|

RETETE TRADITIONALE SANATOASE Concurs Magiun de prune natural Topoloveni si Zacusca fara E-uri (73-80)/ Zacusca cu ciuperci, gogosari umpluti, pasta de ardei, zacusca de fasole alba, salata de telina etc.

RADU VUSCA

Zacusca cu ciuperci

5 kg de vinete coapte bine
5 kg de gogosari copti bine
2 kg ceapa
a kg morcov romanesc
1 kg rosii romanesti coapte bine
4 borcane cu ciuperci in saramura
0,8 – 1 l ulei
sare , piper , boia , foi dafin , usturoi, marar si patrunjel verde .

Se coc vinetele si gogosarii la foc de lemne .Se curata de pielita gogosarii , vinetele si se lasa la scurs vinetele.
Se taie ceapa , morcovul si se caleste in ulei .Dupa ce s au rumenit , se adauga vinetele , gogosarii , sucul de rosii sau rosiile pasate , ciupercile , sare , piper , foile de dafin , putina boia .Se fierb la foc mic intr o cratita de tuci cu o tabla metalica sub fundul oalei ( cratitei ).Acest lucru poate dura 10 ore la foc mic.La sfarsit cand se separa uleiul , care se ridica deasupra ,se adauga usturoiul pisat , verdeturi ( marar si patrunjel ).

RAMONA GRIGORE

As vrea sa va spun foarte simplu ca magiunul Topoloveni m-a cucerit din prima clipa. Am un copil de 3 ani si jumatate am cautat mai ales pentru el un produs cat mai sanatos si cu cat mai putin zahar. Chiar aseara vorbeam cu sotul meu sa facem un contract cu Topolovenii sa avem fara intrerupere magiunul pe care il savuram cu atat placere.
Nu am ce retete sanatoase sa va transmit pentru ca va spun sincer nu prea ador sa stau in bucatarie, fac asta mai mult pentru copilul meu pentru ca ma intereseaza ca manance cat mai sanatos posibil. Asa ca preparatele noastre sunt cat mai crude si din multe legume si fructe.
Va multumesc pentru timpul acordat citirii mailului meu si sa o tineti tot asa cu produse cat mai naturale.

RALUCA BARBU

Dintre retetele traditionale romanesti recomand bulzul ciobanesc, balmosul, tochitura moldoveneasca, sarmalutele in foi de stevie, saramura de crap, ciorba de peste ca-n Delta Dunarii si carnatii de Plescoi. Si toate sa fie stropite cu vin rosu de Valea Calugareasca si tuica de prune de Valeni.

DORIN

Ingrediente : 1 telina, 1 morcov, 1 ligura zeama de lamiie, 3 linguri zeama de portocala, citeva bucatele de ananas si avocado,1/2 portocala taiata cubulete,1/2 banana taiata rodele, 1 kiwi taiat cubulete, citeva nuci taiate bucatele, citeva stafide si 4 linguri smintina.

Preparare : Se amesteca toate ingredientele si se orneaza cu felii de kiwi.

ANDREI STOIAN (x3)

Gogosari umpluti

Se folosesc 20-30 de gogosari potriviti, 2 kg de varza alba, tocata, 1/2 kg de morcovi si radacina de telina, 600 ml de apa, 400 ml de otet, 30 g de sare, 20 g de zahar, o foaie de dafin, cateva boabe de piper, 2 lingurite cu varf de samanta de mustar sau 150 g de hrean. Dupa ce gogosarii au fost spalaþi li se scot coditele cu seminte, apoi se pun la zvantat. Varza se toaca marunt, morcovii si telina se dau prin razatoare i se combina cu varza. Se adauga sare (15 g pentru fiecare kg de amestec), iar pentru aroma frunze de telina. Cu aceasta compozitie se umplu gogosarii, care se acopera cu rondele de morcovi sau de telina ºi se aseaza in borcane in randuri suprapuse cu deschiderea in sus. Se pun la fiert otetul, apa, 10 g de sare si 10 g de zahar, care sa anihileze acreala otetului, pastrandu-i insa celelalte calitati, telina, piper sau cimbru macinat, samanta de mustar sau hrean. Pentru un borcan de 3 l este suficient 1 litru de lichid. Dupa primele clocote, vasul se ia la o parte, se lasa 5 minute acoperit, apoi se pune lichidul peste ardei. Borcanele se leaga cu celofan si se duc in camara. Se foloseste numai varza de toamna.

Pasta de ardei

Ardeii grasi si gogosarii, bine copti, spalati-i si curaþati-i de seminte, apoi treceti-i prin masina de tocat. Cantariti pasta obtinuta si pentru fiert puneþi 200 g de sare si lasati pana a doua zi. Verificati daca toata sarea s-a topit, puneti-o in borcane legate etans cu celofan si fierbeti-le pe baie de aburi 10 minute. Folositi pasta pentru a da gust mancarurilor, care nu se vor mai sara.

Zacusca de fasole alba

Se pun la fiert obisnuit 2 kg de fasole alba cu bobul mai mare. Separat, se coc si se curata, apoi se taie marunt, 3 kg de gogosari. Intr-un litru de ulei se calesc 2 kg de ceapa tocata. Aceste ingrediente se pun la fiert cu un borcan de 400 g pasta de rosii. Se aromeaza cu foi de dafin, piper si ienibahar. Se pune in borcane mici si se sterilizeaza la cuptor cu foc potrivit de doua ori cate 40 de minute in 24 de ore.

ANCUTZA ADA

Buna ,eu nu sunt o experta a gatitului sau a preparatului de asfel de bunatati ,dar imi plac foarte mult,si ma incanta ideea ca le pot cumpara si totusi sunt sanatoase si fara E-uri.
Ce v-as recomanda eu…Tocanele de legume sunt si ele foarte delicioase,dulceturile de diferite fructe,visine,cirese amare,dulceata de nuci verzi este si ea foarte buna,gemurile de mere,gutuie.
Va multumesc ca mi-ati dat ocazia sa particip la acest concurs si poate cine stie,poate castig si eu un cosulet.Oricum bafta in continuare si succes celorlati participanti!

…TEMA CONCURSULUI: La Topoloveni, Sonimpex produce numai delicatese naturale in spiritul traditiei romanesti. Magiunul natural de prune Topoloveni si zacusca de vinete fara E-uri, conservanti sau aditivi reprezinta doua exemple concludente . Voi ce retete traditionale, bazate numai pe ingrediente naturale, ne recomandati? Asteptam  – la office@bucatarescu.ro – comentariile voastre si retete savuroase. Sunt permise inscrieri multiple.

PREMII: Saptamanal, cate 2 cosuri cu produse naturale Topoloveni ( fiecare cos contine 3 x magiun natural de prune, 3 x zacusca de vinete)

DURATA CONCURSULUI: 27 ianuarie -24 februarie 2011. Premiile vor fi anuntate  joia, in zilele de 3, 10, 17, 24 februarie 2011.

Citeste si:

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply