|

CONCURS Vin de Craciun …de la Corcova (131-140) / Al noualea PREMIU

NICU STROESCU

Am observat ca la concursul acesta castiga numai femei! Totusi, e cazul sa demonstram din nou ca femeile sunt doar gospodine, in timp ce noi barbatii suntem adevaratii bucatari.  De aceea, iata ce propun eu pentru vinurile de Corcova:

-ROSE DE MERLOT: aperitiv cu cu inele de calamari trase in pane cu fistic

-CHARDONNAY ALB SEC: oua de prepelita umplute cu icre de Manciuria (sau alte icre rosii)

-CUPAJ CABERNET CU MERLOT: budinca fierbinte cu rondele de carnati de Plescoi, branza de Nasal si boia frecata cu miere

-SYRAH (ce surpriza!): friptura de mistret cu garnitura de arpagic, sparanghel si cartofi dulci (carnea a fost marinata doua zile in vin rosu cu mirodenii)

-CORCOVA ALB DULCE: tort din crema caramel cu Amaretto Disarono avand cuvertura din frisca si fulgi de ciocolata

NICU (…DESI NU E FEMEIE!) A CASTIGAT AL NOUALEA PREMIU: 5 STICLE DE VIN BUN DE CORCOVA.

INCA TREI PREMII PUSE IN JOC!!!

ADINA PASTIU

Mi-as dori un Rose de Corcova la salata boeuf pe care o voi pregati de Craciun!

ZLATIBOR NAIDAN

Zdravo

M-am nascut in zona Mehedintiului si sunt de nationalitate sarba. Nu am dat uitarii mancarurile sarbesti care mi-au bucurat copilaria ,dar apreciez in aceeasi masura vinurile bune romanesti..Pentru a sarbatori ziua de Craciun (cel din 7 ianuarie), m-am gandit la o combinatie reusita intre vinurile de la Corcova si cateva specialitati sarbesti. Astfel, as insoti vinurile cu urmatoarele preparate:
- Corcova Chardonnay 2008 alaturi de crap sarbesc
- Corcova Rose la gibancici cu carne de vitel (un fel de placintele foarte gustoase)
- Corcova Cabernet Sauvignon cu Merlot insotit de spectaculosul snitel Karadjordje
- Corcova Syrah merge de minune cu ficatul de vitel in prapure
- Corcova dulce, rece, ne va delecta la desert:: prajiturile Vanilice, ce se topesc in gura

Craciun fericit tuturor, indiferent cand il veti sarbatori!

ANISOARA URSAN

Delicioasele vinuri  de Corcova,eu le-as servi la preparate delicioase din peste proaspat de Dunare,cam asa;
-Corcova Cabernet Sauvignon,alaturi de o delicioasa plachie de crap de Dunare(foto 3187)
-Corcova Chardonnay 2008,alaturi de un rasol din crapusteni uscati (crapi mai mici curatati de solzi,scoase urechile si intestinele,apoi tinuti 2-3 zile la sarat,dupa ce au fost tavaliti prin sare grunjoasa,se usuca acoperiti cu tifon,cateva zile,in locuri insorite apoi se depoziteaza in pungi de hartie,in locuri uscate.Ei se fierb in apa rece ,cca.20 de minute apoi se servesc alaturi de cartofi fierti cu mujdei de usturoi,vezi foto 6978 si 6988)
-Corcova Rose,alaturi de o stiuca umpluta cu ficatei de pui si servita cu legume fierte(foto 1401 si 065)
-Corcova vin alb dulce 2008 ,alaturi de o scrumbie proaspata de Dunare aromatizata cu citrice si servita cu legume la cuptor(scrumbia se tine cateva ore la marinat,unsa cu coaja rasa de portocala si lamaie,amestecata cu ierburi aromatizate si piper,foto 9532)
-Corcova Syrah 2009,alaturi de rulori de cega ,umplute cu ciuperci,stropite cu un pahar de Corcova si date la cuptor,foto2821, 2856)
Sper sa va placa asocierea unor delicatese de vinuri de Corcova, alaturi de aceste preparate de peste proaspat de Dunare, boieresti!

ANDREEA OGRE

As aduce impreuna un CABERNET SAUVIGNON / MERLOT de Corcova cu o portie buna de Piperchi (o mancare macedono, aromano, sarbeasca… ce poate fi valorificata in felurite moduri).

La Piperchi se intalnesc vreo 6 ardei grasani de toate culorile cu 1-2 vinete potrivite, doua rosii proaspete (sau cele lunguiete fara coaja din conserva), o ceapa, un pic de usturoi si un ardei iute.
se taie vinetele feli si fiecare felie se taie in fasii si se oparesc. intre tip ceapa taiata marunt se rumeneste usor in ulei de masline, se adauga si ardeii taiati fisii generoase, sa poti intelege ceva din ele, se adauga si vinetele scurse de apa, usturoiul rosiile taiate cubuleete. se potriveste cu sare, piper negru si cimbru. merge alaturi de o friptura de vita dar si asa cum este este excelenta calda sau rece.
o mica variatiune la Piperchi este sa adaugi cubulete de branza in tigaie inainte sa pui rosiile.

ANDREEA MIHAELA GHEORGHE

Sunt atatea mancaruri traditionale romanesti, la care poti servi un vin bun de Corcova . Eu personal mi-ar placea sa il servesc acum acum de Sarbatori la o portie mare de sarmalute cu smantana, o mamaliguta calda si un ardei iute :)

COSTEL DICU

Eu cu asa ceva as bea vinurile de la Corcova! (vezi imaginea cu gratarul asortat)

ALINA ISZABELA

As topi o sticla de Corcova Cabernet Sauvignon cu branza de vaca,nu foarte sarata,mai mult inspre cas….cu ceapa rosie si ridichi ….plus apa minerala…de apa nu sunt chiar asa sigura..

MARIANA RATIU

Eu personal cred ca as insoti vinurile Corcova astfel:
CORCOVA CABERNET SAUVIGNON / MERLOT 2008 cu un iepure la cuptor asezonat cu masline; CORCOVA CHARDONNAY 2008 cu un somotei pregatit molcom pe gratar; CORCOVA ROSE 2009 cu o portie de sarmalute in foi de vita; CORCOVA VIN ALB DULCE 2008 cu ciuperci umplute cu cascaval de oaie si bacon afumat pregatite la cuptor; CORCOVA SYRAH 2009 il acompaniez cu saratele.

ANDREA LEGRAND

Eu as parteneria vinurile de Corcova cu mai multe feluri de mancare,astfel: Cabernet Sauvignon cu un gratar,coaste prajite sau peste la gratar;Pinot Noir cu rata cu portocale,pulpe de pui cu caise;Syrah cu friptura de miel condimentata cu menta;MERLOT cu friptura de miel sau porc la cuptor condimentata cu ghimbir;CHARDONNAY cu porc sotat cu sos de cidru sau risotto;MUSCAT OTTONEL cu o friptura de fazan la cuptor;SAUVIGNON BLANC cu scoici sau peste la cuptor;FETEASCA NEAGRA cu o friptura de miel,porc,pasare sau carne alba de vitel la cuptor.

…Cu ce mancaruri ati parteneria voi vinurile de la Corcova? Retetele sunt binevenite, nu si obligatorii! Cele mai interesante 12 raspunsuri sunt rasplatite fiecare cu cate un set de 5 vinuri Corcova!!!
Bucatarescu recomanda aceste vinuri inca din vara. Asteptam raspunsuri la office@bucatarescu.ro. Concursul  tine pana pe 20 decembrie si sunt permise inscrieri multiple.

VINURILE DE CORCOVA

In 1497, domnitorul Radu cel Mare daruia Manastirii Tismana 300 vedre de vin provenind de la Jidostita, terroir situat pe locul actualei podgorii Corcova… La inceputul secolului XIX, printul Antoine Bibescu, prietenul lui Marcel Proust, invita sa lucreze in crama un tanar specialist francez, Sauget. Acesta va introduce vinificatia bordeleza, inventand chiar doua cupaje pe baza de Cabernet Sauvignon: Corcovinul si Corcovelul. Toata aceasta traditie  avea sa fie calcata in picioare de comunisti, astfel incat atunci cand se va reinnoda firul istoriei vinului de Corcova, mai existau doar 18 hectare plantate cu vie! De neinteles aceasta politica, de vreme ce autoritatile se gandisera sa transforme crama in locatie de protocol, inclusiv Iuri Gagarin petrecand aici trei zile memorabile…

In 2005, un investitor francez, Michel Roy, si unul roman, Serban Damboviceanu, reincep exploatarea acestui patrimoniu oenologic de pret. In 2008-2009, cramele au fost modernizate, intre timp suprafata cultivata cu soiuri nobile ajungand la 55 hectare. Pe langa soiurile de pe vremea Bibestilor – Cabernet, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay sau Muscat Ottonel – este introdus si Syrah-ul, care se aclimatizeaza de minune aici.

Roadele acestui efort au inceput sa fie culese in vara lui 2010, cand pe piata au inceput sa apara si sa se impuna noile vinuri de Corcova:

CORCOVA CABERNET SAUVIGNON / MERLOT 2008. Cupaj 50% – 50% din cele mai bune soiuri rosii, cu frumoase reflexe violet si arome de fructe de padure, piper si alune.

CORCOVA CHARDONNAY 2008. In cele 6.500 sticle scoase pe piata, culoarea vinului este un galben deschis cu reflexe verzui. Buchetul este dominat de notele de fructe albe, in special para, si citrice, iar gustul este rotund, echilibrat.

CORCOVA ROSE 2009. Rose-ul este obtinut din Merlot si a fost produs in 10.500 butelii. Culoarea este intensa, iar buchetul unul foarte complex: fructe rosii – capsune, coacaze, zmeura, dublate de nuante de fructe exotice si note de citrice. Cu un bun echilibru intre alcool (13,5%) si aciditate!

CORCOVA VIN ALB DULCE 2008. O serie limitata de numai 3.500 sticle, vinul fiind facut 100% din Chardonnay, strugurii fiind culesi  manual, in ladite, foarte tarziu, la innnobilarea boabelor, in noiembrie.

CORCOVA SYRAH 2009. Cel mai recent produs al Cramelor Roy & Damboviceanu este un vin inca tanar, dar – dupa un stagiu de 9 luni in butoaie de stejar – cu mare potential de invechire in sticla, de pana la 15 ani! Produs doar in 11.600 exemplare. Debordeaza de arome savante (visine, piele, ierburi, menta) si are o textura catifelata, raportul dintre tanini si aciditate anuntandu-se ca unul remarcabil.

…Asadar, la ce mancaruri ati pune alaturi o sticla de vin bun de Corcova?

Citeste si:

Tags: , , , ,

Leave a Reply