|

Ciorba de perisoare: o mancare cu farmec vetust? BARBAT LA CRATITA (4)

Ciorba de perisoare! De cateva zile, Bucatarescu este asaltat cu cereri legate de aceasta reteta! De ce oare? Habar n-am, insa nu pot ignora aceste apeluri si – ajutat de barbat lacratita – va ofer o versiune a acestei retete traditionale. Sa fim bine intelesi: eu nu as face niciodata perisoare din carne de pui, ci, da, doar din carne de porc! (De gustibus…) Evident, folosesc carne tocata, pe care o amestec cu doua-trei linguri de orez si un ou batut, ca sa se lege compozitia, in care mai pun sare, piper, patrunjel si marar verde tocat. Dupa preferinte, in acest melanj mai poate intra o jumatate de morcov si o ceapa mica – ambele legume date pe razatoarea mica. Altceva: perisoarele le formez numai cu mana, dupa ce am framantat bine totul manual. Intotdeauna, am avut senzatia facuta – la propriu – cu mana iese mai gustoasa…

Avem perisoarele, ce facem cu ele? Punem apa la fiert, cu o lingura de sare, si, cand clocoteste, aruncam bilele magice in cazanul de pedeapsa (Dante?). Le lasam cam zece minute la fiert, interval in care luam spuma ori de cate ori e nevoie. Dupa zece minute, adaugam bulionul si o jumatate de litru de bors sau – as zice eu – o sticla de vin alb bun.  In acest mic vulcan clocotitor, punem si alte legume: ardei gras, morcov taiat rondele, cateva cepe mici. Bunica-mea punea intotdeauna si doi-trei cartofi taiati cuburi, iar la final, dupa ce lua ciorba de pe foc, lasa in ea, cam 209 minute, si un manunchi de leustean sau, dupa cum ar recomanda Bacalbasa, un “buchet de gust” provensal, cu toate ierburile verzi disponibile pe moment. Evident, acest buchet, dupa ce a infuzat belsug de arome, se scoate din oala cu minuni.

In farfurie, eu nu ma pot abtine si pun smantana sau un paharel de iaurt – tot obicei din copilarie. Sper ca nu l-am contrariat prea mult cu ereziile mele culinare pe amicul meu gastronom – barbatlacratita! (…care mi-a oferit si expresiva fotografie care ilustreaza versiunea mea)

Citeste si:

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply