|

Campo de’Fiori – Calamari in sos picant / WEEK-END GURMAND cu …MATEI PERAHIM (3)

Sa facem o mica excursie in timp, anticipand (sau…rememorand) primavara. Luna mai, este ideala pentru o plimbare dulce-romantica prin cetatea eterna, Roma. Hoardele de  turisti mai hiberneaza inca prin locurile lor natale, prin Nebraska, Hamburg sau Tokio. Soarele este bland deocamdata si serile odihnitoare si racoroase. Orasul se dedica locuitorilor sai adevarati si sunt acceptati, cu prudenta, doar cativa oaspeti straini. Cei care stiu sa respecte si sa pretuiasca fara ostentatie. Asa am ajuns, I. si cu mine, sa admiram superbele pisicile semi-salbatice de la Torre Argentina, apoi biserica Sant’Andrea. In  spatele ei se afla teatrul lui Pompei acolo unde un grup de prosti l-au asasinat in 44 i.C. pe Iulis Cezar. Ajungi apoi la Campo de’ Fiori, locul executilor capitale, unde ca prin miracol parca mai simti fumul rugului lui Giordano Bruno. Daca ai vazut si palatul Farnese, astazi ambasada Frantei, din piata omonima, incepi sa te simti istovit de atata istorie si cauti un loc unde sa te restaurezi. Asa am gasit o mica taverna unde mananca obisnuiti  cartierului. Dupa “alici” marinati si o supa serioasa de peste, nimic nu poate fi mai nimerit decat o mancare de calamari in sos rosu picant, insotiti de dalbe paste inmiresmate cu busuioc si un strop de ulei de masline galben-verde ca o manta de pelerin. Pe data notata, iata reteta.

Calamari in sos  picant (Italia)

Pentru 4 persoane: 1kg. de calamari, 4 cepe, 4 morcovi, 2 ardei grasi rosii, 2 catei de usturoi, patrunjel, frunza de dafin, un fir de cimbru, 3 linguri coniac, 4 rosii, 1l. supa concentrata de peste, 2 linguri concentrat de tomate, 2 linguri ulei de masline, 1 pahar de vin alb sec, piper de Cayenne, sare, piper.

Mod de preparare: 1) Se curata calamarii, se taie bucati. 2) Se curata cepele, morcovii, usturoiul si ardeiul gras. Se taie legumele bucati mari. 3) Se incalzeste uleiul intr-o cratita si se calesc legumele. Se adauga bucatile de calamar si se lasa cateva minute pana ce se intaresc. Se adauga coniacul si se flambeaza. 4) Se adauga rosile taiate in patru, concentratul de  tomate, se mareste focul si se ameseca continu 2-3 minute. 5) Se  reduce focul la mediu si se adauga vinul si supa, ierburile aromatice, sarea si piperul, apoi dupa gust piperul de Cayenne. Se lasa sa fiarba cam 30 de minute. 6) Se scot bucatile de calamar si se pun deoparte. Se strecoara sosul si apoi se reduce la ¾ din cantitate. Se servesc calamarii acoperiti de sos. Merg bine cu paste cu busuioc. Se bea bine un vin alb  : Patrimonio din Corsica, Chianti Classico, sau chiar un Chateauneuf-du-Pape.

MATEI PERAHIM. Peste 30 de ani de marketing si publicitate. Calator pasionat, critic de gastronomie, gurmand si gourmet, a adunat sute de retete din toata lumea. Pofticios de natura, a ajuns sa gatesasca precum un “chef”. Daca vrei sa-l cunosti mai bine, acceseaza www.bucatarialuimatei.ro.

Citeste si:

Tags: , , , ,

2 Responses for “Campo de’Fiori – Calamari in sos picant / WEEK-END GURMAND cu …MATEI PERAHIM (3)”

  1. Feliz says:

    mmm… suna delicios :)

  2. Bucatarescu says:

    Te aprob!

Leave a Reply