|

Ciocolata …fara prejudecati: cu jumari, cu peste, cu masline, cu otet? / Degustare Zotter

Iubesc ciocolata si iubesc experimentele cu ciocolata. Ani de zile, din calatoriile peste hotare ma intorceam cu ciocolata cu ardei iute. Apoi, a inceput sa apara si la noi. Am consumat asa ceva si in forma lichida si combinatia mi s-a parut teribil de buna. Chiar nu vad nimic ciudat in a suprapune iute peste dulce si peste gustul fin al untului de cacao, mai ales cand vorbim de ciocolata neagra. Poate ca a asta e doar o prejudecata europeana care tine mereu separate gusturile de baza. Din gastronomia asiatica stim bine ca acru-dulce, de pilda, reprezinta o regula de baza a savorii…

Recent, am fost invitata de Diana Albu la Choco Fest (targ care s-a tinut in foaierul Salii Radio). Cum Diana ma stia predispus la experiente culinare noi, mi-a propus o degustare cu ciocolata Zotter. Dar nu orice fel de ciocolata! Nu, una stratificata savant si inventiv, avand in componenta tot felul de ingrediente pe care traditia – sa-i zicem – populara nu prea le asociaza in mod curent retetelor de ciocolata. Asadar, uitati de ciocolata “cu lapte”, treceti la favorita mea, ciocolata Bean-to-Bar cu vin dulce si, mai ales, jumari fine de porc (24%!).  Recunosti textura crocanta a bucatelelor de grasime de porc prajita la foc mic si scursa bine de tot. E “crispy”, e tentant, e delicios, e provocator! Cine nu m-a injurat cand am expus teoria mea asupra clatitelor cu sorici, probabil ca nu ma injura nici acum.

Pofticios, nu m-am oprit aici si am purces la o noua joaca a papilelor gustative. Dupa “dulce si gras”, am trecut la acrisor si am degustat o bucatica de ciocolata cu …otet balsamic (9%). Sa reamintim doar ca nu e totuna cu otetul clasic (din vin …stricat!), ci are o filosofie aparte, fiind obtinut direct din mustul de struguri sau, in acest caz, de mere pus la invechit un numar apreciabil de ani. …Cum nici zaharul folosit nu era cel obisnuit, ci unul  – nerafinat! – de trestie, aditivat cu putina miere de albine.

Alta ciocolata care m-a starnit este cea cu lamaie (5%) si masline & ulei de masline (7%), in care m-a intervine putin chili, dar si o picatura de rom. Pot sa spun ca a intrat in top impreuna cu cea cu jumari! Dupa aceea, alternand din nou gusturile si predispozitia ludica, am incercatbucatele din batoanele cu fructe exotice, adica mango si ananas (ambele prezente in concentratii de 35%). Dar nu era decat o joaca de copii, inainte de a incheia apoteotic cu un baton de ciocolata cu …peste! De fapt, o ciocolata cu zmeura, cocos (18%) si peste! In distributie, mai apareau frunzele de dafin, ceapa si ardeiul iute, ba chiar si putina gelatina. Nu am cuvinte sa descriu simfonietta de gusturi din gura mea, prelungita in memoria afectiva… Ceea ce va doresc si dumneavoastra, intru delectari neconventionale!

O oferta extraordinara de ciocolata, precum sortimentele descrise, pe www.eastgate.ro.


Citeste si:

Tags: , ,

2 Responses for “Ciocolata …fara prejudecati: cu jumari, cu peste, cu masline, cu otet? / Degustare Zotter”

  1. Bucatarescu says:

    In curand, un atractiv concurs cu premii care constau in pachete cu ciocolata Zotter!!!

  2. [...] V-am povestit recent despre o neconventionala degustare de ciocolata Zotter: [...]

Leave a Reply