|

Ardei umpluti de post …si nu uitati de vin!/ BARBAT LA CRATITA (5)

Ardeii de post sunt, simplu, ardeii umpluti fara carne. (Iata o noua reteta de mancare usoara post-crapelnita!) Eu sunt carnivor (cu o pasiune aparte pentru porc!), insa ardeii (ca si sarmalele!) imi plac mai mult fara carne. Recent, “rasfoind” arhiva barbatlacratita, am descoperit si versiunea amicului meu gastronom. El foloseste, ca umplutura, ciupercile tocate impreuna cu ceapa si morcov dat pe razatoare – toata combinatia mixata cu orez calit in prezenta bulionului, iar ardeii lui sunt numai kapia (de un rosu superb). Eu nu ma cramponez de kapia, folosesc si ardeii grasi, chiar din cale-afara de corpolenti, iar, ca umplutura, ma joc, de fiecare data, cu ingrediente noi. De pilda, pot schimba ciupercile pe cubulete de soia fierte si, apoi, prajite cu sos picant. Sau merg pe o combinatie dulce picanta, adaugand oricareia dintre versiuni stafide rehidratate in vin alb dulce (daca e Sherry, Porto sau Madera – cu atat mai bine). Oricum, mancarea asta mi se pare predispusa unei carafe cu Cotnari versiunea Pastorel …evident, din pacate, vinul de Cotnari nu mai e demult ce era odata, asa ca, daca vreti sa nu dati gres, mergeti pe Tokaj (nu spun Sauternes, sa nu ma luati de snob!). Daca nu, exista destule vinuri albe dulci autohtone obtinute din boabe supracoapte culese la innobilarea (spre putrezirea cu Botrytis) a boabelor. Ca sa nu mai spun ca, recent, am primit un Eiswein austriac delicios (boabele au fost culese in decembrie, dupa inghet)…

Versiunea standard a retetei si fotografia oferite de barbatlacratita.

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , ,

4 Responses for “Ardei umpluti de post …si nu uitati de vin!/ BARBAT LA CRATITA (5)”

  1. Si eu prefer ardeii umpluti fara carne. Cu sarmalele sunt putin mai ingaduitor, asta pentru ca le mananc de obicei doar in perioada Craciunului si folosesc doar carne tocata foarte proaspata.
    Mi se pare atragatoare ideea ta cu stafidele, dar cred ca ar merge cel mai bine cu ardeiul kapia.

  2. Bucatarescu says:

    Ai dreptate: daca ma gandesc, si eu zic ca ar merge stafidele cu kapia!

  3. Ardeii grasi au o anumita amareala, pe cand kapia este dulceag. Am putea servi ardeiul si la desert :) )

  4. Adriana Parissi says:

    Stafidele si kapia merg mai ales cu vinul dulce. Deja inghit in sec, insa o sa fac cu orez maro – mai putin carbohidrati :)

Leave a Reply