|

CONCURS Retete traditionale romanesti – Magiun natural de prune Topoloveni si Zacusca fara E-uri (140-145) /Gogosi cu magiun, compot de dovlecel, stevie cu lapte, rulada de biscuiti, tuica fiarta

CRISTINA TUDOR

Va trimit reteta mancarii mele preferate pe care pur si simplu o ador:

Stevie cu lapte

Ingrediente:

400 gr stevie
2 l lapte batut sau sana
1 ceapa mare
1 legatura marar
1 ou
sare
sare de lamaie
patrunjel
leustean

Mod de preparare: Se spala bine stevia,se pune la fiert cca 15 minute dupa care se toaca marunt. intre timp se spala ceapa,se curata si se toaca marunt. se pune ulei intr-o oala si se caleste ceapa ,stevia si mararul dupa care se completeaza cu laptele batut si se lasa sa fiarba cca 30 minute. Cand este aproape gata, se ia de pe foc si se drege cu oul batut si amestecat cu sare de lamaie ,leustean si patrunjel.
Eu va doresc pofta buna!

ANDREI ION

Compot de dovlecel

Se curata dovlecelul, se scot semintele, se taie cubulete, se pun la borcane, se lasa borcanul mai gol cam 2-3degete, se adauga 5-6 linguri de zahar, apoi se umple cu apa .Se inchid borcanele si se pun la fiert la bain marie. Se lasa la fiert 1ora 1ora si jumatate de cand incepe sa fiarba. Este super bun.

INDIRA SALITA

Rulada de biscuiti cu banane

Ingrediente: 300g biscuiti,100g miez de nuca macinata,150 gunt,2lingurite cacao,250g zahar pudra,100ml lapte,un galbenus de ou,2 pliculetezahar vanilat,50ml esenta de rom,2banane,50g nuca de cocos.

Preparare: Biscuitii se dau prin masina de tocat si se inmoaie cu laptele si romul. Zaharulpraf,cel vanilat si galbenusul se freaca bine cu untul spuma.  Se amesteca impreuna biscuitii cu spuma adaugandu-se si cacao.Se intinde amestecul pe o foaie de celofan,se pun la mijloc bananele curatate de coaja si se ruleaza. Inainte de a se rula ,se presara pe foaia de celofan nuca de cocos sau zahar tos.Se pune in frigider,la rece si se poate consuma de preferat a doua zi .

CARMEN DUMITRA

Din dovlecel, se pot face o multime de preparate gustoase: sufleu de dovlecel la cuptor, supa, tocana, dar si dulceata. Pentru dulceata, alegem tipul de dovlecel cu pulpa mai tare (poate sa fie si zucchini), pe care o taiem cubulete. Apoi, ne hptaram daca facem dulceata sau …compot!!!

MIHAI TANASESCU

…Dar ce ziceti de o tuica fiarta? Eu zic ca are legatura cu traditiile noastre la vreme de iarna si e foarte simplu de facut: ai nevoie de o tuica buna de prune (eu recomand de Valeni), de  niste zahar (daca mai gasiti pe undeva zahar candel, folositi-l!), de de cateva boabe de piper, de 1-2 cuisoare si …cam atat. Simplu, bun, incalzeste sufletul!

ALINA PADURARU

Mi-amintesc si acuma de buna mea vecina tanti Florica, care  din  ingredinte saracacioase  scotea o reusita culinara;cat timp ea trebaluia pe langa soba veche cu plita, eu stateam cuminte pe lavita, cu o cana mare de cafea ( bine, de fapt era o imitatie de cafea- o apa colorata cu muuuuuuuult zahar) si asteptam cuminte sa se elibereze ca sa imi ghiceasca si mie viitorul! Ce vremuri frumoase, linistite si atat de bogate tocmai prin  inocenta copilariei!
Tanti Florica nu mai este……nu mai este de ani buni, dar de cate ori trec prin fata casei unde ea a locuit, nu am cum sa nu imi amintesc de gogosile pufoase ce le impartea cu noi ( cu mine si nepoata sa -care imi e buna prietena), de o bucata ascunsa de halva ce o scotea din dulapul plin cu mirodenii sau bomboniera intotdeauna plina ce trona maiestuoasa pe masa ei din bucatarie! Si tot cand ma gandesc la aceste minunatii imi revin in minte si rugamintile noastre ( mai mult sau mai putin convingatoare ) de a ne pregati coltunasi cu magiun sau friganele….
Am incercat si eu de-a lungul timpului sa fac coltunasii cu magiun, dar parca niciodata nu mi-au iesit asa buni ca ai dansei…si totusi filosofia nu e mare…sa fi pus ea oare mai mult suflet? ….Se poate, cand ma gandesc la bunatatea ei nemarginita….
Trecand totusi la reteta propriu-zisa, ar fi nevoie sa scoatem din camara urmatoarele:
1 ou, o jumatate de de coaja de ou sa fie plina cu apa rece, faina si sare – pentru aluat
3 linguri sanatoase pline cu magiun, o mana de nuci tocate si poate cativa stropi de rom- pentru umplutura
2 cani cu pesmet prajit , 3-4 linguri zahar – pentru finisare
Facem un aluat vartos( ce nu trebuie sa se lipeasca de maini )din :o u, apa si sare peste care adaugam faina cernuta ( cat cuprinde). Framantam aluatul cu multa daruire, apoi il intindem sub forma de foaie si  il taiem  in patrate cat mai uniforme.
Peste patratele obtinute punem cate-o lingurita din umplutura de magiun si nuca , apoi le lipim ca sa obtinem foma unui triunghi.Dupa ce am pregatit astfel coltunasii ii dam la fiert intr-o oala incapatoare in care avem pusa apa clocotita ( cu putina sare).
Cand au fiert coltunasii ( se vor ridica singuri la suprafata apei), ii dam sa se tavaleasca printr-un strat generos de pesmet prajit, amestecat ulerior cu zahar tos- dupa gust si generozitate!

…TEMA CONCURSULUI: La Topoloveni, Sonimpex produce numai delicatese naturale in spiritul traditiei romanesti. Magiunul natural de prune Topoloveni si zacusca de vinete fara E-uri, conservanti sau aditivi reprezinta doua exemple concludente . Voi ce retete traditionale, bazate numai pe ingrediente naturale, ne recomandati? Asteptam  – la office@bucatarescu.ro – comentariile voastre si retete savuroase. Sunt permise inscrieri multiple.

PREMII: Saptamanal, cate 2 cosuri cu produse naturale Topoloveni ( fiecare cos contine 3 x magiun natural de prune, 3 x zacusca de vinete)

DURATA CONCURSULUI: 27 ianuarie -24 februarie 2011. Premiile vor fi anuntate  joia, in zilele de 3, 10, 17, 24 februarie 2011.

Citeste si:

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply