|

RETETE TRADITIONALE SANATOASE – 2 noi PREMII la Concurs Magiun de prune natural Topoloveni si Zacusca fara E-uri/ Socata, mancare de prune uscate

DELIA STAN

Mancare de prune uscate – ceva care vine de demult, cred eu!

Ingrediente: 1 ceapa, 400 g prune, 2 linguri de faina, 2 linguri de ulei.

Prunele se spala bine in apa calduta si apoi se lasa in apa rece. Incingem uleiul in tigaie si calim putin ceapa tocata marunt.

Adaugam prunele curatate si spalate peste ceapa. Le acoperim cu apa si le lasam sa se fiarba.

Pregatim faina, dizolvata in putina apa si o adaugam peste prune, amestecand bine pentru omogenizare. Cand prunele sunt fierte, mancarea este gata. Se serveste calda, fiind un pranz de post consistent si hranitor.

DUMITRITA RADU

Socata a fost bautura preferata a copilariei mele. Si se face atat de simplu!

Ingrediente: 1 kg zahar, 10-12 flori de soc mari (sau doua miini de flori de soc uscate), 5 lamii sau un pachetel cu sare de lamiie, 8 litri apa.

Mod de preparare: Este, in fapt, foarte simplu sa faceti sucul de soc. Puneti la fiert 3 litri de apa, impreuna cu kilogramul de zahar si cu zeama de la o lamiie. Lasati totul sa fiarba 15 minute. Intre timp, va trebui sa luati doua lamii si sa le dati coaja prin razatoare. Puneti separat pe o farfurie firicelele de coaja rezultate. Apoi luati cele doua lamii a caror coaja ati ras-o si celelalte doua lamii ramase si le stoarceti bine pe toate patru, iar sucul il puneti intr-o cana. Mai trebuie sa pregatim si recipientul in care vom lasa sucul la fermentat: ideal ar fi un borcan de 10 litri, dar in lipsa lui puteti folosi la fel de bine si doua butoiase de cinci litri fiecare (de acelea de apa minerala). Spalati bine bidoanele respective. Sa ne amintim ca am pus la fiert trei litri de apa, deci ne mai ramin cinci litri de apa (rece) pe care ii vom pune in mod egal in cele doua bidoane (cite 2,5 litri in fiecare). Apoi adaugam in fiecare bidon, in mod egal, coaja de lamiie si sucul de la lamii. In final, vom pune florile de soc (cite o mina pentru fiecare bidon). Intre timp probabil au trecut cele 15 minute, asa ca vom lua oala cu cei trei litri de apa, zahar si lamiie de pe foc si vom turna in mod egal in fiecare bidon (cite 1,5 litri in fiecare). Acum, ar trebui sa aveti in fiecare bidon cite patru litri de lichid, ceea ce este perfect: spatiul pentru inca un litru (intrucit bidonul are cinci litri) va trebui sa ramina gol, pentru a avea loc sucul sa fermenteze. Acum punem capacul celor doua bidoane si le zdruncinam bine, sa se amestece. Le lasam la temperatura camerei, nu inainte insa de a desface dopurile si de a le pune deasupra.

…TEMA CONCURSULUI: La Topoloveni, Sonimpex produce numai delicatese naturale in spiritul traditiei romanesti. Magiunul natural de prune Topoloveni si zacusca de vinete fara E-uri, conservanti sau aditivi reprezinta doua exemple concludente . Voi ce retete traditionale, bazate numai pe ingrediente naturale, ne recomandati? Asteptam  – la office@bucatarescu.ro – comentariile voastre si retete savuroase. Sunt permise inscrieri multiple.

PREMII: Saptamanal, cate 2 cosuri cu produse naturale Topoloveni ( fiecare cos contine 3 x magiun natural de prune, 3 x zacusca de vinete)

DURATA CONCURSULUI: 27 ianuarie -24 februarie 2011. Ultimele premii vor fi anuntate  joia, in zilele de 17 si 24 februarie 2011.



Citeste si:

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply