|

CONCURS Vin de Craciun …de la CORCOVA (91-102) / Al cincilea PREMIU

ALINA BRAD

Imi place sa ma joc cu vinurile atunci cand gatesc! Nu vorbesc aici de fezandarea in bait de vin cu mirodenii a carnii (in special a celei de vanat, dar, in general, a oricarui tip de carne rosie), ci de interventia vinului in diferite alte etape ale pregatirii mancarii. Nu m-as multumi doar cu simpla – dar atat de importanta – marinare a carnii, ci m-as incumeta sa fac si un sos rosu pentru ea – aici as folosi Syrah, probabil cel mai bun vin din colectie. La fel, pentru scoici as folosi vinul alb sec ca sa le fierb in el! Iar pe cel dulce l-as folosi in aluatul prajiturilor, ca sa prinda o aroma speciala. Cu cel rose as face un fel de emulsie cu galbenus de ou ca sa sprayez aperitivele din carne alba. Sper ca v-am facut pofta!

ALINA A CASTIGAT AL CINCILEA PREMIU: 5 STICLE DE VIN BUN DE CORCOVA!

INCA 7 PREMII RAMASE IN CONCURS DUPA CE CORCOVA ROY&DAMBOVICEANU A DECIS DUBLAREA NUMARULUI INITIAL DE PREMII!!!

MIHAI OLTEANU

In seara de Craciun as dori sa mananc un vanat de porc mistret la cuptor stropit cu vin  cu mujdei adevarat si stins cu un pahar de vin Corcova rosu.

CONSTANTIN BURLA

Ma intalnesc cu un amic intr-o zi, pe care nu-l mai vazusem de ceva vreme, am intrat intr-o pizzerie, ne-am luat cate o pizza Napoletana si eram cu meniul in mana, incercand sa descopar un vin bun, amicul meu, gasi in lista un vin, de care nu mai auzisem (Corcova) si a propus sa incerc acel vin, garantandu-mi ca voi fi foarte satisfacut de alegere, putin neincrezator in alegerea sa, dat fiind ca sunt un mare degustator de vinuri, iar marca de vin pe care o propusese imi era total necunoscuta, dar, am zis sa merg pe mana lui, mai mult pentru ca era un Chardonnay ce merge cu o pizza fierbinte si gustoasa, ca la mama ei acasa si pentru ca uneori, trebuie sa deschidem si alte drumuri, zis si facut, am comandat vinul, l-am degustat suspicios la inceput ramanand placut impresionat de gustul sau de fructe foarte echilibrat, dupa 2,3 pahare, deja eram foarte fericit de alegerea facuta si il felicit pe amicul “cu pricina” pentru recomandarea sa. Ajung acasa si intru pe net, incercand sa aflu mai multe informatii despre vinurile produse de dumneavoastra, am ramas placut surprins de gama destul de larga de vinuri, propunandu-mi sa le “probez” pe toate, mai ales ca aveti in aceasta perioada si un concurs care va prinde bine orcarei familii pe aceasta criza. Va multumim!
P.S. La urmatoarea iesire in oras, am sa incerc un Cabernet Sauvignon, alaturi de o portie mare de cartofi taranesti, cu putin marar deasupra, alaturi de un muschiulet de vita la tava, cu niste castraveti murati, sunt sigur ca vinul va prinde excelent! Am sa va anunt cum a fost….

GIGI SERBAN

CORCOVA CABERNET SAUVIGNON / MERLOT 2008-cu o friptura buna de porc.

CORCOVA CHARDONNAY 2008-cu un pastrav la gratar

CORCOVA VIN ALB DULCE 2008-cu tort de ciocolata, alune si frisca

IOANA NITULESCU

Vinurile de la Corcova se beau cand mananci carne buna, precum rata, vita picanta, iepure, carnati, sau rinichi. De asemenea, merge si la o masa de branzeturi aspre.

VASILE CIRJAN

Syrah-ul de la Corcova care este vin feminin, raportul aciditate-tanini facandu-l sa para, mai ales pe final, foarte suculent l-as asocia cu preparate din carne usoara, cu paste sau pizza.

ANDREI PINTILIE

Friptura de vanat -  CORCOVA SYRAH 2009
Cozonac- CORCOVA VIN ALB DULCE 2008

MARIA PANAIT

Rulouri de curcan cu sunca in sos de vin rosu de Corcova Cabernet Sauvignon/Merlot!

MIMIANA

Merge la orice fel de mancare daca vinul are minimum 12 grade alcool.

PATRIK

La curtile regale sau in societatile alese vinurile erau alese atent cu felurile de mancare.Nu trebuie uitat ca aroma vinului influenteaza foarte mult gustul mancarii. Pentru concurs v-as propune urmatoarele retete:
CORCOVA VIN ALB DULCE 2008 cu un desert
CORCOVA CABERNET SAUVIGNON / MERLOT 2008 cu o friptura de vita la tava sau gratar CORCOVA CHARDONNAY 2008 cu peste la tava sau gratar
IMPORTANT: La felul unu daca e ciorba, supa sau orice altceva lichid nu se va servi nici un fel de vin. Va urez pofta buna, degustare placuta si SARBATORI FERICITE la tot romanul!

IOANA SMOCHINA

Chardonnay de Corcova vine la fix cu andive inabusite cu ciuperci si piept de pui.

STEFANIA TABACELEA

Vinurile de CORCOVA le-as servi , la orice fel de mancare .Un vin bun , merge alaturi de orice mancare buna si in compania  persoanei dragi sau a prietenilor .

…Cu ce mancaruri ati parteneria voi vinurile de la Corcova? Retetele sunt binevenite, nu si obligatorii! Cele mai interesante 12 raspunsuri sunt rasplatite fiecare cu cate un set de 5 vinuri Corcova!!!
Bucatarescu recomanda aceste vinuri inca din vara. Asteptam raspunsuri la office@bucatarescu.ro. Concursul  tine pana pe 20 decembrie si sunt permise inscrieri multiple.

VINURILE DE CORCOVA

In 1497, domnitorul Radu cel Mare daruia Manastirii Tismana 300 vedre de vin provenind de la Jidostita, terroir situat pe locul actualei podgorii Corcova… La inceputul secolului XIX, printul Antoine Bibescu, prietenul lui Marcel Proust, invita sa lucreze in crama un tanar specialist francez, Sauget. Acesta va introduce vinificatia bordeleza, inventand chiar doua cupaje pe baza de Cabernet Sauvignon: Corcovinul si Corcovelul. Toata aceasta traditie  avea sa fie calcata in picioare de comunisti, astfel incat atunci cand se va reinnoda firul istoriei vinului de Corcova, mai existau doar 18 hectare plantate cu vie! De neinteles aceasta politica, de vreme ce autoritatile se gandisera sa transforme crama in locatie de protocol, inclusiv Iuri Gagarin petrecand aici trei zile memorabile…

In 2005, un investitor francez, Michel Roy, si unul roman, Serban Damboviceanu, reincep exploatarea acestui patrimoniu oenologic de pret. In 2008-2009, cramele au fost modernizate, intre timp suprafata cultivata cu soiuri nobile ajungand la 55 hectare. Pe langa soiurile de pe vremea Bibestilor – Cabernet, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay sau Muscat Ottonel – este introdus si Syrah-ul, care se aclimatizeaza de minune aici.

Roadele acestui efort au inceput sa fie culese in vara lui 2010, cand pe piata au inceput sa apara si sa se impuna noile vinuri de Corcova:

CORCOVA CABERNET SAUVIGNON / MERLOT 2008. Cupaj 50% – 50% din cele mai bune soiuri rosii, cu frumoase reflexe violet si arome de fructe de padure, piper si alune.

CORCOVA CHARDONNAY 2008. In cele 6.500 sticle scoase pe piata, culoarea vinului este un galben deschis cu reflexe verzui. Buchetul este dominat de notele de fructe albe, in special para, si citrice, iar gustul este rotund, echilibrat.

CORCOVA ROSE 2009. Rose-ul este obtinut din Merlot si a fost produs in 10.500 butelii. Culoarea este intensa, iar buchetul unul foarte complex: fructe rosii – capsune, coacaze, zmeura, dublate de nuante de fructe exotice si note de citrice. Cu un bun echilibru intre alcool (13,5%) si aciditate!

CORCOVA VIN ALB DULCE 2008. O serie limitata de numai 3.500 sticle, vinul fiind facut 100% din Chardonnay, strugurii fiind culesi  manual, in ladite, foarte tarziu, la innnobilarea boabelor, in noiembrie.

CORCOVA SYRAH 2009. Cel mai recent produs al Cramelor Roy & Damboviceanu este un vin inca tanar, dar – dupa un stagiu de 9 luni in butoaie de stejar – cu mare potential de invechire in sticla, de pana la 15 ani! Produs doar in 11.600 exemplare. Debordeaza de arome savante (visine, piele, ierburi, menta) si are o textura catifelata, raportul dintre tanini si aciditate anuntandu-se ca unul remarcabil.

…Asadar, la ce mancaruri ati pune alaturi o sticla de vin bun de Corcova?

Citeste si:

Tags: , , , ,

Leave a Reply