|

Onoarea contelui – Reteta de Boeuf Stroganoff / WEEK-END GURMAND cu …MATEI PERAHIM (2)

Am fost acum cateva zile la un restaurant unde, un bucatar obraznic se incumeta sa faca un “Bœuf Stroganoff” cu castraveti murati, sfecla rosie si sos de vin. O asemenea impietate trebuie pedepsita si onoarea contelui, dar si a mancarii minunate care-i poarta numele, trebuie spalate. Mai intai putina istorie si apoi reteta originala dupa cartea gastronomului rus V. V. Pokhliobkine .

Acest fel nu este o mancare traditionala ruseasca, ci o creatie pura. A primit numele contelui Alexandr Grigorévici Stroganov (1795-1891), ultimul dintr-o lunga linie de conti si baroni rusi, acela care si-a donat bibloteca universitatii din Tomsk si a creat universitatea din Odesa. Numit cetatean de onoare al orasului acest excentric tinea masa deschisa in palatul sau. Aceasta insemna ca orice persoana cultivata sau convenabil imbracata putea sa se invite la masa. Pentru una din aceste mese deschise a fost inventata mancarea, nu de catre conte ci de unul din bucatarii lui. A iesit un fel hibrid franco-rus: bucatele de carne in sos. De atunci mancarea s-a raspandit in lumea intreaga, gratie emigrantilor rusi albi, existand multe variante: cu vin in loc de bulion, cu sau fara ciuperci, etc. Dar niciodata cu varza rosie sau castraveti murati, care ar strica catifeaua sosului. Si ar fi pacat.

Bœuf Stroganoff (Rusia)

Pentru 4 persoane : 500 g. fileu de vaca, 2 linguri faina, 1 lingura boia,3 linguri ulei, 80 g. unt, 4 cepe taiate solzisori, 500 g. sampinioni (ciuperci albe zise “de Paris”), 2 linguri concentrat de tomate, 25 cl. bulion de carne de vita, 12,5 cl. smantana, 1 lingura coniac, sare, piper.

Mod de preparare: 1) Se intinde carnea cu un facalet, apoi se taie in mici fasii de 4-5 cm in sensul fibrelor. 2) Se amesteca intr-o salatiera 1 lingura de faina cu boiaua si ½ lingurita de sare. Se adauga bucatile de carne si se amesteca. 3) Se caleste  in tigaie carnea in ulei fierbinte. Se pastreza la cald. 4) Se caleste ceapa in jumate din unt si se adauga ciupercile, care se calesc si ei timp de 4 minute. Se pune amestecul la cald langa carne. 5) Se topeste restul de unt in cratita si se adauga restul de faina. Se amesteca bine timp de 4-5 minute la foc mic. 6)Se adauga concentratul de tomate si bulionul de carne. Se aduce la fierbere, amestecand  pentru ca sosul sa devina onctuos si se lasa sa se ingroase amestecand. 7) Se adauga carnea si legumele si se amesteca. Se adauga smantana, coniacul, sare si piper. Se incalzeste la foc mic. Se serveste fierbinte cu garnitura de orez. Vin potrivit: Brouilly sau Morgon.

MATEI PERAHIM. Peste 30 de ani de marketing si publicitate. Calator pasionat, critic de gastronomie, gurmand si gourmet, a adunat sute de retete din toata lumea. Pofticios de natura, a ajuns sa gatesasca precum un “chef”. Daca vrei sa-l cunosti mai bine, acceseaza www.bucatarialuimatei.ro.

Citeste si:

Tags: , , , ,

1 Response for “Onoarea contelui – Reteta de Boeuf Stroganoff / WEEK-END GURMAND cu …MATEI PERAHIM (2)”

  1. Adriana Parissi says:

    In SUA acest fel e foarte comun, insa nu este foarte popular in restaurante – cel putin pe unde am fost eu nu l-am vazut.
    In schimb exista in supermarket cutii cu paste si praf de sos, iar cumparatorul trebuie numai sa adauge carne tocata si prajita si sa amestece. de ex: http://www.sydneyshealthmarket.com/mrsleepersbeefstroganoffboxdinner.aspx
    Este intr-adevar o impietate.

Leave a Reply