|

CONCURS Retete traditionale romanesti – Magiun de prune natural Topoloveni si Zacusca fara E-uri (130-139)/Ochiuri cu praz, tarta cu visine, dulceata de gutui, papanasi cu dulceata, placinta cu dovleac

LUCIANA VETRINEANU (x6)

Varza calita cu carne de porc

Ingrediente

  • 2 verze murate;
  • ulei;
  • pulpa pe porc;
  • 2 cepe;
  • 1 morcov;
  • cimbru;
  • piper si sare
  • bulion

Mod de preparare: Se da intr-un clocot pulpa de porc taiate cubulete. Se caleste in ulei ceapa si morcovul taiate marunt cu bucatelele de carne. Se adauga si varza taiata subtire.. Se amesteca conntinuu si dupa 1 minut, se adauga apa cat cuprinde ca sa fiarba. Se fierbe pana se inmoaie varza, apoi se adauga bulion (5linguri), marar tocat marunt si cimbru uscat. Se mai lasa cateva minute si e gata! Se serveste alaturi de ardei iute.

PS: Varza se lasa la dezsarat si dezacrit o noapte in apa rece. Eu asa am facut si a iesit mult mai gustoasa.

Tarta cu visine

Ingrediente

  • visine: 500-600 grame;
  • faina: 200gr
  • zahar: 150gr
  • ulei:150ml
  • oua: 6 buc
  • zahar vanilat,
  • praf de copt
  • apa minerala: 100ml
  • 1lg coaja de lamaie rasa

Mod de preparare:
Se separa ouale. Se bat albusurile  bine, se adauga zaharul peste ele si se bat pana se topeste zaharul (eu pun pudra ca sa fiu sigura ca se topeste repede) Se bat separat galbenusurile cu uleiul, apa minerala, zaharul vanilat, aromele si lamaia rasa. Se adauga albusurile batute prima data peste galbenusuri, se amesteca usor si se toarna in ploaie faina si praful de copt stins cu 2 picaturi de lamaie. Nu amestecati faina cu mixerul, ca se lasa aluatul. Amestecati usor cu o paleta de lemn in falduri (ca aparatul profesional de facut paine ). Se toarna in tava preunsa si tapetata cu hartie de copt.

Se introduce la cuptorul preincalzit la 250 de grade. Se tine 10 minute la 220 de grade. Si ultimele 10 minute la 190-200 grade. Se scoate, se lasa sa se raceasca, apoi se indeparteaza hartia de copt si se taie cubulete.

PS: am spritat la final cateva felii cu o crema de vanilie, pt un pic de cremozitate (cu budinca de vanilie).
Dulceata de gutui

Ingrediente

  • gutui:4 farfurii cu varf taiate cubulete;
  • zahar: 2 farfurii;
  • sucul de la o lamaie;
  • 2 cesti de apa;

Mod de preparareSe face un sirop din zahar apa si sucul la lamaie. Se toarna apoi cubuletele de gutui si se pune la fiert. Se fierbe dulceata pana scade cat doriti (pana se leaga daca puneti in farfurie dupa ce s-a racit o lingurita). Eu am fiert-o cateva ore.

Papanasi cu dulceata

Ingrediente
  • 2 oua;
  • 500 gr: branza vaci;
  • esenta de vanilie;
  • coaja de lamaie;
  • cateva linguri de zahar;
  • o cana faina
  • 3 linguri apa minerala;
  • ulei pentru prajit;
  • smantana pentru decor;
  • dulceata capsuni si zmeura (asta am folosit eu)

Mod de preparare

Se amesteca toate ingredientele pentru aluat. Se incinge uleiul bine. Se fac ineluse cu ajutorul palmelor date prin faina(ca altfel e foarte lipicios aluatul) se face o gaura in mijloc si se pun la prajit. Se fac si bilute simple pentru “capacelele-motz”. Se pun pe servetel absorbant si se servesc decorati cu multa smantana si dulceata.

Fasole verde cu sos de usturoi si smantana

Ingrediente

-500gr fasole verde;
-4catei de usturoi;
-sare;
-2linguri de smantana;

Mod de preparare: Se curata tecile de fasole verde (taindu-le varfurile de la ambele capete). Se pune separat pe foc la fiert , o oala cu apa. Cand apa incepe sa dea in clocot, se adauga tecile si se fierb la foc mic, cateva minute, pana acestea devin moi daca le intepati cu furculita (se gusta, daca nu sunt crude, atunci sunt gata:)).Separat se face sosul de usturoi cu smantana. Se freaca usturoiul curata si tocat fin cu smantana pana se obtine o pasta. Se adauga sare dupa gust. Se servesc simple cu acest sos de usturoi sau ca si garnitura alaturi de o friptura la gratar.

Placintica cu dovleac

Ingrediente

* dovleac ras
* faina;
* lapte;
* esenta vanilie;
* coaja lamaie rasa;
* drojdie;
* oua: 2;
* zahar: 100 gr
* ulei pt uns;
* scortisoara;
* nuca

Mod de preparare:
Se face un aluat din amestecul laptelui caldut cu ouale, zaharul, coaja de lamaie, esenta, drojdia inmuiata in lapte si apoi faina cat cuprinde pana iese un aluat nici foarte moale nici foarte tare.

Se lasa la dospit o ora, pana creste putin.

Se rade dovleacul, se caleste nitel cu scortisoara si nuca taiata finut.

Se intinde aluatul si se unge cu ulei. Se pune dovleacul si se ruleaza. Eu am folosit forma de placinta rotunda cu gaura la mijloc (am un lapsus..am uitat cum ii zice acum formei asteia), unsa si tapetata cu faina.

Se coace la cuptorul preincalzit pana se rumeneste. Se scoate, se raceste si se scoate din tava, invers. Se pudreaza cu zahar la final .

MARIANA

Oua ochiuri cu praz.
4 oua, 2-3  fire de praz,sare, 3 linguri de ulei.
Se fierbe apa cu putina sare, intr-o olicica.Se sparg ouale si se da drumul incet, pe rand fiecaruia in apa clocotita. Se lasa 3-4 minute dupa care se scot cu grija intr-o farfurie si se scurg de apa.
Separat se caleste in ulei, prazul taiat rondele de 2 cm, pana se inmoaie. Se rastoarna si ouale cu grija sa nu se imprastie, se amesteca incet si se mai lasa pe foc 2-3 minute. In locul prazului se pot folosi si 2 legaturi de ceapa verde. Se servesc cu mamaliguta calda. Pofta buna!

CARMEN DANCIU

Imi plac enorm retetele cu mamaliguta, gen “taci si inghite” sau bulz, dar ma tem ca deja ler-au inscris altii in concurs. Consider ca malaiul si mamaliguta sunt pe nedrept desconsiderate de multi critici de gastronomie si de o parte a opiniei publice. Daca stii sa pregatesti retetele, ies adevarate minuni!

MIHAI ALBULESCU

Dintre bauturile traditionale, socata imi place cel mai mult. Dar beau cu placere si afinata, coacazata, zmeurata…

RADITA PETCU

Cu magiun as face bunatate de cornulete!

…TEMA CONCURSULUI: La Topoloveni, Sonimpex produce numai delicatese naturale in spiritul traditiei romanesti. Magiunul natural de prune Topoloveni si zacusca de vinete fara E-uri, conservanti sau aditivi reprezinta doua exemple concludente . Voi ce retete traditionale, bazate numai pe ingrediente naturale, ne recomandati? Asteptam  – la office@bucatarescu.ro – comentariile voastre si retete savuroase. Sunt permise inscrieri multiple.

PREMII: Saptamanal, cate 2 cosuri cu produse naturale Topoloveni ( fiecare cos contine 3 x magiun natural de prune, 3 x zacusca de vinete)

DURATA CONCURSULUI: 27 ianuarie -24 februarie 2011. Premiile vor fi anuntate  joia, in zilele de 3, 10, 17, 24 februarie 2011.

Citeste si:

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply