|

Desfrau culinar stirian la Stainzerbauer, Graz

Ce seara! Copioasa! Meniu stirian tipic si o degustare de vinuri pe masura! Cum stiti, Austria.info m-a invitat la Graz pentru a cunoaste cultura si arta culinara a acestui oras – “capitala culinara a Austriei” – si a ma pune la curent cu semnificatia Adventului – sarbatoarea continua din cele 4 saptamani de dinaintea Craciunului…

Graz este centrul administrativ al provinciei Styria, din sudul Austriei, aproape de granita cu Croatia. In timp, aici s-a sedimentat o puternica traditie gastronomica si oenologica, iar multe dintre restaurante au devenit pastratoare ale acestei traditii. Stainzerbauer, condus de renumitul Joseph “Seppi” Pfeifer, este, poate, cel mai bun exemplu in acest sens. Aici, nu este ignorata nici una dintre partile ritualice ale cinei, asa ca seara a inceput in crama, unde am putut admira o colectie remarcabila de vinuri austriece si an baut o cupa de Bellenus, un spumant brut rose din soiul local Schilcher. Inapoi in restaurant, la aperitive am avut parte de primele rasfaturi: piure de seminte de dovleac cu bobite de piper rosu crud si carpaccio de caprioara. Primul vin adus de sommelierul Peter Weinhofer a fost un Muscatel demisec, extraordinar de parfumat, apoi a venit un Sauvignon Blanc de la Sattler, mai putin fructat decat cel din seara precedenta, insa foarte expresiv pe notele sale minerale. Vinul a acompaniat impecabil o supa-crema de dovleac si un risotto cu fructe de mare, impodobit festiv de un crab rosu si de bucatele de file de pastrav afumat. Alaturi, o salata de frunze de valeriana (care mi-a amintit de o salata Eisberg), stropita cu otet balsamic. Ca fel principal, nu putam rata un steak de vita Almo. Almo este denumirea generica pentru vita care creste pe pasunile alpine si nu mananca nimic altceva decat ceea ce gaseste acolo. In consecinta, carnea are un gust fabulos, complementat fericit de simfonia de legume si sosuri de pe platou, intre acestea detasandu-se din nou, noul meu side-dish favorit, piureul de topinambur (la intersectia savuroasa a cartofului dulce cu napul). Vita a mers de minune cu un cupaj rosu din soiurile din Burgenland, intre care, evident, Zweigelt.

Finalul cinei, in atmosfera intima si incarcata de antichitati de la Stainzerbauer, a fost unul apoteotic. Am cerut si in aceasta seara desert, fiind rasplatit cu un tiramisu cu piure de castane, incununat cu un fruct de physalis si insotit de inghetata de cafea alba  si dulceata de cirese negre cu Amaretto. La acest climax al gusturilor eu am plusa cu un paharel de vin alb licoros, un Trockenbeerenauslese de la Gols, din mustul concentrat rezultat la innobilarea tarzie a boabelor. Ce as mai fi putut cere de la viata?!?

…Azi, imi voi incepe ziua cu un tur al pietelor agroalimentare traditionale, apoi urmeaza o deplasare culinara in imprejurimi, iar seara o alta masa la un restaurantcu specific local. Dupa atata friptura de vita, ma asteapta porcul (Steyerische Schwein), nu?

Mai multe informatii si fotografii la www.visitgraz.com, www.graztourismus.at

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply