|

RETETE TRADITIONALE Concurs Magiun de prune natural Topoloveni si Zacusca fara E-uri (100-109)/ Chisca, budinca cu branza dulce, gutui coapte, dulceata de prune cu nuci, dulceata de nuci verzi, ciorba de vacuta, varza calita

FLORI DANTE (x2)

Dulceata de nuci verzi

Ingrediente: 100-120 nuci verzi,1kg zahar,100 g miere de albine,1 lamaie,3 cuisoare,2 bucatele de scortisoara.

Mod de preparare: Se folosesc nucile verzi inainte de a se intari coaja si miezul.Acestea se curata de coaja verde pina la coaja propriu-zisa inca moale si pe masura ce se curata se pun in apa rece ca sa nu se inegreasca.Se tin in apa o zi si se schimba apa de 2-3 ori,apoi se scurg nucile de apa si se introduc in siropul pregatit din 1 kg zahar,1/2 l apa,100 g miere,zeama de lamaie si condimentele,acestea se fierb inpreuna pana ce siropul s-a legat,dupa care se ia vasul de pe foc si se aduna si se indeparteaza spuma.Dupa ce dulceata s-a racit, se pune in borcane si se inchide ermetic.

Dulceata de prune cu nuci

Ingrediente: 1,5 kg prune mari si bine coapte,1 kg.zahar,3 linguri zeama de lamaie,200 g nuci,1/2 l apa,scortisoara,vanilie.

Mode de preparare: Prunele se curata de coaja si se tin in apa 30 min.apoi se clatesc si li se scot simburii (se tine pruna in mana si se impinge usor cu un betisor dinspre partea unde a fost prinsa codita,astfel ca sa nu se desfaca fructul in doua). In fiecare pruna se introduce cate 1/4 sambure de nuca. Prunele astfel pregatite se introduc in siropul preparat din zahar si apa si se fierb la foc domol apoi se adauga lamaia,scortisoara si vanilia si se lasa sa fiarba pana cand se leaga bine siropul .Dupa racire se pune in borcane.

ANDREI PINTILIE

Chisca din Bucovina

Chiar astazi am ajutat-o pe mama sa faca niste chisca , dand prin masina carnea si umpland matele cu carne.Ingredientele folosite sunt :carne porc, carne vita, ceapa, ulei , slanina, orez, oua, mate si sare si anumite mirodenii dupa gust.
Intai se toaca  slanina si se pune la prajit adaugandu-se ceapa taiata marunt si orezul pus in prealabil la umflat.Apoi se adauga carnea si oualele si se amesteca punand dupa gust sarea si mirodeniile . Apoi se umplu matele cu o masina speciala si apoi se pune la fiert, fiecare bucata in parte, in apa calda. Se fierbe la foc mic timp de 10 – 15 min, dupa care se scot se lasa sa se raceasca si se servesc.Un sfat pe care l-am invatat si eu astazi este ca chisca sa se intepe cu acul  inainte de a fi pusa la fiert.

CARMEN PARASCHIV

Curios ca nimeni nu vorbeste aici de berbecul haiducesc la jar, facut pe lespezi de piatra, in groapa de pamant si tinut pana explodeaza! Stiu ca e greu, am asistat intr-o vara la aceasta aventura, eram la munte cu o gasca de prieteni si s-a lucrat o zi intreaga la aceasta nebunie.

LUCIANA VETRINEANU (x6)

Budinca cu branza si stafide

Ingrediente

  • paste: 150-200gr
  • branza proaspata de vaci: 400 gr;
  • iaurt: 1 buc;
  • stafide: 1 pumn mic;
  • oua: 5 buc
  • esenta vanilie:1
  • coaja rasa de lamaie
  • zahar brun: 150 gr;
  • unt pt uns tava

Mod de preparare: Se fierb pastele de care aveti (de la spaghete la fundite). Se clatesc cu apa rece. Se face un amestec din barbza de vaci, iaurtul, oaule si pastele, impreuna cu esenta de vanilie si coaja rasa de lamaie. Se pregateste tava unsa bine cu unt sau cu ulei. Se pune ciontinutul in tava si la sfarsit se bate un ou si se adauga deasupra. Se preincalzeste cuptorul. Se introduce tava la cuptor pentru 25-30 minute (eu o bag la 240 de grade), pana devine aurie. Se serveste atat calda cat si rece.

Varza acra calita cu porc

Ingrediente

  • 2 verze murate;
  • ulei;
  • pulpa pe porc;
  • 2 cepe;
  • 1 morcov;
  • cimbru;
  • piper si sare
  • bulion

Mod de preparare:Se da intr-un clocot pulpa de porc taiate cubulete. Se caleste in ulei ceapa si morcovul taiate marunt cu bucatelele de carne. Se adauga si varza taiata subtire.. Se amesteca conntinuu si dupa 1 minut, se adauga apa cat cuprinde ca sa fiarba. Se fierbe pana se inmoaie varza, apoi se adauga bulion (5linguri), marar tocat marunt si cimbru uscat. Se mai lasa cateva minute si e gata! Se serveste alaturi de ardei iute.

PS: varza se lasa la desarat si dezacrit o noapte in apa rece. Eu asa am facut si a iesit mult mai gustoasa.

Prajitura cu ciocolata si portocale confiate

Ingrediente

  • ciocolata amaruie: 200 grame;
  • crema de branza mascarpone: 500gr;
  • suc de portocale fresh: de la 2 portocale micute;
  • portocale confiate (dulceata)
  • zahar pudra: 200 gr;
  • biscuiti: 120 grame;
  • alune pisate:o mana
  • unt: 70 grame;
  • coaja rasa de portocale
  • esenta de portocale

Mod de preparare:
Se face un blat din biscuitii sfarmati, o mana de alune fara sare, coaja rasa de portocala si untul topit.

Se freaca bine branza mascarpone cu zaharul pudra, sucul de portocale si esenta de portocale.

Se topeste ciocolata la bain-marin. Cand devine lichida, se lasa putin sa se raceasca (pana ajunge calduta dar cat sa mai fie cremoasa, nu sa se intareasca) si se adauga peste crema de branza batand cu mixerul continuu. La final se adauga si dulceata de portocala: 2 linguri. Se aseaza in forma de tort peste blatul de biscuiti deja asezat frumos .

Se da la rece minim 4,5 ore (de preferat o noapte).

Se decoreaza, dupa bunul plac. (recunosc ca mie nu imi apartine, eu am luat ideea de decor de la o prietena de pe facebook, e a ei si arata excelent)’

PS: portocalele confiate: am taiat cubulete f mici coaja de la cele 2 portocale stoarse, le-am fiert in 2 ape cate 10 minute fiecare ca sa nu fie amare. Apoi le-am fiert inca o tura, in alta apa, inca vreo 15 minute dar de data aceasta cu 100 de grame de zahar, pana a scazut si a ramas ca o dulceata/jeleu. Acestea dupa ce se racesc se folosesc in cheesecakeul meu, sau la alte prajituri.

Prajitura cu lamaie

Ingrediente
  • Blat:
  • faina:250 gr;
  • ulei: 150ml;
  • zahar farin:200gr;
  • apa minerala: 150ml;
  • oua: 5;
  • esenta lamaie;
  • coaja de lamaie rasa;
  • 1 praf de copt
  • Crema:
  • frisca lichida: 400ml;
  • esenta lamaie;
  • fulgi de cocos: 1 mana;
  • Sirop:
  • 1 lamaie;
  • 1 portocala
  • miere de albine
  • Decor:
  • sirop:fulgi de cocos;
  • felii lamaie

Mod de preparare Blatul.

Se separa oale. Labusurile se bat spuma cu zaharul farin. Galbenusurile se bat cu uleiul si apa minerala. Se incorporeaza faina , praful de copt stins cu lamaie, coaja de lamaie si esenta. La final se incoporeaza si albusurile batute. Se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul preincalzit (5minute la 240 de grade si inca 10 minute la 200 de grade). Se scoate. Se raceste si se taie pe jumatate.

Crema.

Se bate frisca lichida impreuna cu 2 linguri de zahar farin, un pliculet de intaritor de frisca si esenta de lamaie.La final se amesteca impreuna cu fulgii de cocos.

Siropul.

Se stoarce lamaia si portocala si se amesteca cu miere de albine (2 lingurite).

Se insiropeaza primul blat cu jumatate din sirop. Se pune crema obtinuta. SE uniformizeaza. Se pune si capacul (blatul 2) se insiropeaza si acesta si se decoreaza cu fulgi de cocos si feliute de lamaie. Eu am folosit un pahar de vin cu marginile de sticla fff subtiri si am decupat cu paharul ud prajituri in forma rotunda. Se da la rece 2 ore

PS: se consuma si prajiturile obtinute pe loc “stelutele” ce au ramas in urma decupajului prajiturilor;)..care sunt delicioase.

Gutui coapte cu nuci aromate

Ingrediente

  • gutui: 2 bucati
  • nuci : o mana
  • zahar farin optional

Mod de preparare:
Se spala si se scot semintele din gutui. Se dau la cuptor (20 de minute). Se scot un pic si se aseaza in gaura semintelor miezul de nuca(care se face mult mai repede) si se mai dau inca 10 minute sau depinde de cuptor, pana se coc (se inmoaie miezul daca bagi furculita).

Se servesc calde sau reci, simple sau pudrate cu zahar farin.

Ciorba taraneasca de vacuta

Ingrediente:

  • 500 gr carne vita
  • morcovi: 2 bucati;
  • telina: 1 bucata
  • radacina patrunjel:1 bucata
  • cartofi: 2 bucati
  • dovlecei: 1 bucata
  • ulei: 4linguri
  • apa: 1,5 l
  • condimente: sare, piper, maghiran, oregano, curry, ardei uscat,
  • patrunjel, marar
  • 2 rosii tocate fin;
  • 2 cepe;
  • 1 ardei gras rosu sau verde;
  • smantana;

Se taie cubulete carnea de vita si se pune intr-un vas cu apa la fiert. Se spumeaza din cand in cand, dupa caz. Separat in alta oala, se taie marunt ceapa si se pune la calit in ulei alaturi de morcovul, radacina de patrunjel, telina rase si ardeiul taiat cubulete. Se amesteca continuu pana se inmoaie legumele. Se toarna apa ( cata ciorbita doriti sa iasa, in cazul meu- 1,5l) si se lasa la fiert. Se scoate carnea de vita din celalalt vas si se adauga in cel cu legumele ca sa fiarba toate impreuna. Dupa cca 1,5ore (ca vita fierbe greu) si cubuletele taiate in prealabil de cartofi si dovlecel. Se mai lasa 20 min si se adauga si condimentele. Se gusta daca e carnea fiarta . Daca este fiarta. se adauga si rosiile tocate marunt. La final se presara si verdeata tocata fin. FIecare, dupa preferinta va servi ciorbita impreuna cu 1 lg de smantana si cu un ardei iute. Pofta mare!

…TEMA CONCURSULUI: La Topoloveni, Sonimpex produce numai delicatese naturale in spiritul traditiei romanesti. Magiunul natural de prune Topoloveni si zacusca de vinete fara E-uri, conservanti sau aditivi reprezinta doua exemple concludente . Voi ce retete traditionale, bazate numai pe ingrediente naturale, ne recomandati? Asteptam  – la office@bucatarescu.ro – comentariile voastre si retete savuroase. Sunt permise inscrieri multiple.

PREMII: Saptamanal, cate 2 cosuri cu produse naturale Topoloveni ( fiecare cos contine 3 x magiun natural de prune, 3 x zacusca de vinete)

DURATA CONCURSULUI: 27 ianuarie -24 februarie 2011. Premiile vor fi anuntate  joia, in zilele de 3, 10, 17, 24 februarie 2011.

Citeste si:

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply