|

Vin de Craciun…de la Corcova / CONCURS – 30 sticle vin bun

Cu ce mancaruri ati parteneria voi vinurile de la Corcova? Retetele sunt binevenite, nu si obligatorii! Cele mai interesante 6 raspunsuri sunt rasplatite fiecare cu cate un set de 5 vinuri Corcova!!!
Bucatarescu recomanda aceste vinuri inca din vara. Asteptam raspunsuri la office@bucatarescu.ro. Concursul  tine pana pe 20 decembrie si sunt permise inscrieri multiple.

VINURILE DE CORCOVA

In 1497, domnitorul Radu cel Mare daruia Manastirii Tismana 300 vedre de vin provenind de la Jidosti]a, terroir situat pe locul actualei podgorii Corcova… La inceputul secolului XIX, printul Antoine Bibescu, prietenul lui Marcel Proust, invita sa lucreze in crama un tanar specialist francez, Sauget. Acesta va introduce vinificatia bordeleza, inventand chiar doua cupaje pe baza de Cabernet Sauvignon: Corcovinul si Corcovelul. Toata aceasta traditie  avea sa fie calcata in picioare de comunisti, astfel incat atunci cand se va reinnoda firul istoriei vinului de Corcova, mai existau doar 18 hectare plantate cu vie! De neinteles aceasta politica, de vreme ce autoritatile se gandisera sa transforme crama in locatie de protocol, inclusiv Iuri Gagarin petrecand aici trei zile memorabile…

In 2005, un investitor francez, Michel Roy, si unul roman, Serban Damboviceanu, reincep exploatarea acestui patrimoniu oenologic de pret. In 2008-2009, cramele au fost modernizate, intre timp suprafata cultivata cu soiuri nobile ajungand la 55 hectare. Pe langa soiurile de pe vremea Bibestilor – Cabernet, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay sau Muscat Ottonel – este introdus si Syrah-ul, care se aclimatizeaza de minune aici.

Roadele acestui efort au inceput sa fie culese in vara lui 2010, cand pe piata au inceput sa apara si sa se impuna noile vinuri de Corcova:

CORCOVA CABERNET SAUVIGNON / MERLOT 2008. Cupaj 50% – 50% din cele mai bune soiuri rosii, cu frumoase reflexe violet si arome de fructe de padure, piper si alune.

CORCOVA CHARDONNAY 2008. In cele 6.500 sticle scoase pe piata, culoarea vinului este un galben deschis cu reflexe verzui. Buchetul este dominat de notele de fructe albe, in special para, si citrice, iar gustul este rotund, echilibrat.

CORCOVA ROSE 2009. Rose-ul este obtinut din Merlot si a fost produs in 10.500 butelii. Culoarea este intensa, iar buchetul unul foarte complex: fructe rosii – capsune, coacaze, zmeura, dublate de nuante de fructe exotice si note de citrice. Cu un bun echilibru intre alcool (13,5%) si aciditate!

CORCOVA VIN ALB DULCE 2008. O serie limitata de numai 3.500 sticle, vinul fiind facut 100% din Chardonnay, strugurii fiind culesi  manual, in ladite, foarte tarziu, la innnobilarea boabelor, in noiembrie.

CORCOVA SYRAH 2009. Cel mai recent produs al Cramelor Roy & Damboviceanu este un vin inca tanar, dar – dupa un stagiu de 9 luni in butoaie de stejar – cu mare potential de invechire in sticla, de pana la 15 ani! Produs doar in 11.600 exemplare. Debordeaza de arome savante (visine, piele, ierburi, menta) si are o textura catifelata, raportul dintre tanini si aciditate anuntandu-se ca unul remarcabil.

…Asadar, la ce mancaruri ati pune alaturi o sticla de vin bun de Corcova?

Citeste si:

Tags: , , , , ,

32 Responses for “Vin de Craciun…de la Corcova / CONCURS – 30 sticle vin bun”

  1. Trimite raspunsul la office[@]bucatarescu.ro. Concursul tine pana pe 20 decembrie si sunt permise inscrieri multiple.Participa acum la acest concurs !

  2. gues nicolae says:

    sarmalute in foi de vita cu mamaliguta sau ciulama de ciuperci

  3. stoicescu vanina isabela says:

    la o friptura cu cartofi prajiti

  4. Gabi says:

    Cu un peste la cuptor ar merge un vin alb… Bineinteles atat pestele cat si vinul sa fie consumate cu moderatie :) )

  5. Adrian says:

    Un pui intreg pe sticla si cu garnitura de ciuperci

  6. Gabriela Huiu says:

    CORCOVA CABERNET SAUVIGNON / MERLOT 2008. cu o friptura buna de porc.

    CORCOVA CHARDONNAY 2008. cu un pastrav la gratar

    CORCOVA VIN ALB DULCE 2008. cu tort de ciocolata, alune si frisca,

  7. ciucanramona says:

    oau aceste vinuri la cit sunt de bune merg asortate cu orce chiar singure dar sa raspundem si sa respectam concursul eu cred ca in perioada asta mer cu cirnatii taranesti facuti in casa cu o fleica la cuptor din porcul taiat in curte .carnita de la cazan ……si sg daca leas insirui pe toate vati plictisi citindule-SARBATORI FERICITE VA DORESC LA TOATA ECHIPA

  8. RCA ieftin says:

    Paine taraneasca inmuiat in vin fiert.

  9. Mitrache Marian says:

    cu o friptura de vanat in cuptor stropita pe alocuri cu un “suc” de struguri ,desigur rosu, de vita nobila :)

  10. rizea marian tel.0762662210 says:

    vinul de corcova merge cu peste , friptura de porc la gratar ,pui la gratar ,brinzeturi si fructe de mare.

  11. raileanu silvia says:

    carne proaspata de porc cu mamaliga si varza acra

  12. gabriel anca says:

    papricas cu rasol de vita

  13. popa laurentiu says:

    Desi suntem in plina iarna imi este dor de niste hamsii cu unsprit bun !

  14. muna says:

    creveti si orez

  15. liviu lungu says:

    la o friptura de mistret sau daca nu ai friptura obligatoriu trebuie sa ai pofta de un vin bun invechit

  16. Tudose Mihai says:

    Domnule Bucatareascu, vinurile de la Corcova le-as parteneria cu niste ceafa de porc la gratar, cartofi taranesti si mujdei de usturoi

  17. duchin elena says:

    langa o tochitura de porc si carnaciori cu mamaliguta si ou ochi.

  18. Catalin Alexa says:

    porc desigur, un grande platou taranesc!!!

  19. rattheo says:

    CORCOVA CABERNET SAUVIGNON / MERLOT 2008 – cred ca s-ar potrivi langa un platou plin cu placinta ”poale in brau” !
    CORCOVA CHARDONNAY 2008 – plachie de peste !
    CORCOVA ROSE 2009 – gandul imi fuge catre desert !
    CORCOVA VIN ALB DULCE 2008 – Spaghete cu scoici !
    CORCOVA SYRAH 2009 – il vad in pahare langa un curcan umplut !

  20. costache mihaela says:

    Vin sarbatorile,un mic rasfat ar fi binevenit in special cu o sticla de vin CORCOVA CHARDONNAY 2008,langa un somon cu scoici “imbatate in vin
    Merlotului i-ar sta foarte bine langa o friptura de porc, o sarma facuta ca la mama acasa cu mamaliguta si un ardei iute ca sa avem un motiv in plus ca sa mai gustam din vin (din cauza ardeiului)
    Rose-ul i-ar face frumos cu ochiul carnitei de pasare cu legume si orez la cuptor
    Pentru cei care au burtica mai mare ,pot incerca si un vin alb dulce CORCOVA ,cu fructe ,ciocolata si o vorba buna :SARBATORI FERICITE !

  21. mimiana says:

    merge la orice. vinul sa aiba peste 12 grade alcool.

  22. greugen says:

    Fiind destul de tinere aceste vinuri, ma gandesc ca se potrivesc la masa cu bucate vanatoresti si povestile aferente. Vinul rosu merge cu un mistret, cel alb face ca rata, gasca sau iepurele sa zburde mai usor pe gat si cel rose probabil ca face o stiuca sa fie putin ametita pe platou si vorba mesenilor mai iute!

  23. Aurel says:

    Eu le-as acompania cu mesele mele zilnice astfel;
    - la gustarea de la ora 10, un CORCOVA ROSE 2009 merge langa cele doua sandwichiuri cu sunca de praga;
    - la masa de pranz un CORCOVA CABERNET SAUVIGNON / MERLOT 2008 intregeste gustul ciorbei taranesti si a gratarului din piept de pui;
    - la masa de seara un CORCOVA VIN ALB DULCE 2008 se potriveste cu o portie de file de peste tras la tigaie.

  24. Ciornei Constantin says:

    Iata si cateva propuneri de asociere a vinurilor Corcova:
    1- aperitiv- Corcova Rose sau Syrah
    2- friptura mistret- Corcova Cabernet Sauvignon/Merlot
    3- file de pastrav in sos de smantana- Corcova Chardonnay sau Syrah
    4- tort de pere- Corcova Alb Dulce
    Combinatii pot fi multe dar pentru o masa reusita de sarbatori eu m-am gandit ca este numai buna ptr a infiora papilele gustative si la o simpla citire.

  25. rattheo says:

    Alta zi, alt meniu!
    De data asta vom asocia vinul CORCOVA SYRAH 2009 la aperitivul compus din minibruschete cu cateva bobite de caviar acoperite de o frunzulita de menta si o boaba de piper pusa savant deasupra. Vinul CORCOVA ROSE 2009 il asezam pe langa strachinile umplute doar jumatate cu tochitura taraneasca si cate un bot de mamaliga. Urmeaza un iepure la protap acompaniat de vinul CORCOVA CABERNET SAUVIGNON / MERLOT 2008 iar desertul – clatite flambate cu cirese amare – va fi stropit cu CORCOVA CHARDONNAY 2008.
    Sa fie!

  26. mariana says:

    Eu personal cred ca as insoti vinurile corcova astfel:
    CORCOVA CABERNET SAUVIGNON / MERLOT 2008 cu un iepure la cuptor asezonat cu masline;
    CORCOVA CHARDONNAY 2008 cu un somotei pregatit molcom pe gratar;
    CORCOVA ROSE 2009 cu o portie de sarmalute in foi de vita;
    CORCOVA VIN ALB DULCE 2008 cu ciuperci umplute cu cascaval de oaie si bacon afumat pregatite
    la cuptor;
    CORCOVA SYRAH 2009 il acompaniez cu saratele.

  27. Gheorghe Andreea Mihaela says:

    Sunt atatea mancaruri traditionale romanesti, la care poti servii un vin bun de Corcova . Eu personal mi-ar placea sa il servesc la o portie mare de sarmalute cu smantana si o mamaliguta calda.

  28. VASILE PATRASCU MARIANA says:

    Dupa o masa copioasa cu friptura, sarmale chiar si dulciuri merge orice vin de la Corcova

  29. PATRASCU GABRIELA says:

    COZONACI,BUNATATI,MIROS DE BRAD IN CASA, UN MIC RITUAL DE IMPODOBIRE,CASA INVESELITA DE ORNAMENTE SI MUUUULTE FELURI DE MINCARE.PREA MULTE AS INDRAZNISA SPUN DACA NU AM DEGUSTA SI CITE UN PAHAR DIN FIECARE SORTIMENT DE VIN CORCOVA.
    LA UN CURCAN IN CRUSTA AURIE MERGE 1,2 PAHARE DE CORCOVA CABARNET SAUVIGNON/MERLOT 2008,LA UN PASTRAV CU SOS DE LAMAIE MERGE1, 2, PAHARE DECORCOVA SYRAH 2009, LA UN CIOLAN DE PORC CU SOS DULCE ACRISOR NE PUTEM DELECTA CU CORCOVA CHARDONNAY 2008,LA UN FILET MIGNON UMPLUT CU LEGUME DEGUSTAM CORCOVA ROSE 2009, IAR PENTRU FINAL LA UN DESERT DELICIOS TORTUL “VIS DE IARNA” PUTEM SERVI CORCOVA VIN ALB DULCE 2009.
    DE CRACIUN ESTE PERIOADA BUCURIEI, A RASFATULUI,SI A CADOULUI.

  30. gheorghe ioana says:

    In general, asociem Craciunul cu o atmosfera de veselie, cu sarbatorile de iarna, cu colindatul, dar si cu taierea porcului. De aceea, retetele traditionale de Craciun sunt pe baza de carne de porc. Carnatii de Craciun facuti in casa sunt deliciosi, fie ca ii pregatim la gratar sau la cuptor, alaturi de friptura de porc. De pe o masa copioasa de Craciun sau Revelion nu poate lipsi Reteta de Sarmale cu Varza. Preferatul meu: MUSCHI UMPLUT (porcusor): 1 kg de muschi de porc (portionata in doua), 200 g carne tocata (o puteti cumpara gata tocata sau o tocati acasa la tocator sau la robotul de bucatarie), 1 ou, 1 capatana de usturoi, sare, piper, 4 foi de dafin, 1 pahar de vin alb, alte condimente dupa gust. In supermarketuri gasiti fie amestecate pentru diverse preparate, fie le cumparati separat si le amestecati acasa in bucatarie. Tocam carnea pentru tocat la tocator sau la robotul de bucatarie si amestecam carnea tocata cu oul, 1/2 din usturoiul pisat, sarea, piperul si condimentele. Desfacem fiecare bucata de muschi de porc pe lungime ca sa obtinem o bucata de carne groasa de 1 cm si lunga cam de 25 cm.
    Asortam meniul de Craciun cu o Salata de Muraturi preparata din timp de asta toamna. Si desigur nu lipseste vinul de Corcova? Pe langa toate aceste bunatati nimic nu se potriveste mai bine! Sarbatori Fericite tuturor!

Leave a Reply