|

CONCURS Vin de Craciun …de la CORCOVA (66-79) / Al treilea PREMIU

ADINA TELPESEL

Vinurile Corcova  sunt un deliciu
Va spun sigur la noi a functionat cu vinul Corcova ALB DULCE.
Asa a venit pe lume fetita noastra Ana…Am pregatit o ciorba de fasole cu ciolan  si o ciulama de ciuperci cu friptura de curcan la cuptor impreuna cu o salata de cruditati.
A dat rezultate…
DANA PAVEL
Dupa parerea mea, care sunt o mare consumatoare de branzeturi, fiecare din aceste vinuri s-ar potrivi cu branza sau cascaval.
-CORCOVA CHARDONNAY cu o branza semimaturata din lapte de vaca (din care am mancat in Franta si in Elvetia, la noi nu prea exista)
-CORCOVA ROSE cu o branza de capra sau cu o feta greceasca
-CORCOVA CABERNET SAUVIGNON & MERLOT cu o branza tare de vaca, cum e cea olandeza – Gouda
-CORCOVA SYRAH cu o Cheddar englezeasca
-CORCOVA ALB DULCE cu putin parmezan sau, chiar, cu o branza frantuzeasca albastra

DANA A CASTIGAT AL TREILEA PREMIU: SET DE 5 VINURI BUNE DE LA CORCOVA! ALTE 9 PREMII RAMASE IN JOC!!!

CRISTINA TRAXLER
Indiferent de alegerea pe care o facem la cat. de vinuri stim foarte bine ca acesta v-a merge extraordinar de bine cu orice gen de paste italienesti :
->pasta ravioli ( ,spanac),pasta pomodoro,bolognese(este necesar/obligatoriu de savurat langa acest gen de paste un pahar de vin(
CORCOVA CABERNET SAUVIGNON / MERLOT),paste carbonara ….intr-un final orice gen de paste am alege este recomandat de savurat un pahar de vin (de preferabil rosu)
->O lasagna facuta tipic dupa retete italienesti fara alte ingrediente puse dupa gusturile noastre
->Creveti preparati doar intr-o patura de sare de mare ,sau salata de avocado cu creveti
->
Friptura de vita in stil Bourguignon
Lista poate continua la nesfarsit,am ales doar cateva pe care papilele mele gustative le-ar alege in orice clipe ,mai ales daca in compania acestora a-s putea savura un pahar de
orice gen de vin Corcova.
ADRIAN GOGONEA
Eu as parteneria vinul de la Corcova cu cativa mici, daca atunci cand tata face gratar nu aduce si vin eu plec de la masa. Deci raspunsul meu este cu mici. Si intre noi sa fie vorba vinul mai merge si cu niste cuburi de gheata pentru ca vinul cald nu prea merge am testat eu si puteti avea incredere in mine.

BOGDAN ROSCA

Vinurile rosii  de la Corcova le-as parteneria cu niste ceafa de porc la gratar, cartofi.

ANDREEA CAIEA

Un vin rosu parfumat de Carcova se asociaza foarte bine unei fripturi de vitel cu mustar, la tava. Nu am o reteta exacta, dar se ia pulpa de vitel, se condimenteaza si impaneaza cu salvie, sare, piper, usturoi, se unge cu mustar si se da la cuptor intr-o tava unsa cu ulei. Dupa aproximativ 30 minute, se stropeste cu vin rosu, se adauga cateva ciupercute, si in 10 minute stingeti focul. Este o reteta delicioasa. Va doresc sa o incercati :)

MAGDA OPREA
La o placinta cu branza este bun un vin CORCOVA VIN ALB DULCE 2008.Si la friptura de porc ar merge bine un vin rosu atat la cuptor cat si la servire.

Sarbatori fericite!

CIPRIAN ONET
- Corcova Cabernet Sauvignon/Merlot 2008 se asorteaza la carne rosie;
- Corcova Chardonnay 2008 –
pui la grill, somon, scoici sau avocado;
- Corcova Rose 200: mancaruri condimentate;
- Corcova Vin Alb Dulce 2008 – mancaruri pe
baza de branza, oua, peste sau pasare;
- Corcova Syrah 2009 – preparate pe baza de carne de miel si vanat.
ANDREEA SMARANDOIU
As parteneria vinurile de la Corcova cu mancarea traditionala de Craciun. Acum o luna am facut nunta, asadar acest Craciun este primul pentru noi ca…familisti. De data aceasta noi vom pregati masa traditionala, vor veni pe la noi socrii, parintii si prietenii. Si cum poate lipsi la acest eveniment vinul de la Corcova?? Ar pica la fix. As aseza sticlele de vin alaturi de fripturica de porc pentru toti invitatii speciali alaturi de care voi petrece sarbatorile. Pentru anul acesta mi-am propus sa fac sarmalute cu mamaliguta. friptura de porc la cuptor si prajitura tiramisu. Un pahar de vin e tocmai potrivit pentru a “incinge” voia buna.Vinurile de la Corcova sunt cele mai bune pentru aceasta ” combinatie” de Craciun: cele mai dragi persoane, cei mai buni prieteni, cele mai gustoase preparate, cel mai priceput bucatar si VINURI SPECIALE !
ELENA DUCHIN
Vinuri rosii de Corcova: langa o tochitura de porc si carnaciori cu mamaliguta si ou ochi.
MIHAI-LIVIU TUDOSE
Draga Bucatarescu, vinul de la Corcova l-as parteneria cu o friptura in sange de porc la cuptor + cartofi taranesti si mujdei de usturoi . Sper ca Sarbatorile de Iarna sa va gaseasca in liniste si armonie deplina, iar pe mine cu niste sticle de Corcova pe masa de Craciun. Va urez un calduros La Multi Ani si multa sanatate!
MARIA ANGEL
Cu o friptura buna la Sfanta Masa de Craciun.
LIVIU LUNGU
La o friptura de mistret este bine sa ai un vin vechi invechit.
NEACSU TROFIN
As servi un vin de Corcova
(devenit din anul 2010 vinul de parteneriat al activitatilor de reprezentare
internationala a Romaniei, ex. celebrul Merlot de Corcova sau Chardonnay de
Corcova, vinul ambasador al tarii noastre) cu: un platou sarbesc cu antricoate,
o friptura din piept de porc picant cu cartofi Hasselback, sau cu o friptura de
din piept de porc cu verdeturi si legume la cuptor.
 
DAN OLTEANU
In seara de Craciun cred ca am  sa inlocuiesc porcul cu curcan de tara pregatit la tava si stropit cu vin rosu de Corcova.

Cu ce mancaruri ati parteneria voi vinurile de la Corcova? Retetele sunt binevenite, nu si obligatorii! Cele mai interesante 12 raspunsuri sunt rasplatite fiecare cu cate un set de 5 vinuri Corcova!!!
Bucatarescu recomanda aceste vinuri inca din vara. Asteptam raspunsuri la office@bucatarescu.ro. Concursul  tine pana pe 20 decembrie si sunt permise inscrieri multiple.

VINURILE DE CORCOVA

In 1497, domnitorul Radu cel Mare daruia Manastirii Tismana 300 vedre de vin provenind de la Jidostita, terroir situat pe locul actualei podgorii Corcova… La inceputul secolului XIX, printul Antoine Bibescu, prietenul lui Marcel Proust, invita sa lucreze in crama un tanar specialist francez, Sauget. Acesta va introduce vinificatia bordeleza, inventand chiar doua cupaje pe baza de Cabernet Sauvignon: Corcovinul si Corcovelul. Toata aceasta traditie  avea sa fie calcata in picioare de comunisti, astfel incat atunci cand se va reinnoda firul istoriei vinului de Corcova, mai existau doar 18 hectare plantate cu vie! De neinteles aceasta politica, de vreme ce autoritatile se gandisera sa transforme crama in locatie de protocol, inclusiv Iuri Gagarin petrecand aici trei zile memorabile…

In 2005, un investitor francez, Michel Roy, si unul roman, Serban Damboviceanu, reincep exploatarea acestui patrimoniu oenologic de pret. In 2008-2009, cramele au fost modernizate, intre timp suprafata cultivata cu soiuri nobile ajungand la 55 hectare. Pe langa soiurile de pe vremea Bibestilor – Cabernet, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay sau Muscat Ottonel – este introdus si Syrah-ul, care se aclimatizeaza de minune aici.

Roadele acestui efort au inceput sa fie culese in vara lui 2010, cand pe piata au inceput sa apara si sa se impuna noile vinuri de Corcova:

CORCOVA CABERNET SAUVIGNON / MERLOT 2008. Cupaj 50% – 50% din cele mai bune soiuri rosii, cu frumoase reflexe violet si arome de fructe de padure, piper si alune.

CORCOVA CHARDONNAY 2008. In cele 6.500 sticle scoase pe piata, culoarea vinului este un galben deschis cu reflexe verzui. Buchetul este dominat de notele de fructe albe, in special para, si citrice, iar gustul este rotund, echilibrat.

CORCOVA ROSE 2009. Rose-ul este obtinut din Merlot si a fost produs in 10.500 butelii. Culoarea este intensa, iar buchetul unul foarte complex: fructe rosii – capsune, coacaze, zmeura, dublate de nuante de fructe exotice si note de citrice. Cu un bun echilibru intre alcool (13,5%) si aciditate!

CORCOVA VIN ALB DULCE 2008. O serie limitata de numai 3.500 sticle, vinul fiind facut 100% din Chardonnay, strugurii fiind culesi  manual, in ladite, foarte tarziu, la innnobilarea boabelor, in noiembrie.

CORCOVA SYRAH 2009. Cel mai recent produs al Cramelor Roy & Damboviceanu este un vin inca tanar, dar – dupa un stagiu de 9 luni in butoaie de stejar – cu mare potential de invechire in sticla, de pana la 15 ani! Produs doar in 11.600 exemplare. Debordeaza de arome savante (visine, piele, ierburi, menta) si are o textura catifelata, raportul dintre tanini si aciditate anuntandu-se ca unul remarcabil.

…Asadar, la ce mancaruri ati pune alaturi o sticla de vin bun de Corcova?

Citeste si:

Tags: , , , ,

Leave a Reply