|

CONCURS Vin de Craciun …de la CORCOVA (42-50) / Primul PREMIU (5 sticle)

ALEXANDRA MARIA BAIASU

File de cod sau pangasius la gratar asociat cu vin alb – Chardonnay sec
Vitel Stroganoff asociat cu vin rosu  – Cabernet Sauvignon cu Merlot sau Syrah

FLORENTINA JELESCU

I : Cu ce mancaruri ati parteneria voi vinurile de la Corcova?
R : Cele rosii cu preparate din carne de vita sau vanat (tochitura de vanat sau mancare de iepure cu sos picant),cele rose la aperitive (chiftelute din carne de pui sau bulete de cascaval) si cele albe la pui sau fructe de mare.

ANGELA RADU

Eu incerc sa imi construiesc meniurile festive in functie de ce vinuri si alte bauturi bune am la dispozitie. Astfel, pentru masa de Craciun, daca voi castiga un premiu, as folosi toate cele 5 vinuri de Corcova astfel:

-aperitive cu fructe de mare: Chardonnay sec

-rulada de pui: rose din Merlot

-friptura de porc si sarmalute: Cabernet Sauvignon cu Merlot

-muschi de vita impanat: Syrah

-desert (tort): Chardonnay dulce

ANGELA A CASTIGAT PRIMUL PREMIU CORCOVA: 5 STICLE DE VIN, CATE UNA DIN FIECARE SOI!

INCA 11 PREMII RAMASE IN JOC – CORCOVA ROY& DAMBOVICEANU A DUBLAT NUMARUL INITIAL DE PREMII!!!

CLAUDIA ISABELA LUNGU

Friptura de porc la cuptor

500 g pulpa de porc
sare si piper
rozmarin macinat, un varf de lingurita
1 cana de vin rosu de la Corcova
2-3 cartofi mari
3 catei de usturoi
Feliem pulpa de porc, apoi o asezonam cu sare, piper, rozmarin macinat si o lasam deoparte 30 minute. Dupa 30 de minute o asezam intr-un vas Jena si o stropim cu o cana de vin rosu. Punem tava in cuptorul preincins. Dupa 40 de minute mai adaugati inca 3 catei de usturoi zdrobiti, apoi introduceti tava la cuptor pentru inca 5 minute.
Separat taiem cartofii stil pai si ii prajim in friteuza.
Servim cu salata si cartofi pai.

SILVIA RAILEANU

..Carne proaspata de porc cu mamaliga si varza acra! Alaturi, un pahar de Cabernet Sauvignon cu Merlot!

ELENA IONITA

Cu aperitiv: homar cu sos olandez si icre de Manciuria servit cu sparanghel si kiwi – Chardonnay sec; fel de baza -rulou de fazan sau (pui) cu sos de Gorgonzola si ardei umplut cu orez salbatic – un rose din Merlot; desert: creme brulee cu tartar de fructe sos de afine – Cricova vin alb dulce.

MIHAELA MOLDOVEANU

As  savura un vin Corcova la o cina usoara cu paste(carbonara) – alb, Chardonnay,,sau cu o friptura la gratar si legume – rosu, Cabernet cu Merlot.

ALEXANDRU GOZ

Pentru ca tot se apropie Craciunul va trimit mai jos o reteta simpla de friptura de porc(pe care eu o fac de fiecare data in seara de Ajun) , la care merge sigur un pahar de CORCOVA CABERNET SAUVIGNON ,din podgoria Corcova !

ADRIAN MOLDOVEANU

Vinul de Corcova ar merge minunat la petrecerea de Craciun pe care o organizam la munte mai multe cupluri.alaturi de carnati,sarmale,salate,gratare…si toate cele bune.Va urez Sarbatori Fericite si numai bine!

ALEXANDRU GOZ

Pentru ca tot se apropie Craciunul va trimit mai jos o reteta simpla de friptura de porc(pe care eu o fac de fiecare data in seara de Ajun) , la care merge sigur un pahar de CORCOVA CABERNET SAUVIGNON ,din podgoria dumneavoastra !

Friptură de porc înăbuşită cu cartofi gratinaţi

Ingrediente:

Pentru 10 porţii: 1.500 kg carne pentru fripturi, 2 kg cartofi, 200 ml ulei, 100 g făină, 100 g caşcaval,

100 g smintină, 400 ml lapte, 3 ouă, 100 ml vin, 50 g unt, sare şi piper, după gust.

Mod de preparare:

Carnea se spală, se sărează şi se pune intr-o tavă la inăbuşit cu . din cantitatea de ulei şi adaos de apă

sau supă. Se introduce vasul la cuptor cca 60 minute. Spre sfarşitul inăbuşirii se stropeşte friptura cu

vin, apoi se scoate, se porţionează, cate două bucăţi la porţie şi se păstrează in vasul respectiv la cald.

Cartofii se spală, se fierb in coajă, se răcesc, se curăţă de coajă şi se taie rondele. In lapte se adaugă

făina şi uleiul rămas. Se amestecă şi se fierbe compoziţia cca 30 minute. Se lasă să se răcească şi se adaugă cartofii, ouăle bătute spumă, piper şi sare. Se controlează gustul. Componentele se amestecă

uşor şi se aşează intr-o tavă unsă cu unt, deasupra se pune smantana şi se presară caşcavalul ras. Se

introduce vasul la cuptor pentru gratinare. Cind s-au gratinat pină la rumenire se scoate vasul şi se

porţionează cartofii cu paleta in farfurii. La servire se aşază friptura in farfurii, cu sosul respectiv, alături cu garnitura de cartofi gratinati .

POFTA BUNA VA DORESC !!!

Cu ce mancaruri ati parteneria voi vinurile de la Corcova? Retetele sunt binevenite, nu si obligatorii! Cele mai interesante 12 raspunsuri sunt rasplatite fiecare cu cate un set de 5 vinuri Corcova!!!
Bucatarescu recomanda aceste vinuri inca din vara. Asteptam raspunsuri la office@bucatarescu.ro. Concursul  tine pana pe 20 decembrie si sunt permise inscrieri multiple.

VINURILE DE CORCOVA

In 1497, domnitorul Radu cel Mare daruia Manastirii Tismana 300 vedre de vin provenind de la Jidostita, terroir situat pe locul actualei podgorii Corcova… La inceputul secolului XIX, printul Antoine Bibescu, prietenul lui Marcel Proust, invita sa lucreze in crama un tanar specialist francez, Sauget. Acesta va introduce vinificatia bordeleza, inventand chiar doua cupaje pe baza de Cabernet Sauvignon: Corcovinul si Corcovelul. Toata aceasta traditie  avea sa fie calcata in picioare de comunisti, astfel incat atunci cand se va reinnoda firul istoriei vinului de Corcova, mai existau doar 18 hectare plantate cu vie! De neinteles aceasta politica, de vreme ce autoritatile se gandisera sa transforme crama in locatie de protocol, inclusiv Iuri Gagarin petrecand aici trei zile memorabile…

In 2005, un investitor francez, Michel Roy, si unul roman, Serban Damboviceanu, reincep exploatarea acestui patrimoniu oenologic de pret. In 2008-2009, cramele au fost modernizate, intre timp suprafata cultivata cu soiuri nobile ajungand la 55 hectare. Pe langa soiurile de pe vremea Bibestilor – Cabernet, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay sau Muscat Ottonel – este introdus si Syrah-ul, care se aclimatizeaza de minune aici.

Roadele acestui efort au inceput sa fie culese in vara lui 2010, cand pe piata au inceput sa apara si sa se impuna noile vinuri de Corcova:

CORCOVA CABERNET SAUVIGNON / MERLOT 2008. Cupaj 50% – 50% din cele mai bune soiuri rosii, cu frumoase reflexe violet si arome de fructe de padure, piper si alune.

CORCOVA CHARDONNAY 2008. In cele 6.500 sticle scoase pe piata, culoarea vinului este un galben deschis cu reflexe verzui. Buchetul este dominat de notele de fructe albe, in special para, si citrice, iar gustul este rotund, echilibrat.

CORCOVA ROSE 2009. Rose-ul este obtinut din Merlot si a fost produs in 10.500 butelii. Culoarea este intensa, iar buchetul unul foarte complex: fructe rosii – capsune, coacaze, zmeura, dublate de nuante de fructe exotice si note de citrice. Cu un bun echilibru intre alcool (13,5%) si aciditate!

CORCOVA VIN ALB DULCE 2008. O serie limitata de numai 3.500 sticle, vinul fiind facut 100% din Chardonnay, strugurii fiind culesi  manual, in ladite, foarte tarziu, la innnobilarea boabelor, in noiembrie.

CORCOVA SYRAH 2009. Cel mai recent produs al Cramelor Roy & Damboviceanu este un vin inca tanar, dar – dupa un stagiu de 9 luni in butoaie de stejar – cu mare potential de invechire in sticla, de pana la 15 ani! Produs doar in 11.600 exemplare. Debordeaza de arome savante (visine, piele, ierburi, menta) si are o textura catifelata, raportul dintre tanini si aciditate anuntandu-se ca unul remarcabil.

…Asadar, la ce mancaruri ati pune alaturi o sticla de vin bun de Corcova?

Citeste si:

Tags: , , , ,

Leave a Reply