|

CONCURS Vin de Craciun …de la CORCOVA (32-41)

CODRUTA RAUTA

Ma gandesc la un pastrav afumat in coaja de brad pe care sa il servesc langa un pahar de Corcova Vin alb 2008

MARIAN RIZEA

Vinul de Corcova merge cu peste , friptura de porc la gratar ,pui la gratar ,brinzeturi si fructe de mare.

DANIEL MACOVEI

Mancarurile ce le-as parteneria cu vinurile Corcova ar fi:
-mamaliguta cu tochitura moldoveneasca
-friptura de pui cu garnitura de cartofi natur
-sarmalute si friptura la gratar

MARIANA TRANDAFIR

Mi-ar place vinul Corcova cu gratar de porc si mici cu mustar.

CARMEN MUJ

-carne de vaca sub forma:biftec,muschi,antricot,gratar – Cabernet cu Merlot
-conopida gratinata – Chardonnay sec
-muschi marinat la gratar – Syrah

MARIAN MITRACHE

Cu o friptura de vanat in cuptor stropita pe alocuri cu un “suc” de struguri ,desigur rosu, de vita nobila :) De Corcova, de pilsda un Syrah.

DIANA LUPARU

As servi un iepure la cuptor cu garnitura de cartofi piure impreuna cu un vin rosu sec, mi se si face pofta numai cand ma gandesc. Yummy !

ADRIAN DRAGHIA

Vinurile sunt bune la o friptura de porc (rosii) sau cu un peste la cuptor (albe) si sa le bei in compania unor prieteni

MARIN TRANDAFIR

Cu o friptura de curcan cu garnitura de cartofi si ciuperci!

IULIA

As folosi vinurile de Corcova, in special pe cele rosii, la o friptura de porc la cuptor.

Cu ce mancaruri ati parteneria voi vinurile de la Corcova? Retetele sunt binevenite, nu si obligatorii! Cele mai interesante 12 raspunsuri sunt rasplatite fiecare cu cate un set de 5 vinuri Corcova!!!
Bucatarescu recomanda aceste vinuri inca din vara. Asteptam raspunsuri la office@bucatarescu.ro. Concursul  tine pana pe 20 decembrie si sunt permise inscrieri multiple.

VINURILE DE CORCOVA

In 1497, domnitorul Radu cel Mare daruia Manastirii Tismana 300 vedre de vin provenind de la Jidostita, terroir situat pe locul actualei podgorii Corcova… La inceputul secolului XIX, printul Antoine Bibescu, prietenul lui Marcel Proust, invita sa lucreze in crama un tanar specialist francez, Sauget. Acesta va introduce vinificatia bordeleza, inventand chiar doua cupaje pe baza de Cabernet Sauvignon: Corcovinul si Corcovelul. Toata aceasta traditie  avea sa fie calcata in picioare de comunisti, astfel incat atunci cand se va reinnoda firul istoriei vinului de Corcova, mai existau doar 18 hectare plantate cu vie! De neinteles aceasta politica, de vreme ce autoritatile se gandisera sa transforme crama in locatie de protocol, inclusiv Iuri Gagarin petrecand aici trei zile memorabile…

In 2005, un investitor francez, Michel Roy, si unul roman, Serban Damboviceanu, reincep exploatarea acestui patrimoniu oenologic de pret. In 2008-2009, cramele au fost modernizate, intre timp suprafata cultivata cu soiuri nobile ajungand la 55 hectare. Pe langa soiurile de pe vremea Bibestilor – Cabernet, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay sau Muscat Ottonel – este introdus si Syrah-ul, care se aclimatizeaza de minune aici.

Roadele acestui efort au inceput sa fie culese in vara lui 2010, cand pe piata au inceput sa apara si sa se impuna noile vinuri de Corcova:

CORCOVA CABERNET SAUVIGNON / MERLOT 2008. Cupaj 50% – 50% din cele mai bune soiuri rosii, cu frumoase reflexe violet si arome de fructe de padure, piper si alune.

CORCOVA CHARDONNAY 2008. In cele 6.500 sticle scoase pe piata, culoarea vinului este un galben deschis cu reflexe verzui. Buchetul este dominat de notele de fructe albe, in special para, si citrice, iar gustul este rotund, echilibrat.

CORCOVA ROSE 2009. Rose-ul este obtinut din Merlot si a fost produs in 10.500 butelii. Culoarea este intensa, iar buchetul unul foarte complex: fructe rosii – capsune, coacaze, zmeura, dublate de nuante de fructe exotice si note de citrice. Cu un bun echilibru intre alcool (13,5%) si aciditate!

CORCOVA VIN ALB DULCE 2008. O serie limitata de numai 3.500 sticle, vinul fiind facut 100% din Chardonnay, strugurii fiind culesi  manual, in ladite, foarte tarziu, la innnobilarea boabelor, in noiembrie.

CORCOVA SYRAH 2009. Cel mai recent produs al Cramelor Roy & Damboviceanu este un vin inca tanar, dar – dupa un stagiu de 9 luni in butoaie de stejar – cu mare potential de invechire in sticla, de pana la 15 ani! Produs doar in 11.600 exemplare. Debordeaza de arome savante (visine, piele, ierburi, menta) si are o textura catifelata, raportul dintre tanini si aciditate anuntandu-se ca unul remarcabil.

…Asadar, la ce mancaruri ati pune alaturi o sticla de vin bun de Corcova?

Citeste si:

Tags: , , , , ,

1 Response for “CONCURS Vin de Craciun …de la CORCOVA (32-41)”

  1. patrik says:

    La curtile regale sau in societatile alese vinurile erau alese atent cu felurile de mancare.Nu trebuie uitat ca aroma vinului influienteaza f mult gustul mancarii. Pentru concurs v-as propune urmatoarele retete:
    CORCOVA VIN ALB DULCE 2008 cu un desert
    CORCOVA CABERNET SAUVIGNON / MERLOT 2008 cu o friptura de vita la tava sau gratar
    CORCOVA CHARDONNAY 2008 cu peste la tava sau gratar
    IMPORTANT: La felul unu daca e ciorba, supa sau orice altceva lichid nu se va servi nici un fel de vin. Va urez pofta buna, degustare placuta si SARBATORI FERICITE la tot ramanul

Leave a Reply