|

MAGIUN natural de prune Topoloveni si Zacusca fara E-uri / RECOMANDARI Bucatarescu

Magiunul de Topoloveni produs de Sonimpex este, deja, o legenda contemporana. Bibiana Stanciulov si fiica ei, ajutate de o echipa de numai 25 de oameni, se incapataneaza sa sfideze marii producatori de gemuri si marmelade, scotand pe piata serii scurte de produse naturale, facute dupa retete traditionale romanesti. Dupa ce, cu zece ani in urma, au preluat o sectie aflata in ruina (practic, un morman de fiare vechi) s-au apucat sa produca adevaratul magiun de prune, asa cum se facea pe la 1910, fara adaos de zahar rafinat sau alti indulcitori industriali.

Recent, la targul organizat de Sonimpex la Muzeul Taranului Roman (“Unirea-n bucate”), Bucatarescu a avut ocazia sa dezbata pe larg cu doamna Bibiana Stanciulov tema magiunului delicios (si sanatos!) de la Topoloveni. Ideea e ca pentru acest magiun se folosedc doar …prune, atent selectionate. Fructele se fierb in vase speciale, cu pereti dubli, fara foc direct, astfel incat sa poata fi pastrate integral calitatile prunelor proaspete. Interesant e ca nici macar pielita prunelor nu este indepartata, ci integrata produsului final, ceea ce sporeste calitatea nutritionala a produsului (in pielita sunt antioxidantii pretiosi – o singura pruna contine la fel de multi antioxidanti ca o mana de afine, vitamine, fibre alimentare etc.). Practic, din prune se indeparteaza doar apa si, prin acest procedeu, magiunul natural de prune devine un dulce natural sanatos, avand toate caracteristicile unui aliment functional, cu aproape 5% fibre alimentare si 14,3% pectine naturale. Conform studiilor de specialitate, consumul acestui magiun de Topoloveni scade glicemia si colesterolul, riscul de aparitie a diabetului, al bolilor cardiovasculare, al cancerului de colon sau al maladiilor Parkinson si Alzheimer.

Denumirea “Magiun natural de prune Topoloveni” a fost inregistrata ca Indicatie Geografica protejata, produsul avand acreditare europeana ecologica. Casa Regala a Romaniei apreciaza acest magiun si il foloseste in mod curent, Sonimpex avand calitatea de furnizor al Casei Regale. Magiunul este certificat de International Taste and Quality Institute – “Superior Taste Award”, iar Ministerul Apararii i-a alocat Sonimpex “Codul NATO de agent economic”.

La Topoloveni, Sonimpex mai realizeaza si serii scurte de dulceturi de fructe din gama Topoloveana: gutui, capsuni, visine, cirese amare.

Zacusca de vinete produsa de Sonimpex la Topoloveni are la baza aceeasi filosofie: produs fara E-uri, fara coloranti, fara aditivi alimentari, fara exces de sare si condimente (menite sa ascunda eventualele defecte). Se folosesc doar legumele atent alese, vinetele fiind principalul component, asa cum cere traditia noadtra gastronomica. Spre deosebire de fabricile mari, legumele nu sunt introduse de-a valma la vacuum, ci, dupa ce au fost curatate, vinetele sunt coapte si curatate manual de pielita! Asta explica si faptul ca nu se arunca pe piata cantitati uriase, ci doar serii limitate!

Fascinat de aceste produse, Bucatarescu va lansa, in curand, impreuna cu Sonimpex, un CONCURS …delicios!

Citeste si:

Tags: , , , , , ,

2 Responses for “MAGIUN natural de prune Topoloveni si Zacusca fara E-uri / RECOMANDARI Bucatarescu”

  1. Ionut says:

    Unde putem gasi aceste produse in Bucuresti ?

  2. [...] CONCURSULUI: La Topoloveni, Sonimpex produce numai delicatese naturale in spiritul traditiei romanesti. Magiunul natural de prune Topoloveni si zacusca de vinete fara [...]

Leave a Reply