|

RETETE DE MANCARE/ Concurs Magiun natural de prune Topoloveni si Zacusca fara E-uri(20-30)

ANDREEA GROZA

Magiun Topoloveni in cornulete eco. Ai nevoie de faina integrala de secara, nuca si magiun fara zahar. Se face o maia din zeama de mere si putina faina integrala de secara. Se lasa la crescut. Dupa ce creste, se adauga in ploaie faina integrala si apa pina se face coca. Iar se lasa la crescut. Coca se intinde subtire si se taie cu ajutorul unui pahar. Pe fiecare cerc de coca se pune magiun fara zahar si nuca tocata. Nuca trebuie sa fie proaspat scoasa din coaja, in caz contrar se oxideaza rapid si e toxica! Cornulelele se pun la cuptor la 160 de grade. Este unul dintre putinele deserturi permise copiilor mici. Cornuletele traditionale cu margarina sunt toxice pentru cei mici si le intirzie dezvoltarea, pe linga faptul ca ii ingrasa. Si pentru aceasta idee de mincare cu adevarat sanatoasa, vreau premiu magiun Topoloveni, pentru ca numai asta se foloseste in reteta!!!!!!!

MIOARA CLIMESCU

Salata de spanac

Ingrediente

200 g frunze de spanac

2 morcovi

2-3 catei de usturoi

putina zeama de lime (sau lamaie)

sare, piper dupa gust

o lingurita ulei de masline extravirgin

Aveti grija sa cumparati spanac proaspat si sanatos. Cu cat este mai tanar cu atat este mai bine. El va fi mai gustos si mai fraged. Spanacul trebuie spalat foarte bine, frunza cu frunza. Dupa aceea se pot indeparta coditele.

Pentru salata, puteti sa lasati frunzele intregi sau sa le rupeti ori sa le taiati in bucati dupa cum va place. Morcovii se curata si ei si se taie fasii subtiri. Usturoiul se taie feliute subtiri sau se zdrobeste. Se amesteca cele trei ingrediente usor si se stropesc cu zeama de lime si putin ulei de masline extravirgin.

Salata de spanac se asezoneaza cu sare si piper dupa gust.

Se serveste imediat, ca o gustare sau ca o garnitura la un fel principal.

Pofta buna!

ROXANA IRISTINA

Compot de “ananas” (din …dovlecel!)

2,5kg dovlecel curatat de coaja si taiat cubulete (mai mici ca si ananasul din compot)
150ml otet 9*
1kg zahar
4-5 pliculete cu zahar vanilat
2-3 lamai netratate (sau inainte de folosire le frecati bine coaja cu apa calduta)
1,5 l apa pentru sirop
conservant (sau aspirina)

Preparare:

Intr-un vas cu otet se pune dovlecelul taiat cubulete, se completeaza cu apa numai atat cat dovlecelul sa fie acoperit si se lasa sa stea, 2 ore (asa va ramane alb si tare). Dupa timpul de asteptare se pune apa pentru sirop la fiert, cand clocoteste se adauga zaharul, se amesteca pana la dizolvare si se fierbe 5-10 minute ca sa se ingroase putin.

Intre timp se pune dovlecelul la scurs in strecuratoare. Se adauga dovlecelul scurs in sirop si se fierbe la foc mediu spre mic pana se inmoaie, dar nu sa se sfarme. Se ia de pe foc, se adauga zaharul vanilat si conservantul, se amesteca usor pana la dizolvare.

Se repartizeaza dovlecelul in borcanele bine spalate, uscate si sterilizate, adaugandu-se in fiecare borcan (de 400 ml) cate 2-3 rondele de lamaie cu coaja cu tot si siropul fierbinte. Se leaga(capseaza) borcanele si se pun la dunst uscat (intre paturi) 2-3 zile, apoi in camara.

Mentiuni:

Cine foloseste aspirina, intai se macina si se adauga cata un varf de cutit, peste siropul din borcan, inainte de a-l lega.
Este un excelent compot de “ananas” pe care il puteti confunda cu originalul.

MADLENE STORM

Nu stiu ce mai este acum traditional . Dar stiu ca unele retete numai din ingriediente naturale pot fi facute. Ma gandesc la clatite , si gogosi. Si ce bunatate sunt , cind se umplu cu magiun!!.  Iar zacusca ar merge cu mamaliga ! Clar ca mi-e pofta de asa ceva. Oare de ce faceti concursuri atat de ispititoare?? Oare mai conteaza cura de slabire , pe langa asa ceva?

FLORINA PUFULETE

Mere coapte cu nuca
Vinete umplute la cuptor
Chiftelute de legume
Peste cu legume
Suvite de pui cu ciuperci

OANA ALEXANDRA DUMITRESCU

Poale-n brau

Ingrediente

Aluat

Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet. 500 g faina
Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet. 2 linguri ulei sau 100 g untura
Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet. 4 galbenusuri
Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet. 100 g smantana
Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet. 20 g drojdie
Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet. 300 ml lapte
Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet. jumatate de lingurita de sare
Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet. 100 g zahar

Umplutura

Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet. 500 g branza de vaci sau branza sarata, de oaie, framantata
Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet. 2-3 oua
Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet. 2 linguri zahar cu vanilie sau 2 legaturi de marar tocat marunt
Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet. coaja de lamaie
Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet. 50 g stafide
Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet. 1 pahar lapte
Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet. putina sare

Mod de preparare

Aluatul

Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet. Pentru aluat, se dizolva drojdia in laptele caldut, se adauga cateva linguri de faina, se amesteca si se lasa compozitia sa creasca intr-un loc cald;

Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet. Se freaca galbenusurile cu zaharul si sarea pana se fac spuma si apoi se adauga drojdia si faina si se amesteca. Se framanta acest aluat aproximativ 20 de minute si apoi se adauga uleiul sau untura calduta;

Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet. Aluatul trebuie lasat o ora sa creasca dupa care se intinde o foaia de placinta, nu foarte subtire;

Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet. Se portioneaza in patrate mici si se fac mai multe placintele, suprapunand colturile opuse, dupa ce ai pus umplutura.

Umplutura

Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet. Branza de vaci sau sarata se amesteca cu vanilia, ouale, stafidele, coaja de lamaie, mararul tocat daca e cazul si laptele si se aseaza intre foile de placinta.

Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet. Se pun intr-o tava unsa si se dau la cuptor cca 30-45 minute.

PS.: Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet. Umplutura se face clasic din branza dulce sau sarata, dar dupa fantezie se pot umple si cu gemuri sau umpluturi de fructe.

LAURENTIU POPA

AM CITIT ARTICOLUL SI MI-A LASAT GURA APA.
PE SARACIA ASTA SI FRIGUL CUMPLIT DE AFARA UN PRODUS NATURAL FARA CONSERVANTI,COLORANTI ,ETC REPREZINTA O ADEVARATA COMOARA PENTRU ORGANISMUL NOSTRU SLABIT.
ROSII INTREGI IN BULION
ROSII PROASPAT CULESE,TARI SI NEVATAMATE,ROTUNDE SI MAI MICI..SPALATE BINE SI ZBICITE PE SERVET.SE ASEAZA IN BORCANE  FARA A SE INDESA.PESTE ELE SE TOARNA UN BULION MAI SUBTIRE.BORCANELE UMPLUTE SE LEAGA CU CELOFAN SI SFOARA SI SE FIERB IN BAIE DE ABURI 10-15 MIN.

ANTOANELA BOLBOACA (x2)

1.Galustele din cartofi ale Sfantului Anton
1 kg cartofi, 1 ou, un varf de sare, faina alba cat cuprinde,pentru a omogeniza toate ingredientele
Se fierb cartofii intregi, curatati de coaja, se trec prin strecuratoare pe planseta de intins aluatul.Se toarna toata faina gramada, iar in centrul gramezii se pune oul si priza de sare.Se amesteca totul, facand un aluat; cand va fi bine omogenizat, se intinde pe placa bine infainata, formandu-se bastonase din aluat, care se taie in bucatele de 2 cm.Acestea se formeaza apoi in mici galuste, fie cu degetele, fie cu o furculita.Se pun galustele dintr-o data in apa clocotita si sarata; cand ies la suprafata, se scot cu spumiera intr-un castron de supa, se asezoneaza cu sos de rosii sau sos de carne si se presara din belsug cu parmezan ras.

2. Papucul Sfantului Anton
500 g faina alba, 200 g unt, 200 g zahar tos, 150 g migdale, 5 oua, o lamaie, ciocolata pentru glazura, unt si faina pentru tapetat tava de cuptor
Se amesteca migdalele curatate de coaja cu o lingura de zahar si se piseaza pana ce se transforma in pulbere.Se rastoarna pe planseta faina si restul de zahar, adaugandu-se praful de migdale si coaja rasa de lamaie.Se amesteca bine ingredientele, se dispun in gramada cu un gol in mijloc, in care se sparg 2 oua intregi, 2 galbenusuri si untul facut bucatele. Se amesteca bine, se face un bulgare , care va fi lasat sa se odihneasca sub un servet timp de o ora.Dupa aceea, pe o bucata de carton se deseneaza o talpa si o caputa de incaltaminte, care vor fi decupate.Se unge si se infaineaza usor tava pentru cuptor.Cu facaletul se intinde o foaie de aluat destul de groasa si se taie aluatul cu cutitul dupa conturul acestor forme.Formati in caputa de carton3 pliuri care sa mearga spre varf si inchideti-le prin coasere; apoi apasati-o pe talpa din aluat pana se fixeaza bine.Pe carton se aseaza apoi caputa din aluat si se strange la margini , pana se lipeste bine de talpa.Cu resturile de aluat se face un snur impletit mic, cu care se orneaza marginea papucului.Se introduce prajitura la cuptor si se coace la 180 grade C , timp de 40 de minute.Se scoate cartonul din interior si din exterior si se serveste decorata cu arabescuri din ciocolata topita.

Sunt cele doua retete care le fac an de an pe data de 17 ianuarie de Sf Antonie cel mare, e o mare placere pentru mine sa imi incant musafirii !

MARIA ZAMFIRESCU

In familia noastra, se consuma zilnic magiun natural de Topoloveni si zacusca. Au gust bun si stim ca sunt sanatoase. Ne dorim sa produca aceste produse ani buni in continuare.

TEO CARP

Iti trebuie:
1/2 kg carne de porc sau de manzat
1 pahar de orez
2-3 cepe
200 g slanina
1 pahar smantana
1 lingurita bulion
1 legatura marar
1 legatura patrunjel.
Pregatesti asa:
Tai carnea ca pentru snitele vieneze, o bati bine si o sarezi pe o parte si pe alta.
Apoi fiecare bucata o umpli cu 1 lingurita de orez, ceapa cruda tocata marunt, marar si patrunjel verde tocate marunt si cateva bucati mici de slanina afumata.
Dupa ce ai umplut fiecare snitel cu aceasta compozitie, rasucesti carnea ca la foile de vita, fara sa infunzi capetele.
Pentru a nu se desface sarmalele, poti sa legi capetele cu ata.
Pui sarmalele in cratita cu putina untura sau cu ulei incins, le rumenesti pe ambele parti si dupa aceea torni 1 pahar cu apa si le fierbi inabusit.
Cand carnea este patrunsa (fiarta), pui putina smantana cu 1 lingurita de faina, sare si cu 1 lingura de bulion.
Lasi sa mai dea cateva clocote si servesti sarmalele calde.

…TEMA CONCURSULUI: La Topoloveni, Sonimpex produce numai delicatese naturale in spiritul traditiei romanesti. Magiunul natural de prune Topoloveni si zacusca de vinete fara E-uri, conservanti sau aditivi reprezinta doua exemple concludente . Voi ce retete traditionale, bazate numai pe ingrediente naturale, ne recomandati? Asteptam  – la office@bucatarescu.ro – comentariile voastre si retete savuroase. Sunt permise inscrieri multiple.

PREMII: Saptamanal, cate 2 cosuri cu produse naturale Topoloveni ( fiecare cos contine 3 x magiun natural de prune, 3 x zacusca de vinete)

DURATA CONCURSULUI: 27 ianuarie -24 februarie 2011. Premiile vor fi anuntate  joia, in zilele de 3, 10, 17, 24 februarie 2011.

Citeste si:

Tags: , , , , ,

1 Response for “RETETE DE MANCARE/ Concurs Magiun natural de prune Topoloveni si Zacusca fara E-uri(20-30)”

  1. silvia says:

    RATA CU SOS DE PORTOCALE

    INGREDIENTE : 1 rata, 1 ficat, 2 portocale( felii ), 2 portocale ( numai zeama) , coaja rasa de la 1 portocala , 100 gr. faina, 100 gr unt , sare .

    PREPARARE : Rata se pune la fript in tava, cu sarea , untul si in pahar de apa . Se stropeste din cand in cand . Cand este gata se scurge sosul si se degreseaza.Se fierbe in apa clocotita coaja de la o portocala. Ficatul trecut prin sita se pune la fiert in zeama in care a fiert coaja de portocala , se adauga si zeama de portocala . Faina se amesteca cu putina apa rece si se toarna in sos amestecand mereu sa nu se faca cocoloase . Se da in cateva clocote . Se aseaza pe farfurie rata taiata , se decoreaza cu felii de portocale si se serveste cu sosul .
    Pofta buna !

Leave a Reply