|

CONCURS Vin de Craciun …de la Corcova (112-120) / Al saptelea PREMIU

CARMEN-ANA DOBRICA

Sunt innebunita dupa Cabernet Sauvignon,mi-aduc aminte de prima sticla primita cadou de la un coleg al sotului.Iarna,eu si sotul meu impreuna cu prietenii ,bem cate o cana de vin fiert rosu si ne bucuram de primii fulgi de zapada,amintindu-ne de giumbuslucurile copilariei.!
Nu stiu daca ma pot numi fan,dar sunt una din miile de gospodine care folosesc Cabernet Sauvignon si in bucatarie,iar aromele cu care imbata preparatul din carne este de-a dreptul extraordinar! Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet.
As asocia :
CORCOVA CABERNET SAUVIGNON / MERLOT 2008 ,  cu File de caprioara si papiote de fasole
CORCOVA CHARDONNAY 2008 , cu  Piept de pui umplut cu smochine
CORCOVA ROSE 2009, cu Branzeturi
CORCOVA VIN ALB DULCE 2008 , cu Somon in sos meuniere
CORCOVA SYRAH 2009.cu Berbecut la cuptor cu cartofi si rozmarin
CARMEN A CASTIGAT AL SAPTELEA PREMIU – SET 5 STICLE VIN BUN DE CORCOVA!
INCA 5 PREMII RAMASE IN JOC DUPA CE CORCOVA ROY& DAMBOVICEANU A DUBLAT NUMARUL INITIAL DE PREMII!

ANDREI GOGONEA
Dupa parerea mea vinul merge simplu fara alte mancaruri, dar daca trebuie mancaruri as propune friptura de orice fel, friptura sa fie.

ANDREI FLOREA

Vinurile rosii de Corcovale-as acompania cu muschi de vita sau cu paste. in ceea ce priveste vinul alb as alege combinatia peste sau pui la cuptor.

ADINA STEFAN

Nobilul Syrah cred ca ar putea impodobi orice masa de Craciun pe care se gaseste o friptura adevarata.

FLORIN STANCIULESCU

Avand in vedere ca se apropie sarbatorile Craciunului , vinurile de la Corcova ( si in special Cabernet Sauvignon) sint ideale la un gratar in sange , ca de altfel si la salate de legume amarui si la mâncăruri cu sos concentrat de tomate şi ciocolata neagra.

ROXANA MORARU

Vinul Corcova este un vin bogat, plin de pasiune, atragator care ar merge perfect cu niste precum rata, vita picanta, iepure, carnati, sunca. La fel as alatura un vin bun Corcova cu o felie mare de cozonac romanesc, cum numai bucataresele noastre stiu a-l face.

Mi-as dori foarte mult sa castig aceste vinuri pentru tatal meu, un adevarat degustator si fan al vinurilor Corcova.
“It’s a man’s world, and you men can have it.”

CONSTANTIN CIORNEI

Iata si cateva propuneri de asociere a vinurilor Corcova:
1- aperitiv- Corcova Rose sau Syrah
2- friptura mistret- Corcova Cabernet Sauvignon/Merlot
3- file de pastrav in sos de smantana- Corcova Chardonnay sau Syrah
4- tort de pere- Corcova Alb Dulce
Combinatii pot fi multe dar pentru o masa reusita de sarbatori eu m-am gandit  ca este numai buna ptr a infiora papilele gustative si la o simpla citire.

MIHAI DANCIU

As pune un Cabernet cu Merlot langa fripturile de Craciun, iar vinul alb dulce l-as bea cand se serveste cozonacul de casa.

ANTOANELA VLASIE

Daca primesc stiuca de la un prieten pescar al sotului meu, obligatoriu folosim un Chardonnay sec de Corcova.

…Cu ce mancaruri ati parteneria voi vinurile de la Corcova? Retetele sunt binevenite, nu si obligatorii! Cele mai interesante 12 raspunsuri sunt rasplatite fiecare cu cate un set de 5 vinuri Corcova!!!
Bucatarescu recomanda aceste vinuri inca din vara. Asteptam raspunsuri la office@bucatarescu.ro. Concursul  tine pana pe 20 decembrie si sunt permise inscrieri multiple.

VINURILE DE CORCOVA

In 1497, domnitorul Radu cel Mare daruia Manastirii Tismana 300 vedre de vin provenind de la Jidostita, terroir situat pe locul actualei podgorii Corcova… La inceputul secolului XIX, printul Antoine Bibescu, prietenul lui Marcel Proust, invita sa lucreze in crama un tanar specialist francez, Sauget. Acesta va introduce vinificatia bordeleza, inventand chiar doua cupaje pe baza de Cabernet Sauvignon: Corcovinul si Corcovelul. Toata aceasta traditie  avea sa fie calcata in picioare de comunisti, astfel incat atunci cand se va reinnoda firul istoriei vinului de Corcova, mai existau doar 18 hectare plantate cu vie! De neinteles aceasta politica, de vreme ce autoritatile se gandisera sa transforme crama in locatie de protocol, inclusiv Iuri Gagarin petrecand aici trei zile memorabile…

In 2005, un investitor francez, Michel Roy, si unul roman, Serban Damboviceanu, reincep exploatarea acestui patrimoniu oenologic de pret. In 2008-2009, cramele au fost modernizate, intre timp suprafata cultivata cu soiuri nobile ajungand la 55 hectare. Pe langa soiurile de pe vremea Bibestilor – Cabernet, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay sau Muscat Ottonel – este introdus si Syrah-ul, care se aclimatizeaza de minune aici.

Roadele acestui efort au inceput sa fie culese in vara lui 2010, cand pe piata au inceput sa apara si sa se impuna noile vinuri de Corcova:

CORCOVA CABERNET SAUVIGNON / MERLOT 2008. Cupaj 50% – 50% din cele mai bune soiuri rosii, cu frumoase reflexe violet si arome de fructe de padure, piper si alune.

CORCOVA CHARDONNAY 2008. In cele 6.500 sticle scoase pe piata, culoarea vinului este un galben deschis cu reflexe verzui. Buchetul este dominat de notele de fructe albe, in special para, si citrice, iar gustul este rotund, echilibrat.

CORCOVA ROSE 2009. Rose-ul este obtinut din Merlot si a fost produs in 10.500 butelii. Culoarea este intensa, iar buchetul unul foarte complex: fructe rosii – capsune, coacaze, zmeura, dublate de nuante de fructe exotice si note de citrice. Cu un bun echilibru intre alcool (13,5%) si aciditate!

CORCOVA VIN ALB DULCE 2008. O serie limitata de numai 3.500 sticle, vinul fiind facut 100% din Chardonnay, strugurii fiind culesi  manual, in ladite, foarte tarziu, la innnobilarea boabelor, in noiembrie.

CORCOVA SYRAH 2009. Cel mai recent produs al Cramelor Roy & Damboviceanu este un vin inca tanar, dar – dupa un stagiu de 9 luni in butoaie de stejar – cu mare potential de invechire in sticla, de pana la 15 ani! Produs doar in 11.600 exemplare. Debordeaza de arome savante (visine, piele, ierburi, menta) si are o textura catifelata, raportul dintre tanini si aciditate anuntandu-se ca unul remarcabil.

…Asadar, la ce mancaruri ati pune alaturi o sticla de vin bun de Corcova?

Citeste si:

Tags: , , , ,

7 Responses for “CONCURS Vin de Craciun …de la Corcova (112-120) / Al saptelea PREMIU”

  1. Ursan Anisoaraa says:

    Bravo Carmen,felicitari!Nu mai imi cumpar vin de Craciun vin la Bucuresti,apoi o tin spre Timisoara…..
    Felicitari!

  2. Liana Toma says:

    Felicitari, Carmen! Ce-as mai manca si eu un filet de caprioara…mmm

  3. Carmenica says:

    Wow ! Ce surpriza…multumesc ! Un pahar cu vin pentru Bucatarescu !

    @ Ani ,faci turul Romaniei !

    @Liana,plec la vanatoare…dar,mai bine imi trimit sotul,dupa …caprioare! :D

  4. Liana Toma says:

    @Carmenica-Daca-ti trimiti sotul dupa caprioare, e clar! o sa-ti aduca si cateva mioare ;-) )))

  5. Felicitari Carmen. Anisoara, pai hai ca mergem impreuna !

  6. Carmenica says:

    @Liana ,oricarui vanator ii place “carnea” fresh ! :D

    @merci Vio !

    @ Multumesc Bucatarescu,am fost premiata si la concursul Universul salatelor Eisberg !
    Am avut parte numai de surprize placute la sfarsit de an 2010 !

  7. Liana Toma says:

    Carmenica- da,da,da…tine-o tot asa!! ;-) )

Leave a Reply