|

Deserturi speciale si rapide: sarlota ruseasca, tarta cu mere …de la ADRIANA PARISSI

Va propun doua prajituri deosebit de bune si usor de facut pentru sarbatori. Daca musafirii sint mai nepretentiosi vor face precum ai mei, si anume vor linge vasul.

Sarlota ruseasca

1 pachet de gelatina

1/4 cana de apa (60 ml)

1 cana sugar

1 1/2 cana lapte (240 ml)

2 galbenuse battue cu furculita

1/2 lingurita vanilie

2 albuse battue pina stau bat

473 ml smintina de frisca  batuta

1 pachet de piscoturi

cirese pt décor

Puneti plicul de gelatina in apa. Separat amestecati zaharul laptele si galbenusele pe foc mic pina cind obtineiti o crema de vanilie. Adaugati gelatin dizolvata in apa in aceasta crema si lasati la racit. Dup ace se raceste cit sa suport degetul se adauga albusele battue spuma si frisca, amestecind incet cu o spatula.

Intr-un castron mare uns cu unt (sau sprayat cu ulei) asezati piscoturile apoi turnati crema de vanilie. Lasati la rece peste noapte. Rasturnati pe platou. Se poate oran cu frisca batura, cirese sau dulceata, nutella etc…

Tarta cu  mere

Ingrediente

Pentru foaie:

•             2 cani de faina (500 gr)

•             1/2 lingurita sare

•             1 lingura zahar

•             ¾ pachet unt rece taiat in bucatele mici

•             120 ml apa cu gheata (sau de la gheata, f. rece)

Umplutura:

•             4-6 mere (mai acrisoare)

•             ½ cana zahar cam 125 gr

•             ¼ pachet de unt

•             ½ cana de gem de caise

•             2 linguri lichior de caise, rom sau apa

Preparare

Din faina, sare, zahar si unt faceti o coca. Framintati pina cind untul se mai zareste ici si colo cam de dimensiunea unor boabe de mazare. Adaugati apa rece. Cu cit mai rece cu atit mai fraged iese aluatul. Framintati putin, pina se I ncorporeaza apa, acoperiti in folie de plastic si dati la frigider pt cel putin 1 ora.. Dump onto a floured board and knead quickly into a ball. Wrap in plastic and refrigerate for at least 1 hour.

Incalziti cuptorul la foc mediu-mare. Puneti folie de pergament in fundul  unei tavi. Din coca intindeti o foaie cu sucitorul si plasati-o pe fundul tavii.

Curatati merele taiati-le in jumatati pe lung  scobiti interiorul apoi taiati-le feliute. Asezati merele in diagonal pina cind acoperiti toata suprafata placintei. Presarati zaharul si puneti ici si colo cite un punct de unt.

Coaceti pentru 45 minute sau pina cind tarta incepe sa se coaca pe margini. Cind tarta este gata, incalziti gemul de caise in care ati pus lichiorul de caise sau apa, strecurati si ungeti cu o pensula acest amestec peste tarta de  mere cit timp e calda. Raciti, taiati si serviti la temperature camerei.

ADRIANA PARISSI este scriitor, corespondentul nostru special in Statele Unite.

Citeste si:

Tags: , , , ,

3 Responses for “Deserturi speciale si rapide: sarlota ruseasca, tarta cu mere …de la ADRIANA PARISSI”

  1. Liana Toma says:

    Minunat arata sarlota, mi-am notat reteta, tb sa o incerc. Multumesc, Adriana!
    Si tarta cu mere e deosebita!

  2. Carmenica says:

    S-au marcat ambele retete!
    Sarlota o “prestez” azi :D …sigur va fi bataie pe ea!

  3. Alice says:

    Delicioase retete! Suave si ispititoare, ideale pentru a ne resuscita romantismul amortit de artileria grea cu care ne bombardeaza Sarbatorile (sarmale, cirnati & co.).

Leave a Reply