|

CONCURS Vin de la Corcova …de Craciun (51-65) / Al doilea PREMIU


ADRIANA CRISTEA

Vinurile de Corcova fiind de calitate, trebuie servite la o mâncare de calitate.
Cum mie îmi plac mâncărurile simple, sănătoase şi gustoase, recomand:
Muşchi de vită la cuptor (sau vânat) cu ciperci şi un sos simplu de roşii cu multe mirodenii(foi de dafin, cimbru, piper, ienibahar, măghiran), ardei iute murat şi usturoi. Se pun şi căteva felii de bacon în muşchi.
(Principal e unde şi cu cine serveşti toate astea!)
MIHAI BARBU
Cred ca fiecare are dreptul sa partenerieze un vin cu un fel de ,ancare, dincolo de ceea ce scrie in carti sau pe internet. In ceea ce ma priveste, unii ma pot considera excentric, insa as imperechea cu mancare  vinurile bune de Corcova dupa cum urmeaza:
- vinul alb dulce la un aperitiv cu sparanghel sau cu andive pentru a pune in evidenta contrastul dintre vin si usoara amareala a legumelor
-roseul din Merlot de Corcova mi-ar placea la o ciorba de sfecla rosie sau loboda
-Chardonnay de Corcova ar merge cu o friptura de vanat mic cu pene (fazan)
-Syrah l-as servi la desert, singur, fiindca e un vin special, care merita savurat in liniste

MIHAI A CASTIGAT AL DOILEA PREMIU: SET DE 5 STICLE DE VIN BUN DE LA CRICOVA!
DUMITRU-DANIEL BOTEA
Pofta buna :)

Daca tot este exista o indelungata traditie frantuzeasca in spatele podgoriei Corvcova, m-am gandit ca si pentru masa de Craciun ar trebui sa apelam la traditiile frantuzesti.

Daca la noi  preparatele din carne de porc sunt mancaruri traditionale de Craciun, francezii sunt mai pretentiosi si mai variati.
Astfel, in meniurile de Craciun gasim gasca cu castane, rata, foie gras, branzeturi si vanat.

Ei bine, eu as acompania/parteneria vinurile de Corcova cu un meniu vanatoresc … in speranta ca se vor potrivi foarte bine si ca … poate impusc si unul dintre premii :)

MARIANA LOREDANA MANZ
Eu as parteneria vinurile de la Corcova cu branzeturile din Franta, cele cu mucegai, sunt foarte bune alaturi de un vin bun de la Corcova.
ROXANA MADALINA POP
Cele rosii: cu friptura de miel si cotlet de berbecut.
ALINA NICOLETA PADURARU

Sunt amatoare de vinuri albe, si, ca atare am ales sa degust un pahar de Corcova Chardonnay (2008)….Nimic nu mi s-a parut mai potrivit sa mearga langa acest vin decat o tocanita de vita in sos de iaurt; iata cum am procedat: am luat o ceapa maricica ( preferabil din aceea rosie) , am curatat-o si am tocat-o marunt,  marunt.Apoi, am luato bucata de pulpa de vita ( cam 400-500 gr- cat sa ajunga pentru doi oameni infometati, asa cum eram eu cu iubitul meu), am taiat-o in cuburi de marime potrivita si am pus-o la fiert , alaturi de ceapa , intr-un litru de supa. Toata nebunia asta dureaza cam 1h 30 min, dar nu are de ce sa va para rau pentru timpul asta…Se lasa asa la fiert carnea pana cand lichidul va scadea, apoi se va potrivi totul de sare si piper.

Cat timp asteptam noi sa se faca pulpa, am tocat fin o legatura de patrunjel, ce l-am amestecat cu un sos-crema ( facut dintr-un galbenus de ou, un pahar de iaurt gras si sucul de la o lamaie)….evident, ca pe langa buna-dispozitie, pofta ametitoare si multa vorba, am mai baut ” catinel” si cate un paharel de vin…he , he!…Doar ca oameni prevazatori din fire, mai aveam la rece o sticla pregatita, pe care sa o punem pe masa in momentul in care cina ar fi fost gata!

Revenind la ale noastre, trebuie sa spun ca acest delicios fel de mancare este gata in momentul in care peste cubuletele de vita bine facute, turnam sosul de iaurt si mai lasam totul pe foc cam 2-3 min. ( tips: iaurtul trebuie sa fie la temperatura  camerei, caci altfel se va taia ).

IONEL BORCESCU

Eu de fel m-am nascut si am crescut la Buzau, o localitate apropiata de granita Munteniei cu Moldova, dar in ultimul an si jumatate datorita serviciului am petrecut mai mult timp prin Oltenia, mai exact Drobeta Turnu Severin, Craiova, Targu Jiu si Slatina. Si daca tot am inceput sa ma atasez de aceasta frumoasa parte a tarii m-am decis sa particip la concurs si sa savurez un vin bun de sarbatori oferit de dumneavoastra. Cel mai greu mi-a fost sa aleg reteta, dar intr-un final m-am decis sa merg pe mana puiului cu smantana pe pat de cartofi copti. Acum sa va prezint si reteta:
Ingrediente pentru 4 portii:
2 bucati piept de pui
500 gr smantana
1 kg cartofi
sare
piper.
Preparare: Pentru inceput se pune pieptul de pui la fiert in apa cu putina sare. Dupa ce s-a fiert foarte foarte bine, astfel incat carea sa fie foarte usor de desprins de pe os, se scoate pe o farfurie si se lasa putin la racit. Intre timp puneti cartofii in coaja la copt in cuptorul incins in prealabil. Dupa ce pieptul de pui s-a racit, dezosati-l si dupa aceea desfaceti carnea in franjuri franjuri. Intr-o tigaie medie puneti putin ulei si caliti foarte bine franjurile din piept de pui pana prind o crusta crocanta aurie. Dupa ce ati terminat de calit franjurile din piept de pui, adaugati aceste franjuri plus smantana intr-o cratita si lasati putin la fiert (aproximativ 10 minute) si puneti sare si piper dupa gust. Cartofii, sa nu credeti ca am uitat de ei, vor fi gata cand coaja se va intari, dar miezul se va fi inmuiat foarte bine (incercati sa intepati cu o scobitoare). In momentul cand cartofii sunt gata, decojiti-i si miezul sfaramat il puneti pe farfuri. Si cand toate acestea vor fi gata adaugati peste fiecare farfurie cu cartofi maiestuoasele franjuri din piept de pui cu smantana si serviti-l cald. Bineinteles alaturi de un pahar de vin de la Corcova.
MUNA
Pentru Chardonnay: creveti cu orez.
CORNELIA-IRINA BRADU
Cu vinul CORCOVA CABERNET SAUVIGNON / MERLOT 2008 merge cel mai bine friptura de vita la cuptor in sos de vin rosu.
CORCOVA CHARDONNAY 2008 merge cel mai bine cu porc sotat cu sos de cidru (cidrul va complementa perfect aroma de citrice a vinului).
CORCOVA ROSE 2009 se potriveste cu mancarea chinezeasca.
CORCOVA VIN ALB DULCE 2008 cu biban cu ierburi proaspete si lamaie.
CORCOVA SYRAH 2009 cu o mancare romaneasca traditionala sa zicem un pui la cuptor frumos rumenit.
IRINA NEGREANU
Eu as folosi un Cabernet Sauvignon Corcova in 2 scopuri.
Mai intai, pentru pregatirea mancarii, si anume o friptura de oaie marinata. Se prepara un amestec din aprox 500 ml de vin rosu, usturoi, rozmarin, 1-2 foi de dafin, sare si piper. Se pune o bucata de aprox 1 kg de pulpa de oaie in acest amestec si se lasa la marinat pana a doua zi ca sa se patrunda bine cu aromele amestecului. Apoi se pune la cuptor, cu 2-3 linguri de ulei si un pahar din vinul cu mirodenii strecurat.Tava se acopera cu o folie de aluminiu care se da la o parte dupa o ora, lasand-o in continuare pana se rumeneste.
Friptura merge de minune cu un pahar de vin rosu de la Corcova!

IULIA MANUELA MEDREA
Avand in vedere ca vinul meu favorit (Cabernet cu Merlot 2008) este un vin rosu l-as asocia cu friptura de vita.

GABRIEL ANCA

Un vin rosu de Corcova (Cabernet Sauvignon cu Merlot) cu papricas cu rasol de vita.

LAURENTIU POPA

Desi suntem in plina iarna imi este dor de niste hamsii cu un sprit bun !

DIANA SIRGHI

Dunărea, în drumul ei cotit, ispitește călătorul să facă o oprire printre viile mehedințene, unde vinul bun se-ntâlnește cu bucate meșteșugite și mândre pârguite. Bună-i scrumbia friptă, tare mai pișcă la limbă afumătura în cetină, arde ciușca-n plachia de crăpcean dar, mai cu seamă, tare-i gustoasă o turtă încinsă pe crumpi, așa cum mâncam în Banatul copilăriei mele, o păturată să meargă bine vinul roșu…iaca rețetă:

Avem nevoie de:

Pentru păturată:

1 lingură de ulei

1 lingura de oțet

Juma de kil de făină

1 praf de sare

Pentru umplutură:

200 de grame telemea de capră

300  de grame brânză dulce de vaci

1 ou

verdeață

Alte merinde trebuincioase:

- 4-5 cartofi albi tăiați felii rotunde (rondele)

- 1 kg de șoancă tăiată fâșii de două dește (șuncă de porc afumată și păstrată la tindă, după obiceiul vechi, de tre‘ s-o lași o noapte-ntreagă la desărat s-o poți mânca…)

- 5 cepe albe și roșii mărunțite cu temei

- 1 roșie (doar pulpa), 1 morcov, 1 tulpina de praz – tăiate toate mărunt, să nu cadă greu la stomacJ

- mirodenii și condimente: sare, piper, foaie de dafin, boia de ardei iute


Frământăm bine-bine aluatul, îl lăsăm la frigider să se odihnească un pic după atâta box și trecem la cratiță: rumenim șoanca, o scoatem pe o farfurie și-n seul lăsat călim legumele (ceapă, morcov,roșie, praz). Punem la loc șoanca, adăugăm și cartofii, presărăm mirodeniile, turnăm peste niște apă cât să poată toate să înoate, le punem capac și le lăsăm să joace o-nvârtită la foc mic.

Scoatem aluatul de la răcitor, îl întindem cu sucitorul cât putem de bine și-l dăm cu pensula cu ulei. Cât stă aluatul să se-mpace cu uleiul, noi facem umplutura, apoi o punem uniform pe toată suprafața foii și răsucim până obținem o păturată pe care-o încolăcim să-ncapă-n cratița care fierbe deja pe foc.

După jumătate de ceas e gata. Doar să nu uitați să deschideți vinul din vreme, să-și pregătească aromele, că – vorba-ceea: tăt’ Banatu’i fruncea!

FLORIN DOBREA
Vinurile Corcova fiind niste vinuri fine ce pot concura de la egal la egal cu renumitele vinuri frantuzesti cred ca este primordial in a servi un astfel de vin bun la o masa intr-un restaurant. Intr-un restaurant cu specific romanesc, alaturi de o piftie de porc cred ca s-ar potrivi excelent un Cabernet Sauvignon & Merlot (2008), la un restaurant mai “de fite” impreuna cu jumatatea, alaturi de un muschiulet de vita cu brocoli ar fi perfect un vin Merlot Rose (2009) si nu in cele din urma la nelipsitul gratar din meniurile noastre, ar merge un Chardonnay (2008).

Cu ce mancaruri ati parteneria voi vinurile de la Corcova? Retetele sunt binevenite, nu si obligatorii! Cele mai interesante 12 raspunsuri sunt rasplatite fiecare cu cate un set de 5 vinuri Corcova!!!
Bucatarescu recomanda aceste vinuri inca din vara. Asteptam raspunsuri la office@bucatarescu.ro. Concursul  tine pana pe 20 decembrie si sunt permise inscrieri multiple.

VINURILE DE CORCOVA

In 1497, domnitorul Radu cel Mare daruia Manastirii Tismana 300 vedre de vin provenind de la Jidostita, terroir situat pe locul actualei podgorii Corcova… La inceputul secolului XIX, printul Antoine Bibescu, prietenul lui Marcel Proust, invita sa lucreze in crama un tanar specialist francez, Sauget. Acesta va introduce vinificatia bordeleza, inventand chiar doua cupaje pe baza de Cabernet Sauvignon: Corcovinul si Corcovelul. Toata aceasta traditie  avea sa fie calcata in picioare de comunisti, astfel incat atunci cand se va reinnoda firul istoriei vinului de Corcova, mai existau doar 18 hectare plantate cu vie! De neinteles aceasta politica, de vreme ce autoritatile se gandisera sa transforme crama in locatie de protocol, inclusiv Iuri Gagarin petrecand aici trei zile memorabile…

In 2005, un investitor francez, Michel Roy, si unul roman, Serban Damboviceanu, reincep exploatarea acestui patrimoniu oenologic de pret. In 2008-2009, cramele au fost modernizate, intre timp suprafata cultivata cu soiuri nobile ajungand la 55 hectare. Pe langa soiurile de pe vremea Bibestilor – Cabernet, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay sau Muscat Ottonel – este introdus si Syrah-ul, care se aclimatizeaza de minune aici.

Roadele acestui efort au inceput sa fie culese in vara lui 2010, cand pe piata au inceput sa apara si sa se impuna noile vinuri de Corcova:

CORCOVA CABERNET SAUVIGNON / MERLOT 2008. Cupaj 50% – 50% din cele mai bune soiuri rosii, cu frumoase reflexe violet si arome de fructe de padure, piper si alune.

CORCOVA CHARDONNAY 2008. In cele 6.500 sticle scoase pe piata, culoarea vinului este un galben deschis cu reflexe verzui. Buchetul este dominat de notele de fructe albe, in special para, si citrice, iar gustul este rotund, echilibrat.

CORCOVA ROSE 2009. Rose-ul este obtinut din Merlot si a fost produs in 10.500 butelii. Culoarea este intensa, iar buchetul unul foarte complex: fructe rosii – capsune, coacaze, zmeura, dublate de nuante de fructe exotice si note de citrice. Cu un bun echilibru intre alcool (13,5%) si aciditate!

CORCOVA VIN ALB DULCE 2008. O serie limitata de numai 3.500 sticle, vinul fiind facut 100% din Chardonnay, strugurii fiind culesi  manual, in ladite, foarte tarziu, la innnobilarea boabelor, in noiembrie.

CORCOVA SYRAH 2009. Cel mai recent produs al Cramelor Roy & Damboviceanu este un vin inca tanar, dar – dupa un stagiu de 9 luni in butoaie de stejar – cu mare potential de invechire in sticla, de pana la 15 ani! Produs doar in 11.600 exemplare. Debordeaza de arome savante (visine, piele, ierburi, menta) si are o textura catifelata, raportul dintre tanini si aciditate anuntandu-se ca unul remarcabil.

…Asadar, la ce mancaruri ati pune alaturi o sticla de vin bun de Corcova?

Citeste si:

Tags: , , , ,

1 Response for “CONCURS Vin de la Corcova …de Craciun (51-65) / Al doilea PREMIU”

  1. Andreea Ogre says:

    as aduce impreuna un CABERNET SAUVIGNON / MERLOT de Corcova cu o portie buna de Piperchi (o mancare macedono, aromano, sarbeasca… ce poate fi valorificata in felurite moduri).

    La Piperchi se intalnesc vreo 6 ardei grasani de toate culorile cu 1-2 vinete potrivite, doua rosii proaspete (sau cele lunguiete fara coaja din conserva), o ceapa, un pic de usturoi si un ardei iute.
    se taie vinetele feli si fiecare felie se taie in fasii si se oparesc. intre tip ceapa taiata marunt se rumeneste usor in ulei de masline, se adauga si ardeii taiati fisii generoase, sa poti intelege ceva din ele, se adauga si vinetele scurse de apa, usturoiul rosiile taiate cubuleete. se potriveste cu sare, piper negru si cimbru. merge alaturi de o friptura de vita dar si asa cum este este excelenta calda sau rece.
    o mica variatiune la piperchi este sa adaugi cubulete de branza in tigaie inainte sa pui rosiile.

    cam asa,
    A

Leave a Reply