|

CONCURS Retete traditionale romanesti – Magiun de prune natural Topoloveni si Zacusca fara E-uri (120-129) /Coltunasi cu branza, supa de varza, bors cu hribi, “malai” dulce

SANDU

Coltunasi cu branza

Pentru aluat:

500grame faina,
2 oua,
o lingurita sare,
apa calda
Pentru umplutura: 1 cana branza de oi de la sare,
1 ou.

Preparare:

1. Se amesteca faina, sarea si ouale, apoi se toarna apa calda (aproximativ o canita). Se framanta pana nu se mai lipeste de maini, compozitia sa fie mai putin vartoasa decat la taietei (ca sa se poata intinde usor).
2. Se intinde o foaie subtire, de 2-3 mm, care se taie in patrate de 6x6ca aproximativ.
3. Se amesteca branza sfaramata cu o furculita cu oul.
4. Se pune pe fiecare patrat o lingurita de branza, sau mai multa, cum doriti?si se formeaza triughiuri sau dreptunghiuri prin presarea marginilor.
5. Se pun la fiert in apa clocotita cu sare aproximativ 1 ora, foc moderat.

Se servesc calduti cu zahar tos presarat sau cu ceapa calita cu bulion deasupra, dar familia mea prefera varianta cu zahar.

ANCA SOCACIU

Sunt o admiratoare a domnului Adi Hadean din Cluj, de la care am invatat o multime de rete. Cred ca o sa va placa si aceasta de malai dulce:

Ingrediente pentru 8 portii:

-o cană și jumătate de mălai fin (nu mă întrebați cât de mare să fie cana, pur și simplu măsurați-le pe toate cu aceeași cană și va fi bine – apropo, o cană de 200 ml e perfectă)

-o cană de griș din grîu, pentru afânarea compoziției

-o cană și jumătate de făină albă

-o ceașcă de făină de mălai, varianta grișată, din care faceți de obicei mămăliga, ea va da prăjiturii accentul tradițional despre care vă vorbeam

-4 ouă (albușurile și gălbenușurile separate)

-o cană de iaurt slab

-o cană și jumătate de lapte slab

-4 linguri de zahăr

- o linguriță de sare

-o lingură de zahăr vanilat Bourbon (zahăr amestecat cu vanilie măcinată)

-o ceașcă de vișine din compot ori o cană de vișine proaspete, în sezon

-un plic de praf de copt

-coaja unei lămâi și coaja unei portocale

-zahăr pudră pentru final

Mod de preparare:

Grișul, mălaiul și cele două tipuri de făină se amestecă într-un castron mai mare, cu praful de copt, zahărul vanilat, coaja de lămâie, coaja de portocală, o jumătate de linguriță de sare și gălbenușurile frecate cu cele 4 linguri de zahăr (până devin cremă fină). Se amestecă mai departe cu iaurtul și laptele apoi se adaugă albușurile bătute spumă tare (cealaltă jumătate de linguriță de sare e pentru spuma de albuș). Două tăvițe pentru chec de dimensiuni medii ori una mare și una mică ar trebui să vă ajungă. Turnați amestecul în tăvile unse cu unt, împrăștiați vișine la suprafața compoziției (puteți să le apăsați ușor, să se scufunde parțial) apoi puneți tăvile în cuptorul încins. 35 de minute la 180 de grade Celsius (poate 40, depinde de cuptor, oricum, testați cu o țepușă din lemn, dacă iese din prăjitură curată, înseamnă că-i coaptă și în mijloc). După ce se răcește prăjitura, puteți să o pudrați cu zahăr. Sau nu, depinde de voi. Puteți ca în loc de pudrare să o stropiți cu sirop de arțar sau miere subțiată cu  zeamă de lămâie.

MIHAI ANGELESCU

Bunicii nostri nu faceau economie de condimente si plante de gust! Intre ele, chimenul cred ca este una dintre cele mai sanatoase, in vechime se spunea ca poate sa vindece orice boala. Mie imi place painea cu chimen.

DOINA BACIU

Imi umbla in minte o multime de retete de altadata. Simple, usor de facut, unele poate generate de saracie… Dar buuuune! Mai stie cineva sa faca niste colarez???

CARMEN DUMBRAVEANU

Abia astept sa vina primavara si sa apara corcodusele. Sunt niste fructe pe nedrept ignorate. Eu le prepar in fel si chip: compot, dulceata, gem, bulion(!), mancare, prajitura, supa(!)…

CALIN COBAN

Ideala pentru slabit, faimoasa supa de varza care circula pe internet in foarte multe variante:

Ingrediente:

- 1 kilogram de varza dulce
- 100 grame morcovi
- 100 grame ceapa
- 100 grame pastarnac si patrunjel
- 50 grame faina
- chimen
- sare si piper

Mod de preparare:

Morcovii impreuna cu ceapa, pastarnacul si patrunjelul se taie marunt si se pun a fiert intr-o oala cu apa cu putina sare.

Varza se taie in bucati mari si se adauga dupa ce zarzavatul a dat in clocot.

Faina se amesteca cu putina supa dupa care se adauga in oala, unde se lasa sa mai fiearba 10 minute.

Se poate adauga putin ulei, iar cand se ia de pe foc se presara piperul, sarea si chimenul.

ADRIANA COSTESCU

In curand vor aparea salatele, ridichile si spanacul. Pana la Paste, voi manca multe salate, dar, din toate, preferata mea e cea in care pun si iarba aceea usor usturoiata, leurda.

MIHAELA DUMITRU

Stiti ca se pot face tot felul de dulceturi din petale de flori? Si nu ma refer aici doar la dulceata obisnuita de trandafiri, ci si la florile de toporasi, banutei, panselute sau nalba. Exista o carte intreaga despre florile comestibile, scrisa, cred, de doamna Maria Ivascu.

RADU ZORILEANU

Sunt vanator pasionat si pot sa va spun ca nici o carne nu se compara cu cea de vanat. Spre deosebirea de carnea animalelor de curte aceasta nu are grasime, este mult mai sanatoasa. Singura problema este ca trebuie sa te inarmezi cu rabdare si sa o pui in marinata de vin cu ceapa, usturoi si condimente timp de minimum 6 ore inainte de a te apuca sa o gatesti.

ANCA HAGIU

Am si eu o reteta mostenire de familie.

Bors cu hribi

Ingrediente: 100g hribi uscati, 500ml bors, 500g varza acra, o ceapa, 2 linguri de faina, 2 linguri de ulei, verdeata si sare dupa gust.Mod de preparare

Se taie foarte subtire varza murata si se caleste cu ceapa si faina. Hribii se taie marunt, se adauga impreuna cu varza si ceapa intr-un vas si se lasa la fiert. Cand au fiert, se toarna borsul dat in clocot si se adauga sarea si verdeata.

…TEMA CONCURSULUI: La Topoloveni, Sonimpex produce numai delicatese naturale in spiritul traditiei romanesti. Magiunul natural de prune Topoloveni si zacusca de vinete fara E-uri, conservanti sau aditivi reprezinta doua exemple concludente . Voi ce retete traditionale, bazate numai pe ingrediente naturale, ne recomandati? Asteptam  – la office@bucatarescu.ro – comentariile voastre si retete savuroase. Sunt permise inscrieri multiple.

PREMII: Saptamanal, cate 2 cosuri cu produse naturale Topoloveni ( fiecare cos contine 3 x magiun natural de prune, 3 x zacusca de vinete)

DURATA CONCURSULUI: 27 ianuarie -24 februarie 2011. Premiile vor fi anuntate  joia, in zilele de 3, 10, 17, 24 februarie 2011.

Citeste si:

Tags: , , , , , ,

3 Responses for “CONCURS Retete traditionale romanesti – Magiun de prune natural Topoloveni si Zacusca fara E-uri (120-129) /Coltunasi cu branza, supa de varza, bors cu hribi, “malai” dulce”

  1. Adi Hadean says:

    Ar fi fost excelent dacă “admiratoarea” folosea cuvintele ei pentru a participa la concurs și nu pe ale mele, da-i ok:). Sigur, asta nu înseamnă că Bucătărescu are vreo vină, spun doar că unele dintre admiratoarele mele nu-s mereu foarte inspirate.

  2. Bucatarescu says:

    Adi, concurentii care nu trimit retete originale nu intra in calcul pentru premii! Am lasat reteta intrucat te-a citat si te-a link-uit corect.

  3. Adi Hadean says:

    Cum spuneam, n-am o problemă cu concursul ori cu site-ul:). De fapt, n-am o problemă nici cu cititoarea, speram doar să-i atrag atenția (și dânsei și altora care procedează așa) că nu-i în regulă. Apreciez linkul:).

Leave a Reply