|

BUCATARIA HOINARA (3) cu RAZVAN VOICULESCU: “Mandra-i Cornelia cu bucate boieresti…”

De curand am finalizat o noua calatorie. De data aceasta in Tara Fagarasului; sigur, pentru aceelasi motiv actual: “Bucataria Hoinara”.

Echipa a fost foarte stransa: Alina, calauza noastra fagaraseana, Dana, suportul “tehnic” si Marcela, invitata mea pentru bucatareala.

Timp de o saptamana toti 4 am haladuit printre satele si cetatile “tarii” respective, pentru a gasi oameni cu a lor povesti si locuri inedite unde putem bucatari. Si erau cu duiumul. Oameni, locuri… .

In satul Mandra, Cornelia este o femeie plina de viata si vorba ascutita. Nu-i tocmai tinerica, dar crezul si spiritul de observatie ii sunt in plina forta.

Am intalnit-o in aceea camaruta muzeu, unde gaseai lucruri adunate, de prin satele invecinate; un fel de mic muzeu personal.

Nu a durat mult si Marcela s-a pregatit sa inceapa o “bucatareala”.

Toti patru ne-am organizam cu cele necesare. Marcela cu inspiratia de moment, Alina si Dana cu oranduielile, eu cu trepiede si lampi… aparat foto.

Inte timp, Cornelia ne povestea despre viata ei din timpul razboiului. Care razboi? Nu era asa de important. Erau povesti frumoase, aspre si cu ceva invataminte.

Marcela pregatea muschiuletul de porc cu mirodenile rosiatice si ceva fructe.

La un moment dat, a disparut din camaruta, spre bucataria casutei. In scurt timp au inceput sa soseasca in valuri, valuri, miresme de carne sfredelita si rumenita.

Atunci am deschis cu totii un vin rosu; si asa, cu mainele pline de munca si asudate, ne-am turnat cate un pahar. Ne aflam intr-o camaruta plina de frumuseti, ne era bine si fara protocol.

Cornelia a degustat cot la cot cu noi si a apreciat un vin “orasean”.

Nu ma pricep sa descriu ce i-a facut Marcela, dar la intoarcere, pe tava, avea o bucata zdravana de carne, care-ti taia respiratia.

O data asezata pe masa, i-a adaugat sos de ciocolata, samburi de rodie, felii de portocale si o serie intreaga de mirodenii despre care numai Marcela stie.

Orezul care insotea toata aceasta minunatie era fiert si apoi putin prajit. Nici de pe el nu lipseau rodia si cateva mirodenii.

Salata sedea alaturi stropita cu ulei de masline.

Cu greu ne abtineam sa nu ne bucuram pe loc simturile, cu gustul preparatelor care ne intrerupsese dialogul. Dar inainte de a servi, trebuia sa imortalizez minunatia, timp in care am fost privit cu animozitate de catre cei prezenti.

A doua sticla de vin s-a epuizat repejor asa ca si rabdarea prietenilor mei.

Fotografiatul nu-mi luase putin timp… .

In aceea camaruta plina de lucruri vechi si alese cu sensibilitate, noi, cei din mica noastra echipa ne-am bucurat cu dejunul Marcelei si vorba ascutita a Corneliei.

Text si fotografie: Razvan Voiculescu (blog.razvan-voiculescu.ro)

In toate aceste cautari de “bucatareala” si inedit din tara, am colaborat si continui sa colaborez cu persoane obisnuite care, prin naturaletea, buna dispozitie si talent  pot si doresc sa faca echipa buna cu mine.

In a doua decada a lunii martie, voi fi in Moldova si Bucovina.

Pentru cei interesati sa colaboreze si sa faca parte din viitorul album de fotografie si scurtmetraj “Bucataria Hoinara” ii invit sa-mi scrie la office@bucatarescu.ro.

Citeste si:

Tags: ,

1 Response for “BUCATARIA HOINARA (3) cu RAZVAN VOICULESCU: “Mandra-i Cornelia cu bucate boieresti…””

  1. maria aline says:

    Acasa la familia Chima din Mandra! Absolut minunata Tara Fagarasului:)

Leave a Reply