|

Ultima serie de RETETE LA CUPTOR (347-396) / Concurs FRANKE – castiga cuptorul DOMINOX

CLATITE CU SUNCA SI CIUPERCI – Lily Iordache

Ingrediente aluat(clatite)
apa minerala
un pahar de lapte
2 oua
faina
Ingrediente pt. umplutura
ceapa
ciuperci
sunca
patrunjel
cascaval ras / cas
Mod de preparare:
-se coc clatitele
-se caleste ceapa, se adauga cipercile si sunca, se calesc 5-10 minute
-se adauga patrunjelul taiat marunt
-cand se raceste se poate adauga cascaval ras sau cas
-se adauga compozitia in clatite
-se pun clatitele intr-o tava unsa cu unt
-deasupra se pune smantana cu cas ras sau cascaval
- se lasa aproximativ 20 de minute la cuptor.
SUFLEU DE DOVLECEI – Stela Predescu
Ingrediente:
2 dovlecei,
3 linguri de unt,
3 linguri de faina,
3 oua,
telemea rasa,
o ceasca de lapte,
4 linguri de smantana,
3 catei de usturoi,
sare, piper,
marar,
pesmet

Mod de preparare:
Dovleceii se fierb intregi, cand se racesc ii dam pe razatoare si ii scurgem de apa. Separat, se pregateste un sos sos Bechamel din unt, faina, lapte si smantana, care se clocoteste 10 minute. Se ia apoi vasul de pe foc si, cand s-a racit, se pun telemeaua rasa, pe rand, galbenusurile, apoi albusurile batute spuma tare.

Se potriveste de sare, se adauga dovleceii si se amesteca impreuna cu sosul pregatit. Punem usturoiul pisat si mararul. Se pune totul intr-o tava unsa si tapetata cu pesmet apoi se da la cuptor. Cand sufleul este frumos crescut si rumen, este gata.

FIGURINE SARATE – Stela Predescu

Ingrediente:
1 kg faina,
1 pachet margarina,
o cana de untura,
3 galbenusuri,
un ou intreg,
1/2 cana de lapte,
drojdie,
o lingura de zahar,
o lingurita de sare,
o cutie de smantana,
250 g telemea data pe razatoare,
seminte de chimen,
o lingurita de zahar,
o lingurita de sare.

Mod de preparare:
Se framanta un aluat care se intinde pe planseta si se taie cu forma diverse figurine (inimioare, pestisor, floare, fluture). Figurinele se asaza in tava unsa cu untura, se ung cu ou, se presara seminte de chimen, dupa care se coc la cuptor.
APERITIV LA CUPTOR – Stela Predescu

Ingrediente:

150 g faina
3 oua
1 iaurt
praf de copt
5 linguri ulei de masline
150 g sunca
10 ciuperci fierte in prealabil
150 g cascaval ras

50 g branza de burduf
150 g pasta de rosii
masline fara samburi
sare
piper

Mod de preparare:
Se taie sunca cubulete si ciupercile felii. Se bat ouale, se adauga praful de copt, faina si iaurtul, apoi uleiul. Se incorporeaza bulionul si se amesteca bine pentru a obtine o compozitie omogena.
Pe urma se adauga condimentele, ciupercile, sunca si cascavalul ras (pastrati un pic pentru a  presara deasupra) si branza sfaramata. Se varsa compozitia intr-o tava de cozonac si  cand este aproape gata se decoreaza cu feliute de cascaval.

VINETE LA CUPTOR – Stela Predescu

Ingrediente: 3 vinete mari, 3 ardei (rosu, galben, verde), o ceapa mare, 2 rosii, sare, piper, cascaval ras, orez, ulei, masline.

Preparare: Vinetele se taie pe lungime in doua, se scobesc iar miezul se taie cuburi la fel ca si rosiile decojite, iar ceapa si ardeii se taie fideluta.

Se caleste ceapa pana devine aurie, se adauga ardeiul, apoi vinetele, un strop de apa, iar la urma rosiile si orezul in prealabil fiert pe jumatate. Se condimenteaza cu sare, piper si se adauga verdeata tocata.

Se umplu vinetele cu compozitia obtinuta, se decoreaza cu cascavalul ras si maslinele taiate felii, se asaza intr-o tava cu ulei si se dau la cuptor ½ ora.

Pentru decor am folosit si un ardei pe care l-am umplut cu aceeasi compozitie.

Acest preparat este excelent ca si garnitura pentru friptura.

PRAJITURA CU PISCOTURI – Stela Predescu

Blatul:5 oua, 300 g zahar, 200 g faina, praf de copt, 100 g nuca macinata,

Crema: Budinca de vanilie, 250 g unt

Un pachet de piscoturi

Crema de vanilie: o budinca de vanilie se prepara in functie de instructiuni, se raceste si se amesteca cu 250 g unt.

Blatul: 5 galbenusuri se freaca bine cu 300 g zahar, se adauga pe rand 5 linguri de apa, praf de copt si 200 g faina. Se adauga albusurile batute spuma si 100 g nuca macinata.

Blatul se taie in doua parti. Deasupra primei parti se aseaza jumatate din crema, se acopera cu un strat de piscoturi, a doua parte de crema si apoi blatul.

Deasupra se unge cu putina crema si se presara nuca macinata.

Pentru un efect mai mare se taie prajitura astfel incat sa se vada piscoturile pe latime, nu pe lungime.

TARTA CU MURE – Stela Predescu

Pentru aluat: 1 ou, 3 linguri de zahar, 3 linguri smantana, 150 g margarina Rama, faina cat cuprinde, praf de copt.

Preparare: Framantam aluatul si il lasam sa se odihneasca 30 minute apoi il intindem in forma de tort dupa ce in prealabil am uns-o cu putina margarina. Intepam aluatul cu furculita pentru a-l ajuta sa se coaca fara sa se umfle. Aluatul pus in forma il punem la rece 15 minute apoi il coacem.

Umplutura: o farfurie de mure, 1 budinca de vanilie, 500 ml lapte, 3 linguri de zahar, 1 plic de gelatina.

Preparam budinca de vanilie si o intindem cand se raceste peste tarta apoi asezam murele si deasupra gelatina.

TORT HENESSY – Liana Toma

Va trimit cel mai bun tort al meu, Tortul Hennessy, un tort cu cel mai fin coniac din lume, cu multa ciocolata si cafea!

Pentru a vizualiza reteta completa pas cu pas, dati click pe blogul meu:

http://pemasadinbucatarie.blogspot.com/2010/05/tort-hennessyhennessys-cake.html

Ingrediente pt. blat:8 oua,
1 cana de zahar,
100ml cafea concentrata,
200 g unt,
2 cani de faina,
1 plic praf de copt,
1 esenta de rom.

Ingrediente pt. insiropat:

o cafea espresso,
3 linguri de zahar,
1 lingura lapte pudra pt. cafea,
2 linguri de coniac Hennessy.

Ingrediente pt. crema:

150 ml coniac Hennessy,
3 oua,
100g faina,
4 linguri cu zahar pudra,
50 g ciocolata,
250 g unt,
100g cacao,
300 ml lapte.

Ingrediente pt. glazura:

200g ciocolata amaruie,
200g zahar,
100 ml cafea concentrata,

Ingrediente pt. ornat:

un tub de glazura alba Dr. Oetker,
ciocolata alba maruntita,
1 pachet boabe de cafea de ciocolata amaruie.
100g unt.

Prepararea blatului:

1. Separi albusurile de galbenusuri.
2.Bati albusurile spuma tare, adaugi zaharul si continui sa bati pana cand acesta se topeste. 3.Adaugi galbenusurile unul cate unul, pui cafeaua,-eu am pus cafea espresso tare, nu concentrata… untul topit rece, esenta de rom-o fiola mica de la Dr. Oetker- si faina proaspat cernuta cu praful de copt. Daca iese prea galben blatul, mai adaugati cel putin 100 g de cacao…

4.Ungi o forma de tort cu diametrul de 26 cm cu ulei/margarina si o tapetezi cu faina/hartie de copt.

5.Torni compozitia si lasi la cuptor 45 de minute.

L-am taiat in 5, iar partea de deasupra am inlaturat-o. Apoi, am insiropat fiecare cerc de tort cu cafea espresso imbunatatita cu 2 linguri de coniac.

Prepararea cremei:

1. Bate ouale cu zaharul pudra. Adauga faina proaspat cernuta, cacaua si ciocolata rasa…
2. Toarna coniacul si laptele fierbinte. Lasa pe foc, amestecand energic, pana se ingroasa. Dupa ce s-a racorit, incorporeaza untul frecat spuma, apoi impartiti crema in cinci si puneti peste cele cinci cercuri de blat.

Prepararea glazurii:

1. Intr-o craticioara, amesteci cafeaua concentrata cu zaharul, untul si ciocolata de menaj rasa.
Daca e prea subtire, puteti adauga 3 plicuri de ciocolata calda sau injumatatiti ingredientele. Ornarea:

Puteti folosi Creioane pt. decor de la Dr. Oetker sau glazura alba din apa si zahar pudra- mie mi-a fost de real folos tubul alb, pe care l-am lasat 3 min. in apa fierbinte.
Am trasat linii drepte de sus pana jos pe toata suprafata tortului, apoi linii verticale, in asa fel incat sa-mi dea niste romburi.
Presarati bucatele de ciocolata alba pe toata suprafata tortului.
Apoi, rasfirati si cateva boabe de cafea din ciocolata amaruie- (tot in Real am gasi-o si a costat aproape 11 ron pachetul de 250 g) si umpleti bordura tortului cu ele.
Am golit tot pachetul si inca mi-ar mai fi trebuit, ca n-am terminat toata bordura tortului, deci mai bine cumparati doua pachete.

TARTA CU MAC – Liana Toma

Ingrediente:
300 ml lapte,
200g mac,
150g zahar,
1 plic zahar vanilat,
375 g faina,
200g unt/margarina,
1 ou,
coaja rasa de la o lamaie,
100g migdale,
1 plic de budinca de ciocolata,
1 galbenus pt. uns.

Mod de preparare:

Se fierbe laptele.
Se adauga macul-eu il macin intotdeauna in masina de zahar-50g zahar si zaharul vanilat,
se amesteca bine, apoi se lasa sa se raceasca.
Se amesteca faina, grasimea- eu am pus margarina- restul zaharului, oul, praful de copt si coaja de lamaie pana cand se obtine un aluat consistent.
Se pune la rece pt. 30 de min.
Se intinde 1/3 din aluat pe fundul unei forme cu diametrul de cca 26 cm. Alta 1/3 din aluat se ruleaza si se asaza pe marginile formei.
Se adauga praful de pudinca si migdalele la compozitia de mac si se amesteca bine.
Se intinde compozitia pe aluat.
Din ultima bucata de aluat se taie fasii si se asaza in forma de gratii peste compozitia de mac.
Se freaca galbenusul cu putina apa si se intinde pe fasii.
Se pune tarta in cuptorul incins si se coace cca 45-50 de min.
Se poate servi cu frisca sau asa simpla.

TRANDAFIRASI CU BRANZA DULCE SI ZMEURA – Liana Toma

Ingrediente:
500g de făină,
30g drojdie,
25g zahăr,
5 ouă(2 pentru aluat,2 la umplutură,1 pentru uns)
150-200 ml lapte,
50ml ulei,
1 lingură coaja de lămâie,
1 lingura coaja de portocala,
500g brânză proaspătă de vaci,
50g stafide,
sare.

Mod de preparare :
Se face o maia  din drojdia desfacuta cu o lingura de zahar, 2-3 linguri de lapte si 1-2 linguri de faina. Se amesteca bine pana se formeaza o pasta.
Se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul…eu am lasat o ora.

Intr-un vas se cerne faina, se presara o lingurita rasa de sare, 1-2 linguri de zahar, 2 oua mici, coaja de lamaie si portocala.

Se toarna maiaua peste toate aceste ingrediente şi se framanta bine, adaugand laptele si uleiul, pana se desprinde aluatul de pe mana.

Lasi la crescut la loc caldut, acoperi bine, spui un “Doamne-ajuta!” si poti sa faci o cruce din aluat- chiar ajuta ;-)

Intre timp pregatesti umplutura de branza: amesteci branza  dulce cu cele doua oua, zaharul, cam 200g si stafidele spalate si curatate de codite.

Pregatim tavile.

Dupa ce aluatul a crescut, se împarte in bucati egale.

Se intind cu sucitorul, se formează cercuri, se taie raze, se asează umplutura si se formeaza placintele sub forma de trandafirasi.

Se asază trandafirasii in tavi, se mai lasa putin la crescut(15min), timp in care se ung cu ou batut.

Se coc la cuptor la foc potrivit pana se rumenesc.

Se mananca simple sau pudrate cu zahar.
Eu le-am mai imbogatit cu sirop de zmeura, facut din suc de zmeura si mult zahar.

INIMIOARE CU CAPSUNI – Liana Toma

Ingrediente pt. aluat:
150 g unt,
200g zahar pudra,
2 oua,
zahar vanilat,
300g faina,
un plic de praf de copt,
225 g capsuni,
un praf de sare,
unt si faina pentru tapetat tava

Pt. crema:
1 plic crema pt.tarte cu fructe Dr. Oetker(250 ml lapte)
1 plic gelatina
1 plic frisca(150 ml lapte)
1 plic intaritor de frisca
1 plic zahar vanilat
1 plic tort-jelee rosu(250 g suc si apa)
Bateti untul moale si amestecati cu zaharul pudra si ouale pana face spuma.
Adaugati vanilia-doua plicuri de zahar vanilat sau esenta, faina-cernuta cu praful de copt, apoi puneti si capsunile pasate.
Tapetati tava cu hartie de copt si intindeti compozitia. Coaceti la foc mediu 20 de min., apoi taiati biscuitii cu sabloane in forma de inimioara.
Lasati blatul la racit si bateti frisca conform instructiunilor de pe ambalaj, in care adaugati un plic de zahar vanilat si pliculetul cu intaritorul de frisca. .apoi crema de tarta si gelatina calduta…facuta conform instructiunilor de pe ambalaj.Turnati  jumatate din frisca in crema de tarta ca sa fie mai pufoasa si puneti crema peste blatul pufos caruia in prealabil  taiati-i partea superioara ca sa ramana blatul drept.
Intindeti crema si dati la racit.
Tortul-jelee rosu.se prepara conform instructiunilor de..pe plic cu 250 ml de apa sau suc de capsuni….dupa ce s-a racorit puneti  peste crema si dati prajitura la frigider pana a doua zi cand decupati cu forma inimioare foarte frumoase.

S-au facut foarte usor, nu s-au stricat si au iesit minunate.
Si gustoase!


CUIB CU OUA – Liana Toma

Ingrediente:
Pt. aluat:
350g faina,
3 linguri de smantana,
50g margarina,
1 plic praf de copt,
1 ou,
1 lingurita sare,
rozmarin,
ulei.

Pt. umplutura:
6 oua,
250g smantana,
200 g kaizer,
100g cascaval,
patrunjel.

Mod de preparare:

1. Framanta faina cu praful de copt, oul, smantana, sarea, margarina topita si racita si putin rozmarin.

Ca sa se formeze un aluat omogen si elastic, a trebuit sa mai adaug inca 2 linguri de smantana si 2 linguri de ulei.
Apoi am pus treisfeturi de aluat in tava si din sfertul ramas am facut doua suluri pe care le-am rotit unul dupa celalalt si le-am asezat frumos pe gura formei de tarta.
Chestia asta nu scrie in reteta, dar se vede in poza ;-)

2. Intinde aluatul intr-o forma de tarta unsa cu margarina si tapetata cu faina.

3. Separat, taie kaizerul cubulete sau fasii…si rumeneste-l intr-o tigaie unsa cu ulei. Intr-un castron, bate bine doua oua cu smantana si cascavalul ras. Adauga kaizerul si toarna totul peste aluat. Adaugati si vreo 3 fire de ceapa verde, daca aveti…

4. Lasa la cuptor 25 de minute, dupa care sparge deasupra restul de oua. Presara verdeata tocata fin-eu am pus ceapa verde!si mai lasa la cuptor 15 minute.

si o felie tareee gustoasaaaa…

A fost delicioasa! Blatul minunat, sfaramicios, compozitia foarte gustoasa…ce sa mai…am zis ca o voi mai prepara inca o data, cat de curand.


PARCELE DE LEGUME – Liana Toma

Ingrediente:
2 morcovi,
300g branza telemea,
1 dovlecel,
5 oua,
150g iaurt.

Pt. aluat:
150g faina,
100g unt mai gras,
2 galbenusuri,
1 lingurita coaja de lamaie,
sare.

Pt. decor:
frunze de ceapa verde.

Mod de preparare:

1.Framanta faina cu sarea, coaja de lamaie, galbenusurile si untul taiat cubulete.

2. Acopera aluatul cu folie si lasa-l la frigider 2h sau pana a doua zi. Pana a doua zi l-am lasat si eu…

3. Curata morcovii si spala dovlecelul-de data asta am cumparul unul cu coaja verde, zuchinni-, taie legumele cubulete si opareste-le separat in apa cu un praf de sare.
Scoate-le intr-o sita si lasa-le sa se scurga bine.

4. Intinde aluatul si asaza-l intr-o forma unsa cu unt.

Pune un rand de cuburi de morcovi, apoi branza taiata cubulete -eu am folosit cascaval de vaca si oaie-o combinatie reusita si foarte consistenta-si dovlecelul.

5. Bate ouale cu iaurtul si un praf de sare. Toarna totul peste legume si branza si lasa la cuptor cam 30 min.

Coaja de lamaie i-a dat aluatului o aroma speciala…ma bucur ca am folosit-o.

Nu stiu cate legaturi de ceapa am avut, ca mi-a adus mama de la sat…in orice caz multe de tot…le-am pus pe o tava si peste ele am asezat tarta racita.

Si o felie delicioasaaaa…

USCATURI – Liana Toma

Ingrediente:
500g faina,
un pliculet de drojdie de la Dr. Oetker,
250 g margarina,
250 g telemea de oaie,
50g cascaval de vaca,
1 ou,
1 lg de sare-daca nu e branza prea sarata,
chimen.

Pt. uns:
1 ou.

Se cerne faina si se amesteca cu drojdia.
Se adauga margarina taiata marunt, tinuta la tempratura camerei, oul, telemeaua si cascavalul dat pe razatoarea mare.
Se amesteca toate si se face un aluat care se lasa 30 de minute sa se odihneasca la loc cald (pe aragaz, cu cuptorul pornit la minim).
Se imparte aluatul in trei, se intinde prima foaie si se decupeaza covrigei.
Din a doua foaie am facut cornulete.
Iar din a treia am facut cosuletul-montat pe un vas mic de Jena, uns cu margarina si tapetat cu folie de aluminiu, iar din ce mi-a mai ramas, grisine.
Se pun in tava cu hartia de copt, se bate oul bine si se pensuleaza toate produsele de panificatie ;-)
Se presara chimen sau alte seminte ce va plac: susan, mac sau chiar cascaval ras.

Se rontaie pana la ultima!!
RULADA DE PUI CU SUNCA AFUMATA – Liana Toma
Ingrediente:
4 fileuri de piept de pui,
5-6 felii de sunca afumata de casa,
5-6 felii de cascaval,
zeama de lamaie,
boia dulce,
vegeta,
patrunjel.

Fileurile le-am stropit cu zeama de lamaie, le-am asezonat cu boia dulce si vegeta, pe urma le-am batut bine de tot  intre folii alimentare sa nu stropim faianta si toate acareturile…
Le-am pus unul langa altul-fileurile- apoi sunca afumata de casa taiata felii- si cateva rotite de casaval.
Am rulat, am strans bine-bine si cum le-am pus din start pe folie de aluminiu, mi-a fost mai usor.
Apoi la cuptor in putina apa cu ulei.
Dupa 15 min. am dat folia jos si am acoperit rulada cu alte felii de sunca afumata de casa si cascaval si am lasat pana s-au rumenit bine de tot.
In alte 15 de min. a fost gata!
Am ornat cu patrunjel, am servit cu castraveti murati si un pahar cu vin roze-ca merge cu pui.


RULADA CU OMLETA – Liana Toma

Ingrediente:
un piept de pui mare,
oregano,
ulei de masline,
zeama de la o 1/2 lamaie,
3 oua,
vegeta,
ardei gras verde,
ardei capia rosu.

Am taiat pieptul de pui in felii subtiri, le-am asezonat, le-am acoperit cu folie alimentara si le-am batut cu ciocanul de snitele, usor si metodic.
Am presarat sare, putin piper alb, oregano, ulei de masline adus din , zeama de lamaie si le-am lasat la frigider pana am pregatit omleta.
Am batut rapid cele trei oua-am asezonat cu vegeta si-am trantit-o in tigaia incinsa cu putin ulei. Am intors-o frumos si pe partea cealalta, ca pe o clatita si cand a fost gata, iar am trantit-o peste feliile din piept de pui, asezate unele langa altele pe folie de aluminiu.
Peste omleta am pus bastonase de ardei gras verde si ardei capia rosu.
Am strans bine de tot si frumos cu folia si rulada astfel obtinuta am pus-o intr-o tava la cuptor in putina apa cu ulei vreo jumatate de ora.
Apoi am desfacut si am lasat-o sa se raceasca.
Am servit-o pe un pat de salata cu cartofi aurii la cuptor si am presarat cateva firicele de salata pe ici-colo.

PIEPT DE PUI CU CASCAVAL SI CIUPERCI- Ramona Dancea

  • Ingrediente:-piept de pui(depinde de tava care va fi folosita)-cascaval

    -ciuperci proaspete

    -ulei de masline

    -sare,piper

Se unge tava cu putin ulei de masline,se aseaza fileurile de piept de pui taiate la o grosime de 1,5 cm,astfel incat sa acopere toata suprafata tavii.Se adauga putina sare ,piper si ulei de masline apoi urmatorul strat de felii de cascaval groase cam 0,5 cm,ultimul strat ciupercile proaspete taiate subtiri adaugate in cantitatea dorita de fiecare(cu cat mai multe cu atat mai buna reteta).Se adauga sare piper si ulei de masline pentru a obtine gustul dorit si se da totul la cuptor pentru 30 de minute.
PIEPT DE PUI CU MIERE SI PORTOCALE – Alexandra Simion
Avem nevoie de:
- 2 piepti de pui
- o portocala feliata
- miere
- condimente pt pui, busuioc.

Preparare:
Se spala bine puiul si se taie fiecare pipt in doua. Se freaca bine fiecare bucata cu condimente. Apoi se ungu puiul cu miere, cu ajutorul unei pensule (stratul de miere sa fie cat de gros).

Se cresteaza fiecare bucata de pui in doua parti, pe diagonala. In fiecare crestatura se pune cate o felie de portocala.

Apoi se aseaza puiul intr-o tava unsa bine cu unt si se da la cuptor 30 de min, la foc mic. cu 5 min inainte de a se scoate din cuptor, se intoarce, ca sa se rumeneasca mierea se pune busuioc…si gata!

E o reteta absolut delicioasa, le-am facut-o unor prietene de-ale mele intr-o vineri mohorata si le-am lasat cu gura cascata. Regret ca nu am facut poze produsului final, dar cu ocazia asta, poate o mai fac o data! :)

MELCI CU TZATZIKI – Lucia Blonda

Ingrediente:
1 kg.melci
100 gr.de unt
lamaie
sare
2 lingurite de patrunjel verde tocat
ulei de masline
piper
o capatana de usturoi
200 g. iaurt gras(de capra)
2 castraveti

Preparare:
Pregatim carnea de melc :o parim melcii cateva minute, ii racim cu apa rece si apoi extragem carnea din cochilii, ii curatam de intestine si apoi spalam in mai multe ape si o frecam cu multa sare. Fierbem carnea o ora in apa cu sare si spalam cochiliile foarte bine.
Facem un mujdei din 3 catei de usturoi, 4 linguri de ulei, putina zeama de lamaie si sare
Amestecam carnea de melc cu mujdeiul si patrunjelul si  punem cate putin in fiecare cochilie  Ungem o tava cu unt si asezam melcii cu  partea deschisa indreptata in sus ca sa nu curga sosul. Se lasa la cuptor 45-60 de minute intre timp pregatindu-se tzatziki: se rad castravetii, se zdrobesc cateii de usturoi, si se amesteca cu iaurtul.. Melcii se servesc fierbinti impreuna cu sosul de iaurt cu usturoi.

PAINICA SPANIOLA – Liana Toma
Ingrediente:
300g faina,
3 galbenusuri,
25 g drojdie,
1 lingurita de zahar,
1 lingura de sare,
300 ml lapte,
2 oua fierte,
o ruda de carnati,
100g kaizer,
1/2 ardei kapia rosu.

Mod de preparare:
1. Se pune drojdia intr-o cana, se adauga zaharul, doua linguri de faina, trei linguri de lapte caldut, se amesteca si se lasa sa creasca 30 de minute.

Se amesteca laptele ramas cu untul topit si se adauga galbenusurile batute.

2. Intr-un bol se cerne faina impreuna cu sarea. Se adauga treptat amestecul de galbenus si se bate bine ca sa nu se faca cocoloase.

3. Se unge o forma de Jena cu unt. Se asaza pe fund folie de aluminiu si se unge cu unt. Se asaza oua si carnati felii, kaizerul si ardeiul rosu.

4. Se toarna aluatul peste oua, carnati si kaizer si se lasa sa creasca 10 minute la loc cald. Se introduce la cuptor, la foc potrivit, pentru 40 de minute.

Se rastoarna pe un platou si se serveste.
Pofta buna!

Minunata a fost, pufoasa si gustoasa cu un gust incredibil de apetisant de la carnati si kaizer si oua si ardei rosu…mmmmm

SUSHI – George Mihalache

Ingrediente:
- peste: somon crud (felioare); ton crud (asemenea); somon afumat;
- conserve de peste: ton, macrou;
- fructe de mare: arici de mare (crud, scos din carapace); icre de somon; picioare de crab (fiert; scos din carapace); creveti (cruzi sau fierti, scosi din carapace); caracatita (cruda sau fiarta, felioare); sepie (cruda, felioare);
- carne: pui (preparat “teriyaki”), porc (ham);
- legume: castraveti; avocado; porumb (boabe, din conserva);
- facultativ: ceapa (felii subtiri), maioneza, lamaie (felii), nori (un fel de hartie din alge);

Orezul pentru sushi:
- 2 cesti (180 ml) orez;
- 2 cesti apa;

Obligatoriu (desi pot lipsi la unele retete):
- sos de soia (shoyu);
- pasta de wasabi (horse radish paste, de culoare verde si cu gust asemanator hreanului);
- felioare de ghimbir (ginger) marinat (in otet si zahar);

Mod de preparare:

Orezul de sushi:

Se pune la rice-cooker ori se fierbe in oala, pe aragaz, dupa urmatorul algoritm:

- se acopera oala cu un capac greu; se lasa la foc mediu pana incepe sa fiarba;
- se da la foc mare 1 minut;
- se da la foc mic 4-5 minute;
- se da la foc foarte-foarte mic 10 minute;
- se ia de pe foc si se lasa la “odihna” inca 10 minute, fara a ridica capacul.

Se amesteca intr-un bol mic otet (de orez, de preferinta), zahar si sare, in urmatoarea proportie:
- 5 cesti orez fiert , 3+1/2 linguri otet, 1 lingura zahar, 1+1/2 lingurite sare.

Se pune orezul fiert (fierbinte) intr-un caston, se adauga “sosul” de otet, zahar, sare si se amesteca cu o spatula de lemn, fara a strivi boabele (se fac miscari “de taiere”); daca e prea apos, i se face orezului vant cu evantaiul, pentru a se evapora excesul de lichid

Pana la folosire, orezul de sushi astfel preparat se lasa in castron, acoperit cu un prosop umed.

Combinatii:

1. Somon afumat (orez de sushi, somon afumat, ceapa, maioneza; ingredientele “obligatorii” pot lipsi):
- se tapeteaza un castron putin adanc cu felii de somon afumat;
- se pune in castronul tapetat orez de sushi si se preseaza;
- se rastoarna castronul pe un platou;
- se “orneaza” cu maioneza si se presara cu felii de ceapa, ori se pun doar felioare de lamaie;
- se taie ca un tort si se serveste cu mana sau cu betisoarele;

2. Somon, ton, fructe de mare (peste crud, felii, ingredientele “obligatorii”):
- se ia, cu mana uda, din castron, cantitati mici de orez si se formeaza gramajoare aidoma mititeilor romanesti;
- se ung “mititeii” cu un strop (cat un bob de mazare) de pasta de wasabi;
- se aseaza pe fiecare “mititel” o felie de peste ori un crevete ori o felie de caracatita, etc.
- se aseaza “mititeii” frumos pe un platou;
- cand se mananca, fiecare inmoaie “mititelul” ales in sos de soia (care e picurat intr-o farfuriuta in fata fiecarui mesean); dupa fiecare imbucatura se serveste o felioara de ghimbir marinat, care “spala” papilele in vederea degustarii imbucaturii urmatoare;

3. Carne, legume (vezi mai sus).

MUSACA DE CARTOFI – Stela Predescu

Ingrediente: 700 g cartofi, 350 g pulpa de porc tocata, ulei, 2 cepe mari, 500 ml suc de rosii, 30 g unt, cimbru, sare, piper, verdeata

Preparare: Ceapa se taie marunt si se caleste in ulei. Cand a devenit aurie adaugam carnea tocata. In final turnam sosul de rosii, sare cimbru si piper.

Cartofii se taie cuburi si se pun la fiert in apa cu sare. Cand sunt pe jumatate fierti ii scurgem de apa, ii amestecam cu compozitia obtinuta, si ii asezam intr-o cratita unsa cu unt. Tinem la cuptor aproximativ 30 min.

Eu am servit aceasta musaca in jumatati de rosii pe care in prealabil le-al golit de continut. Nu uitam evident sa presaram deasupra verdeata.

COZONACI DE SARBATORI – Maria Iosip

Iti trebuie:
1,2 kg faina
600 ml lapte
4 galbenusuri si 2 oua intregi
1 pachet de unt
1 pahar cu ulei
2 cuburi de drojdie
500 g zahar(2 cani de ceai)
1 esenta rom si 1 de vanilie
coaja rasa de lamaie si portocala
3 plicuri zahar vanilat
2 lingurite sare
100g stafide,rahat, cacao
ou pentru uns,ulei pentru tavi
Pregatesti asa:Intr-un vas mai mare puneti un pumn de  faina peste care turnati 200 ml lapte clocotiti si amestecati rapid cu o furculita pentru ca sa desfacem cocoloasele si sa obtinem o pasta groasa;Lasati la racit. Intre timp frecati drojdia cu o lingura de zahar pentru a se lichefia;cand aluatul oparit e aproape rece turnati drojdia si amestecati bine,acoperiti cu faina si lasi la crescut.
Intre timp incalzim laptele si amstecam cu ouale batute cu sarea si zaharul; incepem sa framantam amestecand pe rand toate ingredientele si abia acum ,la urma incorporam incet, pe rand grasimea neaparat incalzita.Dam la crescut.
Pregatim tavile, unse si tapetate cu hartie.
Pregatim si umplutura dorita;taiem rahatul cubulete, tocam nucile,pregatim cacao
Impartim aluatul in 4 bucati;fiecare bucata , apoi in doua parti;intindem fiecare bucata, facem foaie , o ungem cu unt cald si presaram rahatul, stafidele,cacao amestecat cu zahar, scortisoara,mac…
implatim cate 2 foi , le asezam in tavi, dam la crescut si apoi unse cu ou le bagam la cuptor
Cand sunt gata rumeniti, ii mai ungem odata si ii scoatem din tavi , tinuti pana se racesc in bucatarie.

COLAC PUFOS – Maria Iosip

Iti trebuie:
1 kg. faina de panificatie
60-70g drojdie
2 oua
1 cana cu lapte
1 lingurita sare
3-4 linguri cu zahar
4-5 linguri cu ulei sau
100 g unt
coaja rasa de lamaie si
2 plicuri zahar vanilat
Pregatesti asa:
De la bun inceput trebuie avut in vedere ca, in functie de cat de mari sunt ouale si de cantitatea de grasime difera cantitatea de lichid(lapte, apa)pusa.
Mai trebue avut grija sa punem deoparte 1-2 pumni de faina, asta in caz ca avem un aluat mai moale si ne mai trebuie faina.
Toata operatiunea de pregatire a aluatului si framantare se va desfasura intrun lighean incapator.Cernem faina,punem pentru rezerva si pentru framantat deoparte si facem un cuib unde vom pune:drojdia dizolvata in putin zahar,ouale batute cu sare, aromele, zaharul dizolvat cu putin lapte cald si putin cate putin din cantitatea de lapte ;

Cautam sa avem un aluat mai legat avand in vedere doua lucruri:grasimea pusa(unt, ulei)mai moaie aluatul si faptul ca la colaci aluatul e putin mai legat decat cel pentru cozonaci.
Framantam toate ingredientele si la sfarsit ungem mainile cu unt sau ulei cald si ne continuam modelatul;acoperim bine cu un sac de plastic, nu inainte de a cresta aluatul sub forma de cruce(semnificatie crestina plus ca ajuta la crescut,asa eliminandu-se mai repede bioxidul de carbon.
Pregatim tava sau cratita de copt ungand-o cu ulei si punand o hartie de copt(se coace mai frumos si nici nu speli mult dupa aceea!) si ungem.
Acum in functie de modelul format se trece la impartirea aluatului;ne trebuie unsprezece bucati egale+plus resturile(cat o nuca)de la ultimile 2 suluri
-din prima modelam o foaie intinsa cu sucitorul in functie de cat de mare vrem colacul, din care decupam un cerc pe mijloc.
-din celelalte 4 vom impleti o cununa si-o vom aseza peste foaie
-din celelalte 4 vom impleti din cate 2 fitile, 2 suluri:unul mai mare asezat spre exterior peste sulul impletit in 4 si unul(din care se va rupe putin aluat)asezat alaturi
-deasupra, la mijloc vom aseza un fitil impletit tot  in doua (din care vom rupe un pic de aluat-cat o nuca-exact ca la ultimul)
-din cele doua bucati de aluat rupte(resturile)vom modela:frunze, flori, inele-da o frumusete aparte colacului -vezi foto!
Acum e momentul sa-l ungem cu galbenus de ou amestecat cu zahar sau lapte!Aprindem cuptorul si dupa ce a crescut suficient dam la copt, la foc potrivit;cand e aproape gata se mai unge odata si dupa dorinta presaram zahr tos, seminte de susan.
Daca s-a copt in tava il lasam asa 10 minute apoi il scoatem ;daca s-a copt in cratita il scoatem dupa 5 minute(sa nu se umezeasca din cauza hartiei de copt!) si-l aszam pe un gratar in bucatarie, la cald

Sfat:se mai poate modela asa;facem un sul impletit din 2 fitile;le asezam in cratita sau pe tava de copt;apoi mai modelam inca un sul la fel, dar mai scurt(-rupem putin aluat) si-l asezam alaturi, in tava
la mijloc punem modelata o japoneza sau un colacel spiralat
ungem cu ou si lasam la crescut

Sfat:alt model;se modeleaza 3 suluri de aluat impletite in 3 diferite ca marime(din ce in ce mai mici)asezate in cerc pe o foaie intinsa de aluat-totul e imaginatie,creativitate, dragoste de a face ceva frumos!

PLACINTA GUSTOASA – Maria Iosip

Iti trebuie:
1 pachet foi de foietaj
si
750 g branza de vaci
1 ceasca de smantana
1 cana cu zahar
6 oua
150 g stafide
3 linguri gris
coaja de lamaie , vanilie
Pregatesti asa:
Desfaci pachetul de foi;pui jumatate din foietaj in tava de aluat, intinzand si indrepatand nitel aluatul ,ajutandu-te de putina faina;dai la copt la foc incins si coci doar pe jumatate.
Intre timp pregatesti umplutura asa:freci bine branza de vaci scursa de zer si amesteci cu zaharul, grisul, smantana, aromele , galbenusurile si albusurile batute spuma.
Scoti tava cu prima foaie din cuptor asezi usor umplutura si asezi a doua foaie asa:
intinzi a doua foaie , ajutandu-te de putina faina;o indrepti cu sucitorul si apoi o tai in dreptunghiuri sau patrate ;le iei pe fiecare ,exact in pozitia in care au fost si le treci in tava de aragaz , deasupra umpluturii.(atentie mare:ele se mai strang la copt deci le intinzi un pic mai mari,acoperind toata suprafata!)
Dai la cuptorul fierbinte,lasi sa se rumeneasca;scoti placinta o lasi putin sa se racoreasca si -o pudrezi cu zahar vanilat.
Eu prefer sa fac acest desert, cand sunt in lipsa de timp;e gustoasa, frageda, aromata!!!

PRAJITURA CU CIOCOLATA – Irina Negreanu

Ingrediente:
200 g ciocolata amaruie, 200 g unt, 5 oua, 1 lingura de faina, 250 g zahar tos
Preparare: Tava se unge cu unt si se presara cu faina. Ciocolata se rupe in bucatele mai mici, se taie si untul, si se pun impreuna sa se topeasca pe baie de aburi (bain-marie). Apoi se adauga ouale, unul cate unul, amestecand usor cu un tel, urmeaza faina si zaharul, continuand sa amestecati. Compozitia astfel obtinuta se toarna in tava.
Se da la cuptor 25 minute, la 180 grade. Dupa ce este gata se lasa se se raceasca apoi se scoate din forma. Trebuie tinuta la rece inainte de a fi servita.
Cam asta ar fi tot. Iata cum in maxim 40 minute se poate prepara o prajitura delicioasa. Pofta buna! :)

CIOLAN CU VARZA CALITA – Ferencz-Tibor Levai

In prima faza doua bucati de ciolan afumat se pun la fiert cu trei morcovi, 2 fire de patrunjel, 2 cepe si o telina , toate taiate rondele mai groase. Se adauga condimentele (sare, piper boabe, foi de dafin si otet). Dupa ce carnea a fiert, se lasa la macerat o zi. A doua zi carnea se pune in tava, langa ciolan se asaza legumele fierte, se mai pun rondele de rosii si de ardei. Se unge carnea cu miere si mustar, si se adauga o sticla de bere blonda de 0.5 l. Se pune tava la cuptor pana se rumeneste bine carnea.
Se va servi cu varza murata calita asezata in niste cosulete facute din spagehete.
Modul de preparare al cosuletelor : Se fierb spaghetele dupa care se formeaza niste forme de cosulete intre doua polonicuri si se prajesc in ulei incins.
PLACINTA CU MERE – Gina Alina Marcu
Ingrediente:
Pentru aluat

  • 450-500 g faina
  • 1 cescuta apa clocotita
  • 1 cescuta ulei
  • sare
  • 1 lingurita bicarbonat  (stins in prealabil in otet)

Pentru umplutura

  • 3 lingurite scortisoara pisata
  • 100 g zahar
  • 2 kg mere

Preparare:
Se curata de coaja merele dupa care se rad pe razatoarea mare.Se adauga zaharul si scortisoara si se lasa 10-15 minute pentru a se scurge lichidul din mere.Intre timp se amesteca toate ingredientele pentru aluat si se framanta pana cand se obtine o coca destul de moale, dar ferma.Aluatul astfel obtinut se imparte in 2 parti. Fiecare parte se intinde pe masa infainata in asa fel incat sa se obtina o foaie la fel de mare cat tava de la cuptor.Se pune prima foaie in tava dupa care se storc merele foarte bine si se aseaza pe foaie. Deasupra se pune cea de-a doua foaie. Inainte de a da placinta la cuptor se inteapa din loc in loc cu ajutorul unei furculite.Se lasa tava la cuptor circa 30 de minute la foc potrivit (pana se rumeneste aluatul de deasupra).

PRAJITURA CU BRANZA SI MERE – Gina Alina Marcu
Ingrediente:
• 3 oua • 100 g unt • 200 g zahar • 1 plic de zahar vanilinat • 4 linguri de rom (sau 2-3 picaturi de esenta de rom) • 2 lingurite de coaja rasa de lamaie • 75 g gris • 1 lingurita de praf de copt • 1 pachet de budinca de vanilie • 750 g branza de vaci • 200 g smantana fermentata • 1 varf de sare • 750 g mere dulci-acrisoare • 4 linguri de dulceata de caise • 1 lingura de zahar pudra
Preparare:
Se freaca untul cu zaharul, apoi se adauga faina cernuta si  2-3 linguri de apa rece. Se framanta pana se omogenizeaza, se acopera cu o folie transparenta si se baga la frigider 30 de minute. Se unge tava cu unt si cu faina si se da drumul la cuptor. Se intinde aluatul intr-o foaie subtire in tava deja pregatita, se acopera din nou si se da la rece. Branza se ameste cu ouale, zaharul pudra, vanilia si coaja de lamaie si se toarna in tava. Peste crema de branza se pun feliile de mere taiate, se mai presara zahar si se baga la cuptorul incins 30 de minute, iar in ultimele 10 minute se reduce focul la jumatate .
PESTE LA CUPTOR – Maria Diana Borcan
Ingrediente:
somn sau crap
ceapa
ardei gras
ciuperci Champignon proaspete
usturoi
vin
rosii
ardei iute uscat
o conserva de rosii decojite
1-2 rosii proaspete
patrunjel
Cantitatile sunt variabile in functie de cat peste avem.
Preparare: Taiem in bucati pestele si il prajim in putin ulei. Il scoatem pe o farfurie cu servetele pentru a absoarbi excesul de ulei. Taiem ceapa si ardeiul, le calim in putin ulei, adaugam ciupercile (intregi daca sunt mici, taiate daca sunt mai mari), un ardei iute uscat maruntit si usturoiul. Adaugam condimente dupa gust (sare, piper, soia, cimbru). Mai lasam cateva minute toate legumele la calit, apoi adaugam si conserva de rosii si un pahar de vin (250 ml). Mai lasam doua minute pe foc, adaugam pestele si felii de rosii deasupra. Turnam o cana cu apa si dam la cuptor in jur de 30 – 40 de minute. Garnisim cu patrunjel cand este gata. Putem servi cu o garnitura de salata verde si lamaie.

PASTE COLORATE CU SCOICI – Mihaela Dumitrana
Ingrediente necesare:
- paste colorate ( eu am folosit 4 culori : rosu, negru, galben, verde)
- 2 linguri ulei de masline
- 1/2 lingurita suc de lamaie
- 25 -50ml vin alb
- 7-8 creveti mici si unul mare
- 400 grame scoici
- 3 rosii
- 2 catei de usturoi
- 2 fire ceapa verde
- sare, piper

Mod de preparare:

Intr-un vas mai mare punem apa la fiert cu putina sare si adaugam pastele.
Curatam scoicile si clatim crevetii . Scoicile trebuie lasate in apa cu sare minim 30 de minute inainte de a fi pregatite.
Pregatim ceapa verde tocata marunt pe care o calim la foc mic impreuna cu 2 catei de usturoi taiati lamele fine, putina sare si o lingura ulei de masline. Dupa ce ceapa este putin rumenita, adaugam rosiile taiate cubulete si calim cateva minute, dupa care punem crevetii, sucul de lamaie si 25-50 ml de vin alb. Lasam la foc iute cateva minute, dupa care punem scoicile .
Dupa ce se evapora vinul, saram si piperam dupa gust, adaugam pastele fierbinti si dam la cuptor pana se deschid scoicile si se impreuna aromele.
Presaram frunze de ceapa verde tocate marunt si le servim calde.
Sunt delicioase!!!!!!!
CARTOFI UMPLUTI CU CIUPERCI – Flory Flo
Ingrediente:
4 cartofi mai mari,
300 gr ciuperci
1 colt de paine de 1 zi,
un pic de vredeata
1 ceapa mica,
2 catei de usturoi,
sare, piper.

sos:
un borcan de rosii in bulion (eu fac in casa ) pentru cine nu are poate cumpara din comert
1 ceapa mai mare, ,
foi de dafin,
boabe de piper,
putin oregano,
2 catei de usturoi,
ulei,
sare

1. Se spala cartofii si se pun la fiert intregi, in coaja cam 15-20 minute (sa nu fie nici tari, nici super fierti). Se lasa la racit iar cand sunt inca calduti se scobesc cu lungurita.
2. In timp ce fierb cartofii se face sosul: se toaca ceapa mare si se caleste in 2linguri de ulei. se adauga  o cana de apa si se lasa sa se inmoaie bine ceapa. Se adauga rosiile cu tot cu suc, condimentele, usturoi tocat fin si se mai lasa 5 minute.
3. Umplutura: se mixeaza toate ingredientele: ciupercile,  ceapa, usturoiul, verdeata,  condimentele, sarea. Cu aceasta compozitie se umplu cartofii.
4. Intr-un vas se pune sosul, se mai adauga o canita cu apa, se aseaza cartofii umpluti, se stropesc cu putin ulei si se dau la cuptor 30-40 minute.
Pofta buna!
sau o reteta mult mai simpla
se fierb cartofii dupa ce s-au racit  se curata si se scobesc cu lingura
separat se curata ciupercile si se toaca , se pune la foc o ciapa tocata marunt , cu putina apa , se adauga ciupercile(dupa ce s-a inmuiat ceapa) se adauga 2 catei de usturoi tocati  marunt, piper, patrunjel si /sau marar,sare
se umplu cartofii cu aceasta compozitie si se dau pentru cateva min la cuptor , restul de cartof(din care s-a scobit cartoful ) se amesteca cu restul de compozitie , poate fi servit acest fel de mancare cu muraturi

SARMALUTE – Flory Flo

Ingrediente:
2 cepe
sare,
piper, condimente (eu iau speciale pt carne tocata, sau sarmalute)
1 kg carne tocata,
un pahar de orez(100 gr)
se taie ceapa , se pune la calit in putin ulei , dupa care se adauga si un pahar de apa sa se inmoaie ,  mie imi plac sarmalute sa fie rosii de aceea pun in ceapa calita 2 linguri de bulion , un praf de sare , se ia ceapa de pe foc si se adauga carnea, piperul, condimentele si orezul
dupa care se trece la infasurarea sarmalutelor
eu pun pe fundul cratitei un strat de varza tocata dupa care asez sarmalutele , apoi un alt strat de varza tocata si 2 foi intregi de varza pe deasupra ca sa nu se arda varzica  ,  se umplu cu apa in care s-a dizolvat 2 linguri de bulion )se da la cuptor pentru circa 4, 5 ore cand sunt aproape gata eu punmararsi foi de dafin  ,strecurate pe marginea cratitei
pofta buna

PUI CU RODIE – Radu Tilea
Plecand de la acest fruct paradisiac, vom realiza un meniu festiv, plin de gust, culoare, ideal pentru sarbatori.
Ingrediente:

-un pui
-o rodie mare ( rodia trebuie sa para prafuita,ceruita, coaja nu trebuie sa fie rosu aprins, deoarece atunci e destul de acra) -concentrat de rodie -sos tabasco -o lamaie -boabe de piper multicolor -sare (am folosit sare roz de Himalaya pentru a ramane in atmosfera de legenda) -ingrediente “secrete”: miere si petale uscate de flori trandafir, albastrele , galbenele, lavanda

Preparare: Puneti cateva 3 linguri de concentrat de rodie intr-un bol sau suc de rodie razuiti putina coaja de lamaie peste acesta. stoarceti o jumatate de lamaie presarati putina sare.
Macinati piperul si adaugati-l in marinata de rodie. Adaugati cateva picaturi de sos tabasco (dupa gust).Gustati marinata si potriviti aromele dupa preferinte. Gustul trebuie sa fie acrisor, picant. Adaugati si 2 linguri de miere (ingredient secret), pentru ca marinata sa fie desavarsita. Mierea leaga toate aromele, iar aroma de miere topita copleseste simturile.
Spalati si stergeti puiul, frecati-l cu sare si piper negru si apoi ungeti-l cu marinata atat pe interior, cat si pe exterior.Pregatim ultimul ingredient secret. Petalele de flori aduc un plus de magie retetei.Presaram petale de flori peste puiul marinat. Lasati puiul la marinat, acoperit cu folie alimentara, timp de 4 ore ,( stropindu-l des cu marinata la interval de aproximativ o ora, sau intoarceti-l la jumatatea timpului, astfel incat sa stea scufundat in sos minim 2 ore pe fiecare parte).
Apoi scoateti vasul din frigider si mai lasati-l o ora la temperatura camerei, inainte de coacere.Inainte de a-l introduce in cuptor, striviti 2 catei de usturoi si introduceti-i in interiorul puiului. Aroma de usturoi trebuie sa patrunda discret in carnea de pui, dar nu trebuie sa schimbe gustul sosului .Ungeti un vas termorezistent cu foarte putin ulei (o lingura) si asezati puiul pe mijloc .Turnati marinata si completati cu o cescuta de apa.Acoperiti cu o folie de aluminiu si dati tava la cuptor, la 200 de grade, pe nivelul de jos, timp de o ora.Apoi scoateti folia, stropiti cu sos si reintroduceti la cuptor, pana se rumeneste frumos puiul. Reduceti focul la 160 de grade. Stropiti des cu sos pana cand e gata.
Desfaceti rodia intr-un vas cu apa. Apa va ajuta sa rupeti membranele albicioase si sa eliberati semintele dulci.
Adaugati bobitele de rodie, exact inainte de servire. Mai presarati cateva petale de flori, pentru a completa imaginea seducatoare a acestei retete Se serveste cu o salata foarte fresh, la fel de colorata si aromata (adaugati in vinegreta putina menta tocata, patrunjel si busuioc, toate proaspete).

PUI LIBANEZ – Florin Gheorghe Fagateanu
Cateva pulpe superioare de pui (merge si cu pulpe intregi sau inferioare) -ulei de masline -o jumatate de lingurita rasa pudra de scortisoara -o lingurita de chimen -o lingurita cu varf amestec libanez( cimbru uscat, seminte de susan, sumac) -o doza mica de sofran (sau un varf de cutit de sofran) -cativa catei de usturoi -o lamaie -sare Faceti o marinata din 2 linguri de ulei de masline, sucul de lamaie si toate celelalte condimente.Crestati pulpele de pui si introduceti-le in marinata. Lasati-le la frigider cateva ore invelite in folie .Turnati marinata intr-o tava, adaugati si o cescuta de apa. Adaugati si pulpele. dati tava la cuptor la 180 de grade Celsius, acoperita cu folie de aluminiu, pentru 30 de minute.Apoi scoateti folia, mai stropiti pulpele cu sos si reintroduceti tava in cuptor(fara folie). Dupa aproximativ 15 minute sunt gata, bine rumenite.Presarati patrunjel proaspat peste fripturi in momentul servirii.
FRIGARUI DE PUI – Filofteia Arabela Saileanu
Ingrediente:
500g piept de pui
400g ciuperci proaspete
1 ceapa
2 rosii
2ardei grasi
betisoare pentru frigarui.
Preparare
Toate legumele se curata si se spala bine.Ceapa se curata,se spala,se taie in 4 apoi se desprinde foita cu foita.Rosiile se taie fiecare in 4 Pieptul de pui l-am taiat cubulete si l-am tinut o noapte in marinata (ulei+otet+condimente) insir pe betisoare dupa placul inimii apoi am pus in tava de cuptor si am bagat la 170C pana s-au rumenit bine.Ciupercile au lasat zeama,asa ca nu a fost nevoie de ulei sau apa in tava.
Au fost foarte bune! Ceapa da o aroma exceptionala celorlalte ingrediente.

SPAGHETE ITALIENESTI – Elena Tilea
Ingrediente
300 g spaghete, 4 lingurite ulei, 4 lingurite cascaval ras, 8 rosii, putin suc de usturoi, sare
Preparare :Se fierb spaghetele în apa cu sare, se scurg, se clatesc, apoi se pune un strat de spaghete în vas, se stropesc cu ulei, se presara cascavalul ras, felii de rosii si suc de usturoi. Urmeaza alt strat de spaghete etc. pâna se umple vasul. Se dau la cuptor 10-15 minute.
PASTRAV CU PIPER VERDE – Raluca Ionescu

Ingrediente:

- 2 pastravi(a 500 gr fiecare)
- 100 g. unt
- 1 lingura piper verde
- 5 linguri ulei masline
- 1 lingura suc lamaie
- sare, boia
- faina

Preparare:

Pastravii se freaca cu sare si se lasa 30 minute.

Intr-un bol se sfarma piperul verde boabe. Se adauga untul topit, sucul de lamaie si uleiul. Se pune sosul intr-o tava si se misca tava ca sa fie bine acoperita.

Se dau pastravii prin faina si apoi se dau prin sosul din tava, sa fie bine acoperiti. Se mai presara putina boia deasupra.

Am mai pus in tava 50 ml apa. Am dat la cuptor 20 minute la 190C, timp in care l-am stropit de 4 ori cu sosul din tava.

Am mai lasat 10 minute la 240C.

Am servit cu cartofi natur si mujdei cu smantana:
-2 catei usturoi frecati cu sare+1 legaturica patrunjel tocat+ 200 g. smantana

CARNATI CU PIURE – Raluca Ionescu
Ingrediente
  • 1 kg cartofi, curatati si taiati cuburi
  • o legatura de ceapa verde, taiata rondele
  • 8 carnati de porc
  • 2 cepe, curatate si taiate rondele
  • 6 fire de cimbru
  • 50 g unt
  • 50 ml lapte
  • 1⁄2 lingura ulei
  • 1 lingura otet balsamic
  • 1 lingura gem de zmeura
  • 100ml vin rosu
  • 400 ml concentrat de pui
  • 21⁄2 lingurita malai, pus in 1 lingura de apa
  • 150 g mazare

Mod de preparare:

Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet. Carnati, piure

1. Fierbe cartofii si fa un piure cu unt si lapte. Incorporeaza in piure rondelele de ceapa verde.

2. Preincalzeste cuptorul la semnul 4/180°C. Incinge uleiul intr-o tigaie si prajeste carnatii 3-4 min, pana se rumenesc bine. Taie-i bucati si pune-i intr-un vas de copt termorezistent.

3. Pentru sos, caleste ceapa 6-8 min, adauga otetul, gemul de zmeura si vinul, apoi lasa sa dea in clocot. Adauga concentratul de pui si fierbe la foc mic 2-3 min. Incorporeaza malaiul si presara 1⁄2 din frunzele de cimbru.

4. Toarna sosul peste carnati. Presara boabele de mazare si deasupra pune piureul. Presara restul de cimbru si coace 20-25 min.

FRIPTURA DE PUI – Raluca Ionescu

Ingrediente :

1 pui
1 rosie
2 morcovi
1 cartof
4 – 5 catei de usturoi
1 lingurita sare
3 linguri ulei
piper, rozmarin

Modul de preparare a retetei:

Puiul se parleste daca este necesar, apoi se spala. Intr-un castron mai mare sau o tava de marimea puiului se taie rondele zarzavaturile, apoi se aseaza deasupra lor puiul. Pregatim un mujdei de usturoi si il amestecam cu sarea, piperul si uleiul; daca punem rozmarin sau alte plante aromate le strivim in acest mujdei. Ungem apoi bine puiul cu mujdeiul preparat. Restul mujdeiului il varsam peste pui si legumele din tava. Adaugam 1/2 pahar de apa sau vin alb in tava, apoi bagam puiul in cuptorul incins. Dupa 1/2 ora (chiar mai repede daca observati ca puiul a inceput sa capete culoarea aurie), scoatem tava si stropim puiul cu sosul format. Se reduce focul la minimum si se mai lasa la cuptor o ora (chiar o ora jumatate pentru puii mari), avand grija sa scoatem din cand in cand tava pentru a intoarce puiul pe toate partile si a-l stropi cu sosul format. Friptura de pui la cuptor este gata cand puiul este frumos rumenit pe toate partile si are carnea patrunsa si frageda.
LASAGNA – Elena Cristina Alecu
Ingredientele necesare:
500 grame de carne tocata de vita ( se poate si combinatie intre vita si porc )
un pachet de foi de lasagna ( din cele care nu necesita fierbere inainte )
450-500 ml de lapte
550 gramde de mozzarela
550 ml sos de tomate sau bulion
un cub de unt
200 ml supa de pui
6 linguri rase de faina
un catel de usturoi
2 linguri de vin alb
-se adauga condimente dupa preferinte: sare, piper, rozmarin
Preparare: Carnea de vita se caleste cu 3 linguri de ulei si condimentele respective. Dupa 6-7 minute la foc mediu, se adauga supa si usturoiul si se mai las ala foc inca 13-15 minute. Se adauga sosul de tomate/bulionul si vinul. Se lasa sa dea in clocot si apoi se las ala foc inca 2-3 minute. Din unt, faina si lapte, cu putin rozmarin. Faina se amesteca cu putin lapte si apoi se subtiaza cu restul de lapte, condimentele, untul. Se pune la foc pentru 7 minute, dar se amesteca continuu. Dupa ce da in clocot, se mai lasa la foc inca 6 minute. Se ia de pe foc.
Mozzarela se da prin razatoare peste blat si se imparte continutul in 3. Se unge tava cu unt. In ea se pune un strat de foi cu  sos si carne, sosul alb, branza, iar foi, sos alb si branza. Se toarna supa pana ajunge la nivelul ultimei foi de lasagna. Nu umpleti tava pana sus, pentru ca riscati sa se umfle. Se pune la cuptor la foc mediu- aproximativ 350 de grade si s elasa 45-50 de minute. Se scoate din cuptor, s elasa la racit si se poate servi. Pofta buna!
PUI CU FASOLE VERDE – Raluca Ionescu
Ingrediente:

750 g fasole verde pastai
1 legatura cimbru de gradina
sare
40 g unt
5 linguri faina alba
250 ml supa de legume
din ½ cub pentru supa
200 ml smantana pentru gatit
piper macinat
nucsoara rasa
50 g cascaval ras
3 linguri ulei
500 g piept de pui dezosat fara piele
1 ceapa mare
Plus:
grasime pentru vasul termorezistent

Mod de preparare:
1.Se spala fasolea, se curata si se taie in fasii longitudinale inguste.Se clateste cimbrisorul de gradina si se da in clocot intr-o cantitate suficienta de apa cu sare.Se adauga fasolea si se fierbe 10-15 minute,pana se moaie usor.Se strecoara,se clateste cu apa rece si se scurge bine.
2.Se prajeste carnea intr-o lingura de ulei,pe toate partile timp de 10 minute.Se lasa putin la racit apoi se taie in fasii inguste.
3.Se prajesc 2 linguri de faina in unt apoi se adauga supa de legume si smantana.Se fierbe la foc mic timp de 15 minute amestecand continuu cu un tel si se condimenteaza cu sare,piper si nucsoara.Se adauga cascavalul.
4.Se preincalzeste cuptorul la 200 grade C ,se curata ceapa ,se taie in felii si se tavaleste prin faina ramasa apoi se prajeste in uleiul ramas pana devine crocanta.
5.Se unge un vas termorezistent,se adauga fasolea si carnea si se amesteca.Se toarna deasupra sosul si se presara ceapa prajita.Se baga la cuptor (pozitia 3-4) si se coace 20 de minute.

Din secretele bucatarului:

Aceasta mancare poate fi preparata si cu fasole sau mazare congelata.Aceasta trebuie fiarta cateva minute apoi se adauga peste carne.In loc de ceapa prajita deasupra mancarii se pot presara si 50 g cascaval ras condimentat.

RULOURI DE CARNE PE PAT DE LEGUME – Raluca Ionescu

Ingrediente: – carnea de porc (muschi / fileu cu putina de grasime) – 500 gr., o punga 1 kg de legume congelate, cascaval – 100 gr., rosii- 2 buc., ardei gras- 1 buc.
-sos: bulion – 2 linguri, lapte – 100 ml, apa – 100 ml, cimbru – o lingurita, tarhon – o lingurita, boia- un varf de cutit, chili – un varf de cutit,3 frunze de dafin, sare si piper dupa gust.

Mod de preparare
1. Deci pentru inceput, m-am gandit sa pregatesc niste rulouri de carne si le-am preparat astfel: carnea taiata fileuri am batut-o asemenea bucatelor de carne pentru snitel. am presarat putina sare si piper, cate un varf de cutit de fiecare. Deasupra fiecarei bucatele de carne, am pus cate 3 lingurite de legume decongelate si am ras putin cascaval deasupra. Le-am infasurat bine si fixat cu cate o scobitoara .
2. Intr-un vas punem o cana de apa, iar cand incepe sa fiarba punem rulourile la fiert timp de 5 min. la foc potrivit. Ulterior, scoatem rulourile si asteptam sa se raceasca.
3. Intre timp preparam sosul dintre toate ingredientele mai sus mentionate.
4. Intr-un vas Jena destul de incapator, punem restul de legume congelate, deasupra aranjam rulourile de carne si rosiile taiate felii si ardeiul curatat si taiat fasii. Spre final, turnam sosul pregatim si punem la cuptor pentru o ora.

ARIPI DE CURCAN MARINATE, CU CARTOFI – Raluca Ionescu
  • Ingrediente
  • 4 aripi de curcan
  • pt sos marinat:
  • sare
  • piper
  • cimbru 1 lingurita
  • 3 linguri de mustar
  • 3 linguri de ketchup
  • 40 ml vin rosu
  • 1 ceapa mica
  • 4-5 dinti de usturoi
  • suc de la 1 lamaie
  • 1 lingurita de zahar
  • Garnitura:
  • 6 cartofi mari
  • sare
  • putin delikat
  • mujdei de usturoi
  • ulei de masline
  • folie de aluminiu

Mod de preparareSe prepara sosul pentru marinat

Se amesteca toate ingredientele cu badidora foarte bine,apoi se pune sosul peste aripile de de curcan sa le cuprinda bine apoi se pun intr-o cutie cu capac sau punga si se lasa la marinat pana a doua zi (le pregatiti  de seara si a doua zi doar le puneti la cuptor)

GARNITURA:Cartofii se curata de coaja se cresteaza bine se pune sare piper ,mujdei de usturoi si putin ulei de masline

se pune o folie de aluminiu si se strange bine folia in juru cartofului,se aseaza pe marginea vasului in care am pus aripile marinate cu tot cu sos si se mai pune 1 canita de apa,se pun la cuptor pentru 40 minute la foc potrivit apoi inca 30 minute la foc mai tare pentru a se rumeni mai bine.

PULPA DE MIEL LA CUPTOR – Raluca Ionescu

Ingrediente:

  • 1,8 kg pulpa de miel
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingurita piper negru, zdrobit
  • 8 fire de rozmarin uscat
  • 8 fire de cimbru uscat
  • 150ml vin alb
  • 150 ml supa de oase (sau 1/2 cub concentrat de vita dizolvat in 150ml apa fiarta)
  • 4 linguri peltea de zarzare sau coacaze

Mod de preparare:1 – Incingeti cuptorul la 220 grade C. Puneti jumatate din rozmarin si cimbru intr-o tava de friptura, asezati pulpa de miel peste ele, ungeti pulpa cu ulei si presarati piperul, restul de cimbru si rozmarin. Dati la cuptor si coaceti 20 min.

2 – Reduceti temperatura la 180 grd. C si coaceti aprox. 20 min pentru fiecare 500 g carne, ungand din cand in cand carnea cu zeama lasata in tava.

3 – Scoateti pulpa din tava, apoi adaugati vinul si supa. Fierbeti 2 min si adaugati pelteaua. Fierbeti la foc mic 3 min pana se ingroasa sosul. Puneti intr-o sosiera si serviti cu miel, cartofi fierti si salata verde.

TARTA CU KIWI SI STRUGURI  – Olimpia Alina Cercel

Ingrediente:

Pentru aluat:

-3oua

-3 linguri ulei

-1/2 cana zahar

-1/2cana faina

-1 esenta portocala

-1 praf de sare

-1/2 plic praf de copt

-unt si pesmet pentru tapetat

Pentru umplutura:

-gem de afine

-2 kiwi

-struguri din compot

-2 plicuri gelatina transparent

Mod de preparare:

Se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma cu praful de sare si cu zaharul.Galbenusurile se freaca cu uleiul,cu esenta si se adauga treptat albusurile, iar la final  se pune faina amestecata cu praful de copt.

Se unge tava cu unt si se tapeteaza cu pesmet.Se toarna compozitia in forma si se da la cuptor 40 minute la foc mic,se rastoarna cand este rece.

Pe un platou se asaza blatul,se intinde gemul de afine iar peste se pun fructele.Gelatina se prepara cum scrie pe plic si se toarna peste fructe.Se lasa la racit pana se intareste gelatina.


TRIUNGHIURI CU BRANZA – Andreea Ghencea
Reteta o am de la Laura Adamache, pe care o stimez si o respect foarte mult pentru ceea ce face in bucatarie, dar si cu acel aparat foto. Multumesc, Laura si felicitari !
Sunt niste pachetele foarte pufoase si aromate, care se trec extraordinar de repede, de aceea eu va sfatuiesc sa faceti o portie dubla din cantitatile facute de mine. Sincer, eu vroiam sa le fac sa avem pentru a II-a zi o gustarica in pauza de masa, insa cum le-am scos din cuptor….s-au risipit imediat :)

Asadar, sa trec la preparare.

INGREDIENTE:
  • 250 g faina
  • 15 g drojdie
  • 110 ml apa calduta
  • 3 linguri ulei de masline
  • 1 lingurita sare
  • 1/2 lingurita zahar
  • 100 g branza sau cascaval ( eu am folosit si, si)
  • suc de rosii
  • susan

Apa calduta se amesteca cu zaharul si cu drojdia, pana cand cele doua se dizolva.

Se cerne faina pe un blat de lucru.Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet.
In centru i se face o gaura in care se Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet.toarna apa cu drojdia, dupa care se va lasa ca drojdia sa intre in actiune si sa fermenteze.
Se adauga pe urma uleiul si sarea, din care se va framanta un aluat elastic.
Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet.
Se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul.
Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet.
Se intinde o foaie subtirica de 5 mm, si se taie in patratele .

In centrul fiecarui patratel se va adauga branza sau cascavalul ras ( cu branzica e mai gustoasa, pentru ca are un gust mai accentuat).

Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet.

Se impaturesc in triunghiuri, sau patratele, depinde cum v-au reusit patratelele :) , presandu-le pe margini bine, ca nu cumva sa se desfaca in timpul coacerii.

Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet.

Se ung cu suc de rosii si se orneaza cu seminte de susan.
Se dau la cuptorul preincalzit pentru vreo 25 de minute, la foc domol.
Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet.
TORT CU CIOCOLATA – Gina Alina Marcu
Ingrediente:
200 g faina 6 oua 150 g zahar 150 g miez de nuca macinat fin 100 g ciocolata menaj 50 g unt 1 plic zahar vanilat 1 jumatate de lingurita de sare
Crema 200 g ciocolata menaj 200 g miez de nuca sfaramata
Siropul
100g zahar 100ml apa 4 linguri rom 1 plic zahar vanilat
Glazura 200g ciocolata menaj 50g unt 2 linguri lapte

Preparare:
Se freaca untul cu zaharul, se adauga ouale, miezul de nuca, ciocolata topita, zaharul vanilat si sarea.Se amesteca compozitia cu telul, timp de 15-20 de minute, intr-un vas pe care il tineti in bain-marie. Se adauga in “ploaie” faina si se omogenizeaza bine, amestecand usor.Se toarna compozitia intr-o forma rotunda si se coace, in cuptor, 30-40 de minute, la foc potrivit.Cand blatul s-a racit, se taie in trei si se insiropeaza cu sirop pe care il faceti amestecad, la foc mic, 15 minute, ingredientele pentru sirop. Pentru crema Se topeste ciocolata intr-un vas cu apa pe foc, pana se topeste, se adauga nuca,se lasa putin sa se raceasca, apoi se intinde in mod egal crema pe feliile de blat; Se presara nuca pisata si se suprapun straturile tortului.
Pentru glazura Se topeste ciocolata, se adauga untul si laptele, apoi se toarna glazura si se uniformizeaza, pe toata suprafata tortului, dinspre mijloc spre exterior; Se baga tortul la frigider pentru cel putin 2 ore inainte de a fi servit.

CHEESECAKE CU JELEU – Gina Alina Marcu
Ingrediente:
pentru blat

  • 4 oua separate
  • 120 g zahar
  • 120 g faina

pentru spuma de branza

  • 600 g branza proaspata de vaci
  • 800 g smantana proaspata
  • 5 galbenusuri de ou
  • 250 g zahar
  • 8 foi de gelatina

pentru glazura

  • 200 g jeleu de capsuni
  • sos de capsuni ( din 100g capsuni strivite cu zahar)

Preparare:
Prepararea blatului Intr-un castron metalic incalziti la foc mic galbenusurile si zaharul. Luati de pe foc. Pe masura ce amestecul se raceste, adaugati albusurile. Adaugati faina cernuta si omogenizati compozitia cu telul. Asezati pe dosul unei tavi intinse de copt o hartie pergament, ungeti-o cu unt si turnati cu lingura compozitia intr-un strat de 1 cm grosime. Nivelati cu o spatula. Dati la copt si coaceti (pe dosul tavii) timp de 20 min la temperatura de 6 sau 200 gradeC.
Prepararea spumei de branza Bateti smantana proaspata cu o lingura de lemn pana cand se intareste apoi adaugati branza de vaci si jumatate din cantitatea de zahar. Bateti amestecul pana la omogenizarea completa. Bateti galbenusurile de ou cu zaharul ramas. Inmuiati gelatina in apa rece cat s-o cuprinda, presati-o si topiti-o intr-o craticioara la foc mic. Adaugati galbenusurile de ou batute cu zahar in amestecul de branza si smantana, apoi incorporati rapid gelatina. Puneti blatul copt in forma si intindeti peste el un strat de 1 cm grosime de jeleu de capsuni si dati la rece. Dupa ce prajitura s-a racit scoateti din forma, taiati in 8 portii si decorati cu felii de capsuni proaspete si sprituri de frisca

…Franke iti ofera un cuptor multifunctional incorporabil care te va ajuta in prepararea celor mai delicioase mancaruri. Participa la concurs, castiga si bucura-te de functionalitatea cuptorului din gama Dominox de la Franke. Realizat din inox, cuptorul multifunctional DXC face parte din gama Dominox de la Franke, creata special pentru a face accesibila calitatea Franke unui numar cat mai mare de clienti. Cu o capacitate de 58 litri, cuptorul multifunctional DXC este dotat cu functia grill, 5 programe de coacere care faciliteaza alegerea tipului de gatit si programator electronic. In plus,  este dotat cu un ventilator tangential care genereaza o miscare fortata de aer intre cuva interioara a cuptorului si carcasa exterioara, creand o bariera termica ce creste eficienta energetica a cuptorului (scade consumul de energie) si in acelasi timp protejeaza mobila in care acesta este incorporat. Mult succes! Cum poti castiga? Castiga cuptorul multifunctional din gama Dominox de la Franke, facand un lucru extrem de simplu: TRIMITE-NE, la office@bucatarescu.ro, RETETA TA FAVORITA, avand ca tema „Bunatati la cuptor”! Perioada de desfasurare: 2 – 30 noiembrie 2010. Pozele sunt binevenite, dar nu sunt obligatorii. Te poti inscrie de mai multe ori, cu retete diferite! Un juriu alcatuit din Bucatarescu si reprezentantii FRANKE va evalua cea mai reusita reteta si o va premia cu un cuptor multifunctional din gama Dominox de la Franke! Castigatorul va fi anuntat la inceputul lunii decembrie.

Citeste si:

Tags: , , , , , ,

20 Responses for “Ultima serie de RETETE LA CUPTOR (347-396) / Concurs FRANKE – castiga cuptorul DOMINOX”

  1. Multa bafta tuturor participantilor, au fost niste retete absolut deosebite in acest concurs, cu siguranta organizatorii vor avea o misiune foarte grea !

  2. Laura Sava says:

    Buna seara, ma numesc Laura Sava si detin blogul culinar: http://savalaura.blogspot.com
    Mi-au semnalat niste prietene ca doua dintre retetele facute de mine, cu link direct aici pe blogul meu:
    Tort surpiza “Pestisor” cu kiwi: http://savalaura.blogspot.com/2008/03/tort-surpriza-pestisor-cu-kiwi.html
    Acadele pentru fete: http://savalaura.blogspot.com/2007/10/acadele-pentru-fete.html, mi-au fost furate cu nerusinare de o anume Andreea Ghencea, daca aceasta persoana exista cu adevarat…care mi-a furat cele doua postari si le-a redat aici cuvant cu cuvant, ba chiar cu tot cu emoticonii si povestirile personale…
    Va informez, asadar, ca site-ul dvs. a incalcat legile copyrightului si va rog respectuos sa stergeti cele doua retete ale mele, cu tot cu poze, in cat mai scurt timp
    Laura Sava

  3. Bucatarescu says:

    Cele doua retete sunt excluse din concurs.

  4. Foarte urat, din pacate unii doresc sa castige insusindu-si munca altuia !

  5. Laura Sava says:

    Bunule domn, ma bucur ca le-ati exclus din concurs insa ceea ce imi doresc este sa le stergeti de tot de pe site-ul dvs. Nu creau sa le mai vad aici sau in alta parte, va rog intelegeti-ma!
    E munca mea si nu permit nimanui sa si-o insuseasca in felul asta!
    Va rog, asadar, sa stergeti cele doua postari copiate cu tot cu virgula de pe blogul meu, mai ales ca e vorba despre niste retete foarte speciale pentru mine, prima dintre ele fiind chiar dedicata baietelului meu scump.
    Am speranta ca ma veti intelege si veti face ceea ce e corect.
    Laura Sava

  6. Bucatarescu says:

    V-am creditat pe dvs. : era pacat de retete, cititorii merita sa se bucure de ele! Eu asa cred…

  7. Laura Sava says:

    Da, merita sa se bucure de ele, dar doar pe blogul meu!
    Nu mi-ati cerut acordul sa le afisati pe site-ul dvs. si daca chiar vi l-as fi acordat nu as fi fost niciodata de acord sa apara intreaga reteta, repet, cu glumele personale…ci poate doar o poza finala si neaparat un link direct catre reteta de pe blogul meu.
    Va rog, deci, pentru ultima oara sa le stergeti, si sper sa luati in serios aceasta ultima dorinta a mea.
    Este furt intelectual si voi lupta pentru drepturile mele, asa cum am mai facut-o si am avut catig de cauza.
    Laura Sava

  8. Bucatarescu says:

    Le sterg, dar raman la parerea ca reactia este una exagerata si ca transformati mediul online in altceva. Imi pare rau pentru incident si sper ca vom colabora pe viitor intr-un mod mai prietenos.

  9. Laura Sava says:

    Ceea ce spuneti dvs. e ca si cum eu v-as copia continutul site-ului dvs. fara sa-mi fi acordat in prealabil, acordul si apoi sa ma mir ca de ce v-ati suparat. Eu chiar imi dedic tot timpul blogului meu, si nu ma bazez niciodata pe munca altora. Haideti sa vedem si parerea celorlalti internauti cand voi publica pe blogul meu reactia dumneavoastra. Chiar nu stiu ce-ati vrut sa spuneti cu propozitia “transformati mediul online in altceva” si “reactia este una exagerata”. Cu atat mai mult ca am demarat, impreuna cu un grup destul de numeros de bloggeri, o campanie impotriva furtului online, la care va invit sa participati, afisand bannerul al carui cod html se gaseste pe site-ul meu.
    Sa invatam sa ne respectam munca!
    Laura S.

  10. Mircea says:

    Nu inteleg de ce stergeti sesizarile in legatura cu furtul unor retete…dvs.v-ar conveni sa fitit plagiat? ca doar sunteti autorul atator carti…

  11. Bucatarescu says:

    Dupa cum vedeti, am publicat toate sesizarile primite, inclusiv pe cele trimise de dvs.

  12. Liana Toma says:

    Inclusiv reteta Triunghiuri cu branza trimisa de aceeasi plagiatoare andreea ghencea e copiata de pe siteul lui Betty Schneider
    http://retete-roz.blogspot.com/2009/10/triunghiuri-cu-branza.html

  13. Adriana Parissi says:

    Liana, felicitari pentru blog. Retetele sunt de exceptie!!! L-am pus in book marks si o sa-l recomand prietenelor, care, cel putin acum in perioada de post, se tot intreaba ce sa gateasca.

  14. Asa e, Liana. Din pacate acea persoana nu are nicio jena…

  15. craciunita says:

    pe cand castigatorii acestui concurs??????

  16. Bucatarescu says:

    In urma sesizarilor primite, reanalizam unele retete susceptibile de plagiat si, probabil, vom anunta rezultatele la inceputul saptamanii viitoare.

  17. mihaela says:

    Asteptam cu nerabdare “Bucatarescu”.

  18. Mirciulescu Elena says:

    Trebuie sa tineti cont de faptul ca multe dintre aceste retete au mai fost postate si la alte concursuri si in cazul in care le gasiti pe alte site-uri sa nu spuneti ca au fost “furate”- exceptie cazu’ de mai sus!

  19. Predescu Stela says:

    Si retetele mele au mai fost postate pe alte site-uri dar sunt ale mele.

  20. Liana Toma says:

    @Adriana Parissi- multumesc frumos, ma simt onorata!

    @Cristina- din pacate, nu e singura…:-(

    @Bucatarescu- multumim!

Leave a Reply