|

CONCURS Retete traditionale – Magiun de prune natural de Topoloveni & Zacusca fara E-uri / Ultimele 2 PREMII

CARINA STEFAN

Am gustat aceasta mancare, i-am cautat reteta, apoi am facut-o de mai multe ori si o recomand tuturor. E delicioasa SI, ZIC EU, E SANATOASA!

500 gr soia boabe
-3 cepe
-3-morcovi
-3 cartofi
-2 felii de paine
-1 capatana de usturoi
-patrunjel si marar verde, tocate marunt (eu am pus cate 2 linguri din fiecare)
-mirodenii (maghiran, oregano, cimbru) dupa preferinta
-sare
-piper

Preparare: Boabele de soia se aleg de impuritati si se lasa la inmuiat, in apa rece (ca si fasolea boabe), pana a doua zi (aprox. 10-12 ore)

Se pune la fiert, la foc domol, in aceeasi apa, dar numai cat sa o acopere, pe care o saram usor.

Dupa ce boabele de soia sunt fierte (moi, ca la boabele de fasole uscata), aproximativ 1 ora, strecuram apa si lasam la racit.

Separat se calesc in putin ulei si 1 pahar de apa, morcovii dati pe razatoarea mare, iar spre sfarsit se adauga si ceapa tocata marunt, dunstuindu-se impreuna, pana cand ceapa devine sticloasa. Apoi, se lasa la racit.

Punem la inmuiat, in apa, feliile de paine.
Intre timp punem cartofii spalati, la fiert, in apa usor sarata.

Dupa ce sunt facuti, strecuram apa, ii curatam de coaja si-i lasam la racit.

Cand le avem pe toate astfel pregatite si racite, le macinam prin masina de tocat, inclusiv usturoiul si painea stoarsa.

Le amestecam bine (ca si cand am framanta putin), adaugam sare, piper si mirodeniile preferate si omogenizam.

Compozitia se asaza, niveleaza si preseaza in tava de chec, unsa cu putin ulei(eu am pus hartie de copt), se unge pe deasupra cu putin ulei si se da la cuptor, pana se rumeneste frumos si prinde deasupra o crusta.

Se lasa sa se raceasca in tava, apoi se scoate prin rasturnare. Pofta buna!

MIHAI TANASESCU

…Dar ce ziceti de o tuica fiarta? Eu zic ca are legatura cu traditiile noastre la vreme de iarna si e foarte simplu de facut: ai nevoie de o tuica buna de prune (eu recomand de Valeni), de  niste zahar (daca mai gasiti pe undeva zahar candel, folositi-l!), de de cateva boabe de piper, de 1-2 cuisoare si …cam atat. Simplu, bun, incalzeste sufletul!

…TEMA CONCURSULUI: La Topoloveni, Sonimpex produce numai delicatese naturale in spiritul traditiei romanesti. Magiunul natural de prune Topoloveni si zacusca de vinete fara E-uri, conservanti sau aditivi reprezinta doua exemple concludente .

Citeste si:

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply