|

MANCARE TRADITIONALA SANATOASA/ Concurs Magiun de prune natural Topoloveni si Zacusca fara E-uri (41-50)

FLORY DOGARU
Pentru ca este vremea in care se gaseste dovleac, va recomand o reteta de Marmelada de dovleac, gustoasa si fina si mai ales contine multe vitamine ce sunt recomandate pentru organism

Marmelada de dovleac

Se curate 2 kg de dovleac de coaja, se scot semintele , se taie in bucati mici (cubulete) si se pune la fiert intr-o oala cu apa. Apa sa acopere dovleacul + 2-3 degete mai sus. Cand se sfarama usor dovleacul se adauga 1 kg de zahar si zeama de la o lamaie. Se mai lasa la fiert pana se leaga siropul bine ca la peltea. Se pune fierbinte in borcane, se acopera cu o patura sa se raceasca lent.

PUSA CHIROIU

Papanasi
500g brinza de vaci
4 oua
200g  zahar
300g faina
100g gris
esenta de rom
lamaie rasa
smanrana
300g ulei
gem
Se pune toate intr-un bol, in afara de faina, si se mesteca, se fac rotocoale si se prajesc in ulei se servesc cu gem si smantana.  POFTA BUNA!
DUMITRU CORJ (x2)

Dulceata de  afine.

Ingrediente
1 kg afine
500 g zahar
un baton de vanilie
zeama de la jumatate de lamaie

Afinele se spala cu grija sa nu se storceasca, se scurg si se aseaza intr-un vas, se pune zaharul peste ele si se lasa la frigider 24 ore sa-si lase sucul.

Apoi se pun intr-o cratita de inox, impreuna cu batonul de vanilie, la foc moale, o ora-o ora jumate, pana cand incepe dulceata sa se lege. Spre final, adaugam zeama de lamaie.

Este gata cand trece testul picaturii (se picura putin pe o farfurie si nu trebuie sa curga, dar nici sa fie tare sau prea vascoasa, caci se va mai intari in borcan).

Se pune fierbinte in borcanele spalate si uscate, se strang bine capacele si se pastreaza borcanele la racoare, cu gura in jos, pe capac.

Din aceasta cantitate ies circa 2 borcane.

Dulceata de nectarina.

Ingrediente:

O lamaie

2KG nectarine

500g zahar

Se spala bine nectarinele, apoi se scot samburii , dupa care se tritureaza bine cu badidora(cu tot cu coaja), dupa care se pune intr-o craticioara la foc cu zaharul si se amesteca bine se lasa sa fiarba la foc potrivit si se amesteca din cand in cand.Eu am lasat-o sa firba 2 ore apoi am pus sucul de la o lamaie mare am mai dat 3-4 clocote apoi le-am pus in borcane.

CIPRY

Zacusca de ciuperci

Ingrediente:

1 l de ulei;
1 kg de ceapa;
1 kg de morcov;
3 kg de gogosari;
1 kg de ardei capia;
1 kg de ardei gras;
1 kg de vinete;
2 kg de ciuperci
200 ml bulion de rosii
Foi de dafin
Boabe de piper
Piper macinat
Sare

se prepara astfel:
Se pune ceapa in oala, se adauga uleiul (care trebuie sa o cuprinda bine) si se pune pe foc (insa nu direct pe flacara). Se caleste pana devine aurie.
Se adauga morcovul (tocat cat mai marunt). Se lasa in jur de 20 de minute sa fiarba cu ceapa.
Adaugam pe rand, gogosarii tocati, capia si ardeii grasi. Lasam sa fiarba ardeii o vreme (cam o ora).
Adaugam apoi vinetele si ciupercile (oparite si tocate).
Lasam sa fiarba, la foc mic dar nu direct pe flacara… “pana nu mai are apa”.
Spre finalul fierberii adaugam bulionul de rosii, foile de dafin, boabele de piper, piperul macinat si sarea.
Si la sterilizat cu ea, in oale captusite cu prosop si apa…o ora din momentul fierberii.

Se savureaza cu paine proaspata.

ELENA TILEA (x2)

Clatite ca la mama acasa
12 linguri cu varf de faina ,vanilie dupa gust,zahar dupa gust sare – un praf 50 ml ulei
nuca macinata, coaja de la o lamaie apa minerala, cat se cere bicarbonat ,magiun de prune.
Se pune intr-o cratita faina, se adauga sarea, zaharul si bicarbonatul, se amesteca bine, apoi se adauga vanilia, si apa minerala, tot cate putin si se amesteca ca sa nu se faca cocoloase.
Cantitatea de apa minerala variaza in functie de tipul de faina pe care il folositi. Cand compozitia este destul de moale, dar totusi groasa, se adauga uleiul in ea, se amesteca bine si se mai adauga apa, pana compozitia devine de consistenta unei smantani lichide.

Se incalzeste o tigaie, se unge cu putin ulei si apoi se pune un polonic de aluat in tigaie, se intoarce si se roteste tigaia in asa fel ca aluatul sa acopere intreaga suprafata (fundul ei). Se coace pe o parte pana devina maronie, apoi se intoarce e partea opusa, se mai coace putin si se pune pe o farfurie. Se procedeaza la fel in continuare.
Am lasat jumatate de aluat necopt, am adaugat in el coaja rasa de lamaie si nuca, am amestecat si pentru ca a fost putin cam gros, am mai adaugat apa minerala pana am obtinut consistenta dorita si, desigur, buna ptr copt. Am facut clatitele la fel, au iesit o bunatate si le-am mancat cu magiun de prune .

Sarmalute traditionale eco
1 kg carne tocata de porc,110 grame orez,3 frunze de dafin,2 cepe uscate (marime medie),doua linguri de untura de porc ,bulion/pasta de tomate 4 linguri ,varza acra ,piper ,o lingura de sare
Timp de preparare: 3h
Primul pas consta in alegerea unei parti mai grase de porc (pulpa, costita, ceafa) care se trece prin masina de tocat o data. Cine doreste poate sa toace in cantitati egale atat carne de porc cat si carne de vita. Carnea astfel tocata se amesteca cu orezul curatat si spalat in cateva ape, ceapa taiata cubulete mici, piperul, sarea, frunzele de dafin maruntite si 100 ml de apa. E foarte importanta aceasta cantitate de apa in umplutura.Foile de varza se taie in asa fel incat sa ramana acele bucati in care carnea poate sa fie impachetata cu usurinta. Pasul urmator consta in realizarea propriu-zisa a sarmalelor astfel: foaia de varza se pune in mana stanga, aproape de incheietura mainii se aseaza putina carne si se ruleaza foaia de varza cu mana dreapta. Mana stanga se strange caus pentru a nu lasa sa se desfaca tubul de varza, iar cu degetele de la mana dreapta se preseaza marginile foii de varza spre interior si formandu-se astfel sarmaua.Sarmalele se vor fierbe in recipiente mari tapetate cu foi de varza, dispuse concentric, in straturi succesive in forma de melc. Peste ultimul strat de sarmale se adauga apa (in asa fel incat sa acopere sarmalele), pasta de tomate si doua linguri de untura. Dupa ce au dat in primul clocot, sarmalele sunt lasate sa fiarba la foc mic timp de 2 ore.Optional, dupa ce au fiert doua ore pe aragaz, sarmalele se mai pot lasa inca 20 minute la cuptorul preincalzit la 180 grade.Se servesc calde, cu mamaliguta si tuica.

ELENA STAN (x3)
Recomand doua salate admirabile si o idee de bulion:
1) salata de primavara din: frunze de papadie, banisori, urzici crude care se freaca bine cu sare, pentru a nu urzica, frunze de leurda, ceapa, zeama de lamaie si putin usturoi. Se amasteca ingredientele tocate marunt si este un izvor de sanatate.
2) Se rad:morcovi, telina, pastarnac, ridiche de toamna, se adauga ceapa tocata marunt, putin ulei si acreala.
3) Bulionul de zarzare, folosit ca acreala, in loc de otet. Se aleg zarzarele se spala bine si se pun intr-un tuci mare, pe foc, pana se obtine o pasta ca magiunul. Se mesteca in permanenta cu o lingura de lemn. In final, se scot samburii, iar continutul se pune la borcane si se capseaza, nu inainte de a se adauga conservant si sare.

…TEMA CONCURSULUI: La Topoloveni, Sonimpex produce numai delicatese naturale in spiritul traditiei romanesti. Magiunul natural de prune Topoloveni si zacusca de vinete fara E-uri, conservanti sau aditivi reprezinta doua exemple concludente . Voi ce retete traditionale, bazate numai pe ingrediente naturale, ne recomandati? Asteptam  – la office@bucatarescu.ro – comentariile voastre si retete savuroase. Sunt permise inscrieri multiple.

PREMII: Saptamanal, cate 2 cosuri cu produse naturale Topoloveni ( fiecare cos contine 3 x magiun natural de prune, 3 x zacusca de vinete)

DURATA CONCURSULUI: 27 ianuarie -24 februarie 2011. Premiile vor fi anuntate  joia, in zilele de 3, 10, 17, 24 februarie 2011.

Citeste si:

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply