|

NUD. Proiectie de trup si stare. Episodul 1: Suflet eviscerat …de RAZVAN VOICULESCU

Nud. Proiectie de trup si stare este una dintre rubricile permanente pe care artistul fotograf Razvan Voiculescu le va semna pe www.bucatarescu.ro.

SUFLET EVISCERAT

Cu o usoara strangere de inima i-am povestit managerului acelei carmangerii ceea ce doream sa fac. M-a privit uimit, asa cum ma asteptam, ca apoi sa ma intrebe amuzat cine cred ca va ceda primul: fizic, modelul meu sau, “umanul” din mine. “Posibil ambele variante”, ii spuneam… .

Modelul meu era deja ales. O cunoasteam pe domnisoara. Stiam ca avea curaj sa pozeze in locuri stranii, neprimitoare. De altfel, isi manifestase aceasta dorinta de la inceputul colaborarii noastre.

Nu i-a trebuit mult; dupa ce a ascultat propunerea mea, urmatoarele zile deja ne indreptam spre locul ales. Evident, totul avea sa se petreaca dupa inchiderea programului, respectiv plecarea muncitorilor din camera frigorifica…

O data sositi la “locul faptei”, am rugat-o sa ma astepte intr-un birou unde era cald. Eu am patruns in camera rece. Minus -6 grade. Imediat, au aparut si primele probleme: intinderea cablurilor care se incapatanau sa nu se desfasoare, deschiderea si fixarea trepiedului; cat timp mi-am cautat un loc ceva mai potrivit unde sa-mi instalez aparatul si luminile, metalul trepiedului se facuse bocna, iar deschiderea si manuirea lui imi racisera pe loc mainile.

O data instalat totul, am iesit sa-mi chem modelul. Afara, respectiv pe hol, m-a izbit o caldura naucitoare. Trebuia sa-mi scot haina ca sa simt ca pot respira. Pe ea insa, am rugat-o sa-si imbrace o haina, ciorapii grosi si tenisii pe care ii avea la ea. Urma sa intre la rece.

In cautarile mele neincetate, imi place sa gasesc locuri atipice, incremenite in timp.

De aceasta data, semiintunericul, frigul greu de suportat, dar mai ales vederea acelor carcase de animal, nu m-au lasat indiferent. Hala veche de carmangerie… .

O data inceputa sedinta foto, trebuia sa ma misc cu rapiditate; ei avea nevoie de ceva putere de autoconvingere, pentru o astfel de fotografie.

…si-a scos hainele. Corpul ii devenise pe loc alb-violaceu, porii se micsorau, firele mici ca de puf se ridicasera pe piele. Stiam ca am numai cateva minute pentru acele fotografii, iar mainile mi se crispasera pe aparat. Statea nemiscata pe cimentul intepator. Incerca din rasputeri sa-si reprime tremurul. La randul meu, faceam eforturi sa-mi inlatur disconfortul prin a ma concentra. 13 duble. 2 unghiuri. Maximum 7-8 minute. Fara prea multe aranjamente de lumina, fara detalieri de comunicare in timpul lucrului.

Perdelele de halci de culoare sangerie atarnau greu pe langa trupul ei. Nu erau foarte ispititoare dar visual ma fascinau. Inghetate, golite de viata.

Cand am iesit, afara era soarele de iulie si caldura torida mi-a dat brusc o stare de bine.

Usor livida si tremurand inca, mi-a zambit. Pielea ei isi recapata incet-incet culoarea. Lasasem in spate sufletele eviscerate.

Razvan Voiculescu

(blog.razvan-voiculescu.ro)

Invitatie la o noua poveste:

In toata aceasta cautare de frumos si inedit, am colaborat si continui sa colaborez cu persoane obisnuite care, prin naturaletea si expresivitate, sa poata da imaginii mele talcul dorit. E o colaborare mereu deschisa la care nu am ezitat niciodata sa raspund, atata vreme cat persoanele interesate ar putea incarna persoanjele fara de care povestile fotografiilor mele nu ar exista. Pentru toate doamnele/domnisoarele interesate de astfel de colaborari imi pot scrie la office@bucatarescu.ro.

Citeste si:

Tags: , , ,

Leave a Reply