|

CONCURS Vin de Craciun …de la Corcova (1-10)

ANDREI STANCIU

Am gustat de curand un Chardonnay foarte bun de la Corcova si pot sa spun ca a facut minuni alaturi de un crap la cuptor in crusta de sare. O sa-l incerc si cu un somotei pe care l-am primit de la un prieten.

ALINA ENE

Desi nu sunt o foarte priceputa in arta vinului, am un prieten care apreciaza foarte mult calitatea lui.Visul lui este sa aiba o crama de care sa se ocupe personal si ii place mult sa testeze tot felul de soiuri.Este adevarat ca pe piata exista o multitudine de variante dar nu intotdeauna nimeresti unul care merita sa fie consumat.Intodeauna am ales cu atentie o sticla de vin bun si am asociat o cu tipul de mancare.Recunosc ca nu am consumat acest vin dar cred ca Corcova Chardonnay 2008 s-ar potrivi de minune cu fructele de mare gatite excelent de iubitul meu, cu sos de usturoi,rosii proaspete,oregano si piper .I-am promis ca daca o sa fie cuminte o sa-i fac un cadou dorit de Craciun. As vrea sa fie premiul de la dumneavoastra.Cu siguranta ar fi mai multumit decat cu orice alt cadou.
Vreau sa va felicit pt initiativa acestui concurs,cred ca este singurul care ofera atatea sticle unui castigator, atat de potrivite in perioada Sarbatorilor.
Sarbatori fericite !

CRISTINA TAMAIAN

Eu as incerca un Cabernet Sauvignon in cupaj cu Merlot cu o bucata de tort de ciocolata neagra belgiana. Gustul rafinat de fructe de padure, piper si alune se imbina perfect cu aroma si gustul inconfundabil al ciocolatei belgiene. Cunoscatorii pot spune ca acest “mariaj” va incanta papilele gustative iar mirosurile discrete, amarui si fructat, se vor contopi creand o senzatie minunata.

VANINA ISABELA STOICESCU

Dupa mine, vinul rosu de Corcova merge la o friptura buna cu cartofi prajiti.

ALEXANDRU RUSU

Iata sugestiile mele pentru vinurile de Corcova:

- la carne alba (pui, peste) – vinuri albe (seci sau demiseci), Chardonnay
- la carne rosie (inclusiv vanat) – vinuri rosii, Syrah, Cabernet cu Merlot
- la aperitiv – vinuri albe (tinere), Chardonnay sau rose
- la desert vinuri licoroase, dulci – Chardonnay dulce

NICOLAE GUES

Cu sarmalute in foi de vita cu mamaliguta sau ciulama de ciuperci – as incepe cu Chardonnay sec si as incheia festinul cu Cabernet Sauvignon/Merlot.

K-RAD

In acest sezon, as merge pe  o slanina taraneasca cu ceapa..

CONSTANTIN BOGDAN STANCELE

Ei bine eu stiu sigur ca un pahar de vin Corcova ar sta foarte bine langa farfuria cu mancare de rosii facuta ca la mama acasa … chiar de mama :)

AURELIA POP

La acel Chardonnay sec as servi cartofi frantuzesti. Iata reteta:

Ingrediente

* 1 kg cartofi
* 150 gr branza
* 200 gr cascaval afumat
* 500 ml smantana
* 2 oua
* 300 gr kaizer
* oregano
* busuioc
* sare
* patrunjel

Mod de preparare
Cartofii i-am curatat si i-am pus la fiert. Branza si cascavalul le-am ras. Kaizerul l-am taiat bucati.
Din smantana, oua si sare am pregatit o maia.

Am uns tava cu putin ulei. Am asezat apoi primul strat de felii de cartof, am pus branza, cascavalul si kaizerul. Am asezat apoi cel de-al doilea strat de cartofi. Peste am adaugat maiaua din smantana si oua, busuioc, oregano.
Am pus tava in cuptorul incins timp de 30 de minute. Spre final am adaugat si patrunjel tocat.

Am servit cartofii frantuzesti alaturi de o salata cu rosii, ardei si ceapa, iar in pahare am pus Chardonnay bine racit.

MARIUS NASTASESCU

Vinurile pot completa perfect o mancare sau o pot dezavantaja de aceea este bine sa stim ce vinuri se potrivesc fiecarei retete si este adevarat ca anumite reguli funtioneaza dar, nu trebuie sa ezitam sa alegem vinurile care ni se potrivesc.Pentru un Cabernet Sauvignon : avand o aroma puternica si capabila sa “fure” intreg gustul meniului , o friptura de vita la cuptor in sos de vin rosu ar fi excelenta.   Pentru un Sauvignon Blanc cu un gust puternic, si un miros ce aduce a grapefruit pestele(poate un biban) cu ierburi proaspete si lamaie ar fi o potrivire buna.

Un Chardonnay
f unctioneaza de minune cu un porc sotat cu sos de cidru acesta din urma complementand aroma vinului.

Cu ce mancaruri ati parteneria voi vinurile de la Corcova? Retetele sunt binevenite, nu si obligatorii! Cele mai interesante 6 raspunsuri sunt rasplatite fiecare cu cate un set de 5 vinuri Corcova!!!
Bucatarescu recomanda aceste vinuri inca din vara. Asteptam raspunsuri la office@bucatarescu.ro. Concursul  tine pana pe 20 decembrie si sunt permise inscrieri multiple.

VINURILE DE CORCOVA

In 1497, domnitorul Radu cel Mare daruia Manastirii Tismana 300 vedre de vin provenind de la Jidostita, terroir situat pe locul actualei podgorii Corcova… La inceputul secolului XIX, printul Antoine Bibescu, prietenul lui Marcel Proust, invita sa lucreze in crama un tanar specialist francez, Sauget. Acesta va introduce vinificatia bordeleza, inventand chiar doua cupaje pe baza de Cabernet Sauvignon: Corcovinul si Corcovelul. Toata aceasta traditie  avea sa fie calcata in picioare de comunisti, astfel incat atunci cand se va reinnoda firul istoriei vinului de Corcova, mai existau doar 18 hectare plantate cu vie! De neinteles aceasta politica, de vreme ce autoritatile se gandisera sa transforme crama in locatie de protocol, inclusiv Iuri Gagarin petrecand aici trei zile memorabile…

In 2005, un investitor francez, Michel Roy, si unul roman, Serban Damboviceanu, reincep exploatarea acestui patrimoniu oenologic de pret. In 2008-2009, cramele au fost modernizate, intre timp suprafata cultivata cu soiuri nobile ajungand la 55 hectare. Pe langa soiurile de pe vremea Bibestilor – Cabernet, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay sau Muscat Ottonel – este introdus si Syrah-ul, care se aclimatizeaza de minune aici.

Roadele acestui efort au inceput sa fie culese in vara lui 2010, cand pe piata au inceput sa apara si sa se impuna noile vinuri de Corcova:

CORCOVA CABERNET SAUVIGNON / MERLOT 2008. Cupaj 50% – 50% din cele mai bune soiuri rosii, cu frumoase reflexe violet si arome de fructe de padure, piper si alune.

CORCOVA CHARDONNAY 2008. In cele 6.500 sticle scoase pe piata, culoarea vinului este un galben deschis cu reflexe verzui. Buchetul este dominat de notele de fructe albe, in special para, si citrice, iar gustul este rotund, echilibrat.

CORCOVA ROSE 2009. Rose-ul este obtinut din Merlot si a fost produs in 10.500 butelii. Culoarea este intensa, iar buchetul unul foarte complex: fructe rosii – capsune, coacaze, zmeura, dublate de nuante de fructe exotice si note de citrice. Cu un bun echilibru intre alcool (13,5%) si aciditate!

CORCOVA VIN ALB DULCE 2008. O serie limitata de numai 3.500 sticle, vinul fiind facut 100% din Chardonnay, strugurii fiind culesi  manual, in ladite, foarte tarziu, la innnobilarea boabelor, in noiembrie.

CORCOVA SYRAH 2009. Cel mai recent produs al Cramelor Roy & Damboviceanu este un vin inca tanar, dar – dupa un stagiu de 9 luni in butoaie de stejar – cu mare potential de invechire in sticla, de pana la 15 ani! Produs doar in 11.600 exemplare. Debordeaza de arome savante (visine, piele, ierburi, menta) si are o textura catifelata, raportul dintre tanini si aciditate anuntandu-se ca unul remarcabil.

…Asadar, la ce mancaruri ati pune alaturi o sticla de vin bun de Corcova?

Citeste si:

Tags: , , , ,

Leave a Reply