|

RETETE SANATOASE TRADITIONALE Concurs Magiun natural de prune Topoloveni si Zacusca fara E-uri (81-90): socata, muhalebiu, ciorba dreasa cu zarzare, poroniu, braga, mancare de prune, gem de corcoduse galbene, conserva de merisoare

SIMONA TOROSCAI

Reteta mea e f .f.f simpla, dar extrem de eficienta. Voi incepe initial cu demonstrarea eficientei si apoi spun si despre ce e vorba: bunica mea s-a intalnit pe strada cu o veche prietena;aceasta a inceput sa i se planga de diversele boli de care sufera. Printre acestea se numara si o infectie urinara recidivanta, de care nu mai reusea sa scape. Bineinteles ca bunica mea a intrebat-o daca urmeaza un tratament dat de medic si i-a recomandat ca pe langa respectivul tratament sa incerce sa foloseasca merisorul sub forma de ceai si sub forma de “conserva de merisoare”. Noi asa le numim, dar nu e deloc vorba de un produs conservat prin pasteurizare sau prin adaugare de cine stie ce conservanti. Dupa vreo saptamana, cand s-au intalnit din nou prietena respectiva nu mai stia cum sa-i multumeasca bunicii ptr sfatul bun.
Si acum reteta:
Se cumpara merisoarele cand e sezonul lor, pana cel tarziu la sfarsitul lui septembrie, se aleg bine, sa fie fructe sanatoase, se pun in borcane de sticla cu gura larga si se adauga apa de izvor (sau apa plata, in niciun caz de la robinet ptr ca se pierde efectul de “medicament” , lucru care se vede si dupa usoara decolorare pe care o sufera ulterior fructele din cauza clorului din apa de la robinet). Se mai pot pune cateva fire de afine ptr a da o culoare mai intensa sucului. Apoi se acopera cu celofan si … gata. Fara nimic altceva. Pana in decembrie ar trebui sa aveti deja “conserva de merisoare”.
Gustul fructelor e unul dulce-acrisor, iar sucul e un deliciu. Se poate consuma in fiecare dimineata o cescuta de cafea  plina, pe stomacul gol, eventual indulcita cu putina miere. Sau se poate pune in iaurtul de dimineata, iar fructele se pot folosi fara probleme in deserturile de iarna, prajituri, placinte, tarte cu fructe. Sunt foarte bune mai ales in tartele cu branza dulce.

Sper sa fie de folos si altora.

MIRCEA PRISTAVU

Muhalebiu

Dulce fanariot, se face înca, rar,  la culesul strugurilor .

•   5 litri must dulce, proaspat                * 1 kg faina

•   1,5 kg mieji nuca                • 250 g zahar pudra

•    Mustul se filtreaza prin pâsla
* 4 litri se pun la fiert

•    l litru se freaca bine cu faina

•    Când mustul fiert a scazut la jumatate, se adauga faina, sa îngroase

• Se lasa sa fiarba pâna se leaga, amestecând des cu o lingura de lemn, sa nu se prinda

*  Se pregatesc castronase pe jumate cu nuci, se toarna siropul

• Se lasa sa se raceasca, se presara cu zahar si se da ca desert

Am gasit mai multe variante pe net, dar aceasta mi se pare cea mai credibila.

DELIA STAN

Mancare de prune uscate – ceva care vine de demult, cred eu!

Ingrediente: 1 ceapa, 400 g prune, 2 linguri de faina, 2 linguri de ulei.

Prunele se spala bine in apa calduta si apoi se lasa in apa rece. Incingem uleiul in tigaie si calim putin ceapa tocata marunt.

Adaugam prunele curatate si spalate peste ceapa. Le acoperim cu apa si le lasam sa se fiarba.

Pregatim faina, dizolvata in putina apa si o adaugam peste prune, amestecand bine pentru omogenizare. Cand prunele sunt fierte, mancarea este gata. Se serveste calda, fiind un pranz de post consistent si hranitor.

CARMEN STAN

Am gasit aceasta reteta pe blogul doamnei Simona Lazar, care editeaza Jurnalul de Bucatarie:

Poroniu
Se pregăteşte un aluat fraged din două căni de făină, două căni (adunate) de unsoare (untură, dar se poate şi unt) şi smântână, două gălbenuşuri, o jumătate de cană de zahăr farin, arome. Se amestecă făina cu unsoarea (untura sau untul) şi smântâna, se adaugă gălbenuşurile frecate cu zahă­rul, apoi aromele. Se lasă la rece cel puţin o oră, după care se întinde o foaie de mărimea tăvii (tavă pentru tartă, rotundă). Se păstrează o parte din aluat. Foaia întinsă pe fundul tăvii se înţeapă puţin cu furculiţa, apoi se dă la cuptor până abia înce­pe să se rumenească. Se scoate şi se pune deasupra umplutura dorită: dulceaţă de fructe de pădure sau brânză dulce cu ou, zahăr şi arome sau umplutură de budincă. Din aluatul rămas, din care se fac fâşii lungi şi subţiri, se realizează un ­grilaj ce se aşază pe deasupra. Se dă din nou la cuptor.

DANA PADURETU

Mi-e dor de o ciorba dreasa cu zarzare, asa cum imi pregatea bunica in copilarie. Dupa ce dadea in mai multe clocote ciorba de legume, se adaugau zeama de zarzare si smantana si se lua de pe foc. Gustul era ceva unic, nu l-am mai regasit vreodata…

CARMEN POPA-BANCIU

Unde se mai gaseste rosia romaneasca adevarata? Rosia aceea nu foarte mare, dar cu o aroma extrem de puternica. Mama imi povestea ca, pe vremuri, la tara, cand inca nu patrunsesera hibrizii de toate felurile, toata lumea cultiva niste rosii aproape albicioase dar cu un gust nemaipomenit. Am intrebat de ele in drumurile mele prin tara insa nimeni nu pare sa mai stie nimic de ele.

DUMITRITA RADU

Socata a fost bautura preferata a copilariei mele. Si se face atat de simplu!

Ingrediente: 1 kg zahar, 10-12 flori de soc mari (sau doua miini de flori de soc uscate), 5 lamii sau un pachetel cu sare de lamiie, 8 litri apa.

Mod de preparare: Este, in fapt, foarte simplu sa faceti sucul de soc. Puneti la fiert 3 litri de apa, impreuna cu kilogramul de zahar si cu zeama de la o lamiie. Lasati totul sa fiarba 15 minute. Intre timp, va trebui sa luati doua lamii si sa le dati coaja prin razatoare. Puneti separat pe o farfurie firicelele de coaja rezultate. Apoi luati cele doua lamii a caror coaja ati ras-o si celelalte doua lamii ramase si le stoarceti bine pe toate patru, iar sucul il puneti intr-o cana. Mai trebuie sa pregatim si recipientul in care vom lasa sucul la fermentat: ideal ar fi un borcan de 10 litri, dar in lipsa lui puteti folosi la fel de bine si doua butoiase de cinci litri fiecare (de acelea de apa minerala). Spalati bine bidoanele respective. Sa ne amintim ca am pus la fiert trei litri de apa, deci ne mai ramin cinci litri de apa (rece) pe care ii vom pune in mod egal in cele doua bidoane (cite 2,5 litri in fiecare). Apoi adaugam in fiecare bidon, in mod egal, coaja de lamiie si sucul de la lamii. In final, vom pune florile de soc (cite o mina pentru fiecare bidon). Intre timp probabil au trecut cele 15 minute, asa ca vom lua oala cu cei trei litri de apa, zahar si lamiie de pe foc si vom turna in mod egal in fiecare bidon (cite 1,5 litri in fiecare). Acum, ar trebui sa aveti in fiecare bidon cite patru litri de lichid, ceea ce este perfect: spatiul pentru inca un litru (intrucit bidonul are cinci litri) va trebui sa ramina gol, pentru a avea loc sucul sa fermenteze. Acum punem capacul celor doua bidoane si le zdruncinam bine, sa se amestece. Le lasam la temperatura camerei, nu inainte insa de a desface dopurile si de a le pune deasupra.

DELIA VATAMANIUC

Va recomand gemul de corcoduse galbene, e un deliciu. Pun cam un kilogram de zahar la 3-4 kg de fructe, iar gustul dulce-acrisor care iese merita tot efortul de a le curati de samburi.

CORINA STROE

Muraturile mele favorite sunt varza murata cu mere, ceapa murata si ardeii umpluti cu varza rosie. Si va mai vand un secret: o salata de muraturi asortate este geniala cu o bucata de paine calda de casa cu seminte!

MIHAI ANDREI POPESCU

Braga, o veche bautura romaneasca

Ingrediente: 1 kg cereale (grâu, orz, secară, porumb etc.) în cantităţi egale, 2 kg mălai.

Preparare: Cerealele se pun într-un vas cu puţină apă. Vasul se acoperă cu un şervet şi se ţine la loc călduţ spre a grăbi încolţirea. Se scurge bine apa, iar seminţele se pun la uscat pe tăvi de plastic sau pe tăvi emailate.

După uscare, se macină prin maşina de tocat carne, maşina de nuci sau râşniţa de cafea. Ceea ce se obţine este malţul. Malţul se amestecă bine cu mălaiul şi se pune într-o oală cu apă care fierbe (nu trebuie să fie o cantitate prea mare de apă, în aşa fel încât să se obţină o pastă consistentă), amestecând continuu, pentru o bună uniformizare.

Din această pastă se fac turte cu diametrul de 10-15 cm care se pun pe o tavă la cuptor, la foc iute, până se rumenesc, apoi se scot şi se lasă să se răcească.

Se rup bucăţele mici şi se aşează într-un vas (de preferat din lemn, cu cana de scurgere) cu o capacitate de 10-12 litri. Peste turte se toarnă o cantitate de 6 litri apă fiartă. Se lasă 2-3 zile la fermentat, după care braga e gata.

Aceleaşi turte se mai pot folosi o dată, punându-se însă apă mai puţină (cca 4-4,5 litri). E recomandat ca la gura de scurgere a vasului să se pună crenguţe, ca să nu se înfunde ieşirea.

În Moldova, braga se prepară din 2 kg tărâţe de grâu, care se amestecă cu 1 kg mălai, până se obţine un aluat. Toate acestea se amestecă pe lopata de la cuptor şi apoi se pune la foc.

După ce se coace, se scoate din cuptor şi se pune la dospit într-un butoi de lemn. Se frământă, se adaugă apă, drojdie şi se lasă apoi timp de 4-5 zile.

După ce se scoate din butoi, se strecoară (să nu aibă crupe) şi se pune într-o cană de lut sau de sticlă, în care se adaugă zahăr.

Datorită simplităţii preparării, în limba română a intrat expresia “ieftin ca braga”

Braga este o băutură care conţine vitamina A şi patru tipuri de vitamina B , precum vitaminele C şi E.

În timpul fermentaţiei, in braga se produce acid lactic ,un tip de acid  rar intalnit în produsele alimentare  care ajută digestia şi este  de asemenea, recomandat pentru proprietatea sa de stimulent al secretiei de lapte la femei dupa nastere si ca sursa  de valoare de  vitamine si saruri minerale in alimentatia sportivilor.

…TEMA CONCURSULUI: La Topoloveni, Sonimpex produce numai delicatese naturale in spiritul traditiei romanesti. Magiunul natural de prune Topoloveni si zacusca de vinete fara E-uri, conservanti sau aditivi reprezinta doua exemple concludente . Voi ce retete traditionale, bazate numai pe ingrediente naturale, ne recomandati? Asteptam  – la office@bucatarescu.ro – comentariile voastre si retete savuroase. Sunt permise inscrieri multiple.

PREMII: Saptamanal, cate 2 cosuri cu produse naturale Topoloveni ( fiecare cos contine 3 x magiun natural de prune, 3 x zacusca de vinete)

DURATA CONCURSULUI: 27 ianuarie -24 februarie 2011. Premiile vor fi anuntate  joia, in zilele de 3, 10, 17, 24 februarie 2011.

Citeste si:

Tags: , , , , , , ,

1 Response for “RETETE SANATOASE TRADITIONALE Concurs Magiun natural de prune Topoloveni si Zacusca fara E-uri (81-90): socata, muhalebiu, ciorba dreasa cu zarzare, poroniu, braga, mancare de prune, gem de corcoduse galbene, conserva de merisoare”

  1. Adriana Parissi says:

    Muhalebi… cred ca e turcesc :) oricum e bun :)

Leave a Reply