|

MANCARE SANATOASA / Concurs Magiun natural de prune Topoloveni si Zacusca fara E-uri (30-40)

STELA NEGUT

Dulceata de pepene galben

1 kg de miez de pepene galben;
1kg de zahar;
½ lamaie;
o lingurita zahar vanilat.
Taiati miezul de pepene in cuburi. Intr-un castron puneti pepenele astfel pregatit iar deasupra lui jumatate de kilogram de zahar si il lasati sa se macereze cateva ore. Scurgeti apoi siropul in vazul de fierbere, adaugati restul de zahar si zaharul vanilat si puneti la foc mic. Trebuie sa se faca un sirop dar sa fie limpede. Cand incepe sa fiarba in clocote mici adaugai pepenele si mariti flacara pana cand cubuletele devin transparente. Luati spuna spre sfarsit si puneti zeama de lamiae, apoi inchideti focul si acoperiti vasul cu un prosop ud si stors bine. Cand se raceste se pune in borcane si se dau intr-o camara intunecoasa. Secretul de a nu face mucegai este sa puneti borcanele intr-un loc si pana nu le consumati sa nu le mai miscati.

IULIA NEGRUSA

Va trimit o retete primita de la bunica:
Dovlecei cu conopida
Ingrediente pentru 2 borcane de 750 ml
650 g conopida
300 g dovlecei
500 ml otet
1/2 lingurita boabe de piper
3 linguri zahar
4 boabe de coriandru
1 lingurita sare
Se spala conopida , se curata si se despart buchatelele.Se spala dovleceii , se curata si se taie in bucati egale.Otetul se da in fiert cu 500 mnl apa, boabe de piper, zahar,boabe de coriandru si sare.
Se adauga mai intai buchetele de conopida si se oparesc 4 min.Apoi se adauga dovleceii si se mai fierbe un minut.Se scot legumele si se introduc in borcane.Se mai da in fiert o data zeama si se toarna peste legume.Se inchid borcanele.Muraturile se lasa sa patrunda cca.o saptamana inainte de servire.

CORINA ALEXANDRESCU (x2)

Eu as recomanda pentru acest concurs urmatoarele retete bazate pe ingrediente naturale:
1. Ghiveci
2.Serbet de portocale
Ghiveci
Ingrediente
5 kg rosii, jum. kg morcov, jum. kg radacina patrunjel, jum. kg pastarnac, 5 ardei capia,5 ardei gras verde, 5 ardei gras rosu, 5 gogosari, 1 kg ceapa, 1 kg fasole verde, 6 vinete, 2 dovlecei, jum litru ulei, 10 catei usturoi, zahar,sare,piper, foi de dafin
Rosiile, curatate de coaja si trecute prin sita, se fierb cam 10 min, apoi se adauga morcovul, radacina de patrunjel si pastarnacul taiate cubulete. Dupa 30 min. de fierbere adaugam ardeii, gogosarii, ceapa, fasolea taiate fideluta. Dupa alte 30 min. de fierbere vinetele si dovleceii cubulete. Dupa 30 min de fierbere adaugam uleiul, sarea, zahar, piper, foi de dafin, usturoiul tocat marunt. Mai lasam inca 30 min pe foc, apoi se toarna fierbinte in borcane.

Serbet de portocale
Este perioada citricelor si-mi amintesc cu placere de serbetul de portocale, facut de bunica mea, iarna, ce frumos mirosea si ce bun era!
Ingrediente: 3 portocale,1kg si 250g zahar, jum lamaie.
Doua dintre portocale se storc si atat sucul cat si pulpa se oparesc cu 330 ml apa clocotita. Se lasa intr-un vas acoperit pana se racesc, apoi se strecoara printr-un tifon.Zeama rezultata se pune la fiert cu zaharul pana cand devine un sirop spumos. Apoi se freaca eneric cu o lingura adaugand zeama de la o lamaie si de la jumatate de portocala, pana cand se leaga. Se pune in borcane si poate fi pastrat mai bine de un an.
ALINA TITA (x2)
Zacusca de vinete

Ingrediente: 2 kg ceapa, 3 kg ardei gogosar, 3 kg vinete (coapte), 2 kg rosii proaspete, 1 l ulei, sare de mare.
Mod de preparare
Ceapa, ardeii se rad pe razatoarea mare. Se pune ulei la incins, se adauga ceapa, se lasa 5 min si se adauga si ardeiul. Se lasa 30 minute amestecand iar  focul sa fie mic. Se adauga vinetele coapte si  tocate si se lasa sa fiarba. Rosiile se rad si se adauga si ele. In momentul in care a iesit uleiul deasupra se adauga sare, piper si foi de dafin dupa gust. Se mai lasa 5 minute si se pune apoi in borcane fierbinte. Dupa umplere acestea se capseaza si se pun la fiert in Bain-Marie.
Mod de servire
Se serveste rece.
Este un deliciu mai ales iarna si in zilele de post. Unde mai pui ca este sanatoasa, fiind facuta numai din legume.

Sarmalute in foi de varza

Este o reteta delicioasa si traditional romaneasca. Cui nu-i plac vestitele sarmale? Sunt nelipsite de la orice sarbatoare romaneasca si sunt foarte apreciate. Reteta difera putin si in functie de zona, insa, in mare aceasta este:

  • 1 kg carne de porc
  • 600 g carne de vita
  • 500 g orez
  • 500 g ceapa
  • 4 kg varza murata
  • sare
  • 100 g boia dulce
  • 100 ml apa
  • suc de rosii
  • cimbru
  • piper.

Se pregateste astfel :

  1. Se spala carnea de vita si de porc si se taie bucati.
  2. Se curata ceapa, se spala si se taie felii.
  3. Se spala orezul, se fierbe pe jumatate, dupa care se raceste sub un jet de apa rece.
  4. Se spala varza, se curata de cotoare si se aleg frunzele pentru sarmale
  5. Carnea se toaca impreuna cu ceapa, dupa care se amesteca cu orezul, sarea si piperul.
  6. Se pune putina compozitie pe cate o foaie de varza si se ruleaza, introducand marginile ruloului in interior.
  7. Se aseaza cateva frunze de varza in oala, se pun sarmalele, deasupra se toarna sucul de rosii si cimbrul si se fierb la foc mic.
  8. La final, vasul se da la cuptor, pentru a se rumeni frumos sarmalele.
  9. Pofta buna!                                                 Au o savoare deosebita daca sunt gatite intr-un vas de pamant si par astfel si mai apropiate de reteta traditionala!

AURELIA POP

Din gradina toamnei am cules si am pus cu grija in butoaie legume atent alese. Am adaugat din belsug mirodenii: marar, usturoi, frunze de telina, foi de dafin, boabe de piper, crengute de visin si… un strop de suflet va puteti bucura de castraveti, gogonele, pepenasi, morcovi, conopida, mere si varza,saramura de o calitate exceptionala – pepene galben, père, gulii si zeama de varza limpede si rosie cu firicele de marar prin ea.  Acestea, puse toamna tarziu la saramura, isi pastreaza aproape neatinse calitatile curative si constituie o sursa nepretuita de vitamine naturale.Va prezint produse traditionale, cum ar fi: ardei copti, ardei umpluti cu varza, vinete coapte, zacusca, dulceata de gutui.Va recomand foarte concentrata si dulce – dulceata de smochine, dulceata de trandafiri, dulceata de smochine, nuca si susan, dulceata de mure, dulceata de vinete.Rotunda Românească = Pâinea naturală Ţi-e dor de pâinea de altădată pe care o făcea mama, bunica sau străbunica numai din ingrediente naturale, folosind maiele tradiţionale îndelung fermentate, cu gust autentic şi arome îmbietoare date de maiestria plămădirii aluatului şi de coacerea în cuptorul pe vatră?

IONELA GHEORGHE

Am 28 ani si o fetita de 2 ani, Maria;eu gatesc cam de 5 ani, de cand m-am casatorit; la inceput gateam ce vazusem la mama acasa, dar apoi, am cautat pe internet si am gasit tot felul de retete pregatite cat mai sanatos; e foarte important pentru mine ca familia mea sa se hraneasca sanatos; de aceea, va prezint o lista cu mancarurile pe care le gatesc eu si la care folosesc numai produse naturale:
-plachie de peste – asta iese super cand cumparam peste proaspat, de dunare, si folosim legume de la tara
-mamaliga cu branza si ou;
-varza a la cluj (varza cu orez) in care mai punem si putin kaiser, pt gust
-ciorba de peste cu orez
-supa de galuste
-supa de gaina cu taitei de casa
-cartofi gratinati
-placinta cu mere / branza / praz cu nuci
-pui pe sticla cu mujdei
-orez cu ciuperci
-chiftelute de porc / pui / peste
-pateu facut in casa
-salata de telina cu morcovi, usturoi si lamaie
-salata de patrunjel, susan, mieji de dovleac, lamaie si usturoi
-salata de sfecla rosie cu hrean si otet
-scovergi cu mujdei
-tort cu crema de zahar ars si mere – cu oua, mere si lapte de tara…
-toamna facem zacusca, si punem pepenasi, gogonele, sfecla rosie, gogosari, castraveti, ardei copti
-gogonele sotate; e ceva deosebit!
si lista ar putea continua, dar mi-e teama ca va plictisesc;
…sper ca v-am convins de maniera in care gatesc!

MIHAELA DRAGU

Salata orientala

Ingrediente:
Pentru reteta clasica se folosesc cartofi,ceapa,masline,ulei,otet sau zeama de lamaie si felii de oua daca nu este perioada postului.
In plus se mai pot adauga la salata orientala cubulete de rosii,felii de ardei gras,capia sau gogosar.

6 cartofi
o ceapa uscata,ceapa rosie sau ceapa verde
masline dupa gust sau cca 200 g
1-2 rosii
ulei (eu am folosit ulei de porumb presat la rece ), otet de mere sau zeama de lamaie, sare, piper dupa gust
2 linguri suc de portocala si o lingura suc de grapefruit
Daca va place, puteti adauga si patrunjel verde.

CARMEN DANIELA POP

Eu mai recomand muraturile puse cu sare ,otet si putin conservant sau cele la butoi care sunt un deliciu si mai gasesti pe la piata la tarani.
Pe langa vestitul magiun sunt si dulceturi  si gemuri care au  o calitate deosebita  si desi sunt putin mai scumpe daca le cumperi de la piata sunt din frunte proaspete nu aduse din alte tari si tinute in supermarketuri.
Mai este ceva amestec de legume (ghiveci) care e deosebit la ciorbe si dau o savoare foarte buna.

ALEXANDRA

Saleuri gustoase

Avem nevoie de 250 gr branza sarata (nu conteaza daca de vaca sau de oaie, numai sa fie “de la mama ei”), 250 gr unt si 250 gr faina. Branza se rade pe razatoarea mica, se ameste foarte bine cu untul si faina. Se intinde o foaie mai groasa si se taie cu forma de saleuri. Se dau la cuptor pana se rumenesc putin.
Spor la treaba si….POFTA BUNA!

…TEMA CONCURSULUI: La Topoloveni, Sonimpex produce numai delicatese naturale in spiritul traditiei romanesti. Magiunul natural de prune Topoloveni si zacusca de vinete fara E-uri, conservanti sau aditivi reprezinta doua exemple concludente . Voi ce retete traditionale, bazate numai pe ingrediente naturale, ne recomandati? Asteptam  – la office@bucatarescu.ro – comentariile voastre si retete savuroase. Sunt permise inscrieri multiple.

PREMII: Saptamanal, cate 2 cosuri cu produse naturale Topoloveni ( fiecare cos contine 3 x magiun natural de prune, 3 x zacusca de vinete)

DURATA CONCURSULUI: 27 ianuarie -24 februarie 2011. Premiile vor fi anuntate  joia, in zilele de 3, 10, 17, 24 februarie 2011.

Citeste si:

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply