|

CONCURS Cel mai trasnit manual de gatit pentru copii (15-18) / 4 Retete de la ANETA FRUNZA

FURSECURI -CAISE
Ingrediente:

-o cana de untura netopita
-o cana de zahar
-o lingura de otet
-un ou.
-faina,cat sa iasa un aluat vartos
(este un aluat nisipos)

Mod de lucru:

Intr-un bol punem untura si zaharul, amestecam bine pana se face ca o crema.
Adaugam oul si otetul, amestecam si punem faina cernuta(cam 600-700 gr)si amestecam pana iese,cum ziceam, un aluat vartos.
Din aluatul obtinut facem bilute de marimea unei nuci mai mici.Bilutele formate le punem intr-o tava presarata cu un pic de faina (neunsa,pentru ca aluatul are untura).
Le punem la cuptor pentru 15 min.(cuptorul incins de dinainte).Nu trebuie sa le lasam sa se rumeneasca,pentru ca o sa le coloram.Cand sunt gata, le lasam sa se raceasca si cu un cutitas, usor sa nu le spargem, pe partea ce a stat pe tava,le vom scobim.
“Rumegusul” ce rezulta de la scobire, o vom pastra pentru a-o adauga la crema cu care vom umple caisele.
Pentru crema am folosit o jumatate de pachet de unt, 3 linguri de zahar, o lingura de cacao si esenta de rom.
Am frecat untul cu zaharul, am adaugat cacao si esenta de rom si am mai pus, cum ziceam, compozitia de la scobire.

Apoi, am trecut la lipirea caiselor.
Am luat cate doua, cam de aceeasi marime, am pus un pic de crema in scobitura si le-am lipit.
Asa am procedat, imperechindu-le,pana le-am terminat.
Cand au fost gata,le-am colorat (din comoditate ,am folosit coloranti alimentari din comert).
Am folosit 3 boluri: in primul am pus colorant rosu, in altul ,verde, si in al treilea, galben. Am pus cate un pic de apa sa se dizolve colorantul si am amestecat.In alt bol am pus zahar tos.
apoi,am trecut la colorat.
Am luat cate o caisa, am trecut-o prin culoarea rosie (sa zicem),am scuturat surplusul de apa si am trecut-o prin zahar.Apoi alta prin verde,galben sau o jumatate de caisa printr-o culoare si cealalta prin alta culoare,si tot asa pana am terminat.
A doua zi sunt grozave!
Se inmoie de la apa si pur si simplu se topesc in gura!Ador genul asta de fursecuri!


FELII DE PEPENE -FURSECURI
Ingrediente:

-300 gr untura netopita
-300 gr zahar tos
-2 oua
-o lingura de otet
-un praf de sare
-esenta de vanilie
-faina cam 600 gr pentru un aluat virtos

Mod de lucru:

Cum se face aluatul nu mai spun ,pentru ca reteta este la topicul cu aluaturi.Asadar:
Dupa ce aluatul a stat la rece,il impartim in trei (eu l-am impartit in 4 pentru ca am facut si fursecuri simple cu posul) prima parte sa fie cea mai mare,pe care o vom colora in rosu (cu zeama de sfecla} Celelalte doua parti sa fie cam la fel.Una o coloram cu verde{cu zeama de spanac),iar cea dea treia o lasam alba.
Eu,din comoditate am folosit coloranti din comert.
Pe masa de lucru, intindem o folie alimentara.
O presaram cu faina si pe ea vom intinde aluatul verde, intr-o foaie nu prea subtire.Separat intindem si foaia alba tot pe o folie,aproximativ cat cea verde.
Cu ajutorul foliei, sa nu se rupa foaia de aluat, o luam si o punem peste foaia verde. Presam usor cu palmele. Peste cele doua foi vom pune aluatul rosu ,facut rulou.
Eu am gresit si am facut foile, verde si alb,prea late.Ar trebui facut doar cat sa imbrace ruloul rosu, fara sa suprapunem marginele prea mult.Cu ajutorul foliei, am rulat usor, ca pe salamul de biscuiti.Am desfacut folia si cu un cutit ascutit ,am taiat rondele, pe care le-am taiat pe dindoua.
Si asa am obtinut doua felii de pepene,fara samburi!
Acum o sa punem samburi din seminte de chimen.
Oauuuu,ce migaleala!Va dati seama, sa iei fiecare samanta in parte?
Parca eram in bancul cu manusile de box! Pana la urma,le-am facut, punand pe marginea fiecarei felii, semintele care lipseau!
Am pus intr-o tava doar presarata cu faina si le-am dat la cuptorul incins ,la foc mediu (sa nu se rumeneasca deloc,sa ramina culorile)Cam 20 de min.
(in loc de chimen ,puteti folosi ,seminte de susan ,prajite.)

PERE IN SOS DE CIOCOLATA
Ingrediente:

-4 pere
-2 bete de scortisoara
-1 ghimbir proaspat
-200 ml suc de portocale (eu am folosit de portocale rosii)
-800 ml apa
-coaja si sucul de la o lamaie
-200 gr de zahar

Mod de lucru:

Intr-o cratita punem apa, sucul de portocala, zaharul si dam la fiert.Pana incepe lichidul sa fiarba, vom curata perele,lasandu-le coditele si ghimbirul pe care il vom taia cubulete.Cand apa si sucul de portocale a inceput sa fiarba, vom adauga betele de scortisoara, sucul si coaja de lamaie, ghimbirul si perele.
Vom lasa totul sa fiarba la foc domol, cam 15 min.
Cand perele au fiert, le scoatem pe un servetel absorbant si le lasam sa se raceasca.Pana se racesc, vom pregati un sos de ciocolata.
Eu am facut un sos din cacao si margarina, pentru ca aveam nevoie de un desert de post.
Asadar: intr-un ibric am pus 100 ml suc in care au fiert perele, 2 linguri de zahar, 3 linguri de cacao si 50 gr. margarina.
Punem la fiert pe foc mediu, pana cand avem un sos gros ce poate curge.
Cand sosul este gata, pe o farfurie,punem perele, le imbracam cu sos si le presaram cu fulgi de migdale.
Cum am spus, eu l-am folosit ca un desert de post si am servit fara inghetata.
Este delicios !


CRIZANTEME DIN ANANAS
Ingrediente:

-un compot de ananas rondele
-visine din visinata
-aluat ,eu am folosit aluat ce l-am prezentat ca aluat pufos si fraget.

Mod de lucru:

Avem nevoie doar de un compot de ananas si niste aluat ,poate fi ramas de la alt preparat,ca in cazul meu.Am pus la scurs ananasul si am intins o foaie mai subtire .L-am taiat fisii late cam cit degetul mic .Daca ananasul nu s-a scurs bine il tamponam cu servetele absorbante si apoi imbracam fiecare rondea cu fisiile de aluat ,lasind spatii intre ele.
Le asezam intr-o tava unsa cu putin unt,ungem cu ou batut aluatul iar in mijlocul fiecarei rondea eu am pus cite o visina din visinata.Le-am pus la cuptorul incins pina s-au rumenit frumos.Sint delicioase si de efect!

…RETETELE intra in cursa pentru AL TREILEA PREMIU si sunt preselectate pentru editia a doua a manualului!

…INCA 3 PREMII RAMASE IN JOC pana pe 27 ianuarie 2011! Trimiteti retetele voastre haioase pentru copii la office@bucatarescu.ro! Veti primi un manual de gatit pentru copii cu autografe de la Nana Pitz & Lali, iar retetele voastre vor putea figura in editia a doua a cartii!

Citeste si:

Tags: , , , ,

8 Responses for “CONCURS Cel mai trasnit manual de gatit pentru copii (15-18) / 4 Retete de la ANETA FRUNZA”

  1. Liana Toma says:

    Felicitari, Aneta! Foarte frumoase sunt feliile de pepene, imi plac tare mult, ca de altfel si celelalte dulciuri :*

    @Bucatarescu: dupa numaratoarea mea acesta e al patrulea premiu si a mai ramas unul in joc… sau nu erau 5 premii? Scuze daca am inteles gresit.

  2. Bucatarescu says:

    Liana, nu am spus ca am dat al treilea premiu, ci doar ca ultimele doua concurente sunt preselectate pentru carte si pentru un eventual premiu! Vreau sa mai mentin suspense-ul, nu dau inca toate premiile, s-ar termina prea repede!!! Oricum, sunt doua inscrieri in concurs absolut remarcabile, ne-au placut si noua foarte mult. PS Aseara, Lali si Nana ti-au scris/desenat autografele, urmeaza sa trimit …dar sunt un pic incurcat cu confirmarile la alt concurs, unde e balamuc total: unii confirma, altii infirma, iar unele pachete se …reintorc! N-a fost o idee buna sa le trimit de Sarbatori!

  3. Alin says:

    Şerban Huidu are puncte de sânge pe creier..Starea lui Şerban Huidu se ameliorează treptat,apropiati ai familiei au spus că, în ultimele zile, “cârcotaşul” s-a simţit un pic obosit din cauza vizitelor numeroase pe care le-a primit la spital, aşa că, prin intermediul soţiei, le-a transmis prietenilor să nu mai vină să-l vadă.am citit asta pe siteurile de stiri..Dumnezeu sa-i dea sanatate!

  4. Adriana Parissi says:

    Aneta, Am salavt retetele tale. Cred ca o sa le fac cu prima ocazie cind vreau sa impresionez musafiri. “Ananasul” o sa il fac de … ziua i ndragostitilor iar caisele… of, sint amintirea copilariei mele. mama le facea si colora cele doua jumatati in culori diferite, ba uneori pastra si codite de cirese pe care le punea in… caise. oricum sint un deliciu! Felicitari.

  5. Aneta says:

    Multumesc ,Liana ,daca doresti o felie de “pepene”,cu mare drag!

  6. Aneta says:

    Adriana ,ma bucur ca te-au placut retetele mele! In legatura cu coditile de cirese……asa proceda si mama mea ,cind le facea! Eram si eu copil pe atunci!

  7. Liana Toma says:

    @Bucatarescu-aha, scuze, am inteles gresit! Totusi, e bine ca retetele lui Florina si Aneta vor aparea in editia a doua, nu-i asa? Tot au castigat ceva ;-)
    Astept cu mare drag cartea semnata si colorata de zanele tale :*

    @Aneta- doresc, doresc! Cum facem: vii la mine sau vin eu la tine? ;-)

  8. Super retetele, imi plac in mod special feliutele d epepene, sunt de efect !

Leave a Reply