|

BUCATARIA HOINARA (5) cu Razvan Voiculescu: Rucola cu vita a la Agaftea

Rucola cu vita a la Agaftea

Agaftea Sfrejea din satul Carajdia este o femeie  pe care am convins-o cu greu sa ne descuie poarta unei case vecina cu a ei.

Observasem casa cu pricina de pe cealalata parte a gardului. Era vizibil parasita, dar avea o curte ce ma inspirase. Horia, prietenul si bucatarul calator cu care eram si-a dat si el acordul  la a pregati ceva inedit pe o masa improvizata.

O data intrati in curte, Agaftea s-a asezat într-un cadru de usa si, linistita, a inceput sa ne priveasca.

Horia cotrobaia prin cotloane dupa o masa, iar eu incepusem sa-mi instalez luminile. După-amiaza zilei era avansata si soarele ne atentiona ca nu ne mai priveste prea mult.

Ne intalniseram cu acest sat banatean pe drumul nostru de intoarcere spre Resita. Cu agitatia tipica a dupa-amiezii, cand cirezile se intorc de pe dealuri, iar proprietarii ies la poarta pentru a-si recupera vaca, oaia sau capra. Era un fel de agitatie frumoasa de privit. Aveai starea de sat al altor vremuri, cat timp puteai ignora termopanele albe, care strica estetica multor fatade si culorile “vii” care sunt in noul “trend”.

Horia a gasit o masa de fier ruginita, ascunsa sub o claie de lemne, in timp ce eu descopeream obiecte frumoase uitate printr-un sopron.

Masa o data curatata, am umplut-o cu tot harnasamentul nostru de bucatareala scos din masina. Cutii, cutioare, sticlute, borcane, mirodenii, legume, fund de lemn, cutite, oale si alte acareturi.

Muschiuletul de vita era proaspat achizitionat. Arata apetisant si l-as fi putut manca si nepregatit. Atat era de savuros si rozaliu.

Horia l-a transat in felii subtiri, dupa ce trecuse cateva clipite pe la focul pe care-l incropiseram intr-un colt al curtii.

A urmat apoi infasurarea in frunze de rucola si stropirea putin cu otet balsamic bine maturat.

Agaftea se uita cu linistea-i in priviri. Nu stiu daca gustase vreodata aceasta delicatesa , dar isi bucura ochii sa vada cum prepara Horia toate cele.

Eram cu totii obositi si sticla de cuvee  ne facea cu ochiul. Urma insa drum lung pana la Resita si nu era cazul sa risc nimic. Eu; dar ceilalti m-au ignorat; si, asa, cu mainile pline de munca, au sorbit din paharele noastre de calatorie.

Text si fotografie: Razvan Voiculescu (blog.razvan-voiculescu.ro)

Colaborare de bucatareala:

In toate aceste cautari de “bucatareala” si inedit din tara, am colaborat si continuu sa colaborez cu persoane obisnuite care, prin naturalete, buna dispozitie si talent de “bucatareala” pot si doresc sa faca echipa buna cu mine. Nu este musai sa fii(sau sa fie) bucatar de profesie.

In prima decada a lunii aprilie, voi fi in Moldova si Bucovina.

Pentru cei interesati sa colaboreze, prin a face parte din viitorul album de fotografie si scurtmetraj “Bucataria Hoinara”, ii invit sa-mi scrie la office@bucatarescu.ro.

Citeste si:

Tags: , , ,

1 Response for “BUCATARIA HOINARA (5) cu Razvan Voiculescu: Rucola cu vita a la Agaftea”

  1. someone says:

    Horica is the best!!

Leave a Reply