|

MANCARE TRADITIONALA Concurs Magiun de prune natural Topoloveni si Zacusca fara E-uri (62-71)

STEFAN FAUR

Mancare de vinete cu rosii si ardei

Mancarea de vinete cu rosii si ardei este un deliciu de sezon, plina de aroma si culoare. Ar fi pacat sa nu benificiem de aceste legume, iar mancarea de vinete cu rosii si ardei este combinatia perfecta pentru o masa copioasa si plina de savoare.


Ingrediente

- 3 vinete mijlocii
- 1 kg de rosii
- 2 cepe
- 6 ardei grasi
- 3 catei de usturoi
- 3 linguri de ulei
- marar, patrunjel, sare, piper.

Mod de preparare

- Se taie rosiile felii, se asaza un rand pe fundul cratitei, apoi se pune un rand de ceapa cruda, taiata pestisori;

- Se taie vinetele in patru, se oparesc, se scurg, se aseaza peste ceapa, iar deasupra se pun ardei grasi taiati rondele;

- Peste ardei se pun cativa catei de usturoi, taiati in doua, marar, patrunjel tocat, sare si piper;

- Deasupra se aseaza restul de rosii taiate felii;

- Se acopera cratita cu capacul si se lasa sa fiarba la foc mic;

- Cand incepe sa lase apa, se adauga uleiul;

- Se misca cratita din cand in cand, ca sa se controleze, daca nu s-a prins pe fund;

- Se da la cuptor, pana scade complet;

- Se lasa sa se raceasca si se rastoarna ca o budinca.

Pofta buna !

ELENA TILEA (x2)

Dovlecei pane

De cate ori am musafiri imi place sa-i uimesc cu minunatele mele aperitive ,unul dintre acestea ar fi si dovleceii pane care ti se topesc in gura .
Ingrediente
2 dovlecei mici cruzi
1 ou
4 linguri de faina
ulei
sare ,piper
Se taie dovleceii felii cat mai subtiri se sareaza si se lasa la scurs pe o sita,separat se bate oul se sareaza foarte putin si pipereaza..Pe o farfurie intinsa se pune faina.Se incinde ulei in tigaie apoi se da fiecare felie de dovlecel intai prin faina apoi prin ou si se pun in tigaie la prajit.Se servesc calde ca aperitiv.si sunt extraordinare dand impresia de o bucatareasa desavarsita .

Sos pentru friptura din rosii coapte la gratar

Eu cred ca mancarea preferata a barbatilor e carnea la gratar findca tot ei o pregatesc , eu de fiecare data pregatesc si cel mai delicios “sos din rosii coapte la gratar”
Ingrediente:
6 rosii
1 capatana de usturoi
3 linguri de ulei
un praf de sare, piper
In timp ce frig carnea arunc pe gratar si cele 6 rosii pe care am grija sa le intorc sa se coaca pe toate partile,separat sfaram usturoiul si il frec cu ulei pana obtin o pasta laptoasa . Dupa ce s-au copt rosiile bine pe toate partile le curat de coaja si miezul il mixez intr-un bol in care adaug pasta de usturoi ,sare piper ,il servesc in acelasi bol la friptura .
Familia mea numeroasa e intotdeauna multumita.

SILVIU GALEA (x4)

Tort Diplomat

Ingrediente:
20 piscoturi,
5 plicuri de gelatina de cate 5 g,
o cana cu zahar,
1 litru de frisca vegetala,
2 oua,
un compot de ananas,
100 g stafide,
o esenta rom,
fructe pentru ornat.

Mod de preparare:

Se pune gelatina la inmuiat, cu sucul din compotul de ananas, intr-o craticioara mica, astfel incat sucul sa acopere stratul de gelatina uscata. Se pun ouale, zaharul si cana de lapte sa se fiarba la baie de abur pina aproape de consistenta unei budinci. Se da la rece.

1/2 l frisca rece se bate si se amesteca cu budinca, esenta de rom si stafidele si cu gelatina care s-a lichefiat pe o baie de abur.

O cratita de tort se captuseste cu o folie de plastic si se pun la baza piscoturile astfel sa se formeze un blat, se insiropeaza cu restul de suc din compot si se pun peste ele si bucatile de ananas. Se adauga frisca cu geletina.

Se da la frigider cam o ora si dupa aceea se scoate cu ajutorul foliei din cratita si se pune pe un platou. Se orneaza cu restul de frisca si se pun la alegere fructe, ciocolata, etc. Se mai da la rece un pic.

Varza a la Cluj
Se prajeste cu untura si putina ceapa carnea data pe masina si se inabusa turnind cite o lingura de apa.

Se toaca potrivit de marunt varza si se inabusa putin.

Se unge o cratita cu o lingura de untura, se pune un rind de varza, unul de carne, o lingura de smintina, se continua alternind varza, carnea si smintina. Ultimul rind trebuie sa fie de smintina. Se adauga intre rindurile de varza si carne orezul fiert in apa cu sare si bine scurs.

Se potriveste de sare si piper. Se da la cuptor.

GULAS CU CARNE DE PORC


CANTITATI  : 600 g carne, 700 g ceapa , 40 g boia de ardei , 1 ardei gras , 300 g rosii , piper, sare , 200 ml untdelemn ; pt. galuste : 2 oua , 500 g cartofi fierti, 100 g faina

PREPARARE :  ceapa taiata marunt se inabuse in grasime inpreuna cu carnea , taiata in bucati, boiaua, sarea si piperul. Cand ceapa sa calit putin, se pune ardeiul taiat marunt si se toarna cate putina apa calda pana se inmoaie carnea . Se adauga rosiile si se da la cuptor sa scada . Cartofii fierti si curatati si zdrobiti se amesteca cu ou si  faina , se formeaza galuste care se fierb in apa cu sare apoi se introduc in gulas.
CIULAMA DE VITEL

CANTITATI :  800 g carne de vitel, 1 ceapa , 50 g unt , 50 g faina , 250 g smantana , 1 foaie dafin , sare, piper

PREPARARE : Se pune la fiert carnea taiata bucatele cu sare, ceapa si foaie de dafin . In untul topit se pune faina , se stinge cu supa si se fierbe amestecand continu sa nu se prinda . Cand este gata se adauga smantana, se rastoarna peste carne si se mai fierbe totul putin inpreuna . Este foarte gustoasa daca i se adauga cateva ciuperci inabusite in unt .
Pofta buna .

MIHAI-LIVIU TUDOSE (x2)

Ardei copti umpluti

Ingrediente:

pentru 2 persoane:

4-5 ardei mari, grasi si carnosi
200g orez (eu am folosit basmati)
1 ceapa
1 rosie mare
frunze de patrunjel, busuioc, telina
branza afumata (scamorzza)
parmezan
ulei , sare, piper

Preparare:

Se coc ardeii in mod foarte rapid (doar atat incat sa-i putem decoji dar pulpa nu trebuie sa fie coapta).

Se pun intr-o punga sau intr-un vas cu capac cu putina sare si se lase asa sa transpire cam 15′. In acest fel se vor curata foarte usor.

Intre timp punem o oala cu apa pentru fiert orezul si punem ceapa la calit cu putin ulei (eu am folosit doar 1/4 de ceapa ca pe aici nu se exagereaza).

Dupa 2-3 ‘ se adauga rosia taiata cubulete si lasam sa se prajeasca la foc mic.Cand fierbe apa saram si adaugam orezul. Il scurgem cam trei patru minute inainte de timpul indicat pe pachet. Trebuie sa fie foarte “al dente”. Scurs de apa se adauga peste ceapa si rosia calita, se adauga verdeata taiata, parmezanul (eu am uitat sa cumpar) si branza taiata cubulete. Se amesteca si se stinge focul.

Acum ne ocupam de ardei se curata frumos de toate rezidurile arse Si se taie capacelul deasupra unui castron pentru a recupera apa continuta in interior (foarte gustoasa). Cu ajutorul unei site (de ceai) strecuram apa de vegetatie in compozitia de orez evitand astfel semintele.

Umplem ardeii si-i depozitam intr-o cratita cu un deget de apa pe fund, cateva cubulete de rosi (puse deoparte) frunze de telina si sare. Se pot coace pe gas (daca aveti o cretita mai inalta cu capac) sau la cuptor.

Eu i-am lasat pe foc 15′ si alte 10′ in cuptorul incins sa se gratineze putin.Sunt foarte buni si deosebiti de ardei umpluti cruzi.

Daca nu aveti prea mult timp puteti coace ardeii cu o zi inainte conservandu-i la frigi!

Restul e o joaca!

Bab Gulyas

Ingrediente:

300 gr carne de porc (poate sa fie si de vita)
un ciolan crud afumat (mai mic)
2 morcovi
1 patrunjel
2 buc ceapa
sare,piper,boia sau crema de gulyas
frunze de patrunjel,telina tocate marunt
4 rosii decojite taiate cubulete
(eu am folosit un amestec de frunze de telina ,patrunjel,rosii macinate puse la borcan azi toamna)
boabe de fasole tarcata
ulei, sau o lingura de untura
ardei iuti (facultativ)

Preparare:

Se pun boabele de fasole la inmuiat de cu seara pana a doua zi.

Ceapa se taie marunt, taiem carnea si ciolanul cubulete.

Taiem si legumele. Se pune ceapa la calit pe ulei sau untura, adaugam carnea si ciolanul si mai apoi morcovii si patrunjelul radacina taiat. le calim asa un pic pe foc si adaugam crema de gulyas, boia si piper.Punem apa peste,adugam boabele de fasole, verdeturile si ardeiul iute taiat si lasam asa sa fiarba la foc mic pana ce e fiarta fasolea si carnea. Daca mai e nevoie se mai adauga apa pana sunt fierte toate.

Mentiuni:

Se serveste cu patrunjel taiat fin si ardei iuti.

RADU CIOBANU

As face o mie de minuni din ciuperci de padure, mi-a facut pofta doamna Bud cu ce a postat azi pe site! Dar cel mai mult imi plac ciupercile alea mari – nu stiu cum se numesc, parca “pastravi de fag”dar nu sunt sigur. Sunt cat niste palarii si sunt delicioase fripte pe o tabla si presarate doar cu putina sare…

…TEMA CONCURSULUI: La Topoloveni, Sonimpex produce numai delicatese naturale in spiritul traditiei romanesti. Magiunul natural de prune Topoloveni si zacusca de vinete fara E-uri, conservanti sau aditivi reprezinta doua exemple concludente . Voi ce retete traditionale, bazate numai pe ingrediente naturale, ne recomandati? Asteptam  – la office@bucatarescu.ro – comentariile voastre si retete savuroase. Sunt permise inscrieri multiple.

PREMII: Saptamanal, cate 2 cosuri cu produse naturale Topoloveni ( fiecare cos contine 3 x magiun natural de prune, 3 x zacusca de vinete)

DURATA CONCURSULUI: 27 ianuarie -24 februarie 2011. Premiile vor fi anuntate  joia, in zilele de 3, 10, 17, 24 februarie 2011.

Citeste si:

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply