|

CONCURS Vin de Craciun …de la Corcova (80-90) / Al patrulea PREMIU

ANDREI PETRESCU

Vinurile se pun mai bine in valoare cu o mancare buna alaturi. As incepe masa cu un rose Corcova din Merlot, care s-ar simti, cred, foarte bine alaturi de legume sotate in unt (zuchini, vinete, ardei). Apoi, la un peste bun (sa zicem un fileu de somotei facut la cuptor in grasimea proprie si asezonat cu ierburi mediteraneene), as pune un pahar de Chardonnay sec de Corcova. La friptura de porc (sau de mistret, daca am, si inca una bine fezandata in vin), as merge pe cupajul rosu de Corcova – Cabernet Sauvignon cu Merlot. Sau as marina carnea in acest vin si, la masa, as servi un pahar de Syrah de Corcova (un vin la care imi vine sa plescai de placere numai cand ii pomenesc numele!). In fine, la un desert fin, sa zicem un foietaj frantuzesc cu crema de vanilie, as scoate de la rece sticla de vin alb dulce de Corcova, acel Chardonnay facut din boabe culese toamna tarziu, cand incepe sa cada vruma…

ANDREI A CASTIGAT AL PATRULEA PREMIU: 5 STICLE DE VIN BUN DE CORCOVA!

INCA 8 PREMII (X 5 STICLE FIECARE!) RAMASE IN JOC!!!

PAUL GHEORGHIU

CORCOVA CABERNET SAUVIGNON / MERLOT 2008 - Muschi de vita cu legume; Friptura de vita cu bere; Terrine cu legume; Salata de ciuperci.

CORCOVA CHARDONNAY 2008 – Pui la grill; Somon, scoici cu avocado; Paste cu crema de sos – sos alb sau din branza; Pui cu sos alb; diverse Mancaruri frantuzesti.

CORCOVA ROSE 2009 - Mancaruri condimentate din bucataria latina sau asiatica; Somon la gratar; Salata din fructe de mare; Paste cu fructe de mare.

CORCOVA VIN ALB DULCE 2008 – Foie gras; Mancaruri gatite cu fructe dulci; Deserturi; Branza cu mucegai.

CORCOVA SYRAH 2009 - Carnati afumati si fasole batuta; Vita cu sos maron, preparat din vin; Gasca sau rata cu sos de fructe; Cascaval.

CATALIN ALEXA

Un vin rosu de Corcova ar merge sigur cu un platou taranesc de la porcul  ce urmeaza sa fie taiat!!

LAURA ANISIE

Parerea mea este ca noile vinuri de la Corcova se potrivesc de minune cu un vanat proaspat.
O reteta pe care am mai preparat-o este muschiul de caprioara in stil bavarez
Pentru aceasta reteta ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

300 g muschi de caprioara
150 g unt
un pahar de vin rosu si unul de coniac
50 g jeleu de coacaze
sare si piper, dupa gust

Mod de preparare:

Muschiul de caprioara se tine 24 de ore la rece in bait (o mixtura de morcov, ceapa, vin rosu – aici nu se foloseste vinul de la Corcova, e pacat sa il irosesti - apa si piper). Dupa ce se scoate din frigider, se pune muschiul intr-o tigaie unsa cu unt si se lasa cateva minute, la foc foarte mic, pana cand se rumeneste pe ambele parti, dar ramane totusi putin „in sange“.
Se scoate muschiul, iar peste sosul ramas in tigaie se adauga jeleul de coacaze.
Se fierbe pana se ingroasa, apoi se toarna peste muschi si se serveste cu piure de castane, orez vanatoresc sau cartofi prajiti.
Se decoreaza cu felii de portocale.

MIHAELA COSTACHE

Vin sarbatorile,un mic rasfat ar fi binevenit in special cu o sticla de vin CORCOVA CHARDONNAY 2008,langa un somon cu scoici “imbatate in vin  Merlotului i-ar sta foarte bine langa o friptura de porc, o sarma facuta ca la mama acasa cu mamaliguta si un ardei iute ca sa avem un motiv in plus ca sa mai gustam din vin (din cauza ardeiului)
Rose-ul i-ar face frumos cu ochiul carnitei de pasare cu legume si orez la cuptor
Pentru cei care au burtica mai mare ,pot incerca si un vin alb dulce CORCOVA ,cu fructe ,ciocolata si o vorba buna :SARBATORI FERICITE !

VALENTIN RATIU

CORCOVA CABERNET SAUVIGNON / MERLOT 2008 – cred ca s-ar potrivi langa un platou plin cu placinte ”poale in brau” !
CORCOVA CHARDONNAY 2008 – plachie de peste !
CORCOVA ROSE 2009 – gandul imi fuge catre desert !
CORCOVA VIN ALB DULCE 2008 – Spaghete cu scoici !
CORCOVA SYRAH 2009 – il vad in pahare langa un curcan umplut !

STITUALA MAN

Parerea mea este vinul cel mai bine merge cu o friptura zdravana  daca nu  va place acesta combinatie promit banii inapoi, asumandu-mi acest risc eu as ramane cu banii in buzunar,  frumos ar fi daca as avea si un castig, dar asta numai voi decideti.

ADINA GRIGORE

Consider ca cele mai potrivite mancaruri pentru vinul Corcova ar fi cele traditionale: sarmalutele ce Craciun, pomana porcului sau un purcelus de lapte la protap stopit cu vin Corcova. In cazul in care castig, promit sa prepar toatea acestea sa sa ii conving pe toti ca am dreptate si ca vinul este bun mai ales servit cu aceste mancaruri, acum de Sarbatori.

GABRIELA TUDOSE

Vinurile de la Corcova, mai Bucatarescule, le-as parteneria cu niste sarmale in foi de vita si niste mamaliga. Sarbatori Fericite!

MARIUS PASCU

Mi-ar placea sa pregatesc iepure la cuptor in vin! Este foarte foarte bun!

LAURENTIU CAZAN

Vinurile oferite cadou le-as parteneria, la masa de Craciun, la o friptura de porc.STEFAN ANCHIDIN

DUPA MINE CRED CA VINURILE DE LA CORCOVA  AR MERGE FOARTE BINE CU UN MENIU FORMAT DIN PASTRAV LA GRATAR CU MAMALIGUTA SI INVELIT IN RAMURELE DE BRADUT .
AR FI CEVA SPECIAL DE SARBATORI!

…Cu ce mancaruri ati parteneria voi vinurile de la Corcova? Retetele sunt binevenite, nu si obligatorii! Cele mai interesante 12 raspunsuri sunt rasplatite fiecare cu cate un set de 5 vinuri Corcova!!!
Bucatarescu recomanda aceste vinuri inca din vara. Asteptam raspunsuri la office@bucatarescu.ro. Concursul  tine pana pe 20 decembrie si sunt permise inscrieri multiple.

VINURILE DE CORCOVA

In 1497, domnitorul Radu cel Mare daruia Manastirii Tismana 300 vedre de vin provenind de la Jidostita, terroir situat pe locul actualei podgorii Corcova… La inceputul secolului XIX, printul Antoine Bibescu, prietenul lui Marcel Proust, invita sa lucreze in crama un tanar specialist francez, Sauget. Acesta va introduce vinificatia bordeleza, inventand chiar doua cupaje pe baza de Cabernet Sauvignon: Corcovinul si Corcovelul. Toata aceasta traditie  avea sa fie calcata in picioare de comunisti, astfel incat atunci cand se va reinnoda firul istoriei vinului de Corcova, mai existau doar 18 hectare plantate cu vie! De neinteles aceasta politica, de vreme ce autoritatile se gandisera sa transforme crama in locatie de protocol, inclusiv Iuri Gagarin petrecand aici trei zile memorabile…

In 2005, un investitor francez, Michel Roy, si unul roman, Serban Damboviceanu, reincep exploatarea acestui patrimoniu oenologic de pret. In 2008-2009, cramele au fost modernizate, intre timp suprafata cultivata cu soiuri nobile ajungand la 55 hectare. Pe langa soiurile de pe vremea Bibestilor – Cabernet, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay sau Muscat Ottonel – este introdus si Syrah-ul, care se aclimatizeaza de minune aici.

Roadele acestui efort au inceput sa fie culese in vara lui 2010, cand pe piata au inceput sa apara si sa se impuna noile vinuri de Corcova:

CORCOVA CABERNET SAUVIGNON / MERLOT 2008. Cupaj 50% – 50% din cele mai bune soiuri rosii, cu frumoase reflexe violet si arome de fructe de padure, piper si alune.

CORCOVA CHARDONNAY 2008. In cele 6.500 sticle scoase pe piata, culoarea vinului este un galben deschis cu reflexe verzui. Buchetul este dominat de notele de fructe albe, in special para, si citrice, iar gustul este rotund, echilibrat.

CORCOVA ROSE 2009. Rose-ul este obtinut din Merlot si a fost produs in 10.500 butelii. Culoarea este intensa, iar buchetul unul foarte complex: fructe rosii – capsune, coacaze, zmeura, dublate de nuante de fructe exotice si note de citrice. Cu un bun echilibru intre alcool (13,5%) si aciditate!

CORCOVA VIN ALB DULCE 2008. O serie limitata de numai 3.500 sticle, vinul fiind facut 100% din Chardonnay, strugurii fiind culesi  manual, in ladite, foarte tarziu, la innnobilarea boabelor, in noiembrie.

CORCOVA SYRAH 2009. Cel mai recent produs al Cramelor Roy & Damboviceanu este un vin inca tanar, dar – dupa un stagiu de 9 luni in butoaie de stejar – cu mare potential de invechire in sticla, de pana la 15 ani! Produs doar in 11.600 exemplare. Debordeaza de arome savante (visine, piele, ierburi, menta) si are o textura catifelata, raportul dintre tanini si aciditate anuntandu-se ca unul remarcabil.

…Asadar, la ce mancaruri ati pune alaturi o sticla de vin bun de Corcova?

Citeste si:

Tags: , , , ,

Leave a Reply