|

CONCURS Retete pentru familie si prieteni (1-10) /Castiga 5 carti de bucate de Ainsley Harriott/Ficat de porc la gratar,vinete mici la cuptor,patrate cu telemea, frigarui din piept de pui

GABRIELA BULGARIU

Rulouri cu ciuperci

Ingrediente:

·        1 piept de pui

·        1 cutie de ciuperci

·        150 gr. kaizer

·        1 ou

·        piper

·        mărar

·        150 gr. caşcaval

·        delikat

Mod de preparare: Se taie bucăti de piept de pui şi se bat uşor (ca la şniţele). Ciupercile şi kaizerul se taie bucăţele mici, se rade caşcaval, se pune oul, mărarul şi piperul şi se amestecă toate. Fiecare bucată de piept de pui se umple cu câte o lingură de compoziţie şi se prinde cu câte o scobitoare. Rulourile se pun într-o tavă de chec, se acoperă cu apă, se pune puţin delicat şi se dau la cuptor.

Poftă bună!

SANDITA TUVENIE

Frigarui din piept de pui cu legume

Cea mai buna reteta pentru prieteni si familie este un gratar cu frigarui din piept de pui cu legume:
Ai nevoie de:
Piept de pui taiat cubulete
o lamaie
1 ardei gras
2 catei de usturoi
50 ml ulei masline
100 ml vin
sare
piper
boia
rozmarin
ceapa
rosii cherry
bete pentru frigarui si gratar

Preparare: Pieptul de pui cubulete se marineaza ( zeama de lamaie+ vin+ usturoiul pisat+ sare+ piper+ rozmarin+ uleiul de masline) dupa 30 de minute de marinat se scot cubuletele si se usuca cu servetele de bucatarie. Apoi se pun pe bete impreuna cu ardei, rosii si ceapa.
Ps: Marinata se foloseste , cand frigaruile sunt intoarse se ung cu marinata pentru a avea mai multa savoare si pentru a nu risipi nimic!:)

ELIS DINCULEANA

Sote din file de porc

-6 g file de porc,tocat, cubulete mici, se calesc in ulei de masline impreuna cu sau si piper
-3-4 ciupercute taiate feliute se toarna peste carne
-1 ceapa, se toaca si se caleste impreuna cu carnea.
Cand toate sunt calite se toarna o cescuta de sos.
Se lasa sa se fiarba suficient si se serveste cu garnitura de cartofi, sau orez punand patrunjel deasupra

RADU STEFANESCU

Mancarea favorita a familiei mele este friptura la cuptor cu cartofi taranesti. Evident ca o stropim si cu vin rosu bun!

VULTUR ARMY
Aripioare de pui

Ingrediente:

1 kg. aripioare de pui, 1 plic de condiment pentru pui, 2 oua, 1 ceasca de faina alba, 1 ceasca de malai, 1 ceasca de pesmet, 1 lingurita de sare.

Preparare:

Se taie aripioarele in cate doua bucati, se pun intr-un bol si ce condimenteaza. Se dau prin oul batut, apoi prin amestecul de faina, malai, pesmet si sare. Se pun la prajit la foc mediu, de preferat in tigaie de teflon. Dupa ce se rumenesc pe ambele parti, se scot pe o farfurie pe care s-a pus un servetel de hartie, gros.

NADIA IRINA STEFAN

Patrate cu telemea

250 gr faina,250 gr telemea,200 gr.unt,sare,2 oua,parmezan.

Preparare: SE  AMESTECA FAINA CU TELEMEAUA RASA,SE ADAUGA UNTUL TAIAT CUBULETE SI UN OU SI SE FRAMANTA BINE.SE MAI ADAUGA SARE DUPA GUST.SE INTINDE APOI 1 FOAIE GROASA DE UN DEGET,SE DECUPEAZA FORME CARE SE UNG CU OUL BATUT SI SE PRESARA CU PARMEZAN RAS.SE COC APROXIMATIV 30 DEMINUTE PANA CRESC SI SE RUMENESC FRUMOS

ELENA ADINA BUSCAN (X4)

Ficat de porc la gratar cu garnitura de ciuperci- tehnica unui grill reusit

Aceasta reteta este simpla, aproape banala, dar… contine secretul unui grill reusit de ficat (este valabil pentru orice tip de ficat, in cazul de fata, cel de porc).

Garnitura a fost un pic mai diferita, intrucat am combinat cu un drob de ciuperci si mozzarella, pentru o nota mai festiva.

Mai intai spalati si scurgeti ficatul de porc. Nu crestati, nu intepati, nu sarati, nu piperati…Nu faceti nimic decat incingeti gratarul.
Asezati bucatile de ficat pe gratarul incins si reduceti putin focul (spre mediu).
Lasati asa ficatul cam 1-2 minute, pana cand vedeti ca marginile se albesc, apoi il intoarceti(fara sa-l intepati).
Presarati piper pe partea care a fost deja pe gratar. Intoarceti iar feliile dupa 1-2 minute si condimentati iar dupa gust. Presarati si sare.
Intoarceti iar feliile pana cand devin bine rumenite, dar inca mai elimina suc in timpul frigerii(in total ar trebui sa stea pe gratar cam 8 minute-pentru o coacere medie, adica inca “in sange” la mijloc).
Scoateti gratarul de porc intr-un vas termorezistent cu capac si mentineti-l acoperit 5 minute inainte de servire. Aburii degajati vor “hidrata” gratarul, facandu-l sa devina extrem de gustos.

Se serveste caldut, cu sosul natur ramas in vasul termorezistent si garnitura de ciuperci.


Ceai de ghimbir

Printre băuturile pe care le consum zi de zi s-a mai adăugat una de curând: ceaiul din ghimbir proaspăt. Luaserăm ghimbir pentru rețetele indiene și cum nu am consumat o rădăcină întreagă, am început să-mi fac ceai din ce-a rămas. Mai aveam în casă, de mai demult, o combinație de ceai de ghimbir cu lămâie, dar la pliculețe, și era cam concentrată.

Acum însă, ceaiul de ghimbir pe care-l fac după-amiază nu iese așa concentrat, adică nu înțeapă prea mult, fiindcă, în rest, ghimbirul e ușor iute și înțeapă ușor gâtul, în afara parfumului său unic, o combinație inedită între dero și lămâie.

Cam 3-4 feliuțe folosesc la fiecare cană, iar apa trebuie să fie clocotită. Calitatea concentrația infuziei la ceaiul de ghimbir e direct proporțională cu timpul în care este lăsată infuzia. Cu cât mai mult, cu atât mai bine, cam invers decât la ceaiul verde de calitate, de exemplu, unde nu trebuie să depășești două minute la infuzie.

Potasiul, magneziul, cuprul, manganul și vitamina B6 sunt cele mai importante elemente nutritive prezente în ghimbir. În mod tradițional și istoric, consumul de ghimbir a fost mereu asociat cu efectele pozitive pe care le aduce sistemului gastro-intestinal.

Vinete cu fructe de mare

Iubirea mea declarata pentru vinete s-a vazut iar acum cateva zile, cand am pus mana pe un alt soi, dupa incercarea de acum o saptamana si ceva, cu alt tip de vinete.

De data asta au ajuns in mainile mele cam un kilogram de vinete mici, de marimea rosiilor. Si cum aveam in congelator depozitate doua caserole de carne de midie si de creveti decorticati, am zis c-ar merge o iubire fierbinte intre aceste alimente.

Pe final abia, cand aproape s-au fragezit legumele, asa cum am vrut, am pus putin ulei de masline si am amestecat bine, sa le dau viata si luciu. Am adaugat apoi crevetii si midiile, am amestecat bine, si am lasat cateva minute.

Aproape de final, am adaugat o legatura intreaga de patrunjel si 2 catei de usturoi, dar si masline verzi umplute cu ardei. Au urmat inca 3-4 minute de amestecare.

De-abia spre final am potrivit gustul din sare, nu am vrut sa adaug de la inceput. In general, oricum, am tendinta clara de a pune foarte putina sare la mancare, spre deloc, spre disperarea evidenta a celor pentru care gatesc (mi s-a intamplat si duminica, la o masa in 6, cand am gatit o rata la cuptor si un dip special din 5 tipuri de ciuperci, ambele cam fara sare).

Aveam o pofta evidenta de a manca vinetele cu fructele de mare pe paine proaspata, si asa am si facut. Excelent! Gust dulceag si usor afumat de la vinete, dulce de la ardei, textura cremoasa chiar, per ansamblu. Iar pe bagheta proaspata, cu coaja crocanta……..pff…..nu mai am comentarii

Am incalzit bine tigaia solida, cu fund dublu, de paella, adusa din Valencia, nu am pus nici o picatura de ulei, si cand s-a incins bine am aruncat acolo vinetele taiate pe din doua, dar si un ardei gras taiat semirondele. Am vrut sa frig legumele prima oara, pur si simplu, nu sa le calesc, sotez.

Vinete mici la cuptor

Am cumparat acum cateva zile de la SpiceLand vinete mici si lunguiete (cam 5/6 cm au), pe care le vad aproape de fiecare data cand ajung in acest loc. Inteleg din ce-am cautat ca ar fi o specialitate de vinete indiene. Si am mai vazut inca un tip deosebit de vinete mici, unele rotunde, cat o minge de ping-pong. Si au stat vreo 3 zile in frigider pana cand am zis ca e timpul sa le gatesc. Am cautat un pic prin cartile de gastronomie mediteraneeana si orientala – nimic interesant cu tipul asta de vinete, doar cu cele clasice, de tipul celor romanesti.

Pana la urma le-am taiat pe din doua, am inaugurat vasul profesional de paella (solid, greu, fund tare) pe care l-am adus din Valencia, incalzindu-l bine la cuptor, apoi am pus un strat de ulei de masline in vas, am adaugat vinetele, iar pe deasupra vreo 5 catei de usturoi zdrobiti, 100 ml de vin alb demisesc, un praf de turmeric, un praf de amestec marocan de tajine si un amestec de patrunjel uscat si ardei iuti.

Foc mare, cam 180 grade, vreo 15 minute, dar cred c-ar fi mers mai bine la foc mediu,150 grade – 20/22 minute. Le-am amestecat o data, pe la jumatatea timpului de preparare. La final de tot am adaugat si cateva frunzulite de patrunjel si de busuioc din productia proprie de ghiveci de apartament.

Si fiindca in frigider zacea un piept de pui de cu o zi in urma, l-am amestecat in alta tigaie cu rosii decojite si usturoi, putin sos iute portughez piri-piri, apoi l-am aranjat pe farfurie in inelul de aluminiu pentru decoratiuni.

Mi s-au parut a fi mai dulci vinetele astea mici, in comparatie cu cele clasice. Urmatoarea incercare va fi cu cele rotunde si mici, care au fost cumparate ieri si care asteapta acum cateva zile si ele in frigider.

…Ainsley Harriott, pe care il stiti de la PRO TV, unde modera showul-concurs pe teme culinare “Pe locuri! Fiti gata! Gatiti!”, are parte de o a doua aparitie la Ed. Lifestyle Publishing, in cadrul unei colectii coordonate de insusi Bucatarescu, dupa cartea Mancaruri rapide cu grasimi putine.

Puteti castiga unul din cele 5 exemplare din Carte de bucate pentru prieteni si familie de Ainsley Harriott, oferite de Ed. Lifestyle Publishing si Bucatarescu,daca trimiteti – la office@bucatarescu.ro – una sau mai multe dintre retetele voastre pentru familie si prieteni! Sunt permise inscrieri multiple. Fotografiile nu sunt obligatorii, dar pot constitui un avantaj. Va rugam nu reproduceti retete si fotografii de pe site-uri si blog-uri culinare!!! Concursul se desfasoara in perioada 14-28 martie 2011.

Cartea de bucate pentru prieteni si familie conţine sfaturi practice, sugestii de mâncăruri cu grăsimi puţine şi propuneri de meniuri întregi, cu recomandări de planificare a timpului. Mâncărurile preferate, de zi cu zi, sunt prezentate în mai multe variante, care să-i inspire pe bucătarii amatori. Un ghid complet al modului în care ne hrănim astăzi, cu peste 200 de reţete noi tentante.

Fiecare reţetă este ilustrată, pentru a vă încuraja să o încercaţi. Puteti comanda cartea aici.

Citeste si:

Tags: , , , ,

19 Responses for “CONCURS Retete pentru familie si prieteni (1-10) /Castiga 5 carti de bucate de Ainsley Harriott/Ficat de porc la gratar,vinete mici la cuptor,patrate cu telemea, frigarui din piept de pui”

  1. Liana Toma says:

    Elena Adina Buscan-nu cumva articolul, Ceai de ghimbir, l-ai luat de aici: http://www.foodblog.ro/2010/01/ceai-de-ghimbir-ginger-proaspat/

  2. Liana Toma says:

    cum era de asteptat, la fel si Vinetele cu fructe de mare: http://www.foodblog.ro/2010/08/vinete-cu-fructe-de-mare/
    Elena Adina Buscan-putina rusine nu ai? sau nici nu te-ai mai obosit sa citesti regulamentul: “Va rugam nu reproduceti retete si fotografii de pe site-uri si blog-uri culinare!!”

  3. Liana Toma says:

    Nici fotografia cu Sote din file de porc nu-i apartine lui Elis Dinculeana:
    http://www.europafm.ro/utile/retete/fel-principal/file-de-porc-in-sos-de-piper.html

  4. Adriana Parissi says:

    Ca sa fiu sincera nu pot asocia in minte vinete cu fructe de mare nic sa ma bati. Mi se par 2 gusturi incompatibile :)

  5. Bucatarescu says:

    Concurentii dovediti ca au copiat retete sau imagini sunt automat descalificati.

  6. Uff, n-o sa scapam niciodata de plagiatori !
    Adriana nici eu nu-mi pot imagina asa o combinatie, dar nah, fiecare cu gustul lui

  7. Liana Toma says:

    @Bucatarescu-Doamne ajuta! Si retetele si pozele care apartin altor autori si publicate fara consimtamantul lor, sterse! Nu?

  8. aneta says:

    Intradevar ,am verificat si eu retetele subliniate de Liana,si sant copiateeeeee!Nu mi se pare corect ce se intampla,foarte bine ca sant descalificate! Si vreau sa mai spun ca eu am castigat la un concurs “Manualul trasnit de gatit”Si nici pana acum nu am primit cartea si a fost pe munca mea,nu copiat de altundeva!

  9. Bucatarescu says:

    Aneta, te rog sa retrimiti adresa, nu inteleg de ce nu a ajuns cartea la tine.

  10. mirela says:

    Pot trimite si eu iar adresa??Am castigat cartea si o astept ca si Anite,
    In legatura cu retele copiate si au cred ca ar trebui sterse de pe site,este o rusine pentru cel ce se pricepe mai mult la copy -paste decat la cratita.Nu este deloc corect.Oamenii astia sunt fara obraz.
    Unde pot trimite si eu iar adresa mea??Multumesc !

  11. Bucatarescu says:

    Mirela, te rog, adresa la office@bucatarescu.ro.

  12. Raspuns pentru Liana Toma:
    Nu sunt de unde ai specificat in comentariul tau,prietenul nostru Vali este pasionat sa gateasca cu ghimbir si vinete,el mai mult locuieste in Emiratele Arabe si de fiecare data cand vine ne invita la masa si savuram adevarate retete.M-am decis sa concurez cu ele la concursuri.
    Vali ne recomanda SA FOLOSIM GHIMBIRUL CU INCREDERE IN ORICE ESTE FOARTE SANATOS

  13. mirela says:

    Retete copiate si remiatre ca de obicei,de ce sa parfumeze casa ,sau sa isi strice careva unghiile.Cel mai simlu este asa,fetelor ne pierdem vremea la cratita din cate vad eu

  14. Liana Toma says:

    @Mirela- intodeauna hotii au tupeu, iar buscan a fost descalificata…explicatii penibile, cand totul e dovedit, mai vine sa ne faca si orbi…nesimtire fara margini!

  15. Liana Toma says:

    @Bucatarescu- revin, ca vad ca mi s-a ratacit comentariu…saptamana asta primim cartile? ca se face luna….merci!

  16. Bucatarescu says:

    Incerc sa le trimit intr-una din zile, dar inca nu am ajuns la birou. Am o actiune mare joi, cu multi oameni angrenati, iar vineri plec la Viena laun festival culinar. In cel mai rau caz, martea viitoare, cand ma intorc, incerc prin curierat privat, fiindca la Posta Romana nu mai apelez, am patit-o de prea multe ori.

  17. Liana Toma says:

    @Bucatarescu-Aha…sunt convinsa ca esti un om de cuvant, ca am primit si celelalte premii la timp, numai ca acum a trecut deja o luna…pai, sa ai evenimente reusite si fericite, drum bun la Viena! Succes!

Leave a Reply