai moale. Se unge o tava cu unt din blesug, se aseaza un strat mai subtire de mamaliga intinzand-o cu ajutorul unei linguri de lemn, apoi un rand de branza sfaramata sau rasa si cateva bucatele de unt peste tot, iar branza si unt si ultimul rand de mamaliga. Nu va zgarciti la branzeturi ca sa iasa treaba buna. Se fac cateva cuiburi cu ajutorul unei linguri si se pun oua in ele. Daca aveti oua de tara e nemaipomenit. Se bat bine ouale cu smantana si iaurtul, se varsa peste mamaliga si se rade deasupra cascaval. Se da la cuptor pana de rumeneste frumos deasupra. Se serveste fierbinte.

Zacusca ca la mama

Ingrediente:

5 kg vinete negre bine coapte

3 kg gogosari rosii sau ardei capia
1 kg ceapa
½ litru ulei
1 borcan pasta tomate concentrat de 800
Cateva foi de dafin
Cateva boabe de piper

Sare

Mod de preparare:

Se coc vinetele si gogosarii . Peste gogosarii copti se pune sare si se acopera cu un prosop pentru a se curata mai usor. Ceapa curatata se da prin masina de tocat. Vinetele se curata si se pun la scurs . Gogosarii se curata si ei si li se scot semintele. Se dau prin masina de tocat vinetele bine scurse si gogosarii cu tot cu zeama. Oala in care se va pregati zacusca trebuie sa fie bine spalata , clatita si uscata. Se va aseza pe o tabla si nu direct pe flacara pentru a nu se prinde de fundul cratitei. Se inabusa ceapa in putin ulei. Se adauga restul de ulei, vinetele, gogosarii, foile de dafin si boabele de piper. Se lasa la foc mic aproximativ 1 ora timp in care se amesteca in ea tot timpul. Se adauga si pasta de tomate (eu pun un pic mai mult de un borcan ) si se mai lasa un pic pe foc. Se adauga sare dupa gust si se da la cuptor sa scada si sa prinda o crusta deasupra. Borcanele si capacele se spala cu detergent, se clatesc bine cu apa fiarta si se scurg pe un prosop uscat. Se scoate zacusca si se baga borcanele calde un pic in cuptor pentru a se evapora apa ramasa in ele. Se scoate cate unu si se pune compozitie fara a se murdarii gura borcanului. Se lasa spatiu de doua degete si se strange bine capacul. Daca puneti celofan se intinde bine foaia si se uda cu putina apa. Se unge gura si gatul borcanului cu albus. Se intinde bine pe gura borcanului si se leaga cu ata pusa in doua – trei. Se procedeaza la fel cu a doua foaie de celofan si se taie apoi foile frumos de jur imprejurul gurii borcanului. Se pun ziare sau carpe pe fundul unei oale mai mari si se pune apa pe foc. Cand se incalzaste apa se pun borcanele in asa fel incat sa nu se atinga intre ele. Se acopera cu un prosop de bucatarie si se fierb la foc mic. Apa nu trebuie sa atinga celofanul sau capacul borcanului. Cine nu doreste sa le fiarba la bain marie poate pune borcanele umplute cu zacusca un pic la cuptor sa prinda o crusta dupa care se pun capacele. Se asaza in paturi pana a doua zi cand se pun in camara.

Piept de pui umplut cu verdeata si garnitura de legume

Ingrediente:
½ piept de pui
Cateva frunze de spanac
Putin cascaval
Gogosar
½ punga mix de legume congelate
100 g unt pentru legume
Ulei de masline
Condimente
50 g unt pentru pieptul de pui
Cateva linguri de vin alb

Mod de preparare:
Se spala pieptul de pui si se sterge bine. Se bate putin si se acopera cu frunze de spanac oparite si scurse, putin cascaval si gogosar. Se condimenteaza pe toate partile si se leaga cu sfoara de bucatarie. Se soteaza putin in untul topit si la sfarsit se adauga si vinul. Se aseaza pieptul intr-o tava de Jena si se pune sosul peste. Se lasa la cuptor pana se rumeneste frumos. Pentru legume se pune apa la fiert cu putina sare. Cand clocoteste adaugam legumele si le fierbem cateva minute sa ramana “al dente”. Se scurg de apa si se soteaza in unt si putin ulei de masline. Se adauga condimente si putin vin alb dupa gust. Cui ii place poate adauga si usturoi. Se scoate sfoara ruloului , se taie si se serveste cu legumele si sos.

Empanada cu broccoli

Ingrediente :

1 broccoli
4 oua
3 lg smantana
1 cana parmezan
2 lg faina

Preparare:
Se fierbe 1 broccoli 2 minute, apoi se scurge de apa, si se zrdobeste in bucatele mai mici cu furculita, dar nu prea tare sa nu iasa ca un piure. Cand s-a racit, se amesteca broccoli cu 4 galbenusuri, 3 linguri smintana, o ceasca cascaval/parmezan ras, 2 linguri faina Se bat separat albusurile pana se fac spuma, apoi se incorporeaza treptata spuma in amestecul cu broccoli, amestecandu-se de jos in sus, foarte usor, si cand e gata se toarna compozitia intr-o tava tapetata sau intr-un vas de jena. Se da la cuptor 30-40 minute.

Saratele cu branza

Ingrediente:

250 g faina
200 g branza rasa de oaie
125 g unt
2 oua
1 lingura de ierburi
susan
chimen
mac

Mod de preparare:

Se framanta un aluat din faina, untul taiat cubulete, branza rasa, 1 ou, condimentele, si se tine 1 ora la frigider in folie alimentara. Se intinde o foaie potrivita din care se taie diverse forma, spirale, bucati de aluat rasucite sau pur si simplu fasii normale. Eu am umplut o parte din aluat la mijloc cu putin cascaval sau branza frecata cu unt, , am rulat-o si apoi am taiat felii. Se ung toate saratelele cu o pensula inmuiata in ou batut si se presara dupa gust mac, chimen sau susan. Merg de minune cu un pahar de bere rece dar noi le-am papat alaturi de un sprit.

Tarta cu visine

Ingrediente:
Aluat :
100 g faina
20 g amidon
1 ou
1 varf cutit praf de copt
3 g zahar
70 g unt

Umplutura :
1 pahar mic de zahar
2 oua
Coaja de portocale
Coaja de lamaie
Zahar vanilat
30 g amidon
½ kg branza (eu am pus 250 branza de vaci si 250 crema mai fina)
60 g unt
500 g visine suculente
Esenta vanilie
Esenta rom
1 lingurita zeama de lamaie
Un praf de sare

Mod de preparare :
Amestecam faina cu praful de copt apoi adaugam amidonul, oul, zaharul, untul topit si incorporam cu mana. Se formeaza un aluat destul de fraged pe care il punem intr-o folie si il dam la frigider pentru cel putin ½ ora. Pentru umplutura amestecam untul topit cu zaharul, esentele, coaja de portocale, galbenusurile, amidonul si branza. Eu le amestec cu lingura sau mana caci la mixer mi se pare ca iese crema prea fina totusi dar o puteti face cum doriti. Albusurile se bat spuma cu zeama de lamaie si un praf de sare. Se incorporeaza apoi albusurile amestecand usor de jos in sus. Visinelor li se scot samburii si se pune peste ele 1 pahar de zahar sa-si lase zeama dupa care se pun la scurs. Tapetam apoi o forma de tort cu hartie pentru copt. Se opreste 1 sfert din aluat si din restul se intinde un aluat de dimensiunea formei. Se pune forma de tort pe aluat si se taie un cerc de dimensiunea ei. Se pune in forma dupa care se face din aluatul oprit un snur care se pune peste cerc. Cu ajutorul degetelor se apasa aluatul ca sa se aseze si sa urce usor pe margini formand o margine a tartei. Se pune compozitia de branza, se aseaza visinele care au fost scurse bine si se da la cuptorul incins pentru 1 ora si 20 de minute. Dupa 40-50 de minute se unge tarta cu un galbenus de ou batut pentru aspect si se lasa in continuare la cuptor. Puneti tarta la foc mic pentru a nu se arde si de preferat a respecta timpul de coacere. Se serveste rece cu sirop de la visinele scurse.

Prajitura acrisoara cu prune si bezea

Blatul:
7 oua
3 galbenusuri
400 g prune coapte
300 g unt
300 g zahar
300 g faina
Esenta de vanilie
1 lingurita coaja de portocale
½ plic praf de copt
Un praf de sare
1 lingurita zeama de lamaie

Bezea :
3 albusuri
Putina zeama de lamaie
5 linguri de zahar
1 lingurita de amidon

Mod de preparare :

Albusurile se bat spuma cu zeama de lamaie si un praf de sare, la inceput cateva minute la viteza mica apoi la viteza mai mare. Untul la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul , vanilia si putina sare. Cele 10 galbenusuri se presara cu putin zahar si sare pentru a se intensifica culoarea galbena. Se freaca apoi cu razatura de portocale. Se adauga treptat cate un galbenus la compozitia de unt si se amesteca dupa fiecare. La urma se pune faina amestecata in prealabil cu praful de copt si albusuile batute. Se amesteca usor de jos in sus pentru a nu se lasa compozitia. Se tapeteaza o tava cu hartie de copt, eu am folosit tava de la cuptor, se pune compozitia si deasuprea fructele taiate in doua si asezate cu jumatatea in sus. Cine doreste poate presara si putina scortisoara pe deasupra. Se da tava la cuptorul incins pentru 30-35 de minute in functie de cuptor. Bezeaua se face mixand albusurile cu zaharul iar spre sfarsit se adauga zeama de lamaie si amidonul si se bate in continuare. Se scoate prajitura, se pune bezeaua deasupra, se fac niste modele cu furculita sau pieptanul de bucatarie si se mai da la cuptor pentru 5 minute pana se rumeneste frumos.

Biscuiti cu gem de portocale

Pentru aluat :
Dulceata sau gem de portocala
125 g unt
1 ou
2 linguri cu zahar
300 g gaina
½ lingurita praf de copt
Coaja de portocala si lamaie
2 linguri cu lapte
Esenta de vanilie si rom

Mod de preparare:
Se freaca 4 linguri cu dulceata. Se adauga apoi untul , zaharul, laptele, faina amestecata cu praful de copt si razatura de portocale si lamaie. Framantam un aluat omogen si-l invelim intr-o folie. Il dam la frigider pentru 30 de minute. Infaineaza masa de lucru si intinde o foaie de aluat de grosimea de 5 mm. Se taie forme si se asaza in tava tapetata cu hartie de copt. Dam pentru 12-15 minute. Cand s-au racit se unge cate un biscuit cu gem si se lipeste altul deasupra. Eu am desenat biscuitii cu magiun de prune.

Coronita cu prune

Ingrediente:
500-700 g prune coapte
200 g unt
200 g zahar tos
4 oua
200 g faina
½ pliculet praf de copt
1 lingurita razatura de portocale
Esente
½ lingurita amidon
1 lingura de lapte

Mod de preparare:
Se freaca untul spuma cu zaharul, se adauga treptat cate un ou si se amesteca dupa fiecare. Se pun apoi esentele, laptele si coaja de portocale. Eu am pus si putin colorant alimentar. Faina se cerne de doua ori si se amesteca cu praful de copt si amidonul. Se adauga fana treptat si se amesteca usor. Punem jumatate din compozitie intr-o forma tapetata, punem prunele fara samburi si apoi restul de aluat. Se da la cuptor pentru 30-40 minute in functie de cuptor

Prajitura capsunica

Ingrediente:
4 oua
4 linguri de zahar
4 linguri de faina
1 lingurita cappuccino
1 lingurita cafea
1 lingurita coaja de portocale
1 lingura cognac
Esenta de vanilie
Esenta de rom
1 praf de copt
Cacao
2 banane
Cateva kiwi
½ kg capsuni
1 plic crema de lamaie
Lapte
Menta proaspata
Un praf de sare
Ciocolata alba
Ciocolata neagra
Suc de ananas

Mod de preparare :
Se bat albusurile spuma cu un praf de sare si ½ din zahar iar galbenusurile se amesteca cu cealalta parte de zahar. Adaugam faina si praful de copt si impartim aluatul in doua parti egale. Una se amesteca cu cafeaua, cappuccino, romul, cacaoa si cognacul iar cea de-a doua cu coaja de portocala si esenta de vanilie. Se coc doua blaturi intr-o forma dreptunghiulara. Se prepara crema de lamaie, se mixeaza laptele cu praful, se adauga menta proaspata tocata iar apoi se da la rece. Se taie cubulete o parte din capsuni, altele se mixeaza si se opresc cateva intregi. Kiwi si bananele se taie felii subtiti. Amestecam o parte din crema cu capsunile mixate si alta parte cu cele taiate cuburi. Taiem blaturile in doua si apoi asanblam prajitura. Insiropam blaturile si apoi asezam intr-o forma tapetata cu folie alimentara un blat alb, crema, fructe, blat negru si cateva capsuni intregi ca sa se simta ca mancam fructe. Taiem prajitura in forma dorita, topim ciocolata si glazuram dupa plac pe fiecare in parte.

Coronita cu banane si ciocolata

Ingrediente:
2 banane coapte
2 oua
100 g iaurt gras
100 g unt
200 g faina
100 g zahar tos
100 g nuci
50 g ciocolata amaruie
50 g ciocolata cu lapte
1 plic praf de copt
O mana de stafide
1 lingurita coaja de portocala
Esenta de rom
1 lingura de cognac

Mod de preparare :
Bananele pasate si ouale mixate cu zaharul si coaja de portocale se amesteca impreuna cu untul tinut la temperatura camerei. Stafidele se hidrateaza in cognac si rom iar ciocolata se taie bucati mici si se baga la congelator. Se adauga la compozitie faina amestecata cu praful de copt, stafidele hidratate si se pun trei sferturi din cantitatea de nuca si jumatate din cea de ciocolata. Dupa ce am omogenizat turnam compozitia intr-o forma de guguluf unsa cu grasime si tapetata cu putina faina. Presaram deasupra restul de nuci si ciocolata si dam la cuptorul incins pentru 30-40 de minute. Introduci o scobitoare si daca iese curata inseamna ca este gata.

Tarta de mere cu vanilie

Pt. blat:
250 g faina- 1/2 plic praf de copt- 140 g zahar ( eu am pus cam 120 g )- un ou- 140 g unt- putina sare

Preparare: Se framanta un aluat, se inveleste in folie transparenta, se da la rece, pentru cel putin 30 min.1 kg mere se caleste cu zahar dupa gust, o vanile si putina scortisoara.

Pt. crema:-2 plicuri praf de budinca de vanilie- 400 ml sampanie sau vin alb- 400 ml lapte- zahar dupa gustSe prepara o budinca de vanilie, cum scrie pe plic, dar din aceste cantitati, ca sa iasa mai tare. Laptele si vinul sa fie la aceeasi temperature, le-am amestecat, si am avut 800 ml lichid, la doua plicuri de budinca.

Preparare: O tava de tarta, de 26 , se unge si se imbraca cu foaia de aluat, inclusiv marginile.Se lipesc bine marginile sa nu cada la copt.Se baga aluatul pentru 15 min la cuptor.Se scoate, se presara cu pesmet ( eu am facut pesmet din cateva piscoturi, se poate si din biscuiti ), se pun merele calite, crema de vanilie, si se baga la cuptor pentru aprox.45 min.Se orneaza dupa preferinte.

Tarta cu fructe de padure si crema de capsuni

Ingrediente:

-375 ml lapte pentru blat si 350 ml pentru crema.
-un praf de sare
-100 gr gris
-3 oua
-1 lamaie
-50 gr unt
-125 gr zahar brun
-1 fiola esenta vanilie
-300 gr branza vaci
-50 gr faina
-1 lgt praf de copt
-500 gr fructe de padure congelate sau proaspete
-1 plic crema ole de capsuni
-coaja de portocale si lamaie 1 lingurita
-1 plic de gelatina transparenta daca se foloseste zeama rosie a fructelor si rosie daca se foloseste doar apa

Preparare: Blatul se face intr-o forma de tarta sau forma detasabila de tort de aproximativ 24-26 diametru. Se incinge cuptorul. Laptele (cei 375 ml) se pune pe foc mic, se da in fiert cu sare si se adauga grisul amestecand continuu pentru a nu se prinde. Luata de pe foc mai amesteci in ea si lasi la racit.O poti amesteca dupa racire cu telul pentru a se uniformiza. Fructele de padure daca sunt inghetate se lasa cu cateva ore inainte la dezghetat intr-o strecuratoare. Untul moale se freaca cu zaharul, vanilia, coaja de la lamaie si putina coaja de portocala si se adauga treptat cate un galbenus. Branza de vaci se bate separat cu zeama de la lamaie apoi se adauga grisul cu lapte racit treptat si se amesteca la mixer. Se toarna peste branza amestecul de unt si se adauga albusurile batute spuma cu putina sare si la final se adauga faina amestecata cu praful de copt cernute. Se pune in forma tapetata cu hartie de copt pentru aproximativ 40 min. Se lasa la racit. Deasupra blatului se pune crema de capsuni facuta dupa instructiunile de pe plic cu cei 350ml lapte apoi se asaza frumos fructele peste si se face un jeleu din sucul de la fructe amestecat cu apa si zahar dupa instructiunile gelatinei rosii si se pune calda peste tarta. Se tine la rece cateva ore inainte de servire.

Rulada de capsuni

Ingrediente pentru 10 portii :
Aluatul – 1 lamaie, 5 oua, 75 g zahar, 50 g faina, 50 g amidon, 1 priza sare, zahar pentru pudrat.
Umplutura: 250 g capsuni, 2 plicuri gelatina a 15 g (dr. Oetker), 2 linguri zeama de lamaie, 3 linguri sirop de fructe, 300 g iaurt cu capsuni, 150 g frisca, zahar pudra pentru presarat.
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul la 200gr.. Pentru aluat: se spala lamaia, se zvanta si i se rade coaja. Se bat bine – cu mixerul – ouale, zaharul si coaja de lamaie (circa 8 minute), pana ce devin cremoase, dupa care se incorporeaza faina, sarea si amidonul. Se intinde aluatul pe o tava tapetata cu hartie si se coace 10-12 minute, pana ce se rumeneste. Se ia un stergar mare de bucatarie, se umezeste si se presara cu zahar. Se rastoarna pe el aluatul copt, se indeparteaza hartia, se ruleaza aluatul cu ajutorul stergarului si se lasa sa se raceasca. Pentru umplutura: Se spala capsunile, se curata, se taie in doua si se maruntesc cu mixerul (un piure nu chiar fin). Se adauga 1 plic de gelatina si se amesteca in continuare, exact 1 minut. Abia apoi se incorporeaza 1 lingura de sirop si 1 lingura de zeama de lamaie si se pune piureul deoparte. Se mixeaza si iaurtul de capsuni impreuna cu restul de gelatina (1 minut), se incorporeaza zeama de lamaie si siropul ramase si apoi frisca batuta. Se unge aluatul copt cu jumatate din piureul de capsuni, lasandu-se o margine lata de 2 cm de jur imprejur. Deasupra se intinde crema de iaurt si peste ea se presara, din loc in loc, piureul ramas. Se da blatul circa 10 minute la rece, se ruleaza din nou cu ajutorul stergarului, se pune rulada pe un platou si se tine la rece cel putin 4 ore, eventual peste noapte. Se serveste pudrata cu zahar si taiata felii.

Prajitura Ursulet

Blat:
4 oua
4 linguri de zahar
4 linguri de faina
1 praf de copt
1 lingurita de otet
1 lingurita coaja rasa de lamaie si portocala
Esenta de vanilie

Insiropare:
Zeama de compot de visine sau piersici

Crema:
1 plic crema ole de vanilie sau capsuni
350 ml lapte

Asamblare:
Visine din compot
1 plic de gelatina transparenta daca folositi sucul din compotul de visine sau 1 plic gelatina rosie daca folositi doar apa pentru a nu iesi prea rosie gelatina.

Mod de preparare:
Blatul:

Se separa galbenusurile de albusuri. Se freaca galbenusurile cu un praf de sare si apoi cu un pic de zahar. Albusurile reci se bat spuma cu un praf de sare si apoi se adauga treptat zaharul si se bate pana la dizolvare. Se stinge praful de copt cu otetul si se adauga la galbenusuri. Peste galbenusuri se adauga coaja de portocala, esenta, faina si la sfarsit albusurile. Se amesteca de cateva ori de jos in sus si se varsa intr-o tava mai lata tapetata cu hartie de copt. Se da la cuptorul incins la foc mic pentru aproximativ 30-40 minute. Se face testul cu scobitoarea si se scoate blatul. Se insiropeaza blatul cu zeama din compot. Daca nu va place sa se coloreze blatul in rosu folositi zeama de la piersici. Se prepara crema dupa instructiunile de pe plic si se pune uniform peste blat. Deasupra se aseaza visinele si peste se toarna gelatina calduta preparata dupa instructiuni.

Prajitura creme a la creme

Ingrediente pentru 10 persoane

Blat: -6 oua-6 linguri de zahar-1 plic Creme Ole de ciocolataCrema:-200 ml smintina dulce 32% grasime (rece)-200 ml lapte rece-1 plic Creme Ole de vanilieGlazura:-2 linguri apa-2 linguri zahar-2 linguri cognac -100 g ciocolata amaruie sau cu lapte-100 g unt

Preparare blat:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma iar apoi se adauga zaharul cate putin si se bate pana la topire. Se adauga apoi cite un galbenus si se bate un pic dupa fiecare galbenus adaugat. La sfirsit se adauga praful Creme Ole de ciocolata si se mai bate un pic (maxim 30-45 de secunde), cit sa se omogenizeze. Se toarna aluatul intr-o tava de 20/30 cm unsa si tapetata. Se coace la foc mediu 25-30 minute. Se apasa blatul cu degetul iar daca adincitura dispare imediat inseamna ca blatul e copt. Se lasa la racit.

Crema:Se pun intr-un bol smintina, laptele si praful de vanilie. Se bate cu mixerul cam 1 minut, crema trebuie sa se intareasca destul de bine. Se intinde uniform pe suprafata blatului rece si se baga la frigider vreo 2 ore.

Glazura:Se infierbinta apa si se adauga zaharul amestecind. Dupa ce s-a topit zaharul se adauga lichiorul si ciocolata rupta bucatele. Se amesteca pina la topirea ciocolatei, apoi se adauga untul. Se mai tine pe foc amestecind pina se topeste si untul. Se lasa la racit. Cind a ajuns la temperatura camerei, se toarna pe prajitura rece scoasa de la frigider si se intinde uniform. Se da la rece pentru 2-3 ore. Prajitura se taie cu un cutit ce se va inmuia in apa calda.

Prajitura finlandeza

Ingrediente aluat:

300 gr margarina Rama, 200 gr zahar4 oua100 gr nuca macinata400 gr faina1 lingurita scortisoara

Ingrediente umplutura:1. 5 kg mere (poate sa fie chiar si 2 kg)4 oua200 ml lapte8 linguri zahar2 plicuri zahar vanilat1 esenta vanile

Preparare:

Pentru aluat, amestecam intr-un vas 300gr rama (unt) cu 200gr zahar, apoi adaugam pe rand ouale, apoi adaugam 400gr faina, 100gr nuca macinata (sau migdale macinate) si 1 lingurita de scortisoara. Amestecam bine pana se omogenizeaza compozitia. Nu va speriati, aluatul obtinut va fi mai moale. Am folosit o tava cu L=40cm, si l=28cm. In tava am pus folie de aluminiu (sau hartie de copt) si aluatul l-am intins in tava cu mana umezita in apa rece, in asa fel incat pe margini aluatul sa fie ridicat. Merele le curatam, le indepartam cotorul si le feliem subtire. Feliile de mere le asezam peste aluat cat mai des. Cele 4 oua le batem putin cu furculita impreuna cu 8 linguri de zahar, adaugam sticluta cu esenta de vanilie si la sfarsit punem si cei 200ml de lapte. Aceasta compozitie o turnam peste merele asezate pe aluat, presaram deasupra cele 2 plicuri cu zahar vanilat si dam tava la cuptorul preincalzit pentru circa 40 min la foc mic.Prajitura se scoate, se lasa sa raceasca si numai atunci se taie.

Prajitura chocolate banana cake

Blat:

112 g ciocolata rupta bucatele 60 g unt1,5 pahare faina 100 g zahar 2 lingurite ness (eu am pus si putin cappuccino)2 lingurite praf de coptun praf de sare 250 ml iaurt1-2 banane medii pasate2 oua Glazura:100 ml frisca lichida112 g ciocolata rupta bucateleTopim untul si ciocolata.Intr-un alt vas se amesteca faina, zaharul, nessul, praful de copt si sarea. Se adauga iaurtul, bananele pasate, ouale si se mixeaza putin. Se adauga amestecul de ciocolata cu unt si se omogenizeaza.Se toarna aluatul intr-o tava (20/30cm) tapetata cu hartie de copt si se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade timp de aproximativ 40 de minute. Se verifica daca e gata cu o scobitoare. Pentru glazura se infierbanta frisca pana aproape de punctul de fierbere. Se ia de pe foc, se adauga ciocolata si se amesteca pana la omogenizare. Se raceste pana la temperatura camerei si toarna pe prajitura. Se da la rece pentru o ora. Eu am ornat-o cu banane si fistic nesarat.

Prajitura Ana

Blatul:
-6 oua
-6 linguri zahar
-1 plic creme ole

Crema:

-1 ciocolata de 100 g amaruie
-300 ml frisca lichida
-inca 300 ml de frisca lichida (la sfarsit)

Preparare: Se bat albusurile bat apoi se adauga zaharul dupa care se aduaga pe rand cate un galbenus si se freaca dupa fiecare. La sfarsit punem plicul de cioco creme ole si mai amestecam cu mixerul 15 secunde.Se coace in cuptorul preincalzit 25 minute.Se rupe ciocolata in frisca si se pune pe foc, apoi se amesteca pana se topeste toata cicolata. Se da la rece la frigider 24 ore sau mai putin. Ea trebuie sa fie tare. Se baga mixerul in ea si se amesteca turnand treptat cealalta parte de frisca, adica 300 ml, pe rand. Deci turnam frisca putin, amestecam cu mixerul si tot asa pana terminam toata compozitia de 300 ml.Peste blatul racit se pune spuma asta ganache.

Prajitura cu visine

Ingrediente pentru 10 persoane
6 oua275 gr faina275 gr zahar2 linguri zahar vanilat5 linguri apa clocotita fiarta
2 linguri lichior de cocos2 linguri de zahar pudra300 gr visine, capsuni sau caise.

Preparare: Separam albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana devin crema. Se adauga pe rand 5 linguri de apa clocotita fiarta si se mixeaza dupa fiecare lingura adaugata. Se pune si zaharul vanilat.Daca doriti un blat mai pufos si aerat faina se cerne de doua ori dupa ce a fost masurata Adaugam toata faina dintr-un foc si amestecam de cateva ori cu lingura de lemn, apoi adaugam in doua transe albusurile batute bat cu 2 linguri de zahar pudra(amestecam de jos in sus ca sa nu se lase). Punem aluatul in tava unsa si tapetata ( eu folosesc tava cuptorului) iar pe deasupra visinele intregi fara samburi, capsunile taiate in doua daca sunt mari sau caisele tot pe din doua sau felii in functie da marimea lor. Bagam in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 30 minute(in primele 15 minute nu deschidem cuptorul) Dupa 30 minute se face testul cu scobitoarea in locul unde este numai blat fara fructe. A nu se lasa mai mult de 35 minute pentru ca se va arde in partea de jos. Dupa racire se scoate din tava si se pudreaza cu putin zahar pudra pentru aspect si apoi se taie.

Fursecuri asortate pentru Mos Craciun

Ingrediente:250 g nuca250 g faina250 g zahar pudra250 g unt1 ou

Mod de preparare: Se macina nucile la masina si se lasa untul la temperatura camerei. Daca nu aveti zahar pudra cumparat il rasniti si apoi il cantariti sa aibe 250 g. Untul inmuiat se freaca spuma cu mixerul. Ca sa iasa mai pufoase batem si oul spuma. Se incorporeaza treptat cate putin din faina ou si zahar si se amesteca cu mana. La sfarsit adaugam si nucile. Se tine compozitia la frigider pentru 15 minute, apoi se formeaza fursecurile cu mana si se pun in tava tapetata cu hartie de copt. Se baga la cuptorul incalzit la foc mic pentru 15 minute. Cand se rumenesc pe margini se scot. Eu am folosit 1/2 din cantitati si mi-a iesit aproape o tava.

Ingrediente necesare:
300 g faina
150 g zahar
2 pliculete zahar vanilat
esenta de rom
2 galbenusuri
1 albus
200 g unt
2 linguri cacaoa
1 lingura smantana sau frisca batuta
3-4 linguri cognac alexandrion
1 plic praf de copt
un praf de sare
1/2 lingurita coaja rasa de portocale
1 mana de stafide
1 mana de nuci
4 tablete de ciocolata cu lapte sau amaruie

Mod de preparare:

Inele impletite:
Se freaca 100 g unt la temperatura camerei cu 75 g de zahar treptat pana devine ca o spuma. Se adauga galbenusul, un plic de zahar vanilat, esenta de rom si un praf de sare. 150 g faina cernuta cu jumatate de plic praf de copt se adauga cate putin la compozitie si se framanta cu mana rece. Se imparte coca in doua parti. Una se amesteca cu cocoua si una cu smantana. Se impacheteaza fiecare in folie de plastic si se da la frigider pentru 40 minute. Se fac snurulete albe si negre care se impletesc.

Fursecuri asortate:
Se freaca celelalte 100 g unt cu 75 g zahar. Stafidele se hidrateaza in cognac si esenta de rom apoi se scurg. Se adauga cognacul de la stafide in compozitia de unt si se freaca. Galbenusul se presara cu sare si putin zahar si se lasa cateva minute. Se freaca galbenusul cu coaja de portocale si se adauga la unt. Faina cernuta ( 150 g) cu jumatatea de plic praf de copt se adauga cate putin la compozitie si se amesteca cu mana. Dupa ce s-a incorporat toata faina se adauga albusul batut spuma. Se dau prin masina nucile si se taie ciocolata cubulete mici . Aluatul se imparte in trei . Una se amesteca cu stafidele a doua cu ciocolata si ultima cu nucile. Se pune fiecare in folie de alimente si se da la frigider 40 minute. Dupa se formeaza fursecurile rotunde sau se intinde o foaie si se taie cu diverse forme, eu m-am jucat cu aluatul si am combinat aluatul cu cacaua si cel alb, am ornat cu fulgi de ciocolata. Se dau toate fursecurile la cuptorul incins pe folie de copt pentru 15- 20 minute.

Deliciu cu portocale

Ingrediente blat:
150 g ciocolata neagra amaruie (eu am pus cu alune de padure intregi)
3 oua
50 g faina
80 g zahar
40 g unt
1/2 pachet drojdie uscata
1 mana de alune padure si stafide (le-am luat din cereale)
un praf de sare
1 mana de nuci
cognac vreo 3-4 linguri

Pentru ornat:
2 portocale
100 ml frisca
1/2 ciocolata alba
2 portocale

Mod de preparare:
Se freaca spuma untul la temperatura camerei. Ciocolata neagra se topeste la bain marie si se varsa peste unt. Se amesteca bine. Alunele si stafidele se hidrateaza in cognac. Nucile se dau prin masina si se pun in untul cu ciocolata. Galbenusurile se freaca cu putina sare si apoi cu zaharul treptat. Se adauga si galbenusurile la compozitie. Albusul se bate spuma si faina se cerne cu drojdia. Se adauga alunele si stafidele impreuna cu cognacul si se incorporeaza ultimele albusul spuma si faina in doua transe amestecand de jos in sus. Se pune in forma de tort si se da la cuptor la foc foarte mic pe gratarul din mijloc. Se tine 30 minute avand in vedere ca este o compozitie mica, din mai putine oua. Se face crme ganache punand pe foc mic frisca cu ciocolata rupta bucati. Se amesteca pana la topire nelasand sa fiarba. Cand a ajuns la temperatura camerei se baga la frigider pana a doua zi sau pentru minim 5 ore. Se pun felii micute de portocale pe blat apoi se bate crema cu mixerul si se intinde deasupra prajiturii. Am facut niste rulouri micute din coaja de portocala careia i-am mai luat din pielita alba.Le-am taiat frumos si le-am fixat cu scobitori. Am presarat coaja rasa si suvite de portocala. Am mai folosit felii de portocala intr-un buchetel pentru mijloc.Se taie prajitura cu putere pentru ca veti intalni si nucile intregi si feliile de portocala. Combinatia de ciocolata, alune si portocala a fost o nebunie. Se poate manca deasemenea si coaja rasa de portocala dar fara melcii cu scobitori.

Chec cu ness si ciocolata

Ingrediente:

250 g faina
1 plic praf de copt
130 g zahar
2 linguri rase ness
1 pliculet cappuccino vanilie
1 pliculet cappuccino de ciocolata
100 g ciocolata neagra rasa prin razatoarea mica
250 g lapte
90 ml ulei
1 plic zahar vanilat
1 ou mare

Mod de preparare:

Faina, praful de copt, nessul, cappuccino si ciocolata rasa se amesteca. Oul se bate bine cu mixerul si un praf de sare pana devine ca o spuma. Apoi se adauga treptat zaharul simplu,cel vanilat, laptele si uleiul cate putin si se mixeaza dupa fiecare transa adaugata. Se amesteca cele doua compozitii punand cate putin din compozitia uscata peste cea lichida si amestecand dupa fiecare cu lingura de lemn. Se varsa intr-o forma de care doriti si se introduce la cuptorul incins, pe gratarul din mijloc la foc foarte mic. Dupa 30 minute se face testul cu scobitoarea si daca este cazul se mai lasa 10 minute.

Briose vesele

Ingrediente

2 oua,
200 ml ulei,
300 ml iaurt ( lapte batut, sau sana),
400 g faina,
1 plic praf de copt,
200 g zahar,
un varf de cutit sare,
gem ( rahat, sau nuca…orice umplutura)
sucul si coaja de la 1 lamaie

Preparare: Se amesteca ouale cu zaharul apoi se adauga uleiul cate putin si iaurtul, adaugam sucul si coaja de lamaie apoi se adauga faina si praful de copt cernute, si sarea. Formele de briose se ung cu unt sau se imbraca in forma speciala pentru briose si se umplu pe jumatate cu aluat, se pune cate o lingurita de gem (sau alta umplutura:nutella, alone, stafide, rahat, tablete de ciocolata) si se pune restul de aluat deasupra. Daca doriti si briose cu cacao opriti jumatate din compozitie pe care o amestecati cu cacao. Se coc in cuptorul preincalzit, la foc mediu, timp de 25-30 minute, pana se rumenesc. Se lasa la racit in forma 10 minute, apoi se scot. Fiecare le orneaza dupa imaginatie cu bomboane pufarin, ciocolata alba, neagra, stafide, nuca de cocos, zahar pudra amestecat cu zahar vanilat sau nuca faramitata.

Rulada cu ciocolata

Ingrediente blat:
5 oua
5 linguri de zahar brun
2 linguri de cacaoa
3 linguri de faina
1 esenta de rom
1 praf de sare
½ lgta coaja de portocala
1 lingura nuca macinata
1 lingura stafide
2 linguri cognac alexandrion

Ingrediente crema:
160 g unt
1 lingurita zahar pudra
1 ciocolata cu stafide poiana
1 esenta de rom
3 linguri de frisca

Mod de preparare blat:

Separam galbenusurile de albusuri. Se bat spuma albusurile cu un praf de sare. Galbenusurile se freaca cu zahar, sare si ½ lgt coaja de portocale. Se hidrateaza stafidele in rom si cognac pentru 15 minute. Se amesteca galbenusurile cu albusurile, stafidele cu tot cu cognac, esentele, nuca si la sfarsit faina si cacaoa cernute. Se amesteca de cateva ori de jos in sus, se pune aluatul in tava cuptorului tapetata si se da la cuptor pentru 30 minute.

Mod de preparare crema:
Se freaca untul spuma cu zaharul si esenta de rom. Se topeste ciocolata pe baie de aburi si se adauga la unt. Se amesteca bine. Blatul inca cald se rastoarna peste un prosop umed, se unge hartia de copt cu pensula inmuiata in apa rece pentru a se desprinde usor. Se scoate hartia dupa care se ruleaza cat e inca cald. Se lasa pana se raceste dupa care se umple cu crema si se ruleaza inapoi. Se pune in folie alimentara si se da la rece pentru cateva ore. Se orneaza dupa preferinta.

Prajitura cu branza si fructe

Ingrediente blat:
5 oua
5 linguri de zahar
5 linguri de faina
1 zahar vanilat
1 lingurita coaja rasa de portocale
Zeama unui compot de fructe exotice
1 mana de fructe din compot
Esenta de rom

Ingrediente crema:
400 g branza fina cremoasa
1 pliculet zahar vanilat
1 lingurita zahar pudra
1 cutie mica de frisca lichida 250 ml
1 plic intaritor de frisca

Pentru décor:
Aproximativ 1 kg fructe de padure (zmeura, mure, coacaze, capsuni)
Cateva linguri de frisca oprita din cantitate de mai sus

Mod de preparare blat:
Separam galbenusurile de albusuri. Se bat spuma albusurile cu un praf de sare. Se pune putina sare si zahar peste galbenusuri si se lasa cateva minute. Se freaca apoi galbenusurile cu restul de zahar treptat, esenta de rom si coaja de portocala. Se pun intr-un castron mai mare galbenusurile, albusurile, fructele scurse din compot si faina cernuta. Se amesteca rapid de cateva ori de jos in sus, se unge o tava cu grasime, se tapeteaza cu faina si se pune aluatul. Se poate face blatul intr-o forma mai mica sau in tava de la cuptor dupa care se taie in doua si se suprapun. Se coace 20 minute la foc potrivit dupa care se face testul cu scobitoarea. Cu zeama din compot vom insiropa blatul.

Mod de preparare crema:

Se bate frisca cateva minute dupa care adaugam putin zahar pudra si intaritorul si batem in continuare la o viteza mai mare pana se intareste. Freci bine crema de branza scursa, adaugi zaharul si amesteci pana se dizolva cristalele iar apoi adaugi frisca.

Asamblare prajitura:
Taiem blatul in doua astfel incat sa obtinem doua parti egale. Insiropam primul blat, asezam cateva fructe scurse, deasupra ½ din crema si deasupra iar fructe. Printre ele putem pune si fructe din compot. Asezam al doilea blat, insiropam , asezam restul de crema si deasupra fructe de padure. Eu am pus si putina zeama de la fructe pe deasupra. Se tine la frigider cateva ore inainte de servire.

Prajitura cu portocale

Ingrediente folosite:
6 oua
300 g zahar
150 g faina
125 ml suc natural de portocale
Un praf de sare
1 praf de copt
¾ cana de ulei
Coaja unei portocale razuite
Cateva fructe dintr-un compot de fructe exotice
Cateva bucatele de portocala

Mod de preparare:
Eu am folosit ½ din cantitati pentru ca am folosit o forma mai mica.Se presara putina sare si zahar peste galbenusuri si se lasa cateva minute dupa care se freaca cu restul de zahar si coaja de portocale (eu am mai adaugat 1 lingurita de coaja portocale din borcan care a stat in zahar pentru ca imi place aroma). Se adauga sucul de portocale si se mixeaza bine. Se pune uleiul si praful de copt stins cu putina zeama de lamaie. La sfarsit adaugam treptat faina si albusurile batute spuma. Se adauga in aluat fructe scurse si bucatele de portocala taiate cuburi. Se varsa aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incins pentru 35-40 minute.Se face testul cu scobitoarea si se scoate din cuptor. Cine doreste o poate pudra cu zahar. Mi-a placut in mod deosebit aceasta prajitura desi la inceput mi se parea banala. Am folosit in plus o lingurita de coaja portocale care ii da totusi un gust un pic mai amarui .Mie personal mi-a placut combinatia dar cine nu doreste poate folosi doar coaja unei singure portocale.

Friptura de vitel cu piure de cartofi si salata de varza

Ingrediente :
Friptura :
O bucata carne frageda de vitel (eu am avut de tara)
Condimente diverse
Cateva frunze de dafin
1 lingurita mustar
1 morcov zdravan ras
½ kg rosii coapte
1 lingura pasta concentrata de tomate

Piureul de cartofi :
½ kg cartofi
1 pahar mic de lapte dulce
50 g unt
Sare

Salata de varza :
1 varza potrivita
1 legatura de marar
Otet balsamic sau de mere
Ulei de masline

Mod de preparare : Carnea spalata putin in apa rece si stearsa cu un prosop curat de bucatarie se « maseaza » bine cu putin ulei de masline, piper proaspat macinat, mustarul, cimbru, busuioc, oregano, paprika, putin curry pentru culoare, vegeta si alte condimente care va plac. Se cresteaza carnea in diverse locuri si se impaneaza cu felii de usturoi. Se tine la frigider pana a doua zi. Eu de obicei o fac cu vin dar de data asta am ales rosiile si gustul a fost impresionant. A doua zi oparim rosiile si le decojim apoi le mixam la robot. Calim morcovul in ulei incins, adaugam apoi rosiile si pasta de tomate apoi lasam sa scada pana se formeaza un sos mai gros. Asezam friptura in tava, punem sosul de rosii, frunze de dafin si cateva tulpini de patrunjel. Dam la cuptor si stropim carnea din cand in cand sa nu se arda. Spre sfarsit cand a scazut la jumate gustam si potrivim de sare. Cartofii curatati si taiati cubulete se pun la fiert. Cand sunt gata se scurg de apa si se piseaza impreuna cu laptele cald si untul. Se adauga sare si daca este cazul putina apa de la fiert. Se bate apoi cu mixerul sa iasa pufos. Varza se taie fideluta, se freaca cu sare, se adauga mararul tocat marunt, otet si ulei.

Mancarica de dovlecei cu piept de pui si rosii

Ingrediente:
4 dovlecei potriviti
1 kg de rosii bine coapte
1 piept de pui
Cativa catei de usturoi
Ulei de masline
1 legatura patrunjel verde
2 cepe
1 ardei gras
1 morcov
Condimente dupa gust
Smantana sau sana

Mod de preparare :
Obisnuiesc sa fac des aceasta mancarica in perioada de vara, este delicioasa si se poate face foarte bine si fara carne. Este o mancare sanatoasa si o recomand celor care vor sa-si pastreze silueta. Puteti opta pentru varianta in care nu mai caliti deloc legumele si le bagati direct la cuptor. Pieptul spalat si sters l-am condimentat, l-am taiat cubulete si apoi l-am dat la frigider. Am taiat dovleceii cubulete cu ajutorul aparatului (puteti sa-i taiati si rondele subtiri sau sa-i dati prin razatoare). Ardeiul, ceapa, rosiile si usturoiul le-am tocat marunt iar morcovul l-am dat prin razatoare. Cine doreste poate sa decojeasca rosiile care au fost oparite in prealabil. Am calit in uleiul incalzit pe rand : ceapa, usturoiul, apoi carnea, morcovul si la urma ardeiul. Dupa ce s-au calit legumele am adaugat dovlecelul si la sfarsit rosiile. Am condimentat dupa gust (curry, vegeta sau sare, piper, boia sau alte condimente) Nu am pus deloc apa ca sa fiarba in sucul de rosii. Jumatate din cantitatea de patrunjel am adaugat-o pe parcurs si restul dupa ce am inchis focul. Se da la cuptor pentru a scadea bine. Se serveste atat calda cat si rece cu smantana sau iaurt si patrunjel proaspat tocat.

Pui cu legume si curry

Ingrediente pentru 4 persoane:
500 g piept de pui
500 g ciuperci champignon
2 rosii mari
1 ceapa zdravana
Cativa catei de usturoi
½ zeama lamaie
1 morcov
3 ardei « capiati » copti
Ulei de masline
1/3 pachet unt
Boia dulce
oregano
vegeta
Curry
1 mana de masline naturale
Piper alb
Cateva boabe piper rosu

Mod de preparare :
Carnea se taie cuburi, rosia se paseaza, ceapa si usturoiul se toaca marunt. Puiul se freaca bine cu condimente (curry, piper alb, boia, oregano, putin ulei de masline si orice condimente mai doriti) iar apoi se baga la frigider pentru cateva ore.Ciupercile spalate se taie julien iar morcovul se da prin razatoarea mica. Se incinge o tigaie, se adauga untul si putin ulei de masline. Calim ciupercile bine si coacem ardeii capia. Dupa ce am dat deoparte ciupercile calim separat ceapa si usturoiul dupa care adaugam carnea, morcovul, ciupercile si dupa ce am calit bine adaugam sucul de rosii. Presaram cu sare ardeii si ii acoperim cu un prosop pana la racire dupa care ii curatam de coaja. Punem ciupercile in mancarica, taiem ardeii julien si ii adaugam si pe ei. Mai lasam putin sa se intrepatrunda aromele, potrivim de sare si condimente si adaugam zeama de lamaie. Ciupercile lasa destula apa dar daca mai doriti puteti adauga suplimentar niste supa de carne. Punem mancarea intr-un vas special pentru cuptor sau repartizam in cateva mai mici, acoperim cu capac si dam la cuptor sa scada bine. Dureaza ceva mai mult la cuptor dar merita asteptarea. Se serveste direct din castroane. Este o mancarica foarte gustoasa si daca inlaturati din condimente e potrivita si pentru cei mici. Aceste oale de lut poroase sau smaltuite sunt nemaipomenite pentru fripturi, sarmale, ardei umpluti, ghiveci si orice altceva faceti la cuptor sau pe plita. Nu prea am rabdare sa le folosesc pe cele care merg la flacara asa ca tot ce prepar bag la cuptor.

Vita cu ardei bicolor

Ingrediente:

½ kg carne de vita
Ardei rosu
Ardei gras verde
Cateva rosii
Pasta de tomate
2 cepe
1 morcov
Ardei iute
Usturoi
Patrunjel
1 telina mica
Curry
Boia dulce

Mod de preparare:

Cartofii se taie bucati potrivite si se pun in apa. Ardeii se taie cuburi si li sescoate nervura din interior. Carnea se taie bucati potrivite, ceapa toccata marunt, morcovii dupa preferinta si rosiile cuburi sau pasate. Calim ceapa si usturoiul in ulei incins, adaugam morcovul, ardeiul iute taiat si telina bastonase, apoi calim si carnea iar la urma ardeii. Adaugam apa fierbinte si condimente. Spre sfaristul fierberii punem cartofii si rosiile. Potrivim de sare si bagam la cuptor. Este o mancarica gustoasa si sanatoasa. Daca doriti puteti pune carnea si legumele fara a le mai cali insa gustul nu va mai fi acelasi.

Piept de curcan cu sos de rosii

Ingrediente:

1 piept potrivit de curcan
1 ceapa
Cativa catei de usturoi
½ kg ardei capia
½ kg rosii coapte
1 legatura patrunjel verde
Pasta concentrata de tomate

Mod de preparare: Pieptul se spala, se sterge si se taie cubulete mici. Ardeii si rosiile se taie in bucati mai mici dupa care se mixeaza pana devine o pasta. Ceapa si usturoiul se toaca marunt. Se pune o tava la incins, se adauga putin ulei dupa care se caleste ceapa si usturoiul. Adaugam pasta de rosii cu ardei si pieptul taiat. Condimentam dupa preferinta si lasam sa scada bine. Se adauga si pasta de tomate 1-2 linguri. Cratita se da la cuptor si spre sfarsit se adauga patrunjel tocat. Mancarica se serveste cu orice garnitura. Eu am facut niste orez cu praf de curry. Am fiert o cana de apa in trei cantitati de supa impreuna cu o lingurita de curry.

Sarmalute in foi de varza

Ingrediente:

1 kg carne de porc sau amestec vita si porc
200 grame de orez
2 cepe mari
piper
½ cana de apa fiarta
1 si ½ kg varza acra
100 ml suc de rosii
Bullion concentrat
Foi de dafin
Crengi de cimbru
Boia dulce
Frunze de marar uscat
Costita afumata
Ciolan afumat

Preparare: Varza se tine la desarat si apoi se spala. Carnea se da prin masina. Ceapa se toaca marunt si se caleste. Daca e carnea grasa se pun 150 ml apa pentru 100 gr orez (4 linguri) si daca e slaba 200 ml apa pentru 100 gr orez. Apa se foloseste la tocaturi cu orez pentru a nu ramane carnea tare la fierbere. Carnea tocata se amesteca cu cimbru, boia dulce, marar, orezul, o lingura pasta de tomate, sare, piper, ceapa calita, putina afumatura taiata cubulete mici si apa. Se bate bine compozitia pana se face ca o pasta. Se impaturesc apoi sarmalele. Se pregateste o oala mare de 4-5 l. ½ din cantitatea de varza se toaca fideluta, se pune o parte pe fundul oalei, deasupra sarmalele si apoi restul de varza. Printre sarmale se pun bucati de costita de porc afumata, ciolan afumat, foi de dafin, boabe de piper, cimbru, marar, suc de rosii si bullion. Se toarna apa clocotita sa le cuprinda. Se acopera sarmalele cu doua coli hartie pergament in interiorul oalei si peste hartie se pune o tava de copt tort rotund care sa se potriveasca la gura oalei si peste se aseaza o alta oala mai mica plina cu apa avand rolul de greutate. Astfel se patrund si sarmalele de deasupra fara a se ridica la suprafata in timpul fierberii. Apa din oala de deasupra se goleste pe parcurs in functie de cat da apa in clocot. Se fierbe la foc mijlociu pana da in clocot si apoi se reduce focul la minim. Se mai misca din cand in cand oala stanga dreapta circular.Se fierb aproximativ doua ore acoperite cu hartia dupa care se da la cuptor sa scada. Din aceasta cantitate de carne ne ies aproximativ 23 sarmale potrivite. Cine doreste poate adauga si putina zeama de varza la sfarsit. Sarmalele au un gust deosebit daca se fac in tuciul de mamaliga.

Piept de curcan cu ciuperci

Ingrediente:
1 piept de curcan
500 g ciuperci champignon
2 cani de vin alb sec sau demisec
3-4 cartofi potriviti
cateva cepe micute
usturoi cat doriti
condimente
ulei de masline

Mod de preparare:

Se spala pieptul si se sterge. Se curata cartofii si ceapa si se spala toate legumele. Pieptul l-am condimentat cu sare, piper, cimbru, vegeta, boia dulce, curry, putin sos de soia, menta, putin ulei de masline si l-am frecat bine. Se taie cartofii in patru si se amesteca impreuna cu ciupercile,ceapa intregi si condimentele. Pieptul l-am pus asa condimentat in vin impreuna cu cativa catei de usturoi cu coaja cu tot si le-am bagat la frigider. Se tin cateva ore dupa care se aseaza in tava legumele si pieptul cu vin, se adauga si vreo 2-3 cani de apa fiarta si se acopera cu folie de aluminiu. Se da la cuptorul incins pentru 40 minute dupa care se ia folia si se mai lasa sa se rumeneasca.

Ardei umpluti

Cantitati pentru 10 persoane (ies cam 15 ardei mari)

Ingrediente:

- 1 kg carne tocata porc si vita amestec
- 2 kg ardei grasi mai multi rosii
- 1 legatura marar
- 1 legatura patrunjel
- 1 ou
- 3-4 cepe potrivite (una pentru sos)
- Vegeta
- Sare
- Piper
- O mana de orez
- 1 morcov mic
- ½ rosii
- Bullion
- Foi de dafin
- ½ cana de apa la 1 kg carne tocata

Mod de preparare:

Se curata, se spala ceapa (se opreste una pentru sos), se toaca marunt sau se da prin masina de tocat carne iar apoi se caleste in putin ulei (cine doreste o poate pune la scurs in strecuratoare). Verdeata spalata si scursa se da prin masina sau se toaca marunt . Orezul se opareste sau se caleste putin cu ceapa. Carnea toccata se amesteca cu oul, verdeata, ceapa calita si scursa, orezul oparit, condimentele, si ½ cana de apa calduta, fiarta (apa face carnea sa nu ramana tare la fierbere). Se bate bine compozitia. Se spala ardeii si se scurg. Li se taie frumos un capac cu tot cu codita care se va pune deasupra. Se curata de seminte si se umplu cu aceasta compozitie lasand loc de 1 deget . Li se pune la fiecare un capacel de rosie si apoi se calesc un pic ardeii pe toate partile. Se scot ardeii si se caleste in uleiul ramas ceapa toccata, morcovul curatat si dar prin razatoarea mica. (cine doreste poate aduga si ½ lgt faina pentru un sos mai gros). Se stinge cu apa fierbinte si bulion. Se aseaza frumos ardeii in picioare, li se aseaza capacele lor cu codita, se dau rosiile prin razatoarea mica si se pun printre ardei. Se fierbe apa si se adauga peste ardei sa ii acopere. Se pun condimente, foi de dafin, piper si se fierb ½ ora acoperiti. Se da apoi cratita la cuptor sa scada la jumatate. Daca este nevoie se mai adauga bulion. Se servesc fierbinti cu smantana.

Sarmalute in foi de vita

Ingrediente necesare:

½ kg carne toccata de porc sau amestec porc si vita
2 linguri de orez

½ cana de apa fiarta

1 legatura de marar

2 cepe zdravene

Bulion concentrat

1 ou

½ l bors

Boia dulce

Slanina afumata

Foi de dafin

2 lingurite rase de faina

Vegeta sau condimente pentru sarmale

Sare

Piper

25 foi de vita

cimbru

Mod de preparare: Se oparesc frunzele de vita cu borsul care a dat in foc cu putin cimbru si o ceapa mica. Eu pastrez cate 10 frunze de vita rulate in sticlute de jumatate de litru, cu dopul bine inchis. Ceapa curatata si spalata se toaca marunt si se caleste in putin ulei incins pana devine aurie. Se adauga orezul si se mai caleste 1 minut. Carnea se amesteca impreuna cu orezul, ceapa, oul, apa fiarta, mararul tocat, putina slanina taiata cubulete, cimbru, condimente si aproximativ 1 lingura de bulion. Apa se pune pentru a nu se intari carnea la fiert. Se amesteca foarte bine pana se face ca o pasta. Se taie nervura groasa a frunzei de vita, se pune carne pe marginea frunzei si se infasoara sarmalele. Daca v-au mai ramas frunze oparite se taie fasii iar apoi se pun pe fundul oalei si intre sarmale. Se aseaza sarmalele peste frunze si se pune intre ele foi de dafin, boabe de piper, cimbru si cateva cubulete de slanina. A nu se pune foarte multa slanina in compozitie si printre sarmale pentru ca ies prea grase. Se adauga apa fiarta cat sa le acopere cu doua degete. Se pune o bucata mai mare de hartie pergament si deasupra o oala care sa intre umpluta cu apa, astfel sarmalele nu se vor ridica la suprafata. Dupa ce au fiert se ia oala si se indeparteaza hartia,se adauga vreo 3-4 linguri de bullion desfacute cu apa fierbinte si faina. Se da la cuptor sa mai scada. Spre sfarsit se adauga putin bors si marar. Se potriveste de sare si se inchide focul. Se servesc cu multa smantana . Din aceste cantitati ies aproximativ 23 sarmale potrivite.
Pofta buna!

Limba cu praz si masline

Ingrediente:
2 limbi de porc
1 ceapa mare
2 fire de praz
300 g masline din acelea naturale, de culoare maro deschis
1 cana de vin alb sec sau demisec
2-3 linguri de pasta tomate
Zeama in care a fiert limba
Condimente
Ulei pentru prajit

Mod de preparare:
Se pun limbile spalate la fiert impreuna cu condimente: cimbru, piper, boia, 1 cub vegeta si orice condiment este pe gustul vostru pentru a-si lua gust. Dupa ce au fiert se curata de pielite cat sunt calde si apoi se taie fasii sau felii mai grosute. Se caleste ceapa tocata marunt, se adauga maslinele si se calesc si ele, se adauga prazul taiat rondele nu foarte subtiri ( eu am taiat cateva bucati mai mari pentru aspect) si se lasa sa se inmoaie bine si prazul. Mie imi place numai acest fel de masline si am auzit de la diversi ca sunt si mai sanatoase fata de cele negre care sunt tratate. Se adauga o parte din apa in care a fiert limba ( atat cat sa acopere prazul)si se lasa acoperit cu capac sa scada. Spre sfarsit se adauga limba déjà fiarta si se mai lasa putin. Se desface bulionul cu putina zeama si se adauga la mancare. Se mai baga la cuptor pentru vreo 15 minute sa mai scada. Se sareaza dupa gust daca mai este cazul avand in vederea ca maslinele sunt sarate. Se serveste cu un pahar de vin alb dar in lipsa lui putem bea unul rosu de tara.

Peste cu cartofi si rozmarin

Ingrediente:

2 bucati de macrou
½ kg cartofi
1 capatana de usturoi
1 mana de masline kalamata
1 ceapa
Rozmarin proaspat si uscat
Curry
Boia dulce
Alte condimente de care doriti
Cimbru
Piper mozaic

Mod de preparare:
Eu pregatesc pestele cu o zi inainte. Se curata de intestine si urechi si se spala cu apa rece. Se sterge cu un prosop uscat, se condimenteaza pe toate partile si in burta, se unge cu ulei de masline si se pune la frigider astfel pestele isi va lua din aroma. A doua zi pregatim cartofii. Ii presaram cu condimente, punem usturoiul cu tot cu hainuta, maslinele, ceapa taiata julien si piperul boabe. Stropim cu putin ulei si amestecam cu mana pana intra bine condimentele in cartofi. Se pun in tava de la aragaz pe o hartie de copt. Se unge cu ulei o folie de aluminiu si se pune pestele. Se ruleaza folia si se strange la capete astfel incat sa nu se prelinga sosul pe dinafara. Se pun si pestii la cuptor sub tava cu cartofi. Pestii daca sunt mai mici se tin aproximativ 25 minute si daca sunt mai mari 40. Cartofii se scot cand sunt gata rume

Somon cu lamaie si ciupercute

Ingrediente pentru doua persoane:
2 medalioane de somon (eu am pus si un file ca aveam)
o mana de patrunjel verde tocat
zeama de la vreo 2-3 lamai cat sa acopere pestele
cateva capere
50 g unt
ciupercute intregi
sare
piper
condimente pentru peste
4 catei de usturoi
boia

Mod de preparare:

Se spala pestele putin si se sterge cu un prosop. Lamaile se storc de zeama si sucul se amesteca cu sare, piper, condimente pentru peste, usturoiul curatat si zdrobit cu lama cutitului si patarunjelul. Pestele se acopera cu zeama si se da la frigider pentru doua ore. Se unge o bucata folie de aluminiu cu ulei de masline pentru a nu se lipi pestele si se aseasa medalionul putin scurs. Peste se pun 3-4 capere, un cubulet de unt si sare daca mai este cazul. Se ruleaza folia si la sfarsit se strang capetele in sus pentru a nu se scurge sosul in tava. La fel procedau si cu celalalat medalion. Daca se prajeste somonul se indeparteaza patrunjelul ca sa nu devina amar. Ciupercile spalate se pun pe o bucata de folie mai mare si se condimenteaza cu putina boia, sare, piper, putin unt si stropite apoi cu ulei de masine. Se strange foarte bine folia in sus ca pe un buchet si se dau impreuna cu pestele la cuptor. Mie imi plac mai facute si le-am lasat acelasi timp cu pestele vreo 40 de minute. Se desface folia pestelui dupa ce s-a racorit putin. Folia se desprinde usor daca nu e foarte fierbinte. Pentru a nu se raci ciupercile pot fi aduse la masa direct in folie.

Pastrav la cuptor

Ingrediente

2 pastravi
ulei de masline
condimente pentru peste
catei de usturoi
zeama de lamaie

Preparare: Se curata si spala pestele, eu l-am luat eviscerat. Se sterge cu un prosop, se unge cu ulei de masline pe toate partile si se condimenteaza: sare, piper, boia, condimente pentru peste, cimbru, fiecare cu ce doreste. L-am condimentat si in burtica si i-am introdus cativa catei de usturoi intregi. L-am lasat asa peste noapte si l-am pregatit a doua zi. Cu cat sta mai mult cu condimente cu atat e mai gustos. Am uns folia de aluminiu cu ulei si am pus pestele dupa care am stropit cu zeama de lamaie. Am strans bine folia si am ridicat-o in sus sa nu pierdem bunatate de zeama. L-am bagat la cuptor pentru vreo 40 minute.

Macrou in folie cu legume la cuptor

Ingrediente:

bucati de peste (macrou)
unt
lamaie
Sare
Piper
Cimbru
Vegeta
Patrunjel verde
Rosmarin foarte putin
Ulei de masline
Conopida
Broccoli
Morcovi

Preparare:
Se curata pestii si se spala bine. Se sterg cu un prosop curat de bucatarie. Se maseaza bine cu condimente si ulei de masline pe toate partile inclusiv burtica. Se stoarce bine o jumatate de lamaie la fiecare peste si se aseaza pe folia de aluminiu data cu ulei pentru a nu se lipi pestele. Rozmarinul se pune in interiorul burtii cam 1 varf de cutit .Se pune un cub de unt deasupra pestelui si cateva fire de patrunjel. Se strange bine folia iar la capete se rasuceste in sus pentru a nu exista riscul sa iasa sosul afara. Se da la cuptor pentru vreo 30 minute. Atentie la aburi cand se desface folia. Se pun la fiert 2 litri de apa. Cand da in clocot se pun mai intai morcovii care fierb mai greu cu putina sare, piper, vegeta, foi de dafin si se fierb vreo 15 minute (depinde cat de mare sunt taiati). Se scot apoi si se adauga conopida buchetele care a fost tinuta in apa cu sare .Se fierbe vreo 10 minute si se scoate. Se pune broccoli buchetele si se opareste 1 minut. Pestele se serveste cu garnitura de legume. Peste broccoli se poate pune zeama de lamaie, putin ulei de masline si cascaval ras

File merluciu cu nuci si garnitura de ciuperci

Ingrediente pentru doua persoane:
2 bucati file merluciu
Putina Faina
1 Ou
Nuci tocate marunt
500 gr ciuperci
80 gr unt
Sare
Piper

Mod de preparare:
Fileul se spala si se usuca cu un prosop curat de bucatarie. Se trece fiecare bucata de peste prin faina, apoi prin oul batut cu putina sare si piper dupa gust si la final prin nucile maruntite. Astfel pregatit se pune pe o folie de aluminiu intr-o tava la cuptor si se rumeneste frumos. Cine doreste il poate praji, este la fel de bun. Nucile ii dau merluciului un gust aparte. Ciupercile proaspete se spala fara a li se indeparta pielita si coditele si se taie felii foarte subtiri. Se incinge o tigaie si se pune untul la topit. Cand s-a topit se adauga ½ din cantitatea de ciuperci si se soteaza. Cand s-au inmuiat bine se adauga restul de ciuperci si se inabusa incontinuare. Se presara sare si piper dupa gust si se mai lasa sa scada un pic. Este o garnitura foarte apreciata si sanatoasa.

Pangasius cu lamai si capere

Ingrediente:
2 fileuri de pangasius
Zeama de lamaie dupa gust
50 g unt
1 mana de capere
Piper alb
Condimente pentru peste
Ulei de masline

Mod de preparare:

Se spala putin pestele si se sterge cu prosop de bucatarie. Se unge bine cu ulei de masline si se condimenteaza. Se asaza in tava impreuna cu caperele si putina zeama de lamaie. Se pune la frigider pentru cateva ore. Se pune peste el untul taiat bucati si cateva felii de lamaie. Se acopera cu o folie de aluminu si se baga la cuptor pentru 20-30 minute.

Mancare de orez cu macrou

Ingrediente:

1 kg macrou sau un peste mai gras
250 g orez
2 cepe
150 ml ulei
100 g masline
sare
boabe de piper
condimente pentru peste

Pregătire: Pestele taiat bucati potrivite se prejesc in putin ulei. Ceapa tocata o calesti cu orezul in uleiul ramas de la peste si stingi cu 1 l apa clocotita ca sa nu stopezi fierberea. Potrivesti de sare si piper si lasi sa fiarba. Cand e aproape gata rastorni orezul in vas de Jena, pui peste bucatile de peste, maslinele intregi intepate cu un ac si dai la cuptor pana se rumenesc.

Orez asortat cu legume

Ingrediente:
1 castron mic de mazare
2 cepe mari
Albitura
1 dovlecel mic
1 ardei rosu
1 ardei verde
1 morcov
Orez alb
Orez rosu
Orez negru
Curry
Sos de soia dulce
Sos de soia sarat
1 bucata ghimbir proaspat

Mod de preparare:
Ceapa, albitura si ardeiul se toaca marunt. Ghimbirul curatat se taie felii subtiri. Morcovul se da prin razatoarea mica si dovlecelul se taie cubulete. Se spala o cana de orez (amestec in parti egale de orez alb, rosu si negru). Se caleste ceapa in ulei incins, ghimbirul, ardeiul si morcovul. Calim apoi si orezul bine scurs. Adaugam si dovlecelul si la urma mazarea. Stingem cu supa de carne fierbinte. Lasam sa fiarba si la urma adaugam condimente, sos de soia dulce si putin sos sarat. Nu este necesar sa adaugam sare caci sosul de soia este destul de sarat.

Turn de orez

Ingrediente:
1 cartof
2 cepe mari
1 ardei gras rosu
1 ardei gras verde
1 morcov ras
1 dovlecel potrivit
1 vanata
½ kg ciuperci
Piper mozaic
1 pahar de orez
3 pahare de supa de carne
Curry
Boia
Condimente pentru orez

Mod de preparare :

Ceapa, ardeiul si ciupercile se toaca marunt. Dovlecelul si vanata se dau prin razatoarea mare, morcovul prin razatoarea mica iar cartoful se taie in cubulete potrivite. Se caleste ceapa, se adauga apoi morcovul si se mai caleste putin, apoi orezul si la urma ardeiul. Dupa ce le-am calit bine se aduga dovlecelul, vanata si ciupercile. Se pune supa de carne si condimentele. Spre sfarsit se pun si cartofii si se lasa pana fierb toate legumele. Se da la cuptor sa scada putin.Cine doreste poate adauga si suc de rosii. Se serveste atat cald cat si rece.

Rulada umplute de porc cu garnitura de orez

Ingrediente:
Pentru rulada de porc:

1 muschi de porc
1 gogosar acru sau un ardei gras rosu
Cateva boabe de mazare
1 morcov mic
Cateva ciuperci
Castravecior murat
½ pahar vin alb sec

Pentru garnitura:
1 pahar de orez cu bob lung
1 mana de mazare
1 morcov
1 ardei rosu
1 ceapa

Mod de preparare:

Se taie muschiul ca pentru rulada si i se da forma unui dreptunghi indepartandu-se de pe margini carnea in plus. Se bate putin carnea, se condimenteaza putin si se aseaza peste ea boabele de mazare, gogosarul taiat fasii sau cubulete, morcovul julien, ciupercile felii si castraveciorii intregi daca sunt micuti. Se ruleaza bine carnea si se leaga cu sfoara de bucatarie sau se fixeaza cu scobitori. Se unge cu ulei de masline si se condimenteaza si pe exterior. Se asaza pe o folie de aluminiu si se infasoara bine. Se pune intr-un vas de yena si se da la cuptor cu putina apa si vin vreo 45 minute. Dupa aceea se desface si se scoate folia si se mai lasa rulada la rumenit in cuptor inca 20 minute. Se pun doua cantitati de apa la o cantitate de orez (in cazul nostru doua pahare). Se pune apa la fiert. Cand da in clocot se adauga orezul spalat si scurs impreuna cu un varf de cutit de curry si putina sare. Se acopera cu o folie de aluminiu si un capac. Se tine 15 minute la foc minim dupa care se ia capacul si se mai tine doar cu folia inca 10 minute. Se ia si folia dupa cele 10 minute. Se caleste ceapa taiata marunt dupa care se adauga pe rand legumele: morcovul si apoi ardeiul taiate cuburi si la sfarsit mazarea calindu-se dupa fiecare. La sfarsit se adauga orezul fiert si se mai caleste putin. Se serveste rulada cu garniture de orez.

Tort cu ciocolata la maximum

Ingrediente:
Blat:

100 g faina
100 g miez de nuca
100 g unt
100 g zahar
5 oua mari
100 g ciocolata amaruie
50 g ciocolata cu lapte
1 mana alune caramelizate
1 mana de stafide
1 lingura de rom
Esenta de vanilie
1 lingura cognac alexandrion
½ lingurita praf de cafea
1 lingurita praf de cappuccino
2 lingurite praf de copt
Un praf de sare
1 lingurita lamaie

Ganache de ciocolata :

200 ml frisca lichida
200 g ciocolata (amaruie si cu lapte in parti egale)

Glazura :
200 g ciocolata amaruie sau cu aroma de cafea
200 ml frisca
2 linguri cognac

Decor :
Cacao
Crema de ciocolata
Putina frisca
Bomboane cu aroma de cafea
Visine
Frunze de menta
Mod de preparare :
Blatul :

Nucile se pun pentru cateva minute la cuptor avand grija sa nu se arda iar apoi ½ din cantitate se macina marunt si cealalta se taie bucati mai mici. Stafidele se hidrateaza in cognac si rom. Galbenusurile se freaca cu zaharul treptat pana se topesc cristalele de zahar, albusurile se bat spuma cu un praf de sare si 1 lingurita de lamaie, astfel cu siguranta vor iesi cum trebuie. Untul la temperatura camerei se freaca cu mixerul si apoi se adauga la galbenusuri. Ciocolata se topeste la bain marie si apoi se pune la galbenusuri. Se cerne faina cu praful de copt de doua ori . Se pune in compozitie cafeaua, cappuccino, nucile, alunele, stafidele cu tot cu cognac dupa care se adauga treptat cate doua linguri de faina si doua de albus amestecand rapid de jos in sus dupa fiecare. Se tapeteaza o forma de tort cu hartie de copt si se varsa compozitia. Se da la cuptorul incins pentru aproximativ 30-40 minute in functie de cuptor. In mijloc s-ar putea sa fie moale datorita ciocolatei dar daca pe margini e facut inseamna ca e gata. Se taie blatul in doua. Nu se insiropeaza pentru ca este destul de fraged dar cine doreste il poate insiropa cu lichior sau cafea amestecata cu ciocolata topita.

Crema de ciocolata :

Se pune ciocolata si frisca pe foc mic, se amesteca pana la topire dupa care se da deoparte. Cand s-a racit se baga la frigider pentru cateva ore. Se bate cu mixerul pana devine o crema spumoasa. Se opreste o parte pentru decor si restul se pune intre blaturi.

Glazura :
Se face la fel ca si crema de ciocolata, se pune ciocolata si cognacul in frisca si cand s-a topit se varsa calduta peste blat. Cand a ajuns la temperatura camerei se baga la frigider si cand s-a intarit glazura se decoreaza. Eu am facut tot crema si am imbracat tortul cu ea.

Tort racoros de primavara

Ingrediente:
200 g unt
200 g zahar tos
4 oua
200 g faina
½ lingurita praf de copt
1 lingura de lapte
2 lingurite razatura de portocale
Esenta de vanilie
½ lingurita bicarbonat alimentar (eu am pus amidon)

Crema 1 :

100 g ciocolata cu menta
100 ml smantana lichida

Crema 2 :
100 g ciocolata cu capsuni
100 ml smantana lichida

Pentru ornat si insiropat :
Fructe de padure, frisca, nectarine sirop de visine si fructe de padure amestecat cu zahar, 1 punga roll de zmeura

Mod de preparare :
Untul la temperatura camerei se bate cu zaharul treptat apoi se adauga cate un ou batandu-se cateva minute dupa fiecare. Chiar daca se va branzi crema nu este o problema. Faina se cerne de doua ori iar apoi se amesteca cu praful de copt si bicarbonatul. In compozitia de oua se adauga faina treptat, laptele si esenta. Se tapeteaza cu hartie de copt o forma detasabila de tort si se pune aluatul. Se da la cuptorul incins pentru 30-40 de minute in functie de cuptor. Este un aluat foarte fraged si aromat. Eu am pus cateva picaturi de colorant sa iasa mai galben pentru ca n-am avut oua de tara. Am facut un ganache din ciocolata. Crema 1 : se pune smantana intr-o oala pe foc impreuna cu ciocolata rupta bucati. Se tine pe foc mic si se amesteca pana la topirea ciocolatei. Crema 2 : Se prepara la fel ca si prima crema doar ca dupa racirea cremei se da la frigider cateva ore dupa care se bate cu mixerul. Am taiat blatul in doua si am insiropat jumatate de blat cu zeama scursa de la fructe amestecata cu zahar dupa gust. Pe jumatatea de blat neinsiropata am pus fructe de padure scurse si pe cealalta nectarine taiete felii subtiri. Peste fructe am pus prima crema de menta. Am asezat niste visine fara samburi si am pus deasupra cel de-al doi-lea blat. Cine doreste poate insiropa tot blatul dar este bun si asa. Cu crema de capsuni am ornat tortul pe deasupra.

Tort ciocolatos

Ingrediente pentru 10 persoane
Blat:
100 g ciocolata amaruie
50 g ciocolata cu lapte
100 g unt
5 oua
un praf de sare
100 g miez de nuca
100 g faina
1 plic praf de copt
1/2 lingurita praf de cafea
1 lingurita stafide negre
1 lingurita stafide galbene
1 lingura rom
2 linguri cognac alexandrion

100 g zahar

Crema ganache neagra:
300 g ciocolata amaruie
200 ml smantana lichida
Cateva visine
Cateva bucatele de ciocolata taiate marunt
Esenta de rom

Crema ganache alba:
300 g ciocolata alba primola sau heidi
200 ml frisca lichida
Esenta de vanilie

Mod de preparare
Pentru blat: Se macina nucile. Se hidrateaza stafidele in cognac si rom pentru 15 minute.. Se separa galbenusurile de albusuri. Untul se taie cubulete si se lasa sa se incalzeasca la temperatura camerei. Intre timp se freaca galbenusurile cu un praf de sare si apoi cu zaharul treptat pana se dizolva complet cristalele de zahar. Albusurile reci de la frigider se bat spuma cu un praf de sare. Se rupe ciocolata bucati si se pune la topit la bain marie. Frecam bine untul, il adaugam la galbenusuri si amestecam in continuare. Se toarna peste compozitie ciocolata topita. Se cerne faina cu praful de copt de doua ori. Se pune in compozitie cafeaua, nucile si stafidele cu tot cu cognac dupa care se adauga treptat cate o lingura de faina si una de albus amestecand rapid de jos in sus dupa fiecare. Se tapeteaza o forma cu hartie de copt si se pune compozitia. Se pune la cuptorul incins pe gratarul din mijloc la foc mic pentru aproximativ 30-40 minute in functie de cuptor. Se face testul cu scobitoarea pe margini. In mijloc s-ar putea sa fie mai moale din cauza ciocolatei dar dupa racire se intareste. Nu lasati mai mult sa nu se arda. Cand este gata se lasa in cuptor sa se raceasca cu usa intre deschisa pentru a nu se lasa blatul. Pentru crema neagra: se pune frisca lichida pe foc mic intr-o cratita de Teflon pentru a nu se prinde si cand se incalzeste se adauga cele 300 g de ciocolata rupta in bucati mai mici si esenta de rom. Se amesteca in continuu pana se topeste ciocolata si ajunge la fierbere. Se da deoparte si se lasa sa se raceasca la temperatura camerei. Cand este complet racita se pune la frigider pana a doua zi cand se va bate cu mixerul pana la intarire. Va iesi o crema foarte consistenta si tare daca se respecta pasii. Se adauga in crema bucatelele de ciocolata taiate si visinele. Crema alba se prepara in acelasi mod, se pune frisca, ciocolata si vanilia pe foc pana la omogenizare. Se bate crema a doua zi. Cine doreste poate insiropa blatul cu cafea sau cognac dar nu este cazul deoarece este destul de pufos datorita ciocolatei din compozitie. Se orneaza dupa preferinta. Este destula crema si eu am oprit o parte pentru imbracarea si decorarea tortului. Este un tort costisitor dar merita mai ales pentru iubitorii de ciocolata.

Tort alb cu visine

Ingrediente :

Este un tort acrisor, nu foarte dulce, pe gustul celor care prefera in mod special prajiturile cu fructe.

Blat :
250 g faina
100 ml ulei
100 ml lapte gras
1 mana de stafide
Putin cognac
Esente
3 oua mari
400 g gem acrisor( macese, zmeura, corcoduse sau prune)
1 plic praf de copt
Putina zeama de lamaie
1 lingurita coaja de portocale

Crema ganache :

200 ml smantana
200 g ciocolata cu lapte si amaruie (mai multa ciocolata cu lapte pentru ca este destul de acrisor de la visine)

Pentru asamblare :

300 ml smantana
½ kg visine
Zeama din compot pentru insiropat

Mod de preparare :
Se amesteca gemul impreuna cu galbenusurile, stafidele hidratate in cognac, uleiul, laptele, esentele iar la sfarsit praful de copt stins cu zeama de lamaie. Se bat albusurile spuma cu un praf de sare si cateva picaturi de otet. Se adauga treptat faina si albusuile amestecandu-se de jos in sus. Se tapeteaza o forma de tort, se adauga aluatul si se da la cuptor pentru 40-50 de minute. Se face un ganache : se pune pe foc mic smantana cu ciocolata rupta in bucati si se amesteca pana se topeste ciocolata. Cand s-a racit complet se da la frigider pentru cateva ore dupa care se bate cu mixerul. Blatul se taie in doua si se insiropeaza fiecare blat. Eu am uns primul blat cu gem de zmeura, am asezat crema de ciocolata si apoi visinele. Se unge si celalalt blat pe partea din interior si se aseaza peste visine. Se imbraca tortul in restul de frisca batuta. Se orneaza cu visine proaspete si putina frisca amestecata cu gem de zmeura. Este un tort dulce acrisor perfect pentru o vara torida. . Se poate folosi orice fel de gem dar este mult mai bun un gem acrisor. Eu fac in casa gem de prune si corcoduse care sunt preferatele mele insa magiunul de la topoloveni este foarte gustos si sanatos, fara adaosuri. Se poate folosi mai multa frisca combinata cu gem acrisor, eu am facut doar cateva frunzulite pe deasupra dar este mai gustoasa frisca in combinatie cu gem.

…Franke iti ofera un cuptor multifunctional incorporabil care te va ajuta in prepararea celor mai delicioase mancaruri. Participa la concurs, castiga si bucura-te de functionalitatea cuptorului din gama Dominox de la Franke. Realizat din inox, cuptorul multifunctional DXC face parte din gama Dominox de la Franke, creata special pentru a face accesibila calitatea Franke unui numar cat mai mare de clienti. Cu o capacitate de 58 litri, cuptorul multifunctional DXC este dotat cu functia grill, 5 programe de coacere care faciliteaza alegerea tipului de gatit si programator electronic. In plus,  este dotat cu un ventilator tangential care genereaza o miscare fortata de aer intre cuva interioara a cuptorului si carcasa exterioara, creand o bariera termica ce creste eficienta energetica a cuptorului (scade consumul de energie) si in acelasi timp protejeaza mobila in care acesta este incorporat. Mult succes! Cum poti castiga? Castiga cuptorul multifunctional din gama Dominox de la Franke, facand un lucru extrem de simplu: TRIMITE-NE, la office@bucatarescu.ro, RETETA TA FAVORITA, avand ca tema „Bunatati la cuptor”! Perioada de desfasurare: 2 – 30 noiembrie 2010. Pozele sunt binevenite, dar nu sunt obligatorii. Te poti inscrie de mai multe ori, cu retete diferite! Un juriu alcatuit din Bucatarescu si reprezentantii FRANKE va evalua cea mai reusita reteta si o va premia cu un cuptor multifunctional din gama Dominox de la Franke! Castigatorul va fi anuntat la inceputul lunii decembrie.

Citeste si:

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply