|

CONCURS Vin de Craciun …de la Corcova (162-166) / Ultimul PREMIU!

ANDREI CODREA

Dupa tot ce-am citit pe site, vinurile de Corcova par revelatiile sezonului 2010. M-as incumeta si eu sa le parteneriez cu cateva dintre mancarurile mele favorite. Astfel, as pune Rose-ul la aperitivele de peste, cum ar putea fi crochetele de somon. Daca sotia imi pregateste piept de pui cu sos de lamaie, incerc si un pahar de Chardonnay de Corcova. La rulada de porc, cu multi cartofi prajiti, cred ca merge perfect Cabernet cu Merlot, iar Syrah-ul l-as pastra pentru o reteta speciala cu vanat, poate iepure cu masline (dar iepure de camp, nu de curte, chiar daca trebuie sa pun carnea inainte in bait de vin). In fine, vinul alb dulce de Corcova il las pentru finalul mesei, la desert, unde mi-ar placea o portie generoasa de tort de fructe cu frisca. Sa tot mananci si sa tot bei in stilul asta! Sarbatori Fericite tuturor!

ANDREI A CASTIGAT ULTIMUL PREMIU DE LA CORCOVA ROY & DAMBOVICEANU! IN TOTAL, S-AU ACORDAT 12 PREMII CONSTAND FIECARE IN CATE UN SET DE 5 VINURI BUNE DE CORCOVA!

ALIN BUTNARU

Imi plac vinurile rosii, pline, cum cred ca este acest cupaj de Cabernet Sauvignon cu Merlot de la Corcova, pe care l-as vedea alaturi de o friptura de porc la cuptor, cu sos.

DELIA BUSUIOC

Cozonacul de Craciun il vad alaturi de o sticla de vin alb dulce de la Corcova – ce rasfat!

GRIGORE DAN

As bea un Syrah de Corcova cu ocazia Craciunului, alaturi de prieteni, la un platou cu laba de urs!

ADINA RADU

Corcova Carbernet Sauvignon /MERLOT 2008  merge foarte bine la Lasagna -va spun din prorpia experienta ;)

http://www.ziaruldeiasi.ro/ghidul-casei/reteta-lui-costachel-cu-recomandarea-paharnicului~ni6ji4

Asadar, pentru sosul de carne: 1 morcov mic, 1 ceapa tot asa, 2 tulpini de telina, vreo 4 catei de usturoi, 250 g carne tocata de vita, 2 rosii potrivite (sau echivalentul lor in suc, conserve, pasata, bulion etc.), 1 paharel de vin rosu, 40 g unt, maghiran, oregano, salvie, sare si piper; pentru sosul alb: 50 g unt, 50 g faina, 500 ml lapte, iar in rest 300 g lasagne, 2 linguri de ulei, 30 g unt, sare, parmezan.

Incepeti prin a face sosul ragu (de carne), ca asta o sa va ia cel mai mult timp. Maruntiti ceapa, usturoiul, morcovul si telina. Incingeti untul intr-o cratita, la foc moderat, puneti legumele la calit, adaugati carnea, rumeniti-o usor, stingeti cu rosiile si vinul, puneti capacul si lasati totul sa fiarba, la cel mai mic foc posibil, timp de minimum doua ore (in final trebuie sa obtineti un fel de crema groasa, dar fluida). Cu putin inainte de a fi gata, adaugati verdeturile si condimentele, reglati de sare si piper, dupa care puteti considera, pentru moment, capitolul inchis). Cit timp fierbe carnea,  fabricati sosul alb si fierbeti pastele (desi astea pe care le vedeti in poza au fost niste lasagne care nu necesitau fierbere; in fine, orientati-va si dumneavoastra dupa marfa cumparata si nu uitati ca, pentru 300 g lasagne, aveti nevoie, ca sa le fierbeti, de 3 l apa, 3 linguri de sare si vreo doua linguri de ulei).

Cind totul e gata (n-ati uitat sa incingeti cuptorul la 200°C, da?), ungeti bine cu unt o tava care merge la cuptor, puneti un strat subtire de sos alb, apoi lasagne, apoi sos ragu, presarati putin parmezan si continuati pina terminati ingredientele, cu precizarea ca ultimul strat trebuie sa fie de carne si sos alb, presarat cu brinza din belsug. Si cu asta basta, la cuptor cu lasagna noastra, pina cind s-o rumeni putin (cam 25 de minute, eventual ceva mai mult).


CORCOVA CHARDONNAY 2008 este ideal pentru  Spaghete cu perisoare si cu sparanghel
http://www.retete-online.com/retete/italienesti/spaghete-perisoare.php

Ingrediente necesare 4 portii
1 ceapa mica
1/2 de legatura de patrunjel
250 g de carne diversa tocata
1 ou
1 lingura de faina
sare
piper de cayenne
200 g de sparanghel verde
1 lingura de ulei
100 ml de supa de carne
200 g de frisca nebatuta
(Creme fraiche)
400 g de spaghete
piper proaspat macinat
1 lingura de suc de lamâi
Mod de preparare reteta

1.Curatam ceapa si spalam patrunjelul.Le tocam marunt si le amestecam bine cu carnea toccata, cu ouale, faina, cu un pic de sare si cu piperul.Framanntam din masa totala perisoare de dimensiunile unei nuci.

2.Se spala sparanghelul taindu-i-se capetele lemnoase iar, daca este nevoie I se pot curata si partile inferioare ale tulpinei si poate fi taiat bucatele de grosimea unui deget.

3.intr-o tigaie se incinge uleiul in care se vor praji la foc moderat , circa 4 minute prisoarele de carne, dupa care acestea se vor putea scoate.Supa si frisca nebatuta se toarna in uleiul ramas si se mai dau o data in clocot. Se readauga perisoarele iar soul se pastreaza cald.

4.Intre timp sparanghelul se fierbe intr-un vas, laolalta cu pastele fainoase .Se strecoara, se scurg de apa si se amesteca cu perisoarele.Se condimenteaza dupa gust cu sare, piper si cu sucul de lamaie, se servesc si se consuma de indata.

Corcova Rose 2009 pentru Friptura de miel cu sos de piper

http://www.culinar.ro/retete/gateste/5/276/15021/mancaruri/fripturi/friptura-de-miel-cu-sos-de-piper

  Ingrediente

800 gr carne de miel,
sare,
piper,
200 ml vin rose,
ulei,
Pentru sos:
piper verde si negru,
150 gr unt,
3 lingurite faina,
200 ml lapte dulce,
cimbru uscat si verde

  Mod de preparare

Se pregateste carnea de miel, se taie bucati potrivite si se calesc in ulei incins, se adauga sare, piper si vinul rose si se lasa sa fiarba inabusit pe gaz. Separat se topeste untul, se adauga faina cernuta, se amesteca sa nu se arda si se toarna laptele caldut. Compozitia trebuie sa aiba consistenta unei ciulamale. Dupa ce a fiert in cateva clocote, la sfarsit, se presara piperul fie boabe, fie macinat si se acopera cu un prosop de bucatarie. Friptura se serveste ornata cu sosul de piper si pe deasupra cu cimbru uscat.

  Mod de servire

Se serveste cu diverse garnituri, fie din cartofi, fie din orez sau cu salate de cruditati.

CORCOVA SYRAH 2009.

Acest vin l-as prefera la aperitive.De preferat  aperitive cu mai multe tipuri de branzeturi.Este un vin deosebit, asadar trebuie savurat din plin

Corcova vin alb dulce 2008 bun pentru Tort  cu mere si vin alb

Tort cu mere si vin alb (sau tort Erika)

http://www.petitchef.ro/retete/tort-cu-mere-i-vin-alb-sau-tort-erika-fid-239795

Umplutura:

* 750 ml Vin alb (demisec sau dulce) sau suc de mere sau un amestec (pe care îl recomand)
* 1 plic zahar vanilinat
* 250 g zahar
* 2 plicuri de budinca de vanilie (pentru 500 ml de fluid fiecare)

Amesteci si fierbi (amestecand din cand in cand) pana se ingroasa.

Lasi la racit, timp în care iei

* 1 kg mere (chiar poti suplimenta cu 2-3 mere, fiindca se mai pierde din cantitate), le cureti si le dai pe razatoarea mare. Apoi le amesteci in budinca.

Daca stii ca merele sunt prea zemoase, ideal ar fi sa  scazi dinainte un pic din cantitatea de suc sau vin care intra la budinca. Sau le scurgi de zeama  înainte de a le adauga in aceasta.

Din
* 125 g unt
* 125 g zahar
* 250 g faina
* un ou
* 1 zahar vanilinat
* o lingurita praf de copt (stins in otet)

prepari un aluat (poti sa-l amesteci direct cu mana) cu care tapetezi o tava rotunda cu perete detasabil (ideal ar fi cu diametru = 26 cm). Aici ar fi munca cea mai multa. Poti imparti aluatul in doua: o parte va acoperi fundul, iar cealalta se intinde pe peretele detasabil.

Torni umplutura in tava tapetata si dai cu totul la cuptorul preîncalzit la maxim 170°C (electric) / 150°C / (aer cald) / flacara relativ mica (cuptor cu gaz). Lasi la copt cam 90 de minute. Daca temperatura e prea mare, umplutura se umfla si da pe din-afara.
Cand scoti din cuptor lasi la racit si apoi pui tava cu totul peste noapte în frigider.

Atentie la scosul tavii. Înainte sa detasezi peretele, ideal ar fi sa desprinzi aluatul (cam aderent) cu un cutit. Altfel crapa. !

Masa de budinca + mere se va lasa si inchega. În spatiul ramas pui frisca si pudrezi cu cacao si un pic de scortisoara.

…Asadar, aici se incheie concursul nostru: am acordat 12 PREMII constand fiecare in cate un SET DE 5 VINURI BUNE DE LA CORCOVA! Producatorul CORCOVA ROY & DAMBOVICEANU ne-a promis ca va relua ideea in sezonul urmator, cand, speram, va lansa si vinuri noi! Pana atunci, sa ne reamintim ce minunatii am degustat in ultima luna:

VINURILE DE CORCOVA

In 1497, domnitorul Radu cel Mare daruia Manastirii Tismana 300 vedre de vin provenind de la Jidostita, terroir situat pe locul actualei podgorii Corcova… La inceputul secolului XIX, printul Antoine Bibescu, prietenul lui Marcel Proust, invita sa lucreze in crama un tanar specialist francez, Sauget. Acesta va introduce vinificatia bordeleza, inventand chiar doua cupaje pe baza de Cabernet Sauvignon: Corcovinul si Corcovelul. Toata aceasta traditie  avea sa fie calcata in picioare de comunisti, astfel incat atunci cand se va reinnoda firul istoriei vinului de Corcova, mai existau doar 18 hectare plantate cu vie! De neinteles aceasta politica, de vreme ce autoritatile se gandisera sa transforme crama in locatie de protocol, inclusiv Iuri Gagarin petrecand aici trei zile memorabile…

In 2005, un investitor francez, Michel Roy, si unul roman, Serban Damboviceanu, reincep exploatarea acestui patrimoniu oenologic de pret. In 2008-2009, cramele au fost modernizate, intre timp suprafata cultivata cu soiuri nobile ajungand la 55 hectare. Pe langa soiurile de pe vremea Bibestilor – Cabernet, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay sau Muscat Ottonel – este introdus si Syrah-ul, care se aclimatizeaza de minune aici.

Roadele acestui efort au inceput sa fie culese in vara lui 2010, cand pe piata au inceput sa apara si sa se impuna noile vinuri de Corcova:

CORCOVA CABERNET SAUVIGNON / MERLOT 2008. Cupaj 50% – 50% din cele mai bune soiuri rosii, cu frumoase reflexe violet si arome de fructe de padure, piper si alune.

CORCOVA CHARDONNAY 2008. In cele 6.500 sticle scoase pe piata, culoarea vinului este un galben deschis cu reflexe verzui. Buchetul este dominat de notele de fructe albe, in special para, si citrice, iar gustul este rotund, echilibrat.

CORCOVA ROSE 2009. Rose-ul este obtinut din Merlot si a fost produs in 10.500 butelii. Culoarea este intensa, iar buchetul unul foarte complex: fructe rosii – capsune, coacaze, zmeura, dublate de nuante de fructe exotice si note de citrice. Cu un bun echilibru intre alcool (13,5%) si aciditate!

CORCOVA VIN ALB DULCE 2008. O serie limitata de numai 3.500 sticle, vinul fiind facut 100% din Chardonnay, strugurii fiind culesi  manual, in ladite, foarte tarziu, la innnobilarea boabelor, in noiembrie.

CORCOVA SYRAH 2009. Cel mai recent produs al Cramelor Roy & Damboviceanu este un vin inca tanar, dar – dupa un stagiu de 9 luni in butoaie de stejar – cu mare potential de invechire in sticla, de pana la 15 ani! Produs doar in 11.600 exemplare. Debordeaza de arome savante (visine, piele, ierburi, menta) si are o textura catifelata, raportul dintre tanini si aciditate anuntandu-se ca unul remarcabil.

CRACIUN FERICIT DIN PARTEA CORCOVA ROY & DAMBOVICEANU SI BUCATARESCU.RO!

Citeste si:

Tags: , , , , ,

Leave a Reply