|

RETETE TRADITIONALE Concurs magiun de prune natural Topoloveni si Zacusca fara E-uri (91-99) / Bulz, compot de dovlecel, tochitura, unt de casa etc.

CARMEN BADILA

Ma topesc dupa tochitura moldoveneasca, as manca in nestire! Iata doar o reteta simpla:

Ingrediente: o bucata de pulpa de porc, cas de oaie gras si sarat, 4 oua, cimbru, piper boabe, ulei.

Mod de preparare:

Se prajesc ouale( forma triunghi) si se orneaza( forma zambet) cu piper boabe si morcov sau ardei gras.
Carnea se taie in cuburi groase si se pune la prajit in ulei incins. Dupa ce s-a prajit putin se adauga cimbru si usturoi pisat si se lasa sa se rumeneasca mai bine.

Se face mamaliguta si se taie o felie groasa pentru a se pune pe o farfurie. Peste ea se pune un ou, imprejurul ei carnea prajita si deasupra se rade branza.

Se poate adauga un carnacior sau caltabos.

STELA NEGUT

Compot de dovlecel: Se curata dovlecelul, se scot semintele, se taie cubulete, se pun la borcane, se lasa borcanul mai gol cam 2-3degete, se adauga 5-6 linguri de zaha,r apoi se umple cu apa .Se inchid borcanele si se pun la fiert la bain marine .Se lasa la fiert 1ora – 1ora si jumatate de cand incepe sa fiarba.

DIANA DAMALAN

As dori sa ma inscriu la concurs, iar pentru aceasta va trimit o reteta traditionala romaneasca, usor de preparat, cu ingrediente naturale, deloc scumpa si foarte gustoasa. Este vorde de BULZ.
Ingrediente:
o cana de malai, 4 cani de apa, 1/2 lingurita sare, 4 oua, 150 g branza de burduf, 150 g telemea de vaca sau oaie, 50 g unt, costita afumata.
Se prepara o mamaliga nici moale nici tare, potrivita. Se trag la tigaie cateva cuburi de costita afumata ( se pot folosi si carnacior). Se unde un vas cu unt si se pune o jumatate din mamaliga in el. Peste se pune branza faramitata cu furculita (se mai pastreaza putina telemea pentru a rade deasupra la sfarsit). Peste branza se pune si costita prajita. Deasupra se pune restul de mamaliga si cubulete de unt. Se da la cuptor pana se rumeneste mamaliga. Se scoate cald, de pun deasupra oua ochiuri si se rade branza.
Se serveste fierbinte.

MIHAI BACIU
Ma gandesc cu pofta la un babic, la un ghiudem, la o pastrama de vanat lasata sa se usuce la vant o saptamana…
VALENTINA ROSU
Una dintre cele mai buna mancaruri traditionale este supa de legume proaspete vara, cand, daca ai o gradina, poti sa folosesti numai trufandale. Exista nenumarate variatiuni ale retetei: cu sau fara rosii, cu sau fara cartofi, cu mai mult sau fara usturoi etc. Optional, se poate acri cu corcoduse sau cu prune verzi, dupa gust.
RADU VIDEANU
Unde sunt bauturile de altadata: braga, socata, kefirul adevarat? Mi se face greata cand vad ce variante cu chimicale se promoveaza in magazine.

ELENA FOCSENEANU
Se mai poate face unt in casa? Am rascolit internetul si am gasit mai multe solutii, dar aceasta mi se pare cea mai buna:
Torn smintina intr-un castron cu peretzi inalti si cu mixerul invirt pina ce se face frisca, apoi las sa stea 10 minute si continui invirtitul dar la o scara mai lenta al mixerului pina ce se alege untul de zer .
Intr-un strecurator pun tifon si torn untul in strecurator si il string sa iasa zerul, apoi il spal cu apa foarte rece si ii dau forma presindu-l intr-o cutie din plastic.
Il asez pe untiera si il pastrez in frigider dar acoperit cu capacul untierei , sa nu ia mirosuri de la alte mincaruri.

DALIA COSTESCU
O placinta cu urda dulce si marar! E mult mai buna decat cea cu branza sarata si, daca ai si un vinisor alb dulce la indemana, toul e perfect…

PAVEL IONESCU
Inca nu a venit sezonul si dispretuiesc, oricum, mancarurile preparate cu legume congelate. Pentru la vara, insa, va sugerez reteta mea favorita: ciorba de fasole verde cu rondele subtiri de carnati de casa afumati. Ciorba se drege bine cu smantana, iar ardeiul rosu este obligatoriu. Daca mananc o portie zdravana, nu imi mai trebuie felul doi!

…TEMA CONCURSULUI: La Topoloveni, Sonimpex produce numai delicatese naturale in spiritul traditiei romanesti. Magiunul natural de prune Topoloveni si zacusca de vinete fara E-uri, conservanti sau aditivi reprezinta doua exemple concludente . Voi ce retete traditionale, bazate numai pe ingrediente naturale, ne recomandati? Asteptam  – la office@bucatarescu.ro – comentariile voastre si retete savuroase. Sunt permise inscrieri multiple.

PREMII: Saptamanal, cate 2 cosuri cu produse naturale Topoloveni ( fiecare cos contine 3 x magiun natural de prune, 3 x zacusca de vinete)

DURATA CONCURSULUI: 27 ianuarie -24 februarie 2011. Premiile vor fi anuntate  joia, in zilele de 3, 10, 17, 24 februarie 2011.

Citeste si:

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply