|

CONCURS Primele retete si amintiri culinare cu fructe de mare (1-5): midii in sos alb, creveti cu usturoi/ Delicatese de la R FAMILY

ANDREEA BANCIU

Crevetii sunt o veche pasiune a mea. Unii stramba din nas fiindca trebuie curatati de carapace, insa savoarea carnii lor compenseaza orice efort. Imi plac la fel de mult ca racii, dar, spre deosebire de racii nostri, au mai multa carne. Eu ii fac la cuptor cu un sos de vin alb, ulei de palmier si mult usturoi zdrobit. Usturoi devine o aroma complementara extraordinara, exact ca la melci.

COSTINELA VLAD

Fileul de peste l-as face pe gratar, folosind dispozitivul special de prins pestele. As pune pe peste sare de mare, piper verde, frunze de oregano si tahon maruntite si, poate, putina miere. De servit l-as servi cu orez fiert la aburi.

CALIN STEFANESCU

As manca midii macar o data pe saptamana si de fiecare data le-as face altfel: cu sos alb, sos rosu, pane sau tocanita – astea-s primele feluri care imi vin in minte.  Sosul rosu il fac din vin, bulion, boia dulce, boia iute si piper verde. Il pot ingrosa cu foarte putina faina, dar nu as recomanda. Midiile mai pot di mancate fierte simplu si apoi stropite cu o vinegreta de lamaie cu ulei de masline extravirgin. Pofta buna!

ROXANA IRISTINA (X2)

Amintire cu creveti
Aflandu-ma in vizita la niste prieteni,prin 2009, am gustat pentru prima data o mancare facuta din fructe de mare,care continea si creveti.Bineinteles ca nu am strambat din nas,eu fiind o gurmanda si deschisa spre tot ce inseamna nou in domeniul culinar,atentia mi-a fost atrasa in primul moment de micii creveti pe care i-am mancat fara a sti ca trebuie indepartata crusta si capul,cei din jur au inceput sa rada,dar eu  foarte relaxata mi-am continuat masa,fiind foarte incantata de textura lor crocanta,si gustul caracteristic.:)De atunci am inceput sa gatesc si eu acest gen de bunatati,am incercat si restul specialitatilor

Midii în sos alb

Ingrediente

  • sare
  • busuioc 6-7 frunze
  • coniac 30ml
  • smântână lichidă 100ml
  • vin alb sec 50ml
  • căţei de usturoi 2
  • unt 50g
  • midii 400g
  • piper
  • mărar 5-6 fire

Mod de preparare

Se trag la tigaie 2-3 minute, în unt, midiile, se adaugă vinul, apoi după 5 minute se pune coniacul. După alte 5 minute se pune smântâna şi usturoiul tocat. Se adaugă mărarul şi busuiocul, tocate mărunt, şi se potriveşte de sare şi piper.
Se mai lasă 10 minute la foc mic, până ce sosul începe să se îngroaşe.

Creveti cu usturoi

Ingrediente:
(pentru 3-4 persoane)

1 kilogram de creveti black tiger, cruzi, nedecorticati, sau 600-700 de grame de creveti curatati

zeama de la 1/2 de lamaie
3 catei mari de usturoi
1 legatura de patrunjel verde
4 linguri de ulei de masline
cativa fulgi de chilli, dupa gust (optional)
20 de grame de unt
sare marina

optional, pentru prezentare, cate 60 de grame de parmezan/portie, daca doriti sa ii asezati intr-o cupa sau un cornet din parmezan

Preparare:
Crevetii se despart de cap si se curata, coada pastrandu-se atasata.

Din carapace si capete se poate prepara o supa de baza din crustacee, care poate fi pastrata in portii de cate 150-200 de ml. la congelator si se poate utiliza la alte retete.

Se intorc crevetii pe toate partile, ca sa fie bine imbracati in marinata si se dau la frigider pentru 30 de minute.

Intre timp, puteti prepara cornetele sau cupele de parmezan: se incinge cuptorul la 200 de grade; parmezanul razuit se imprastie pe hartie de copt intr-un strat uniform, daca doriti sa faceti cupe, acest strat va avea forma unui disc ce trebuie sa depaseasca diametrul bolului dupa care veti modela cupele (cate 1 disc pentru fiecare cupa), daca doriti cornete, acestea vor trebui sa aiba lungimea cercului desfasurat de la baza cornetului (sper ca m-am facut cat de cat inteleasa). Tava cu parmezanul astfel pregatit se da la cuptor cateva minute, pana ce incepe sa bolboroseasca branza topita si marginile se rumenesc. Se scoate tava, se lasa sa se raceasca putin, apoi se transfera discurile de branza deasupra bolurilor rasturnate, pentru a forma cupe, iar pentru cornete, se infasoara in jurul unui cilindru (de exemplu un borcan infasurat in hartie de copt). Se lasa sa se raceasca si sa se solidifice apoi se monteaza crevetii (sau altceva) in aceste forme de parmezan.

Dupa trecerea celor 30 de minute de marinare, intr-o tigaie incapatoare se incinge uleiul de masline ramas (1 lingura). Se adauga untul si se lasa sa se topeasca.

Crevetii se scurg de marinata (care se pastreaza) si se adauga in tigaie, calindu-se la foc iute doar atat cat sa devina carnea opaca si rozalie (4-5 minute).

V-am prezentat recent mai multe delicatese de la R Family: creveti Black Tiger, carne de midii si fabulosul file de halibut, un peste savuros! Cum banuiesc ca v-am facut pofta cu retetele mele, m-am gandit ca poate vreti sa castigati si voi aceste produse. De fapt, vor fi 4 PREMII, 2 pentru perioada 3-10 martie si alte 2 pentru 11-18 martie. Fiecare pachet contine urmatoarele delicatese de la R Family: 1 punga cu carne de midii (1.000 gr.), 1 punga cu cozi de creveti Black Tiger (1.000 gr.) si 1 filet de halibut (1.000 gr.).

Toate aceste bunatati pot fi castigate daca ne trimiteti la office@bucatarescu.ro retetele voastre favorite cu peste oceanic si fructe de mare, in special – dar nu numai! – retete cu cele trei delicatese oferite ca premiu. Puteti sa ne trimiteti si amintiri culinare legate de acest domeniu. Inscrierile multiple sunt permise. Fotografiile retetelor pot constitui un bonus, dar nu sunt obligatorii.

Citeste si:

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply