|

RETETE DE MANCARE SANATOASE / Concurs Magiun de prune natural Topoloveni si Zacusca fara E-uri (51-61)

DIANA SHOWGIRL

Salata de fructe cu nuca

Avem nevoie de urmatoarele fructe: portocale, kiwi, mere, pere, banane si miez de nuca.

Ingrediente
2 portocale
2 kiwi
1 mar
1 para
2 banane
200 g miez de nuca

Mod de preparare
Spalati bine fructele si taiati-le in bucati mici.
Tocati miezul de nuca cu un cutit si amestecati-l cu fructele intr-un vas mare.

VIOREL OPRESCU

Chiftelute de dovleac

Se ia un dovleac mijlociu si se curata de coaja, se scot samburii, apoi seda pe razatoarea mica si se caleste usor in ulei incins. Se scoate, apoi, si se lasa la scurs. Separat, se toaca marunt 2-3 morcovi, o bucata de radacina de telina si 3-4 cepe, toate legumele fiind tocate marunt inainte.  Se amesteca bine cele doua cantitati de legume calite si scurse de ulei, apoi se adauga marar si patrunjel, de asemenea tocate marunt. Tot amestecul se asezoneaza cu sare si piper. Ca sa se lege, se pune un ou si o mana de faina. Se framanta, api se formeaza cu lingura chiftelute mici, care fie se prajesc in baie de ulei, fie se dau la cuptor intr-o tava tapetata cu putin unt.

SILVIU GALEA (x4)

Magiun de Gutui

cantitati : 2 kg gutui, 1 kg zahar, baton vanilie .

preparare : Gutuile se taie fideluta sau se rad , avand grija sa se indeparteze mijlocul . Se aseaja intr-o cratita un strat de gutui, unul de zahar si se adauga o cana de apa . Se pun la fiert imediat pt. ca altfel isi schimba culoarea. Cand au scazut suficient se adauga vanilia . Se toarna fierbinte in borcane incalzite puse pe un obiect de metal. Daca doriti se pun in cuptor ca sa prinda o coaja tare deasupra .
Pofta buna !

Marmelada de Caise

CANTITATI : 5 kg caise , 2,5 kg zahar .

PREPARARE : Caisele se despart in jumatati , se scot samburii si se pun la fiert cu 1l de apa.
Dupa ce au fiert bine se trec prin sita si se pun din nou la fiert , amestecand mereu sa nu se prinda de vas . Cand piureul de caise a scazut bine se adauga zaharul si se continua fierberea pt. asi pastra culoarea portocalie . Se incearca o picatura pe o farfurie daca nu lasa zeama in jur.
Se toarna fierbinte in borcane incalzite dinainte, se dau 20 min. la cuptor foarte slab, se lasa sa se raceasca pana a doua zi cand se pune capacul si se pastreaza pt. iarna .

Gem de Afine ( Agrise, Fragi, Mure, Zmeura )

Cantitati : 2 kg afine , 1 kg zahar , 1 lingurita zeama de lamaie , baton vanilie .

Preparare: Afinele se curata de codite se spala si se pun intr-o cratita, cu zaharul, sa stea de seara pana dimineata, cand se adauga 200 ml apa si se pun la fiert . Se fierb ( ca si dulciata) la inceput la foc slab pana se dizolva zaharul, apoi la foc mai iute . Se amesteca din cand in cand sa nu se prinda . Cand este aproare legat se adauga vanilia si zeama de lamaie . Se mai da in cateva clocote si se toarna fierbinte in borcane incalzite .Se dau la cuptor dupa ce sa stins focul se lasa pana a 2 a zi apoi se pune capacul .

RATA CU SOS DE PORTOCALE

INGREDIENTE : 1 rata, 1 ficat, 2 portocale( felii ), 2 portocale ( numai zeama) , coaja rasa de la 1 portocala , 100 gr. faina, 100 gr unt , sare .

PREPARARE : Rata se pune la fript in tava, cu sarea , untul si in pahar de apa . Se stropeste din cand in cand . Cand este gata se scurge sosul si se degreseaza.Se fierbe in apa clocotita coaja de la o portocala. Ficatul trecut prin sita se pune la fiert in zeama in care a fiert coaja de portocala , se adauga si zeama de portocala . Faina se amesteca cu putina apa rece si se toarna in sos amestecand mereu sa nu se faca cocoloase . Se da in cateva clocote . Se asaza pe farfurie rata taiata , se decoreaza cu felii de portocale si se serveste cu sosul .
Pofta buna !

EVA HOSSU

Mamaliga pe paturi

• 1 kg malai • 3 1 apa • 1 lingura sare
• 100 g unt • 200 g urda • 200 g cas
• 200 g branza burduf • 200 g cascaval • 200 g smantana
• 200 g branza telemea

Mamaliga trebuie sa fie ceva mai tare, asa ca se pun la fiert doar 3 litri de apã si o mana de malai. Cand apa incepe sa fiarba se pune sarea si apoi se varsa malaiul , dupa vreo 15 de minute se amesteca bine, insistent, pana nu mai sunt cocoloase. Ungem o cratita cu unt adaugam primul strat de mamaliga,apoi  un strat de cas,apoi iar mamaliga, cam 1 cm gros, urmeazã telemeaua , mamaliga ,urda , mamaliga , branza de burduf, mamaliga , cascaval si smantana si apoi se da la cuptor la foc mic timp de o ora.
Pofta Buna .

AURELIA BALUTA

Salata de fructe

ingrediente: kiwi portocale mandarine mere banane struguri compot de ananas  compot de pere frisca si capsuni pentru decor   se spala fructele si se decojesc apoi se taie in bucati mai mici se amesteca intr-un bol impreuna cu compoturile si se lasa la ece cateva ore se serveste cu frisca si capsuni.

ANCA BANFIAR

Mincare ieftina, buna ,si foarte economica:300gr. carne macinata de orice fel ,sare dupa gust,piper,boia,patrunjel verde tocat,2oua, 2 liguri de gris un virf de cutit de bicarbonat. Se amesteca! Se prajesc 2 cepe mari.Cind sint gata se adauga boia si un pic de piper,apoi se pune apa cam de 3 degete. Cind fierbe se pune carnea sub forma de chiftelute lunguiete. se servesc cu mamaliguta, cartofi piure,macaroane etc

VASILE GHEORGHE

Rulada-aperitiv

200 gr. margarina
150 gr. faina
0,5 l. lapte
4 oua
250 gr. brinza de vaci
sare
marar
Se pune la fiert laptele impreuna cu margarina .
Cind da in clocot , se pune faina .
Se da de pe foc si se bate bine cu telul , ca sa nu se faca cocoloase .
Se lasa la racit , dupa care se pun galbenusurile , unul cite unul si se fac albusurile spuma .
Se incorporeaza ca o smintina mai groasa . Se toarna copmpozitia in tava unsa si tapetata cu faina .
Cind este rumenita , se rastoarna pe un prosop udat cu apa si apoi stors . Se intinde brinza pregatita cu ou , sare si marar si se ruleaza cu ajutorul prosopului si se da din nou la cuptor . Apoi, se scoate din cuptor si se taie felii .

…TEMA CONCURSULUI: La Topoloveni, Sonimpex produce numai delicatese naturale in spiritul traditiei romanesti. Magiunul natural de prune Topoloveni si zacusca de vinete fara E-uri, conservanti sau aditivi reprezinta doua exemple concludente . Voi ce retete traditionale, bazate numai pe ingrediente naturale, ne recomandati? Asteptam  – la office@bucatarescu.ro – comentariile voastre si retete savuroase. Sunt permise inscrieri multiple.

PREMII: Saptamanal, cate 2 cosuri cu produse naturale Topoloveni ( fiecare cos contine 3 x magiun natural de prune, 3 x zacusca de vinete)

DURATA CONCURSULUI: 27 ianuarie -24 februarie 2011. Premiile vor fi anuntate  joia, in zilele de 3, 10, 17, 24 februarie 2011.

Citeste si:

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply