|

CONCURS Retete traditionale – Magiun de prune natural Topoloveni si Zacusca fara E-uri (110-119) /Ciulama cu ciuperci, tocana de linte, vinete umplute gratinate, ore cu prune si mere, tarta de mere verzi, duet de fructe

ADINA RADU

Va propun  o reteta pe care o face mamaia si care este 100% naturala.Poate unora o sa vi se para ciudata, dar va garantez ca este foarte buna.
Orez cu prune si mere

Ingrediente:
1 ceapa
200-300 gr prune afumate
2 mere
o cana de orez
2-3 linguri ulei

Intr-o cratita se pune la fiert 3 cani de apa apoi se adauga prunele afumate (in cazul meu prunele sunt afumate tot in gospodarie), se taie merele felii, iar ceapa se pune intreaga, putin crestata.
Dupa ce s-au fiert se scoate ceapa, se adauga 2-3 linguri de ulei si orezul.
Se lasa totul la foc mic pana cand se fierbe orezul.

LUCIANA VETRINEANU (x4)

Tocana de linte

Ingrediente

  • linte- 1 cana;
  • morcovi – 2;
  • telina – 1/5;
  • ceapa – 1;
  • ardei gras – 1;
  • rosii proaspete tocate marunt sau bulion
  • condimente: curry, piper, sare
  • foi de dafin- 3;
  • usturoi: 4 catei
  • ulei : 4 linguri
  • patrunjel

Mod de preparare:

Se spala lintea si se pune la oparit. Se scurge dupa ce se opareste si se caleste in ulei impreuna cu morcovul, telina, ceapa si ardeiul taiate marunt, cuburi, rase, cum va place (eu le-am taiat in toate modurile pt diversitate), amestecand mereu sa nu se prinda de fundul vasului. Dupa cateva minute de calit usor, se adauga ~2 cani de apa cat sa cupriinda totul si se lasa la fiert. In maxim 20 de minute de fiert este gata. Fata de fasole, care trebuie pusa de cu seara la umflat in apa si fierve si in 2,5 ore, lintea se prepara foarte repede. Dupa ce a fiert, se adauga condimentele, foile de dafin, cateii de usturoi intregi si rosiile tocate fin fara pielita sau bulionul si se mai lasa maxim 10 minute la foc mic, amestecand din cand in cand. La final de tot se adauga si patrunjelul tocat. Foile de dafin si usturoiul fac toata reteta de linte! usturiiul nu se consuma, ci este adaugat numai pt gust care este unul unic, nu il mai gasiti la alte tocanite. Se serveste cu muraturi alaturi, sau cu salata. PS: eu am facut-o de post, fara carne. Pofta mare!

Duet de fructe

Ingrediente

  • visine: 500 grame;
  • caise: 4 bucati;
  • faina: 150gr
  • zahar brun: 125 gr
  • ulei:1o0ml
  • oua: 4 buc
  • zahar vanilat,
  • praf de copt
  • apa minerala: 50ml
  • 1/2 lg coaja de lamaie rasa

Mod de preparare: Se separa ouale. Se bat albusurile f bine, se adauga zaharul peste ele si se bat pana se topeste zaharul (eu pun pudra ca sa fiu sigura ca se topeste repede) .Se bat separat galbenusurile cu uleiul, apa minerala, zaharul vanilat, aromele si lamaia rasa. Se adauga albusurile batute prima data peste galbenusuri, se amesteca usor si se toarna in ploaie faina si praful de copt stins cu 2 picaturi de lamaie. Nu amestecati faina cu mixerul, ca se lasa aluatul. Amestecati usor cu o paleta de lemn in falduri (ca la miscarile aparatului profesional de facut paine ). Se desfac visinele de samburi si se lasa la scurs. Se taie bucatele caisele. Se unge o tava unsa si se pune si hartie de copt. Se aseaza mai intai visinele, apoi se adauga peste visine, aluatul, apoi se presara bucatelele de caise la final. Se introduce la cuptorul preincalzit la 280 de grade. Se tine 10 minute la 240 de grade. Si ultimele 10-15 minute la 190-200 grade. Se scoate, se lasa putin sa se raceasca, apoi se intoarce invers din tava si indeparteaza hartia de cop. Visinele astefl vor fi primele, iar caisele vor ramane la fund. Se poate pastra si invers. Mie una imi place mai mult sa vad visinele deasupra. De aici si denumirea de prajitura DUET de fructe.

Tarta cu mere verzi acrisoare

Ingrediente – mere verzi ( 0,5kg- 7 oua (doar eram la tara..aveam de unde;));- faina: 200 gr;- ulei: 150 ml;- zahar: 200 gr;- esenta de rom si lamaie;- un vf de sare;- 1 praf de copt

Mod de preparare:

Se separa ouale. Se bat albusurile spuma impreuna zu zaharul. Bunica avea mixerul ars, asadar am facut scurta la mana cu telul traditional:)) dar au iesit spuma!. Se freaca galbenusurile cu uleiul, sarea si esentele. Se taie feliute merele. Eu le-am caramelizat putin intr-o tigaie , cu foarte putin zahar, ca sa se inmoaie. Apoi se combina cele 2 amestecuri si se adauga faina si praful de copt. Se aseaza in tava si se orneaza cu merele racite nitel. Se da la cuptorul preincalzit si se lasa la foc mai mare primele minute, dupa care se da focul mai incet si se asteapta bunatatea.

A iesit magnifica! Dulce-acrisoara!

Vinete umplute gratinate

    • vinete: 4 bucati
    • morcov: 1 buc;
    • telina 1/2 buc;
    • ceapa: 1 buc;
    • ciuperci: 200 gr;
    • rosii: 2 buc;
    • telemea oaie: 200 gr;
    • condimente;
    • patrunjel;
    • ulei

Mod de preparare: Se taie vinetele pe lung in jumatate. Se scoate miezul (eu l-am scos mai repede cu lingura speciala de inghetata). Se pregateste umplutura: se taie cubulete mici mircovul, telina, ceapa si ciupercile(cuburi mai mari) dar si miezul de vanata si rosiile care se decojesc si se taie bucati, apoi totul se adauga la calit in putin ulei. Dupa ce s-au calit, se umple fiecare vanata si se aseaza in tava. Se dau la cuptor pt 25-30 de minute pana se inmoaia vanata “cosulet”. Apoi se rade telemeaua si se toaca verdeata si se presara din abundenta pe fiecare vanata. Se mai da inca 5 minute la cuptor.

PS: in umplutura pentru mai mult gust se poate adauga si bucatele de carnaciori, bacon sau carne tocata.

TATIANA PADUREANU

Ciulama de pui cu ciuperci
1 piept de pui
1/2 ciuperci proaspete
3 linguri faina
150 gr.unt
3 linguri smantana
Se fierbe pieptul de pui impreuna cu ciupercile.Intr-o cratita se pune untul si se topeste la foc mic dupa aceea se pune faina in ploaie si se amesteca  cu fiertura ramasa de la pieptul de pui.Dupa ce compozitia este legata bine se pune pieptul de pui si ciupercile.Se amesteca timp de 10 minute dupa care se pune smantana si se stinge focul.Este super delicios.Pofta buna!

ADRIANA GEORGESCU

Supa de rosii poate fi considerata o reteta traditionala? Mi-o facea bunica toata copilaria mea, vara, cu rosii proaspat culese din gradina. La urma, punea frunzulite de busuioc si farfuria se umplea de miresme. Uneori, facea si un fel de galusti din gris pentru aceasta supa. Folosea oua de la gainile din curte si galustele erau de un galben ireal si capatau un gust incredbil.

ANDREI STANESCU

Dintre toate mancarurile traditionale romanesti, as inalta un imn de slava sarmalutelor in foi de tei! Neaparat, cu un pahar de vin dulce de Cotnari …sau cu mai multe!

GEANINA ARTENE

Saramura de peste nu poate lipsi din repertoriul culinar autentic romanesc!

CARMEN STROE-POPA

Cand eram mica, la tara, eram in stare sa beau zeama de la o oala intreaga cu compot de visine. Interesant e ca nu se punea zahar in acest compot, insa zeama nu era deloc acra. Poate ca fructele erau altoite, poate ca se aruncau cateva linguri de miere inainte sa se ia oala de pe foc , cert e ca gustul e unul memorabil. Cand ma uit azi la borcanele de compot din magazine nu-mi vine sa le cumpar…

…TEMA CONCURSULUI: La Topoloveni, Sonimpex produce numai delicatese naturale in spiritul traditiei romanesti. Magiunul natural de prune Topoloveni si zacusca de vinete fara E-uri, conservanti sau aditivi reprezinta doua exemple concludente . Voi ce retete traditionale, bazate numai pe ingrediente naturale, ne recomandati? Asteptam  – la office@bucatarescu.ro – comentariile voastre si retete savuroase. Sunt permise inscrieri multiple.

PREMII: Saptamanal, cate 2 cosuri cu produse naturale Topoloveni ( fiecare cos contine 3 x magiun natural de prune, 3 x zacusca de vinete)

DURATA CONCURSULUI: 27 ianuarie -24 februarie 2011. Premiile vor fi anuntate  joia, in zilele de 3, 10, 17, 24 februarie 2011.

Citeste si:

Tags: , , , , , , ,

1 Response for “CONCURS Retete traditionale – Magiun de prune natural Topoloveni si Zacusca fara E-uri (110-119) /Ciulama cu ciuperci, tocana de linte, vinete umplute gratinate, ore cu prune si mere, tarta de mere verzi, duet de fructe”

  1. Tod Barcroft says:

    Un articol complet din apicultura :) Multumesc mult!O sa folosesc cateva informatii din reteta pe site-ul meu:)

Leave a Reply