|

Vinurile georgiene din Valea Teliani

In 1886, la Tsinandali, langa viile din Valea Teliani, Mihail Romanov – fratele tarului – construia o noua crama pe locul celei vechi ridicata de printul Alexandr Chavchavadze. Era inceputul unei noi istorii a vinului georgian, ale carui referinte culturale se pierd cu multe secole in urma, inca de pe vremea cand Sf. Mina, sprijinindu-se intr-un toiag cioplit dintr-un butuc de vie, venea sa propovaduiasca aici crestinismul. Dupa numai cativa ani, in 1891, sosea si un prim viticultor francez, un anume Massano, care, atras de conditiile microclimatice din Teliani, introducea soiul Cabernet Sauvignon si incepea vinificarea in stil bordelez.

Azi, aici se produce o varietate impresionanta de vinuri albe si rosii. Soiul local Saperavi detine intaietatea, remarcabil fiind vinul facut pe malul raului Alazani, la Mukuzani, cu risipa de arome de fructe negre de padure si prune. Tot un Saperavi sec este si cel cu apelatiunea Tsinandali, dominat de aluziile subtile de stejar. Alt Saperavi este cel facut la Napareuli, in care coacazele si murele concureaza cu aromele de condimente dulci. Un Saperavi demidulce, cu note clare de petale de trandafir, se face la Kindzmarauli. Trecand la albe, am incercat un cupaj de Rkatsiteli cu 20% Mtsvane, un sec suplu, cu note florale si trimiteri la mere si caise in postgust. Tsolikouri este un soi alb inedit pentru mine, vinul fiind tot sec, cu note de mere si pere, plus un pic de caise…

desigur, sunt vinuri pe care le voi aprofunda in weekendul ce urmeaza, asa ca promit sa revin cu detalii oenologice si, evident, cu partenerierile gastronomice!

Citeste si:

Tags: , , , ,

2 Responses for “Vinurile georgiene din Valea Teliani”

  1. Bucatarescu says:

    Vinurile pot fi degustate, in curand, la Terasa de iarna a restaurantului Bucurestiul Insular, langa Hala Traian, str. Mihail Georgescu, nr. 24.

  2. [...] Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucatarescu va gati ceva delicios in cadrul targului GoodWine, care se organizeaza in acest weekend la hotel Pullman. Astfel, sambata, 27 noiembrie, de la ora 12.00, vor fi pregatite live multe portii savuroase de somon la gratar pe placa de lemn de cedru! Bucatarescu va folosi gratarul sau favorit – Big Green Egg de la CampingGrill.ro. Somonul va fi insotit de salate si dressinguri de la Eisberg, iar vinul va fi oferit de importatorul vinurilor georgiene Teliani Valley. [...]

Leave a Reply